Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηνωμένα Εθνη - απευθείας συνομιλίες
  • [02] Κληρίδης - Αθήνα
  • [03] Εγγραφο Ηλιάδη - αντιπολίτευση
  • [04] Διορισμοί ΕΔΥ - Ελεγκτική Υπηρεσία
  • [05] Κληρίδης - Αθήνα
  • [06] Αφιξη Προέδρου - Αθήνα
  • [07] Μελέτη για κόστος Σχεδίου Υγείας
  • [08] Τσιζόφ: Η Ρωσία δεν κατέχει δευτερεύοντα ρόλο στο Κυπριακό
  • [09] Συνάντηση Κληρίδη - Στεφανόπουλου

  • [01] Ηνωμένα Εθνη - απευθείας συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα περιοριστούν στο ένα έγγραφο που θα επιδοθεί στις δύο πλευρές κατά τις απευθείας συνομιλίες.

    Οπως μετέδωσε χθες βράδυ η Ελληνική Τηλεόραση, πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι σειρά από έγγραφα και χάρτες για το Κυπριακό για την εδαφική και συνταγματική πτυχή ετοιμάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβες σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του διεθνούς οργανισμού.

    Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το έγγραφο Κόρντοβες, που είχε αιφνιδιάσει κατά την ανακοίνωση του προγράμματος των απευθείας συνομιλιών, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη βάση καταγραφής των θέσεων των δυο πλευρών στην πρώτη φάση της διαδικασίας.

    Σύμφωνα με την ανταπόκριση, εκτός από τα όσα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν πολλές συναντήσεις καθημερινά χωρίς την παρουσία μεσολαβητών.

    Η φιλοσοφία της διαδικασίας αυτής, η οποία είναι εισήγηση της τουρκικής πλευράς είναι πως οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων μόνοι και χωρίς την πίεση των μεσολαβητών θα είναι σε θέση να συζητήσουν στη βάση του πάρε - δώσε, ποιές είναι οι προτεραιότητες τους και ανάλογα θα διαπραγματευθούν προσεγγίζοντας ο ένας τις απόψεις του άλλου.

    Η Ελληνική Τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα προσπαθήσει με παρεμβάσεις στα παρασκήνια να δημιουργήσει κίνητρα και για τις δυο πλευρές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Κληρίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει σημαντικές διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει των απευθείας συνομιλιών.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταφέρει στην ελληνική πρωτεύουσα έγγραφο με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έγγραφο περιλαμβάνονται και οι θέσεις της Εθνικής Φρουράς αναφορικά με την έως τώρα πορεία του στρατιωτικού διαλόγου.

    Σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και αύριο με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Οι επαφές του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα περιλαμβάνουν και συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καθώς και με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Εγγραφο Ηλιάδη - αντιπολίτευση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο υποψήφιος των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης Μάριος Ηλιάδης θα καταθέσει εντός της εβδομάδας στα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών συνοπτικό έγγραφο για τις κατευθυντήριες αρχές, που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό.

    Το έγγραφο Ηλιάδη λαμβάνει υπόψη τις αρχές που έθεσαν από κοινού τα τρία κόμματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατ'αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία προνοεί ότι θεωρούνται παρωχημένες οι ιδέες και προτάσεις του παρελθόντος που δεν ικανοποιούν την ελληνική - κυπριακή πλευρά.

    Υιοθετεί επίσης τη θέση ότι Ελλάδα και Κύπρος θα προωθήσουν περαιτέρω την αμυντική συνεργασία τους.

    Η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ θα συνέλθει αύριο Τρίτη για να υιοθετήσει την κατ'αρχήν συμφωνία σε συνδυασμό με το έγγραφο Ηλιάδη.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει επαρχιακές συνελεύσεις για την τελική επικύρωση.

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ θα ετοιμάσει την Τετάρτη την τελική εισήγηση για την υποψηφιότητα Ηλιάδη προς τις ομάδες βάσης και θα επανέλθει για την οριστική επικύρωση περί τα μέσα Ιουλίου.

    Το Κεντρικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών θα συνέλθει για τον ίδιο σκοπό την Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Διορισμοί ΕΔΥ - Ελεγκτική Υπηρεσία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διορίστηκαν σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος και τα νέα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), με εξαετή θητεία, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα από αύριο, Τρίτη.

