Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Κληρίδη - Κασουλίδη - Ντενκτάς με Χόλμπρουκ
  • [02] Σημερινές επαφές Κληρίδη στην Ελλάδα
  • [03] Υπ. Εμπορίου - Ρωσική αγορά - Τουρισμός
  • [04] Χριστοφή - Τουρισμός
  • [05] Συνάντηση Κληρίδη - Καραμανλή
  • [06] Δήλωση Προέδρου Κληρίδη
  • [07] Δημοσιογραφική διάσκεψη Λυσσαρίδη
  • [08] Ρολάνδης - Προεδρικές
  • [09] Ρολάνδης - Απευθείας διαπραγματεύσεις
  • [10] Κυπριανού - Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [11] Κυπριανού - Αναστασιάδης - Προεδρικές

  • [01] Συναντήσεις Κληρίδη - Κασουλίδη - Ντενκτάς με Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις 8 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έχει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.

    Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τις συναντήσεις ζήτησε ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Σημερινές επαφές Κληρίδη στην Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην Αθήνα με συναντήσεις που θα έχει με τον πρώην Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει τις εντυπώσεις του για τη στάση Τούρκων ηγετών, τις οποίες αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Ρωσική αγορά - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου)

    Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα βρίσκονται οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, ενώ υπάρχουν αρκετές προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Αυτά τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, από τη Μόσχα όπου μετέβη για να εγκαινιάσει το νέο γραφείο των Κυπριακών Αερογραμμών σε κεντρικό δρόμο της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Ο κ. Χριστοφή ανέφερε ότι ήδη καταβάλλονται σύντονες προσπάθειες από μέρους του Υπουργείου, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς στη Ρωσία για ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.

    Οι επαφές αυτές, πρόσθεσε, θα συνεχιστούν με πρόθεση να ενισχυθεί το εμπορικό κέντρο της Κύπρου στη Μόσχα, ώστε να μπορεί να καλύπτει επαρκέστερα την αγορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός δήλωσε ότι η ρωσική αγορά και ιδιαίτερα η τουριστική αγορά είναι πάρα πολύ σημαντική για την Κύπρο. "Σήμερα η ρωσική αγορά κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις των σημαντικοτέρων μας αγορών", σημείωσε ο κ. Χριστοφή.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, ενώ οι αφίξεις πέρυσι ανήλθαν στις 120 χιλιάδες περίπου. Φέτος αναμένεται μια αύξηση γύρω στο 15 - 20% που θα ανεβάσει τον αριθμό των αφίξεων στις 150 χιλιάδες.

    "Οταν έχουμε από μια συγκεκριμένη αγορά αυτούς τους αριθμούς και αυξητική τάση, για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτύξουμε αυτή την αγορά", υπογράμμισε ο Υπουργός.

    Ο κ. Χριστοφή ανέφερε ότι αναλύσεις που έγιναν από το Υπουργείο Εμπορίου "φέρουν το Ρώσο τουρίστα να ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, συγκριτικά με τουρίστες από άλλες χώρες".

    Επομένως, ανέφερε, κρίνεται σημαντικό όπως η Κύπρος αναπτύξει περισσότερο αυτή την αγορά.

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι τα νέα γραφεία που έχουν εγκαινιάσει οι Κυπριακές Αερογραμμές "στην κεντρικότερη περιοχή της Μόσχας και σε περιοχή όπου στεγάζονται και πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες θα δώσουν μια ώθηση σε αυτή την προσπάθεια".

    Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει την προβολή και δημοσιότητα της Κύπρου στη ρωσική αγορά.

    Χριστοφή - Τουρισμός

    Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να είναι γενικά ο τουρισμός στο τέλος της σεζόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους στόχους του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκου Χριστοφή.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, γιατί να μην είναι στόχος η αύξηση του τουριστικού ρεύματος, όπως επιβάλλουν οι εξελίξεις της βιομηχανίας, ο κ. Χριστοφή αναφέρθηκε στον οξύ ανταγωνιμό, τον οποίο αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της εμφάνισης στην αγορά άλλων εξίσου ελκυστικών προορισμών - οι οποίοι καθιστούν πολύ σημαντική την προσπάθεια να διατηρηθούν οι ίδιοι αριθμοί.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι από τις επόμενες περιόδους και εφόσον σταθεροποιηθούν οι αριθμοί, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα ενταθούν με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφή εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δέσμη μέτρων που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο προχωρεί "πάρα πολύ καλά".

