Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Τσιζόφ
  • [02] Απευθείες συνομιλίες - έγγραφο
  • [03] Συνομιλίες - Εγγραφο Κόρντοβεζ 2
  • [04] Καλαθόσφαιρα - Εθνική Εφήβων Κύπρου
  • [05] Συνομιλίες - εκτιμήσεις διπλωματών
  • [06] Συνομιλίες - Πολιτικοί Αρχηγοί
  • [07] Ατούν - συνομιλίες
  • [08] Τ/κ Τύπος - συνομιλίες
  • [09] Τ/Κ Λονδίνου - Ανταλί
  • [10] Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - συνομιλίες
  • [11] Δικαστήριο - Μέλη Πράσινης Ειρήνης
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Κασουλίδης - Τσιζόφ

    Πούκιπσι,ΗΠΑ,11/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας στις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ Βλαντιμίρ Τσιζόφ είχε χθες το απόγευμα στο Πούκιπσι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκη Κασουλίδης, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύντομη συνάντηση με τον κ. Τσιζόφ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στις συνομιλίες Ντιέγκο Κόρντοβεζ κάλεσε για ενημέρωση σήμερα τους εκπροσώπους διαφόρων χωρών του "έξω κύκλου".

    Χθες ο κ. Κόρντοβεζ είχε χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αλέξανδρο Σάνδη και της Τουρκίας Ινάλ Μπατού.

    Σε δήλωσή του ο κ. Τσιζόφ είπε ότι είχε μια αρχική συνάντηση εργασίας με τον κ. Κασουλίδη και εξάφρασε την ελπίδα ότι θα έχει αρκετές συναντήσεις σ' αυτό το γύρο των συνομιλιών.

    Ο Ρώσος εκπρόσωπος απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την ουσία των συνομιλιών, επικαλούμενος τη συσκότιση την οποία επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη.

    "Δεν γνωρίζω για τη συγκεκριμένη πορεία των συνομιλιών αυτή τη στιγμή και δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω ακριβώς τι γίνεται στις συνομιλιές", είπε ο κ. Τσιζόφ.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης του κ. Κασουλίδη με τους αρχηγούς των κομμάτων χθες το απόγευμα σήμανε συναγερμός στο ξενοδοχείο Sheraton.

    Το ξενοδοχείο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Εφθασαν πυροσβεστικά οχήματα και μετά παρέλευση 30 λεπτών επανήλθε η ομαλότητα.

    Προχθές το βράδυ στο ίδιο ξενοδοχείο υπήρξε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Κληρίδης να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων υπό το φως των κεριών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Απευθείες συνομιλίες - έγγραφο

    Πούκιπσι,ΗΠΑ,11/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Εγγραφο που αφορά θέματα διαδικασίας και θέματα ουσίας, κατέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ στις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ, βορείως της Νέας Υόρκης.

    Αυτό αποκάλυψε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από πολύωρη συνάντηση που είχε στο ξενοδοχείο Sheraton στο Πούκιπσι με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Κληρίδης, η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου ασχολήθηκε με το έγγραφο το οποίο είχε δώσει ενωρίτερα ο κ. Κόρντοβεζ στις δύο πλευρές και στους εκπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

    Το έγγραφο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "καλύπτει θέματα διαδικασίας αλλά και θέματα ουσίας, όχι όμως όλο το φάσμα του κυπριακού προβλήματος".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι το έγγραφο "συνεζητήθη εν εκτάσει και αποφασίσαμε τον τρόπο χειρισμού που θα κάνουμε αύριο (σήμερα), όταν θα το συζητήσουμε το απόγευμα".

    Τόνισε παράλληλα ότι "τίποτε περισσότερο δεν μπορεί να λεχθεί σε αυτό το στάδιο τόσο περί του εγγράφου όσο και περί του τρόπου χειρισμού".

    Διευκρίνισε ότι το έγγραφο δόθηκε και στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε σωρεία ερωτήσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν θα δώσει καμιά απάντηση και πρόσθεσε: "Σας καλώ με όλη τη σοβαρότητα να αντιληφθείτε ότι δεν είναι θέμα τώρα για δημοσιοποίηση, είναι θέμα προτού κάνουμε την τοποθέτησή μας, να την κάνουμε ενώπιον του εκπροσώπου του ΓΓ και όχι ενώπιον του Τύπου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Συνομιλίες - Εγγραφο Κόρντοβεζ 2

    Πούκιπσι,,ΗΠΑ,11/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Το έγγραφο που παρέδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στις δύο πλευρές και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις αφορά κυρίως θέματα συνταγματικής υφής αλλά αναφέρεται επίσης και σε διαδικαστικά θέματα.