    Νέος Πρόεδρος της ΕΔΥ διορίστηκε ο Αντρέας Καραγιώργης, και μέλη οι Σώτος Δημητρίου, πρώην δικαστής, Αντρέας Αναστασίου, μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, Θεόφιλος Θεοφίλου, μέχρι σήμερα Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και Δημητράκης Στυλιανού, μέχρι προ ενός έτους Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης.

    Κατά τη σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη για την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι αναμένει μια Επιτροπή με "ανεξαρτησία σκέψεως" στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

    Αναφορικά με τη σύνθεση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι έλαβε υπόψη ότι η ΕΔΥ "έχει και πειθαρχικά μέτρα" στη διάθεσή της καθώς και να υπάρχει άνθρωπος ο οποίος "να έχει γνώση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας" ώστε να μπορούν να αποδώσουν "σε όλους τους τομείς".

    Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Σε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους μετά την τελετή, ο κ. Καραγιώργης, αφού τόνισε ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, διαβεβαίωσε ότι τους ενδιαφέρει "η επιλογή των καλυτέρων, η αξιοκρατία, να μείνουμε μέσα στο πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, των νόμων και των κανονισμών και της νομολογίας".

    "Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε άοκνα για να εξυπηρετήσουμε με υπευθυνότητα και συνέπεια την κυπριακή πολιτεία", συμπλήρωσε.

    Σε παρατήρηση ότι η ΕΔΥ δέχεται συνήθως τα πυρά για τους διορισμούς, ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι "τα έργα και οι ημέρες της ΕΔΥ βρίσκονται υπό την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου".

    Επομένως, συμπλήρωσε, όποιος νομίζει ότι έχει αδικηθεί μπορεί να ζητήσει το δίκαιό του στο Δικαστήριο.

    Ανέφερε τέλος ότι σήμερα θα συνέλθουν τα νέα μέλη της Επιτροπής και εντός των ημερών, μάλλον αύριο, υπολογίζει να πραγματοποιηθεί συνάντηση της απερχόμενης με τη νέα Επιτροπή.

    Νέος Γενικός Ελεγκτής

    Πριν από το διορισμό των μελών της ΕΔΥ, ο Πρόεδρος Κληρίδης διόρισε τον κ. Σπύρο Χρίστου, ως νέο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, και τον κ. Ανδρέα Σκορδή, ως Βοηθό Γενικό Ελεγκτή.

    Ο κ. Χρίστου ήταν μέχρι σήμερα Βοηθός Γενικός Ελεγκτής. Ο κ. Σκορδής ήταν ο αρχαιότερος λειτουργός που υπηρετούσε στην υπηρεσία, μετά τον κ. Χρίστου.

    Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χρίστου χαρακτήρισε τον Ελεγκτή "άγρυπνο φρουρό του δημοσίου χρήματος" και τόνισε ότι η Υπηρεσία είναι "ανεξάρτητη και δεν επιδέχεται οποιοδήποτε επηρεασμό" εξετάζοντας τα πάντα "με αντικειμενικότητα και επαγγελματικό τρόπο".

    Ο νέος Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ταυτόχρονα το σοβαρό πρόβλημα προσωπικού που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 κενές θέσεις.

    Ο κ. Χρίστου τόνισε, τέλος, ότι στόχος είναι να ειδικευτεί το προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις σημερινές συνθήκες και "να έχουμε στενή συνεργασία με τους ελεγχόμενους, να εισαγάγουν συστήματα αποτελεσματικού εσωτερικού ελέγχου, να εισαγάγουν και να θεσπίσουν κανονισμούς και νομοθεσίες οι οποίες θα αποτρέπουν οποιονδήποτε από του να προβεί σε κακαδιαχείριση του δημόσιου χρήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμμιά ένδειξη ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για κάποια λύση του κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια των επικείμενων απευθείας συνομιλιών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ. Κληρίδης έκανε τη δήλωση αυτή κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα Ηνωμένα Εθνη, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο τους την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας κορυφής Κληρίδη - Ντενκτάς κατά τις απευθείας συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο κ. Κληρίδης τόνισε πως στην Αθήνα δεν θα συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή των θέσεων της πλευράς μας στο χειρισμό του Κυπριακού και πως "δεν υπάρχει οτιδήποτε το νεότερο να συζητήσουμε αναφορικά με τις θέσεις μας".

