Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Χάνεϊ
  • [02] Τ/κ Τύπος - Χάνεϊ
  • [03] Κληρίδης - Χάνεϊ - Καίτη ΙΙ
  • [04] Δηλώσεις Χριστόφια - Ολομέλεια ΚΕ
  • [05] Κατεχόμενα - Συγκρούσεις φοιτητών
  • [06] ΔΗΣΥ - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
  • [07] Αναστασιάδης - Μάτσης
  • [08] Αμερικανοί Γερουσιαστές - Χόλμπρουκ
  • [09] Αναστασιάδης - Δηλώσεις
  • [10] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Αθήνα
  • [11] Κασουλίδης - Ιαπωνία
  • [12] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ
  • [13] ΥΠΕΞ Αυστραλίας - διορισμός Χόλμπρουκ
  • [14] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ

  • [01] Επαφές Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος δεν είναι Βοσνία, δηλώνει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και προσθέτει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα προσαρμόσει τη διπλωματική τεχνική του στις συνθήκες του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ, ο Σερ Ντέιβιντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Βοσνία χρειαζόταν "συμπεριφορά ταύρου σε υαλοπωλείο" γιατί εξουδετέρωσε σειρά άλλων προσεγγίσεων.

    Στο Κυπριακό, πρόσθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος, οι παράμετροι είναι διαφορετικές και η αντιμετώπισή τους με τον τρόπο που έγινε στη Βοσνία, δεν θα ήταν δυνατή.

    Σήμερα ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Η συνομιλία Κληρίδη - Χάνεϊ θα γίνει κατά τη διάρκεια βαρκάδας με το πλοιάριο του Προέδρου Κληρίδη "Καίτη 2".

    Το απόγευμα θα δώσει δικοινοτική συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σημειώνεται πως χθες ο Ραούφ Ντενκτάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με το Σερ Ντέιβιντ μετά την απόρριψη της απαίτησής του, όπως ο Βρετανός διπλωμάτης συναντηθεί και με το λεγόμενο "πρόεδρο" της ψευδοβουλής, για να γίνει σεβαστή όπως ισχυρίστηκε, η πολιτική ισότητα, αφού ο Βρετανός αξιωματούχος είχε συνάντηση στις ελεύθερες περιοχές με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Τ/κ Τύπος - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη ματαίωση της προγραμματισμένης για χθες συνάντησης του Βρετανού Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς αναφέρεται σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

    Προβάλλονται δηλώσεις του Ντενκτάς με τις οποίες υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό να γίνονται διακρίσεις στις επαφές και να αναγνωρίζεται η μια πλευρά ως κυβέρνηση και η άλλη ως κοινότητα.

    Ο Ντενκτάς δηλώνει επίσης ότι θα αναπτύξει τις θέσεις του στο Βρετανό διπλωμάτη στο δείπνο που θα έχουν απόψε στα κατεχόμενα και προσθέτει ότι ουδέποτε θα επιτρέψει να τον αντιμετωπίζουν ως ηγέτη κοινότητας.

    "Η στάση μας", ισχυρίζεται ο Ντενκτάς, "δεν στρέφεται κατά του κ. Χάνεϊ αλλά πρόκειται για τις αρχές που υπερασπιζόμαστε και από τις οποίες δεν πρόκειται να παραιτηθούμε".

    Ας σημειωθεί ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν έμεινε ικανοποιημένος και με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Χάνεϊ όταν είπε ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως δήλωσε ο Ντενκτάς υπάρχει διαφορά 180 μοιρών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Τη στάση Ντενκτάς να ματαιώσει τη συνάντηση σχολιάζουν και οι αρχηγοί των Τ/κ κομμάτων.