    Ανέφερε δε ότι σύντομα θα υποβάλει σχετική πρόταση, για να κατατοπίσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε ποιό στάδιο βρίσκονται τα διάφορα έργα (δρόμοι, γήπεδα γκολφ, μαρίνες).

    "Η εκτίμηση μου είναι ότι όλα τα έργα, τα οποία έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε μέσα στους προϋπολογισμούς του 1997 και του 1998, προχωρούν πάρα πολύ καλά και σε ικανοποιητικό βαθμό", σημείωσε.

    Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα διατεθεί έκταση συμπαγούς δασικής γης στην περιοχή της Αγίας Νάπας για την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί η μαρίνα Αγίας Νάπας ως έργο προτεραιότητας. Οπως ανέφερε, υπάρχουν και κάποιες τεχνικές δυσκολίες τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει.

    Συγκεκριμένα, για τη μαρίνα δήλωσε ότι υπάρχει η ανάγκη τροποποίησης των κανονισμών καθ' υπόδειξη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για να μπορεί το κράτος να εκμισθώνει και να διαθέτει θαλάσσια παραλιακή γη σε ιδιώτες.

    Πρόθεση, δήλωσε, είναι όπως έργα σαν τις μαρίνες ανατεθούν στον ιδιωτικό τομέα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφή επανέλαβε ότι η τουριστική βιομηχανία για την Κύπρο αποτελεί τη σπονδυλική στύλη της οικονομίας του τόπου, γιατί προσφέρει απασχόληση σε 18 - 20% του ενεργώς απασχολούμενου προσωπικού. Πρόσθεσε ότι ποσοστό του ιδίου ύψους συμβάλλει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ενώ εισρέει από τον τουρισμό ξένο συνάλλαγμα το οποίο καλύπτει το 40% των συνολικών εισροών σε ξένο συνάλλαγμα προς την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Καραμανλή

    Αθήνα,Ελλάδα,02/07/1997 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή)

    Την πλήρη και αμέριστη συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και της Ελλάδας, γενικότερα, στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε 45λεπτη περίπου συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε σύντομη δήλωση μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι είχαν "διεξοδική", όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει των εξελίξεων σε σχέση με το Κυπριακό.

    "Ανταλλάξαμε απόψεις και ο Πρόεδρος μας έκανε μια πλήρη ενημέρωση", ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    "Περιττεύει να πω ότι, από πλευράς της ΝΔ και από ελληνικής πλευράς γενικότερα, εξέφρασα στον Πρόεδρο την απόλυτη και αμέριστη συμπαράσταση σε όλες τις προσπάθειες για το Κυπριακό", κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τις προγραμματισθείσες επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα και επιστρέφει στην Κύπρο νωρίς σήμερα το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Δήλωση Προέδρου Κληρίδη

    Αθήνα,Ελλάδα,02/07/1997 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ τις πληροφορίες ότι θα συναντηθεί με τον Απεσταλμένο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στις 8 Ιουλίου, στις ΗΠΑ.

    Στη σύντομη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ίδιος ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος ζήτησε τη συνάντηση.

    Οσον αφορά τα αποτελέσματα των επαφών του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι "πάρα πολύ" ικανοποιημένος.

    Ανέφερε, τέλος, ότι την ερχόμενη Κυριακή, 6 Ιουλίου, αναχωρεί για τις ΗΠΑ, όπου από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει ενδιάμεσο σταθμό στο Λονδίνο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Δημοσιογραφική διάσκεψη Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ παραμένει πιστό σε όλες τις αρχές που έχει διακηρύξει", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρός του Βάσος Λυσσαρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να εργάζεται για διαφύλαξη των αρχών της.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για τις προεδρικές εκλογές του 1998, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι στόχος του κόμματος είναι "και ο τελευταίος ΕΔΕΚίτης να συμμετάσχει στην απόφαση" αναφορικά με τις προγραμματικές αρχές και την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη.