    Ερωτηθείς για τη σημασία την οποία αποδίδει στην επίσκεψη αυτή, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως "ήταν μια επίσκεψη που έπρεπε να γίνει γιατί θα πρέπει να συζητηθούν θέματα στρατηγικής στο χειρισμό του Κυπριακού ούτως ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβερνήσεως, δοθέντος μάλιστα ότι η Ελλάς θα είναι στο παρασκήνιο, όπως θα είναι και πολλοί άλλοι".

    Κληθείς να πει αν αληθεύει το γεγονός ότι μεταφέρει μαζί του στην Αθήνα κάποιο έγγραφο με τις βασικές αρχές εντός των οποίων σκοπεύει να διαπραγματευθεί μαζί με έκθεση την οποία του έχει υποβάλει ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το στρατιωτικό διάλογο, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε πως δεν μεταφέρει μαζί του τέτοιο έγγραφο.

    Επεσήμανε πως ο κ. Βορβολάκος του έχει πει τις απόψεις του πάνω στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου όχι όμως πάνω στη λύση του Κυπριακού ή για τα ΜΟΕ.

    "Επειδή έλειπα και επειδή είναι ένα από τα θέματα που πιθανόν να με ρωτήσει ο Πρωθυπουργός ζήτησα να ενημερωθώ που στέκει αυτό το θέμα, κατά την απουσία μου αν υπήρξαν εξελίξεις ή αν δεν υπήρξαν", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσον βλέπει να είναι δυνατή συμφωνία στο στρατιωτικό διάλογο πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών απάντησε: "Δεν το βλέπω αυτό το πράγμα".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το έγγραφο Κόρντοβες δεν είναι μόνο διαδικαστικό αλλά έχει και κάποια ουσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η πλευράς μας δεν έχει τέτοιες πληροφορίες και εξέφρασε την εκτίμηση πως τα θέματα που αυτό επιλαμβάνεται θα είναι μάλλον διαδικαστικά χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν και θέματα ουσίας.

    Αναφορικά με πληροφορίες ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τους κατάλληλους μοχλούς πίεσης ενόψει των συνομιλιών, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως αυτός έχει ακούσει ότι υπάρχει αυτή η πίεση και "μοχλοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και εκείνοι θα αποφασίσουν πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος".

    Σε σχέση με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την Ελληνική Τηλεόραση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν καθημερινά συναντήσεις χωρίς την παρουσία μεσολαβητών ή συντονιστών, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως δεν έχει τέτοια πληροφόρηση.

    "Δεν νομίζω ότι αυτό το πράγμα μπορεί να το προσδιορίσει τώρα κανένας αν θα συμβεί ή αν δεν θα συμβεί ή αν θα έχει αποτέλεσμα ή αν δεν θα έχει αποτέλεσμα", επεσήμανε ο κ. Κληρίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του νέου συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στην Κύπρο κατά την οποία δεν είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες πολιτικών κομμάτων, ο κ. Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως γι' αυτόν δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα από το γεγονός αυτό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον κ. Μίλερ στην Αθήνα, αναφέροντας πως οι συναντήσεις που θα έχει εκεί είναι προγραμματισμένες.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα πρωϊνής εφημερίδας ότι κύκλοι του ΔΗΚΟ διαδίδουν ότι μέσα στον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επικαλεσθεί έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και θα εξαγγείλει την υποστήριξή του προς την υποψηφιότητα του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως δεν έχει πει αν θα ανακοινώσει τον Οκτώβρη υποψηφιότητα ή αν θα ανακοινώσει ποιόν θα υποστηρίξει.

    Κληθείς ακόμη να πει αν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κυπριανού, ανέφερε πως εφόσον αποχωρήσει από την πολιτική αυτό θα είναι θέμα του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Αφιξη Προέδρου - Αθήνα

    Αθήνα,Ελλάδα,30/06/1997 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφθασε πριν από λίγο στην Αθήνα, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενόψει των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μανώλη Χριστοφίδη, το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρο.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Μελέτη για κόστος Σχεδίου Υγείας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Καθοριστικής σημασίας για την εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας στον τόπο μας θεωρείται η εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, η οποία έχει μόλις ολοκληρωθεί και αφορά στα κόστα υγείας στην Κύπρο, κατά τα έτη 1992 - 1996.

    Στη μελέτη γίνεται αναλυτική σύγκριση των δαπανών στον τομέα της υγείας κατά τα τέσσερα αυτά έτη, με βάση τα στοιχεία που λήφθησαν από εξειδικευμένη παγκύπρια έρευνα που έγινε πέρσι στα νοικοκυριά για όλα τα θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας.