    Υποστηρίζοντας τη στάση Ντενκτάς, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η αρχή της ισότητας. Παρόμοια στάση τήρησαν ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερτάρ Ντενκτάς, και ο ΓΓ του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσέιν Ανκολενλί.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι δεν βρίσκει σωστή τη στάση Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Χάνεϊ - Καίτη ΙΙ

    Λάρνακα,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση πάνω στο ιδιωτικό σκάφος του είχε σήμερα το πρωί στη Μαρίνα Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Οι δύο άνδρες συνέχισαν τις συνομιλίες εν πλω. Το σκάφος απέπλευσε από τη Μαρίνα Λάρνακας, με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή Αγίας Νάπας.

    Για πρώτη φορά επετράπη στους δημοσιογράφους και τα τηελεοπτικά συνεργεία να παρακολουθήσουν την έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών πάνω στο σκάφος του Προέδρου Κληρίδη, "Καίτη ΙΙ".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στη Μαρίνα Λάρνακας στις 8 το πρωί, ενώ ο Σερ Ντέιβιντ γύρω στις 9.

    Το Βρετανό αξιωματούχο συνόδευε ο Υπατος Αρμοστής της χώρας του στη Λευκωσία, Ντέιβιντ Μάντεν.

    Σε ερώτηση για το πού θα κατευθύνονταν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε "όπου μας βγάλει η θάλασσα", έκφραση που έκανε τον κ. Χάνεϊ να γελάσει και να πει στους δημοσιογράφους "θα κάναμε τη δουλειά σας πιο εύκολη αν σας λέγαμε πού πάμε".

    Στη συνέχεια το "Καίτη ΙΙ" απέπλευσε συνοδευόμενο από την αστυνομική άκατο "Ευαγόρας".

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Χριστόφια - Ολομέλεια ΚΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι μέχρι την αυριανή λήξη της συνεδρίας της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θα έχει σημειωθεί ένα σημαντικό βήμα στο θέμα των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κλίμα που θα επικρατήσει και στην ολομέλεια της ΚΕ "θα είναι πνεύμα ενωτικό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης".

    Οπως ανέφερε, στην ημερησία διάταξη της ολομέλειας περιλαμβάνεται κατάθεση των προβληματισμών και των απόψεων του Πολιτικού Γραφείου καθώς επίσης και εισήγηση του ΓΓ του κόμματος.

    Οι εργασίες της ολομέλειας θα διακοπούν προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να παραστούν στην κηδεία του Γιάννη Κατσουρίδη το απόγευμα. Αύριο η ολομέλεια θα επανέλθει για να συζητήσει επί των εγγράφων και της εισήγησης.

    "Θέλω να υπογραμμίσω ακόμη μια φορά ότι το πνεύμα που επεκράτησε στο Πολιτικό Γραφείο και που είμαι σίγουρος ότι θα επικρατήσει και στην ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι πεύμα ενωτικό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης", σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται ότι θα αποκρυσταλλωθούν οι απόψεις σχετικά με τα ονόματα των υποψηφίων προέδρων, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε χαρακτηριστικά "θέλω να πιστεύω ότι αύριο θα κάνουμε ένα σημαντικότατο βήμα".

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα του νέου Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, προς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι γνωρίζει τις απόψεις του κ. Αναστασιάδη από καιρό καθώς και τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Δεν τις απέκρυβε και ενώπιον μου και έτσι δεν με εκπλήττουν", ανέφερε συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Κατεχόμενα - Συγκρούσεις φοιτητών

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκατοντάδες φοιτητές συνεπλάκησαν χθες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιμούμενοι τις φοιτητικές ταραχές στην Τουρκία, γράφει ο Τ/κ Τύπος. Η λεγόμενη "αστυνομία" του ψευδοκράτους συνέλαβε 101 άτομα από τα οποία 98 φοιτητές.

    Οι συλληφθέντες προσήχθησαν σε παράνομο "δικαστήριο", το οποίο "διέταξε" την τριήμερη κράτησή τους.

    Η "Ορτάμ" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στα επεισόδια και στεγάζει το δημοσίευμα κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Τρομοκρατία", ενώ στον επίτιτλο γράφει "Κούρδοι φοιτητές μετέτρεψαν την Αμμόχωστο σε πεδίο μάχης σε συμπλοκή τους με Γκρίζους Λύκους".