    Η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ επεκύρωσε την πολιτική απόφαση για συνεργασία του κόμματος με το ΑΚΕΛ και τους Ενωμένους Δημοκράτες στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Επεκύρωσε, επίσης, την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη ως κοινού υποψηφίου του "Συνασπισμού της Ελπίδας".

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ως την "καλύτερη Κεντρική Επιτροπή που είχα από χρόνια", στην οποία επεκράτησε "ένα πνεύμα μαχητικό, ομόνοιας, ομοψυχίας, αγάπης, συναδελφικότητας και συναγωνιστικότητας".

    Στη συνέχεια, ο κ. Λυσσαρίδης προέβλεψε ότι τόσο το πρόγραμμα, όσο και η υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη θα εγκριθούν από τις βάσεις. "Θεωρώ", είπε, "ότι είναι αδιαμφισβήτητη η επικύρωση της απόφασης".

    "Ο λαός", είπε, "θα εμπιστευθεί το πρόγραμμα" και υπογράμμισε ότι "η ηθική δύναμη" της ΕΔΕΚ, "είναι πολύ μεγαλύτερη από την ψηφοφοριακή". Τόνισε, εξάλλου, ότι "η ΕΔΕΚ έχει μιαν ιδεολογία που έχει κατακτήσει την Ευρώπη", επισημαίνοντας ότι "η Ευρώπη σήμερα είναι σχεδόν ολοκληρωτικά σοσιαλιστική".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα δεν παραβιάζει οποιαδήποτε αρχή της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη αποτελεί "εναλλακτική πρόταση εξουσίας, με στόχο τον τερματισμό της σημερινής κυβέρνησης", η οποία "απέτυχε και οδήγησε σε επικίνδυνα μονοπάτια", όπως είπε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η συνεργασία της αντιπολίτευσης απευθύνεται σε ψηφοφόρους της συνεργασίας και ψηφοφόρους που τείνουν προς άλλες κατευθύνσεις και οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με την παρούσα κυβέρνηση.

    Είπε ότι "με ένα σωστό πρόγραμμα και σωστή στρατηγική, ο Μάριος Ηλιάδης μπορεί να έχει παρέμβαση και σε χώρους έξω από τα συνεργαζόμενα κόμματα".

    Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λυσσαρίδης το χαρακτήρισε "διακοσμητικό" και είπε ότι "υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης χρησιμοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο για κάλυψη αποφάσεων που είχαν ληφθεί".

    Σε ερώτηση εάν έχει συμφωνηθεί η κατανομή των Υπουργείων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι "δεν υπάρχει προσυμφωνία", προσθέτοντας ότι "θα υπάρχει κομματική συμμετοχή" στην κυβέρνηση.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι θα αποδεχόταν υπουργική θέση "εάν το επιβάλλει το εθνικό συμφέρον".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ρολάνδης - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υποψηφιότητά του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από σχετική απόφαση του Ανώτατου Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Το 55μελές Συμβούλιο του Κόμματος των Φιλελευθέρων, έλαβε την πιο πάνω απόφαση, στηριζόμενο στο ότι το κόμμα έχει ένα δικό του πολιτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη, ο οποίος δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, θα αρχίσει μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου θα συνοδεύσει με άλλους αρχηγούς κομμάτων τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις απευθείας συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει, ποιές θα είναι οι ενέργειές του σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι "αυτή τη στιγμή, το σκηνικό είναι αβέβαιο ακόμα, δεν γνωρίζει κανείς ποιοί θα είναι στην πρώτη Κυριακή, άρα είναι νωρίς να μιλούμε για τη δεύτερη. Εκείνο που εμείς αναμένουμε, είναι να συγκεντρώσουμε ένα αρκετά καλό ποσοστό".

