Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - ασκήσεις Ισραήλ
  • [03] Πρέντεργκαστ - δηλώσεις για Κυπριακό

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.50 (+0.01)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.92 (-0.07)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.48 (-1.33)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.28 (-0.81)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.96 (+1.26)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.17 (+0.93)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.54 (-0.45)
        Αλλες Εταιρείες                         57.43 (-0.49)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 591041.422
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - ασκήσεις Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τη διάψευση του Ισραήλ σχετικά με κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία.

    "Η κυβέρνηση δέχεται τη διάψευση της πρεσβείας του Ισραήλ ως ένδειξη και απόδειξη έκφρασης των φιλικών σχέσεων του Ισραήλ προς την Κύπρο που δεν επιθυμεί να διαταραχθούν καθ'οιονδήποτε τρόπο," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Επανέλαβε ότι οι προσπάθειες είναι κοινές, να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις και αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος για διατάραξη αυτών των σχέσεων.

    Σε ερώτηση αν γίνονται σήμερα κοινές ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος απάντησε "αν οι δύο αυτές χώρες διεξάγουν κοινές ασκήσεις είναι δικό τους θέμα, αρκεί να μην παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών."

    Σε σχέση με την επίσκεψη τουρκικών πλοίων σε λιμάνια του Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι παρόμοιες επισκέψεις πραγματοποιούνται και σε άλλες γειτονικές χώρες.

    Η μεγάλη διαφορά, εξήγησε, είναι ότι τουρκικά πλοία καταπλέουν σε κατεχόμενα λιμάνια μας, γεγονός που χαρακτήρισε ως συνέχεια του εγκλήματος της εισβολής και κατοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρέντεργκαστ - δηλώσεις για Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επίτευξη προόδου και η ειρήνη στην Κύπρο εναπόκεινται στις δύο πλευρές, δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Σερ Κίραν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Γκόρντοβεζ, είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να πετύχει πρόοδο. Παράλληλα, κάλεσε τους δημοσιογράφους να αναλογιστούν τα οφέλη εάν υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου εάν είναι αισιόδοξος για τις απευθείας συνομιλίες, ο αξιωματούχος των ΗΕ χαρακτήρισε την ερώτηση "πολύ τουρκική", γιατί, όπως είπε Τούρκοι δημοσιογράφοι πάντοτε τον ρωτάνε εάν είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοδος. Ωστόσο, είπε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θα προσκαλούσε τα δύο μέρη για συνομιλίες "εάν δεν είχε οποιαδήποτε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πρόοδος".

    Χαρακτήρισε δε τον κ. Γκόρντοβεζ ως "πολύ πεπειραμένο και πολυμήχανο διαπραγματευτή", ο οποίος είχε επιτυχίες σε άλλες περιπτώσεις. "Θα έλεγα ότι εάν θα επιτευχθεί πρόοδος, τότε είναι ο Ντιέγκο που θα την πετύχει", είπε ο Σερ Κίραν, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος για αυτό.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ουσιαστικά "η πρόοδος και η ειρήνη στην Κύπρο εναπόκεινται στα μέρη". Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε, μπορούν να προσφέρουν ένα υποβοηθητικό περιβάλλον. Ωστόσο, σημείωσε ο Σερ Κίραν, "ο στόχος είναι η επίτευξη μίας συνολικής λύσης του μακροχρόνιου προβλήματος της Κύπρου".

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε "παράδοξο" το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στο Κυπριακό, όταν άλλα θέματα τα οποία φαίνονταν άλυτα έχουν επιλυθεί. "Ωστόσο, το πιο παραγωγικό είναι να κοιτάζουμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόοδος. Και εγώ λέω να δοκιμάσουμε", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Σερ Κίραν διερωτήθηκε γιατί κανείς δεν τον ρωτά τί θα γίνει εάν υπάρξει λύση. Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε, "πρώτα θα είναι ευκολότερο για μία ενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Δεύτερο, "το βόρειο τμήμα της Κύπρου (όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα), το οποίο είναι μία από τις φτωχότερες περιοχές, θα λάβει σημαντική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ". Τρίτο, είπε, όσον αφορά την Τουρκία, οι προοπτικές για ένταξή της στην ΕΕ θα είναι καλύτερες, γιατί η Τ/κ κοινότητα θα είναι ήδη ενταγμένη στην ΕΕ. "Ολα αυτά θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος, τόσο πολιτικά, όσον αφορά τη σταθερότητα στην Κύπρο, όσο και οικονομικά", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν ο Γ.Γ. πρόκειται να διορίσει το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους, ο Σερ Κίραν είπε ότι το θέμα αυτό, αν και είναι σημαντικό, δεν είναι τόσο "κεντρικό" στο κατά πόσο θα επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό στις απευθείας συνομιλίες του Ιουλίου.

    Επανέλαβε τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να προτείνει το τρίτο μέρος εάν υπάρχει πραγματικός λόγος να πιστεύει ότι τα μέρη επιθυμούν την επίτευξη προόδου στο θέμα αυτό, κάτι που πρέπει να το επιδείξουν με την αποδοχή των συγκεκριμένων όρων που έθεσε ο Γ.Γ., κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 20 June 1997 - 22:16:53 UTC