    Η "Χαλκίν Σεσί" έχει τίτλο "Η Αμμόχωστος και πάλιν μετετράπη σε Τέξας" και γράφει ότι συνελήφθησαν πάνω από εκατό φοιτητές.

    Εξάλλου, το εθνικιστικό πολιτιστικό κέντρο "Ενότητα" ανακοίνωσε ότι υπαίτιοι για τα επεισόδια είναι 100 με 150 φοιτητές, μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) τα οποία, όπως αναφέρει, προέβαιναν σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, με επιθέσεις κατά σπιτιών και περιουσιών συμφοιτητών τους, μελών των "εστιών του ιδεώδους", δηλαδή των "Γκρίζων Λύκων".

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν σε αντίποινα για τις τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Παναγιώτης Δημητρίου, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θα είναι ο νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την λήξη της πρώτης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να ακολουθήσει την "παράδοση", όπως είπε, η οποία θέλει το δεύτερο τη τάξει του κόμματος, να αναλαμβάνει τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Αναστασιάδης - Μάτσης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο τρίπτυχο ενότητα - ανασυγκρότηση - λήθη στα λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή πρώτη ομιλία του ενώπιον του νέου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού ο νέος Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Στην πρώτη του πολιτική πράξη υπό τη νέα του ιδιότητα, ο κ. Αναστασιάδης υπέβαλε πρόταση στο Πολιτικό Γραφείο για διαγραφή κάθε διαδικασίας για πειθαρχική δίωξη μελών του ΔΗΣΥ, τα οποία κατηγορούνται για διάφορες παρατυπίες στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές.

    Ταυτόχρονα κάλεσε σε συστράτευση τους αξιωματούχους, μέλη και παράγοντες του ΔΗΣΥ και όσους έχουν αποστασιοποιηθεί να επιστρέψουν στο κόμμα.

    Ο κ. Αναστασιάδης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση 25 περίπου λεπτών με τον τέως Πρόεδρο, Γιαννάκη Μάτση, μετά την οποία έγινε η τελετή παράδοσης της προεδρίας.

    Σε σύντομη προσφώνηση, ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στα 21 χρόνια προσφοράς του σε όλα τα ανώτατα αξιώματα του Δημοκρατικού Συναγερμού, και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε εξαιτίας των οποίων χρειάζεται η συνοχή και η ενότητα του κόμματος και του λαού.

    "Επραξα", είπε, "το καθήκον μου από εντελώς δύσκολες συνθήκες, τόσο όταν ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ όσο και στις ιδιάζουσες συνθήκες της τετραετίας της προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη".

    Επανέλαβε ότι "ο Πρόεδρος του κόμματος που αναδεικνύεται Προέδρος της Δημοκρατίας, ίσως, θα έπρεπε να παραμείνει και Πρόεδρος του κόμματος για να μην παρατηρούνται", επεσήμανε, "οποιασδήποτε μορφής κενά στη συστοιχία και τη συμπόρευση του κράτους με τη φιλοσοφία του κόμματος που ανέδειξε τον Πρόεδρο".

    Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης φανερά συγκινημένος, αναλαμβάνοντας επίσημα τα ηγετικά του καθήκοντα, έπλεξε το εγκώμιο του προκατόχου του για τα όσα πολλά προσέφερε στην πατρίδα και στο κόμμα.

    Σημείωσε μάλιστα ότι "πολλά είναι τα όσα έμαθα από το Γιαννάκη Μάτση: Πολιτικό ήθος, πραότητα, μετριοπάθεια και άριστες σχέσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου."

    Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για νέα αρχή από σήμερα και διαγραφή για "ο, τιδήποτε μπορεί να μας χώρισε στο παρελθόν", ενώ αναφέρθηκε σε μήνυμα λήθης και σε μήνυμα το οποίο έδωσαν οι εκλέκτορες και οι σύνεδροι κατά το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος και στην Εκλογική Συνέλευση.