    "Να υπενθυμίσουμε", πρόσθεσε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, "ότι και στις εκλογές του 1993 και του 1988, παρόλο που δεν είχαμε μόνοι μας διεκδικήσει τις εκλογές, εμείς καθορίσαμε τον Πρόεδρο".

    Τόνισε δε, ότι στην περίπτωση που δεν μπορέσει το κόμμα να έχει την προεδρία, θα μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει τις θέσεις του, μέσα από την οποιαδήποτε κυβέρνηση.

    Αναφορικά με την περίπτωση στήριξης υποψηφίου άλλου κόμματος, στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Ρολάνδης απήντησε ότι θα μελετήσει το ενδεχόμενο.

    Μιλώντας για την απόφαση όπως κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, μη στηρίζοντας το Δημοκρατικό Συναγερμό με το οποίο παραδοσιακά υπάρχει συνεργασία, ο κ. Ρολάνδης είπε, "δυστυχώς αυτοί οι συνασπισμοί που έχουν συμπηχθεί τελευταίως και στη πλευρά της αριστεράς και στην πλευρά της δεξιάς, έχουν διαβρώσει τις γνωστές θέσεις στο Κυπριακό".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις συνεργασίες των κομμάτων, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα σκηνικό στην κεντροαριστερά, εμείς βρισκόμαστε στο κέντρο, με μια μικρή απόκλιση προς την κεντροδεξιά.

    Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία και όταν φτάσουμε στο ενδεχόμενο μιας δεύτερης Κυριακής, θα δούμε τι θα κάνουμε", κατέληξε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Ρολάνδης - Απευθείας διαπραγματεύσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης εκτιμά ότι η Κύπρος διέρχεται μέσα από μια πολύ κρίσιμη περίοδο και προσβλέπει στις απευθείας συνομιλίες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Αθήνα, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι η συνάντηση αυτή έπρεπε να γίνει, αλλά δεν μπορεί ακόμη να σχολιάσει επί του θέματος, αφού δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ο κύκλος των συναντήσεων του Προέδρου, για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση.

    "Η λύση του Κυπριακού", τόνισε ο κ. Ρολάνδης, "δεν είναι εύκολο εγχείρημα, είναι δυσκολότατο. Το απέδειξαν τα 23 χρόνια που πέρασαν, χωρίς να γίνουν πραγματικά καλές προσπάθειες".

    Ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι "έχουμε έναν πολύ δύσκολο συνομιλητή στην άλλη πλευρά, αλλά και εμείς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει..."

    "Αυτή τη στιγμή", κατέληξε, "αφού δούμε τι έχει κάνει ο κ. Κληρίδης στην Αθήνα και αφού πάμε στο Τράουτμπεκ, θα αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Κυπριανού - Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την κατ'αρχήν ικανοποίησή τους από τα αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από σημερινή συνάντησή τους.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε πως "από τις δηλώσεις που έχουν γίνει στην Αθήνα φαίνεται ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Βεβαίως", πρόσθεσε, "πρέπει να επιφυλαχθεί κανείς να ενημερωθεί πλήρως για να εκφράσει πρόσθετες απόψεις και πιο αναλυτικές".

    Ο κ. Κυπριανού αξιολόγησε ως τα πιο σημαντικά σημεία από τις δηλώσεις που έγιναν το ότι η πλευρά μας πάει στις συνομιλίες με τις θέσεις τις οποίες ήδη έχει και δεν υπάρχουν σκέψεις για υποχωρήσεις και οποιεσδήποτε αναπροσαρμογές προς το χειρότερο και το ότι ισχύει απόλυτα το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), το οποίο χαρακτήρισε ως "πολύ σημαντικό παράγοντα για την πορεία του κυπριακού ζητήματος".

    Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε πως δεν υπάρχει ένδειξη για οποιαδήποτε πρόθεση από μέρους της Τουρκίας για αλλαγή της στάσης της και όπως τόνισε "το χειρότερο τουλάχιστον σε αυτή τη φάση είναι ότι όλες οι πληροφορίες λένε ότι δεν πρόκειται να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στην Τουρκία για να αλλάξει στάση. Εντούτοις", πρόσθεσε, "πρέπει να πάμε στο διάλογο, για τους λόγους τους οποίους έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει".

    Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως από τις δηλώσεις που έγιναν στην ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται ότι υπήρξε πλήρης ταυτότητα θέσεων και απόψεων και ως προς τη στρατηγική και την τακτική μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης.

    Οπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η κυπριακή κυβέρνηση μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ενισχυμένη από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει τα δίκαια του κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Κυπριανού - Αναστασιάδης - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αν υπάρξει τρίτος γύρος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό μετά το καλοκαίρι, τότε δεν μπορεί να τηρηθεί η θέση που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, για επιλογή του υποψηφίου που θα υποστηρίξει το κόμμα μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

    Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ύστερα από κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν εκτός από το Κυπριακό και το θέμα των προεδρικών εκλογών.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ εξέφρασε την άποψη ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από τις προεδρικές, έγινε με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα έχουν τελειώσει οι δυο πρώτοι γύροι των απευθείας συνομιλιών.

    Αν υπάρξει και τρίτος γύρος και αν αυτός τοποθετηθεί π.χ. το Νοέμβριο, όπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, τότε ασφαλώς δεν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε πάντως πως το όλο θέμα θα ξανασυζητηθεί το Σάββατο στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος και πως το χρονοδιάγραμμα αυτός δεν τίθεται για σκοπούς εκβιασμού ή πιέσεως αλλά διότι "θεωρείται ότι είναι αναγκαίο, έγκαιρα να έχει ενώπιον του ο λαός όλο το σκηνικό, τι ακριβώς θα έχει να αντιμετωπίσει και τι ακριβώς θα έχει να επιλέξει".

    Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ήταν παράκλησή του προς τον κ. Κυπριανού να υπάρξει όχι αυστηρά ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά "αναλόγως των εξελίξεων να έχουμε διαβουλεύσεις και σίγουρα επιθυμία όλων είναι με το τέλος του κύκλου των άμεσων επαφών για το Κυπριακό να ξεκαθαρίσει οριστικά το γεγονός, πράγμα το οποίο πιστεύω θα πράξει και ο κ. Κληρίδης έτσι που η κάθε πλευρά να γνωρίζει ξεκάθαρα πια, ποιά θα είναι η θέση της στις προεδρικές εκλογές".

    Ο κ. Αναστασιάδης αφού επανέλαβε πως σε περίπτωση που ο κ. Κληρίδης επαναδιεκδικήσει την προεδρία ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει και θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, επεσήμανε πως "σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα είναι υποψήφιος τότε τα συλλογικά όργανα του κόμματος και με βάση τη δεδηλωμένη απόφαση συνέχισης της συνεργασίας δεν θα αποκλείσουν τη συζήτηση πώς εμπεδώνεται αυτή η συνεργασία με το ΔΗΚΟ και είναι φυσικό ότι το όνομα του κ. Κυπριανού θα είναι εκ των ονομάτων που θα συζητηθούν στα συλλογικά όργανα".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συζητηθούν και άλλα ονόματα ο κ. Αναστασιάδης είπε πως "μπορεί να μην υπάρξουν και άλλοι".

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την υποψηφιότητα Νίκου Ρολάνδη, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι δικαίωμα του κ. Ρολάνδη να προχωρήσει με τη δική του υποψηφιότητα.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Ρολάνδης δεν ήρθε σε επαφή με το ΔΗΣΥ και ούτε έχει θέση υπόψη του τις θέσεις του.

    Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων που θα εξετάσει ο Συναγερμός σε περίπτωση μη υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη να είναι και το όνομα του κ. Ρολάνδη, τονίζοντας παράλληλα πως "δεν βλέπω με τον ίδιο τρόπο την υποψηφιότητα του κ. Ρολάνδη όπως βλέπω αυτή του κ. Κυπριανού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 2 July 1997 - 12:02:43 UTC