Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - αρχηγοί κομμάτων
  • [02] Εκπρόσωπος - απαντητική επιστολή Κληρίδη
  • [03] Εκπρόσωπος - παραβιάσεις - δόγμα

  • [01] Εκπρόσωπος - αρχηγοί κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,24/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν συρόμαστε στις απευθείας συνομιλίες, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι το σκηνικό των συνομιλιών "ανοίγει παράθυρα ελπίδας." Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι η πολιτική Κληρίδη χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια.

    Σε δήλωσή, που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, σχετικά με τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών στη δήλωση του Εκπροσώπου ότι δεν υπήρξε διαφωνία στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ικανοποιημένος από την κατάληξη των εργασιών της συνεδρίας του Σώματος, "τόσο σε ότι αφορά θέματα τακτικής, όσον και σε ότι αφορά θέματα ουσίας".

    "Θα προσέλθουμε στις συνομιλίες με αποφασιστικότητα και πειστικότητα. Η δεδηλωμένη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση", είπε.

    Παράλληλα, διευκρίνισε ότι "δεν συρόμαστε στις συνομιλίες" και πρόσθεσε "πρόθυμα προσερχόμαστε σε αυτές γιατί το συνολικό σκηνικό τους ανοίγει παράθυρα ελπίδας".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η πλευρά μας ανέλαβε και πρωτοβουλίες ενώ υπήρξαμε και δημιουργοί εξελίξεων. "Συμβάλαμε ουσιαστικά στη δημιουργία έντονου και αποφασιστικού διεθνούς ενδιαφέροντος, όμοιο του οποίου δεν υπήρξε στο παρελθόν".

    Ο Εκπρόσωπος είπε η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την πολιτική θέση ότι το εκδηλούμενο διεθνές ενδιαφέρον, "είναι εκ του πονηρού". "Δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες, δεν υπάρχουν μυστικές ή άλλες δεσμεύσεις, πλήρης διαφάνεια χαρακτηρίζει την πολιτική του Προέδρου Κληρίδη", διαβεβαίωσε.

    Τόνισε ότι τις απευθείας συνομιλίες συγκαλεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και υπενθύμισε ότι το τέλος Απριλίου τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν τη γρήγορη σύγκληση των συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

    Η μη επίτευξη προόδου στο Κυπριακό είναι "αποκλειστικό δημιούργημα της τουρκικής αδιαλλαξίας", ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, και τόνισε ότι αν αυτό ήταν ο λόγος για απόρριψη της πρόσκλησης του Γ.Γ. για απευθείας συνομιλίες, "θα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μόνιμα αδιέξοδα στο Κυπριακό, εξυπηρετικά της τουρκικής πολιτικής και των πρόδηλων επεκτατικών διχοτομικών και αποσχιστικών στόχων της".

    Τέλος είπε ότι φρονούμε ότι η ακολουθούμενη πολιτική, με πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, "είναι και συνετή και σωστή πολιτική".

    Σε ερώτηση αν το τρίπτυχο στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, είναι εντός ή εκτός των ομοφώνων αποφάσεων του 1989, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το θέμα ετέθη στο Εθνικό Συμβούλιο, και η θέση (της κυβέρνησης) είναι ότι αυτό που ισχύει είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του 1989. Το τρίπτυχο, πρόσθεσε, δεν υιοθετήθηκε.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε δηλώσει πριν από λίγες βδομάδες ότι θα ήταν σοφότερο να μην μας καλούσαν στις συνομιλίες, ενώ τώρα η κυβέρνηση μιλά για προθυμία να προσέλθει στις συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι δεν δεχόμαστε τη θέση ότι συρόμαστε σε αυτές τις συνομιλίες γιατί είναι πολύ έντονη και απέχει πολύ από τις διαθέσεις του Προέδρου Κληρίδη για τις συνομιλίες.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου για την εκτίμηση της κυβέρνησης για τη στήριξη που επιδεικνύουν οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι όμως μιλούν και για συμπαιγνία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων στις συνομιλίες δίνει το μήνυμα συμπαράστασης στον Πρόεδρο και όχι αστυνόμευσης.