    Αυτό ανέφεραν στο ΚΥΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές, σχολιάζοντας τη χθεσινή εξέλιξη στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Είπαν επίσης ότι θα ζητηθούν διευκρινίσεις επί του εγγράφου κατά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Κόρντοβεζ.

    Το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί τελεσίδικο έγγραφο με την έννοια ότι υπεβλήθη με σκοπό είτε να γίνει αποδεκτό είτε να απορριφθεί, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

    Οπως ανέφεραν, δεν αναμένεται να κατατεθούν άλλα έγγραφα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

    Μέχρι το πέρας των συνομιλιών την Κυριακή, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην κατάληξη σε ορισμένα σημεία που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω συζήτηση.

    Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, από την τουρκική πλευρά, χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς αντάλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις κατ'ιδίαν κατά τη διάρκεια περιπάτου στο χώρο του συνεδριακού κέντρου στο Τράουτμπεκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Καλαθόσφαιρα - Εθνική Εφήβων Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική Εφήβων Κύπρου στην καλαθόσφαιρα αγωνίζεται απόψε στην ημιτελική φάση του πρώτου Προμότιον Καπ Εφήβων, που διοργανώνεται στην Ανδόρα.

    Αντίπαλος της Κύπρου θα είναι η Εθνική Ανδόρας. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 9.30 το βράδυ.

    Στον άλλο ημιτελικό που θα προηγηθεί, το Σαν Μαρίνο θα αγωνιστεί με τη Μολδαβία.

    Οι έφηβοι της Κύπρου προκρίθηκαν στα ημιτελικά με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [05] Συνομιλίες - εκτιμήσεις διπλωματών

    Πούκιπσι,ΗΠΑ,11/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα ότι θα εκδοθεί δήλωση ή ανακοινωθέν στο οποίο θα εκφράζεται σε γενικές γραμμές η δέσμευση των δύο πλευρών να εργαστούν για την επανένωση της Κύπρου.

    "Δεν υπάρχουν πολλοί που αναμένουν πολλά από αυτό το γύρο συνομιλιών, όμως ίσως θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία με την οποία θα εκφράζουν την υποστήριξή τους προς την ενότητα της Κύπρου, και με την οποία θα καθορίζουν τους στόχους των δύο πλευρών," δήλωσε στο ΚΥΠΕ διπλωματική πηγή που παρακολουθεί τις συνομιλίες.

    Μια τέτοια κίνηση, εξήγησε η ίδια πηγή, θα δείξει την ετοιμότητα των δύο πλευρών να προχωρήσουν σε πιο ουσιαστικές συνομιλίες κατά το δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί κοντά στη Γενεύη, από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.

    Στόχος και των δύο πλευρών, είναι αυτά τα οποία ήδη έχουν συμφωνήσει, δηλαδή, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, και, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς αυτόν το στόχο θα διευκόλυνε τη διαδικασία των συνομιλιών να προχωρήσει.

    Εγκυρες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι η Τ/κ πλευρά θα επιδιώξει μια δέσμευση από την Ε/κ πλευρά για "κοινή κυριαρχία" στην μελλοντική ομόσπονδη Κύπρο, σε μια προσπάθεια να προωθήσει το πάγιο αίτημά της στο επίμαχο αυτό θέμα.

    Ωστόσο, θεωρείται απίθανο η Ε/κ πλευρά να αποδεχθεί μια τέτοια ορολογία, αφού θα επιδεχόταν διάφορες ερμηνείες.

    Αυτό που ίσως πράξουν τα Ηνωμένα Εθνη, για να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, είναι να μην χρησιμοποιήσουν τον όρο "κυριαρχία" και αντί αυτού να αναφερθούν ή να δώσουν τα κύρια σημεία των εξουσιών που θα έχει η κάθε περιοχή του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους.

    Η ίδια πηγή ανέφερε, ακόμα, ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η τελική ένταξη, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά στο θέμα της κυριαρχίας.

    Πρόσθεσε δε ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν όπως εκπρόσωποι της ΕΕ βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες ώστε "να εξετάζουν όποτε χρειαστεί" εάν οι ιδέες ή προτάσεις που θα παρουσιαστούν για επίλυση του Κυπριακού συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν στο ΚΥΠΕ την άποψη ότι αυτό που θα ήθελε η Τ/κ πλευρά είναι η αναβολή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ή εάν είναι δυνατόν η ίδια η Ενωση να προσφερθεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μετά την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Συνομιλίες - Πολιτικοί Αρχηγοί

    Πούκιπσι,ΗΠΑ,11/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Οι πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν να προβούν σε ουσιαστικές δηλώσεις επί του περιεχομένου του εγγράφου που δόθηκε στις δύο πλευρές χθες, αλλά διεφάνη ότι υπήρξε ομοφωνία ως προς τους χειρισμούς που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος τςη Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Παράλληλα, μερικοί αρχηγοί χαιρέτισαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κατ'αρχήν συμφωνία να εισηγηθεί η Κομισιόν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και άλλες πέντε χώρες.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι "η απόφαση για τους χειρισμούς του Προέδρου μπορεί να θεωρεί ομόφωνη, διαφέρουν όμως οι εκτιμήσεις ως προς το περιεχόμενο του εγγράφου υπό την έννοια δηλαδή του αριθμού των σημείων που πιθανόν να υπάρχουν διαφωνίες ή όχι".

    Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την απόφαση και πρόσθεσε "πιστεύουμε ότι αυτή η πορεία βοηθά και την όλη διαπραγματευτική πορεία στο εθνικό θέμα".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι "εντός των προσεχών ημερών θα ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα" και πρόσθεσε "δεν υπάρχει τίποτε το οποίο δεν αναμενόταν", όταν ρωτήθηκε αν είναι ικανοποιημένος από την ροή των πραγμάτων.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση της ΕΕ για την Κύπρο και τις άλλες πέντε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτός ο ενταξιακός διάλογος θα συνδεθεί ή όχι με τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι "συζητήθηκε σε βάθος το όλο θέμα, αντηλλάγησαν απόψεις και υπήρξαν συμπεράσματα. Ο Πρόεδρος θα χειριστεί ανάλογα το όλο θέμα".

    Για το το έγγραφο ανέφερε ότι "δεν καλύπτει όλες τις πτυχές του Κυπριακού, καλύπτει μόνο μια και ο Πρόεδρος θα θέσει το θέμα, όπως νομίζω όλοι συμφωνούμε και αναφορικά με το κείμενο που υπάρχει και αναφορικά με αυτά που δεν αναφέρονται".

    Για την απόφαση της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι πολύ σημαντική εξέλιξη" και τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ενταξιακή πορεία δεν έχει καμιά σχέση με την πορεία του Κυπριακού".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι δεν θα ήταν ορθό να γίνουν δηλώσεις προτού πληροφορηθεί ο ΓΓ για τις απόψεις που έχουν εκφρασθεί.

    Για την απόφαση της ΕΕ είπε ότι δεν είναι κάτι το καινούργιο, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια κινητικότητα.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι υπάρχει έγγραφο και συζητήσεις και ότι "απ'εκεί και πέρα είναι θέμα του Προέδρου να χειρισθεί το όλο θέμα".

    Για την απόφαση της ΕΕ σημείωσε πως η Κομισιόν θα λάβει υπόψη το τί έχει γίνει με το διάλογο και θα κρίνει την όλη υπόθεση της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη ποιά ήταν η στάση της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις και φυσικά ποιά ήταν η στάση και της τουρκικής πλευράς.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης σημείωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε "οριακό σημείο" και ότι "σχόλια σε αυτό το στάδιο μπορούν να παραβλάψουν την παρακάτω πορεία".

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δεν αναφέρθηκε στο έγγραφο, αλλά για την Ευρώπη είπε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στο πώς θα καταλήξουν και πότε θα καταλήξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Ατούν - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος πρόεδρος της παράνομης βουλής των κατεχομένων, Χακί Ατούν, επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι η επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό βασίζεται στην αναγνώριση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτας, ο Ατούν είπε ακόμη ότι παράλληλα με την ισότητα μεγάλη σημασία για τους Τ/Κ έχει και η ασφάλεια, προσθέτοντας ότι το κλειδί στο θέμα αυτό είναι οι τουρκικές εγγυήσεις.

    Ο Ατούν υπενθύμισε ότι ο Ντενκτάς για χρόνια τώρα καλεί τον Πρόεδρο Κληρίδη σε απευθείας συνομιλίες και ότι η πραγματοποίηση τους, έστω και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είναι θετικό βήμα.

    "Η προσοχή των ενδιαφερομένων για το Κυπριακό χωρών είναι στραμμένη στη Νέα Υόρκη. Η καρδιά των Τ/Κ και των 65 εκατομμυρίων Τούρκων κτυπά στη Νέα Υόρκη," συμπλήρωσε ο Ατούν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Τ/κ Τύπος - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση της Τ/κ πλευράς ότι το πρώτο θέμα που επιθυμεί να συζητηθεί στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, είναι αυτό της κυριαρχίας, αναφέρεται σήμερα στον Τ/κ Τύπο, ο οποίος καλύπτει ειδησιογραφικά τις διαπραγματεύσεις.

    Η Τ/κ πλευρά, γράφει η εφημερίδα "Κίπρις", επιθυμεί το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί να είναι αυτό της κυριαρχίας, όμως η Ε/κ πλευρά θέλει να αρχίσουν οι συνομιλίες από το θέμα της ασφάλειας.

