Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Λυσσαρίδης - Αναχώρηση

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.48 (+0.43)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.43 (+0.48)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.46 (-0.70)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.24 (+1.59)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.76 (-0.08)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.17 (-0.22)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.51 (-0.36)
        Αλλες Εταιρείες                         55.64 (+1.26)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 957659.880
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Λυσσαρίδης - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσαρίδης αναχώρησε το απόγευμα για τις ΗΠΑ όπου θα έχει συνομιλίες με διάφορους αξιωματούχους του Κογκρέσου με κύριο στόχο την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του Σώματος για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε, ότι θα έχει συνομιλίες με τους Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών της Γερουσίας και της Βουλής και με άλλα στελέχη του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    "Το αμερικανικό Κογκρέσο κατά καιρούς έχει πάρει ευνοϊκές αποφάσεις για την Κύπρο και για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Δεύτερος στόχος της επίσκεψης στις ΗΠΑ, ανέφερε, είναι να γίνει προσπάθεια για εμπλοκή του Κογκρέσου στην αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, η οποία όπως είπε "τώρα μένει στα χέρια του κυβερνητικού σχήματος".

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι εποικοδομητικό για την Κύπρο εάν ο απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ λογοδοτεί στο Κογκρέσο.

    Επίσης κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο κ. Λυσσαρίδης θα καταβάλει προσπάθεια για υιοθέτηση ψηφισμάτων από το Κογκρέσο που να καταδικάζουν την τουρκική κατοχή και να ζητούν την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων.

    Ερωτηθείς σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές και πότε αναμένται να ολοκληρωθούν, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα προσπαθήσει το χρονικό διάστημα να είναι όσο το δυνατό μικρότερο.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι "όταν ένα μέτωπο παρατραβά συνήθως υπονομεύεται".

    Υπενθύμιοσε ότι το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ έχει εγκρίνει ομόφωνα την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη και στο ΑΚΕΛ για το ίδιο θέμα.

    "Και σε μας θα περάσει από την Κεντρική Επιτροπή αλλά το θεωρώ ως δεδομένο ότι από πλευράς υποψηφίου έχουμε κλείσει. Αυτό που μένει είναι το πρόγραμμά του", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Για το πρόγραμμα ανέφερε ότι ήδη έχει αρχίσει ο διάλογος με το ΑΚΕΛ, στον οποίον σύντομα θα εμπλακούν και άλλοι και φυσικά ο υποψήφιος.

    Κληθείς να σχολιάσει την προοπτική συνεργασίας ΕΔΕΚ - Ενωμένων Δημοκρατών με δεδομένες τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις των δύο κομμάτων στο θέμα της Δέσμης Ιδεών Γκάλι, παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχει πρόσκομμα σε αυτό το σημείο.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ "δεν έχει αυτές τις απόλυτες απόψεις" και ότι κατά την άποψη του "με πολύ μεγαλύτερη ευκολία" θα υπάρξει με το κόμμα αυτό συμφωνία σ'ένα κοινό πρόγραμμα.

    "Εάν οι Ενωμένοι Δημοκράτες επιμένουν ότι οι Ιδέες Γκάλι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης να μου επιτραπεί να πω ότι αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν υπονομεύσει την οποιαδήποτε προσπάθεια", υπογράμμισε.

    Σχετικά με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πλέον πως είναι ένα απαραίτητο στοιχείο του οποιουδήποτε κυβερνητικού προγράμματος.

    Νωρίτερα σήμερα, σε τελετή που δόθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΚ για να τιμηθεί ο αποχωρών Πρέσβης της Ελλάδας, Αλέξανδρος Σάνδης, ο κ. Λυσσαρίδης κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από το ΑΚΕΛ για εκ νέου στροφή προς το ΔΗΚΟ, με υποστήριξη υποψηφιοτήτων πέραν του Σπύρου Κυπριανού, τόνισε, ότι οι συνεργασίες γίνονται μεταξύ των κομμάτων.

    Εάν, σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης το ΔΗΚΟ αποφασίσει ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην συγκυβέρνηση και ότι θέλει να συνταχθεί με άλλες δυνάμεις που θα προτείνουν μια εναλλακτική λύση εξουσίας, οι συνομιλίες θα γίνουν με την επίσημη ηγεσία του ΔΗΚΟ και μόνον.

    "Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι είναι δυνατόν εμείς με την πολιτική ηθική που μας διακρίνει να κάνουμε προτάσεις σε άλλα κόμματα για υποψηφίους που δεν θα εγκρίνονται από την πολιτική ηγεσία του άλφα ή του βήτα κόμματος", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η σαφής δήλωσή του δεν αφορά μόνο το ΔΗΚΟ αλλά και άλλα κόμματα.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ των Ε.ΔΗ, Κώστα Θεμιστοκλέους, ότι με βάση τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, η πρόταση για υποψηφιότητα του Γιώργου Βασιλείου παραμένει στο τραπέζι, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει ήδη απορρίψει τις άλλες προτάσεις και δεσμεύεται μόνο από την υποψηφιότητα Ηλιάδη.

    Δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος διαλόγου εάν οι Ενωμένοι Δημοκράτες επιμένουν στη δική τους υποψηφιότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 13 June 1997 - 17:46:42 UTC