    Η παρουσίαση της μελέτης θα γίνει στις 10 Ιουλίου στη Λευκωσία, από τον αρμόδιο καθηγητή του Χάρβαρντ, κ. Ξιάο, ενώπιον των κοινωνικών εταίρων και των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή "με βάση τα πορίσματα της αναμένεται να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις σε σχέση με την πορεία της εφαρμογής του σχεδίου και την κατανομή του κόστους του".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Τσιζόφ: Η Ρωσία δεν κατέχει δευτερεύοντα ρόλο στο Κυπριακό

    Μόσχα,Ρωσία,30/06/1997 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου))

    Η Ρωσία δεν κατέχει δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με άλλες χώρες στις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο Κυπριακό. Τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει άλλη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτός από αυτή των Ηνωμένων Εθνών και τα ενδιαφερόμενα κράτη προσπαθούν με δικές τους ενέργειες να βοηθήσουν το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

    Οι ρωσικές θέσεις διατυπώνονται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Τρίτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και απεσταλμένος της Ρωσίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη πως ο πρώτος γύρος συνομιλιών θα δείξει πως έχουν τα πράγματα και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

    Ερωτηθείς ποιός αναμένεται να είναι ρόλος της χώρας του στις απευθείας συνομιλίες, ο Ρώσος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών δεν θα βρίσκονται στην αίθουσα των συνομιλιών αλλά στο λεγόμενο "έξω κύκλο".

    Οπως εξήγησε, ο "έξω κύκλος", αποτελείται από τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων κρατών που έχουν ειδικούς αντιπροσώπους για το Κυπριακό.

    "Ο ρόλος αυτού του 'έξω κύκλου' είναι να βοηθήσει το Γενικό Γραμματέα και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση μίας σωστής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού", εξήγησε ο Ρώσος επίσημος.

    Ο κ. Τσιζόφ ανέφερε ότι η χώρα του θεωρεί ότι έχει το χρέος αλλά και τη θέληση ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να παίξει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό. "Υποστηρίζουμε την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και θέλουμε οι συνομιλίες αυτές επιτέλους να φέρουν πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού που είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που δηλητηριάζει την όλη κατάσταση στον ευρωπαϊκό χώρο και ευρύτερα", τόνισε ο κ. Τσιζόφ.

    Αναφορικά με το ρόλο του ρωσικού εγγράφου, ο κ. Τσιζόφ ανέφερε πως "όλα τα χαρτιά στο τραπέζι των συνομιλιών θα τα βάλει ο ΓΓ". Η Ρωσία, πρόσθεσε δεν στόχευε να επιβάλει το δικό της έγγραφο σε κανέναν. "Το προτείναμε στις ενδιαφερόμενες πλευρές και στα Ηνωμένα Εθνη σαν υλικό που κατά τη γνώμη μας θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθεί κατά τις συνομιλίες αυτές", ανέφερε ο κ. Τσιζόφ.

    Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που δίδεται ότι το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ενώ η Ρωσία διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο, καθώς και το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου τον ΗΠΑ, ο κ. Τσιζόφ ήταν κατηγορηματικός.

    "Νομίζω ότι είναι μια λανθασμένη εικόνα", υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη πρωτοβουλία εκτός από αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ.

    "Σήμερα δεν υπάρχει καμία άλλη πρωτοβουλία συγκεκριμένη", σημείωσε, εξηγώντας πως αυτό που έκαναν οι άλλες χώρες και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες είναι με τις δικές τους ενέργειες να βοηθήσουν αυτή την αποστολή του ΓΓ του ΟΗΕ.

    "Ετσι βλέπουν και το δικό μας έγγραφο και την πρωτοβουλία μας για σύγκληση των Πέντε τον περασμένο Απρίλιο στη Νέα Υόρκη και το ρόλο όλων των ειδικών απεσταλμένων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Χόλμπρουκ", τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις προσωπικές του εκτιμήσεις για τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, από τις επαφές του με τους διάφορους απεσταλμένους για το Κυπριακό, ο κ. Τσιζόφ εξέφρασε την άποψη ότι η αρχή θα βοηθήσει στο να σχηματιστεί η εικόνα.