    Οπως αναφέρει, μετά το πέρας των επαφών της πρώτης ημέρας των συνομιλιών, ο κατοχικός ηγέτης μετέβη στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία και παρέστη σε δείπνο. Παρόντες ήταν ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αρμόδιος για τα ελληνοτουρκικά, πρέσβης Ινάλ Μπατού, οι σύμβουλοι του Ντενκτάς, Νετσατί Ερτεκίν, Εργκούν Ολγκούν και Μουμτάζ Σοϊσάλ, ο λεγόμενος αντιπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Οσμάν Ερτούγκ και ο ναύαρχος Μουσταφά Οζμπέκ.

    Η "Κίπρις" αναφέρεται και στην αναμνηστική φωτογραφία Κληρίδη - Αναν - Ντενκτάς, κατά την έναρξη των συνομιλιών, όπου ο Πρόεδρος Κληρίδης πήρε θέση δεξιά του Γ.Γ. και ο Ντενκτάς στα αριστερά του. Οπως γράφει, μετά τις πρώτες φωτογραφίες ο Ντενκτάς άλλαξε θέση με τον Κληρίδη, δηλώνοντας ότι το έπραξε για να ακολουθηθεί η ισότητα μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η "Κίπρις" δημοσιεύει ανταπόκριση του πρακτορείου "Ανατολή" από τη Νέα Υόρκη, που αναφέρεται σε αξιόπιστη πηγή, που δεν αποκαλύπτει, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τους συμβούλους τους.

    Για το λόγο αυτό, γράφει η εφημερίδα, οι ηγέτες αποφεύγουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και προτιμούν την πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Τ/Κ Λονδίνου - Ανταλί

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μετά την εκδήλωση στη Λευκωσία, στη μνήμη του δολοφονηθέντος Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, και η Τ/κ παροικία του Λονδίνου οργάνωσε παρόμοια εκδήλωση κάτω από το σύνθημα "Το όπλο της λογικής είναι η ειρήνη".

    Στην εκδήλωση παρέστησαν και αρκετοί Ε/Κ, όπως γράφει σήμερα ο Τ/κ Τύπος, προσθέτοντας ότι μίλησε και εκπρόσωπος του Φόρουμ Φιλίας Ε/Κ - Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αποκλεισμός των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών από τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης θα επηρεάσει τις μελλοντικές αποφάσεις του Κινήματος σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση περιλαμβανομένων και αποφάσεων για τις προεδρικές εκλογές.

    Αυτή τη θέση διατύπωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο εκπρόσωπος τους Κινήματος Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε ότι παρόλο που το Κίνημα δεν υποστήριζε τη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στη Νέα Υόρκη ωστόσο με επιστολή του προς την κυβέρνηση ζήτησε όπως στην περίπτωση που τελικά οι αρχηγοί συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη, εκπροσωπηθεί και το Κίνημα.

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Περδίκης, δεν απάντησε στην επιστολή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από τη στάση αυτή και ότι το Κίνημα είναι πολύ δύσκολο να στηρίξει την παρούσα κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Δικαστήριο - Μέλη Πράσινης Ειρήνης

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας προσήψε σήμερα πέντε κατηγορίες εναντίον οκτώ μελών της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης "Πράσινη Ειρήνη" (Greenpeace), σχετικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν χθες στη διάρκεια διαμαρτυρίας τους έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στη Λευκωσία.

    Συγκεκριμένα, τα οκτώ μέλη της οργάνωσης, όλοι ξένοι, κατηγορήθηκαν για οχληρία, επέμβαση σε ξένη περιουσία, συμπεριφορά κατά τρόπο που διασάλευσαν την ηρεμία, εσκεμμένη παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης σε δημόσιο χώρο και είσοδό τους σε ξένη περιουσία.

    Το Δικαστήριο επέβαλε εγγύηση 200 λιρών σε κάθε ένα από τους περιβαλλοντιστές, οι οποίοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή, και η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Τα οκτώ μέλη της Πράσινης Ειρήνης, πέντε άντρες και τρεις γυναίκες, κατάγονται από την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

    Κατά την ακρόαση της υπόθεσης ομάδα περιβαλλοντιστών πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο του δικαστηρίου.

    Οι περιβαλλοντιστές συνελήφθησαν χθες όταν αλυσοδέθηκαν συμβολικά έξω από το Υπουργείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη υλοποίηση, όπως υποστηρίζουν, των υποσχέσεων για κήρυξη του Ακάμα σε εθνικό πάρκο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.71 (-0.15)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.07 (-0.30)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.06 (-0.03)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.13 (-0.37)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  78.37 (+0.11)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.68 (-0.16)
        Εμπορικές Εταιρείες                     48.82 (+1.22)
        Αλλες Εταιρείες                         61.92 (+0.21)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 379856.485
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 11 July 1997 - 13:02:43 UTC