    Χαρακτήρισε σωστή τη θέση ότι θα έπρεπε να επιτευχθεί πρόοδος στις εκ του σύνεγγυς. Ο λόγος που εμπόδισε την επίτευξη προόδου, όχι μόνο σε αυτές τις συνομιλίες, αλλά σε όλους τους κύκλους των συνομιλιών ήταν η τουρκική αδιαλλαξία, σημείωσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το έντονο και αποφασιστικό ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποτιμηθεί από κανένα.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, φέρεται να έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο Κληρίδη να μην αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση πριν από τις προεδρικές εκλογές, γιατί οι αρχηγοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει προοπτική για λύση ή πρόοδο στους προσεχείς γύρους, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: "Ο Πρόεδρος σε αυτή την ουσιώδη στιγμή των συνομιλιών δεν είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο νόμιμος εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας της Κύπρου". Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιτελέσει το καθήκον του στο ακέραιο.

    "Αν υπάρξει φως και αν υπάρξει ελπίδα λύσης θα προχωρήσει αν αυτό πιστεύει ότι αυτό είναι το συμφέρον του τόπου", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - απαντητική επιστολή Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αποστείλει τη δική του απαντητική επιστολή στην πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος και ο ίδιος θα επιλέξει τη στιγμή που θα στείλει την επιστολή.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η καθυστέρηση δεν προοιωνίζει ότι θα υπάρχει άρνηση. Είναι δοσμένη η θετική απάντηση". Ωστόσο, το γραπτό κείμενο δεν έχει σταλεί, συμπλήρωσε.

    Σε παρατήρηση αν έχουν δοθεί διευκρινίσεις τις οποίες φέρεται να έχει ζητήσει από τον Γ.Γ. ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Χριστοφίδης είπε "ότι δεν υπάρχει θέμα διευκρινίσεων."

    Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να εξηγήσει γιατί ο Πρόεδρος Κληρίδης καθυστερεί να απαντήσει στον κ. Αναν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο των απευθείας συνομιλιών, "είμαστε μέσα στα πλαίσια της σωστής προθεσμίας να απαντήσουμε. Καθυστερούμε στην αποστολή αλλά δεν καθυστερούμε σε σχέση με το συνολικό θέμα," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Εκπρόσωπος - παραβιάσεις - δόγμα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αλώβητο, παραμένει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα (ΕΑΔ), διακήρυξε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα παραμένει αλώβητο. Το ΕΑΔ είναι το επίτευγμα των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, και διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Επιτελεί σημαντικό σκοπό στην πραγμάτωση της πολιτικής μας και θα το διαφυλάξουμε", δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο ότι η μονομερής απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην προσκαλεί ελληνικά μαχητικά έχει παραμερίσει το ουσιαστικό περιεχόμενο του ΕΑΔ.

    Οσον αφορά άλλες ασκήσεις, όπως ο "Νικηφόρος", ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά. "Τελικές αποφάσεις ως προς το είδος, το περιεχόμενο και τις ενέργειες που θα γίνουν σε αυτή την άσκηση, είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσουν οι δύο κυβερνήσεις", πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι παρόλο που η κυπριακή κυβέρνηση πήρε τη μονομερή απόφαση, και είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς ότι και η Τουρκία ανέλαβε παρόμοια δέσμευση, αυτό παραβιάζεται επανειλλημένα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν είναι μορατόριουμ πτήσεων, αλλά μονομερής, συνετή απόφαση η οποία είναι δική μας". Πρόσθεσε ότι αν κρίνουμε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίζεται αυτή η συνετή θέση, θα συνεχίζουμε.

    Σε ερώτηση πώς εκτιμά η κυβέρνηση τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι θεωρεί παράνομες αυτές τις πτήσεις, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνή νόμο, που διέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών.

    "Εμείς τις θεωρούμε ως μέρος του συνεχούς εγκλήματος της εισβολής και της κατοχής, και τις καταγγέλλουμε τακτικά ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών βημάτων," κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 24 June 1997 - 12:12:43 UTC