    "Δεν θέλω να ασχοληθώ με προγνωστικά των αποτελεσμάτων του πρώτου ή του δεύτερου ή του τρίτου γύρου. Νομίζω όμως ότι ο πρώτος γύρος θα δείξει που στεκόμαστε και θα δείξει που θα πάμε περαιτέρω", δήλωσε ο κ. Τσιζόφ.

    Ερωτηθείς για τη γνωριμία του με τον κ. Χόλμπρουκ όταν ασχολήθηκε με το Βοσνιακό, ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι συνάντησε τον Αμερικανό αξιωματούχο πέρυσι στο Σεράγεβο.

    "Και εφόσον ασχολήθηκα λεπτομερώς με την υλοποίηση της συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, μελέτησα και τα κείμενα αυτά, στην προετοιμασία των οποίων ο κ. Χόλμπρουκ έπαιξε σημαντικό ρόλο και το αναγνωρίζω βέβαια", δήλωσε ο κ. Τσιζόφ.

    Πρόσθεσε ότι θεωρεί ενδιαφέρον να ξαναδεί τον κ. Χόλμπρουκ και να συνεργαστεί μαζί του.

    Στη συνέχεια ο κ. Τσιζόφ κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση της Κίνας να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό καθώς και την εκτίμηση ότι οι ενδεχόμενες προσπάθειες του Πεκίνου θα είναι υποστηρικτικές προς τη Μόσχα.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για τη δεδηλωμένη πρόθεση του Πεκίνου και πρόσθεσε πως "είναι γεγονός ότι η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει χρέος να διαδραματίσει ενεργό ρόλο".

    Οπως ανέφερε, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για το Κυπριακό, γεγονός που ικανοποιεί τη Μόσχα.

    "Χαιρόμαστε γιατί θεωρούμε ότι όσο πιο ευρεία είναι η υποστήριξη της όλης προσπάθειας μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ τόσο το καλύτερο", δήλωσε ο κ. Τσιζόφ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να συνεργαστεί και με τους Κινέζους εκπροσώπους.

    Εξάλλου ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η τελευταία συνάντηση των Πέντε τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Κινέζου Μόνιμου Αντιπροσώπου. "Προσβλέπουμε σε στενότερη συνεργασία", δήλωσε ο κ. Τσιζόφ.

    Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των διαφόρων κρατών για την αγορά από την Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S - 300, ο κ. Τσιζόφ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τόσο η θέση της τουρκικής κυβέρνησης όσο και αυτή της ρωσικής, που επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, είναι γνωστές.

    Πρόσθεσε ότι "οι δαφορές είναι γνωστές και δεν πρέπει να υπερτιμηθούν οι διάφορες αντιδράσεις".

    Ερωτηθείς πώς οικοδομούνται οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, έχοντας υπόψη τις διαφορές των δύο χωρών (π.χ. πετρέλαια Κασπίας, Τσετσενία) και δεδομένων των πολύ καλών και φιλικών δεσμών της χώρας με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Τσιζόφ διευκρίνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες. Ανέφερε, πώς υπάρχει μια παράδοση 500 ετών στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζουν διάφορες περίοδοι και αρκετοί πόλεμοι.

    "Θέλουμε να έχουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και καλής γειτονίας", δήλωσε ο κ. Τσιζόφ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεν διαφορές αλλά υπάρχει και ανεπτυγμένη διμερής συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

    Η Ρωσία, τόνισε ο κ. Τσιζόφ, επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

    Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσιζόφ μετέβη στις αρχές του χρόνου ως ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στο τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία για να ακούσει όλες τις πλευρές και να ενημερώσει για τις προσεγγίσεις της Μόσχας.

    Ο κ. Τσιζόφ αναχωρεί για τις ΗΠΑ στις 7 Ιουλίου, και αναμένεται ότι θα παρακαθήσει στο δείπνο της 8ης Ιουλίου, που θα παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Συνάντηση Κληρίδη - Στεφανόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

    Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Χαράλαμπος Χριστοφόρου.

    Από ελλαδικής πλευράς παρέστησαν, ο Γενικός Γραμματέας Προεδρίας Εμανουήλ Κίκας, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Γιώργος Κακλίκης και ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Κύπρο Θεμιστοκλής Δεμίρης.

    Η συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε από διπλωματικούς κύκλους ως φιλοφρονητική, άρχισε στη 1 μ.μ. και διήρκησε 40 περίπου λεπτά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 30 June 1997 - 12:13:13 UTC