    Ο νέος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρθηκε σε λήθη αναφορικά με λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, όπως είπε, και στην ανάγκη συστράτευσης των αξιωματούχων, μελών και παραγόντων του κόμματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε την "προσωπική θυσία" του Γιαννάκη Μάτση, εννοώντας την υποβολή παραίτησής του από την προεδρία του κόμματος, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητά του.

    Στη συνέχεια, οι Νίκος Αναστασιάδης και Γιαννάκης Μάτσης παρακάθησαν στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, υπό τη νέα του σύνθεση.

    Ο Γιαννάκης Μάτσης καλωσόρισε τα νέα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και τους συνεχάρη για την εκλογή τους.

    Στη συνέχεια, ο Νίκος Αναστασιάδης στην πρώτη του πολιτική πράξη με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, υπέβαλε εισήγηση προς το Πολιτικό Γραφείο για λήψη απόφασης για διαγραφή κάθε πειθαρχικού μέτρου, εναντίον μελών του κόμματος σχετιζόμενου με τις τελευταίες βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

    Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τα παλαιά μέλη του κόμματος να επιστρέψουν σ' αυτό και τόνισε προς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου ότι θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός του καταστατικού, για να αποκτήσουμε, όπως είπε, τον ενιαίο συλλογικό λόγο. Ανέφερε επίσης, πως θα εξαντλούνται στα συλλογικά όργανα, όλες οι απόψεις και θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ τόνισε πως η ανασυγκρότηση και η ενότητα απαιτούν σκληρή δουλειά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Αμερικανοί Γερουσιαστές - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αμερικανοί Γερουσιαστές, με επιστολή τους χαιρετίζουν το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα, ένδεκα Γερουσιαστές, οι οποίοι υπηρετούν σε σημαντικές για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επιτροπές, υπέγραψαν επιστολή, την οποία κυκλοφόρησε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι.

    "Ο διορισμός σας, οι επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας μας δίνουν την ελπίδα ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας πραγματικής προόδου στο Κυπριακό", τονίζεται στην επιστολή.

    Εκτιμάται ότι η κίνηση του κ. Κένεντι ήταν αποτέλεσμα των επαφών που είχε με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες κατά τη διάρκεια του 8ου ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

    Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι "ο διορισμός Χόλμπρουκ υποδεικνύει την υψηλή προτεραιότητα που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    "Αρκετοί από μας υποστηρίζουμε εδώ και καιρό την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την Κύπρο", προστίθεται στην επιστολή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Αναστασιάδης - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πάρα πολύ ουσιαστική", χαρακτήρισε ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, την πρώτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, στην οποία καθορίστηκαν τα πλαίσια στα οποία θα κινείται και διεγράφησαν, κατόπιν δικής του εισήγησης, "για τη θεμελίωση της ενότητας", οι πειθαρχικές διώξεις μελών για "λάθη και παραλείψεις" στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι χειρισμοί σε σχέση με τις Προεδρικές εκλογές, θα συναποφασισθούν από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση από το ΔΗΣΥ στην έναρξη διαλόγου με τις άλλες δυνάμεις.

    Με δεδομένο μάλιστα, όπως σημείωσε, ότι εκείνοι "που αποπειράθησαν τη σύμπηξη μετώπων, βρίσκονται σε αδιέξοδο", τόνισε ότι παρέχεται ο χρόνος και η ευχέρεια ορθότερων χειρισμών, "ενόψει μάλιστα του γεγονότος", παρατήρησε, ότι "αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα, η πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη".

    Ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι "θα υπάρχει συνέπεια και λόγων και έργων", με κύρια χαρακτηριστικά στις σχέσεις της ανωτάτης ηγεσίας και του συνόλου των μελών του κόμματος, τη συναντίληψη και συλλογικότητα.

    Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις για τα πλαίσια στα οποία θα κινείται υπό την προεδρία του το Πολιτικό Γραφείο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ελήφθη απόφαση όπως ο κάθε αξιωματούχος, εντός των επομένων ημερών, θα ετοιμάσει πρόγραμμα του τομέα αρμοδιοτήτων του, ώστε να υπάρχει "σαφής προϋπολογισμός δράσης".

    Το πρόγραμμα θα εγκριθεί από το Π.Γ. και η υλοποίησή του θα παρακολουθείται από το Σώμα, ενώ σημείωσε ότι θα "τηρείται η αυστηρή τήρηση των διατάξεων του καταστατικού".

    Είπε ακόμα, ότι οι συνεδρίες του Π.Γ. θα γίνονται πλέον με ημερήσια διάταξη και θα τηρούνται πρακτικά, προσθέτοντας ότι για αποφάσεις που θα λαμβάνονται και θα "είναι προς κοινοποίηση", θα εκδίδεται σχετικό ανακοινωθέν.

    Ερωτηθείς, κατά πόσο είναι λανθασμένος και ανεπίτρεπτος ο διάλογος των αξιωματούχων μέσω των ΜΜΕ, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι "η πολιτική δεν γίνεται από αέρος, αλλά παράγεται με σοβαρότητα μέσα στα συλλογικά όργανα".

    "Ο ΔΗΣΥ θα ακολουθήσει αυτό που ακολουθεί κάθε καλά οργανωμένο κόμμα. Δεν θα εργαζόμαστε για να βοηθούμε τη συντήρηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μάτση, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έπρεπε να παραμείνει και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Μάτσης επανέλαβε τη παρατήρηση που είχε κάνει και στο παρελθόν.

    Ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανακοίνωσε ότι θα έχει αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το Πολιτικό Γραφείο πιθανόν να συναντηθεί με τον κ. Κληρίδη, την ερχόμενη Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για μονοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα αναχωρεί την 1η Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11.30 το πρωί και ακολούθως θα έχουν γεύμα εργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [11] Κασουλίδης - Ιαπωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Ιαπωνία μέσω Γερμανίας.

    Ο ΥΠΕΞ θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με το Ιάπωνα ομόλογό του, με το Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου - Ιαπωνίας και με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

    Ο κ. Κασουλίδης, θα γίνει επίσης δεκτός από το διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Ναρουχίτο.

    Στις 14 Ιουνίου, ο κ. Κασουλίδης θα αναχωρήσει από το Τόκυο και θα μεταβεί στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη. Στην Κύπρο θα επιστρέψει στις 17 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αποδίδουν, με δραματικότερο ίσως τρόπο, την ίδια εικόνα που παρουσιάζεται στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας συνέντευξη του Αμερικανού διπλωμάτη στο BBC.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ της 27ης Ιανουαρίου 1997, στην οποία τόνιζε "το σοβαρό κίνδυνο που δημιουργεί η παράταση εκκρεμότητας του Κυπριακού και εξειδίκευε ότι αυτός είναι ο λόγος που επιβάλλει το σοβαρό ενδιαφέρον του Συμβουλίου Ασφαλείας." Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας αποτελεί πρωταρχικό σκοπό και στόχο των ΗΕ."

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι "οι δηλώσεις Χόλμπρουκ αποδίδουν δραματικά την ίδια εικόνα και καθιστούν πρόδηλη την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού".

    Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στη γεωγραφική περιοχή μας πρέπει να διαφυλαχθούν και να διασφαλισθούν καθώς και με την επείγουσα ανάγκη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "γι' αυτό το λόγο δεν καλοδεχόμαστε δηλώσεις ότι η λύση του Κυπριακού με τις νέες προσπάθειες και τις νέες διαδικασίες μπορεί να πάρει και χρόνια".

    Ο κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε την παρατήρηση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Κύπρος έχει καταστεί κατ'αναλογία το πιο βαρυφορτωμένο μέρος του κόσμου από πλευράς εξοπλισμών, και σημείωσε ότι για το λόγο αυτό αναγνωρίζονται από πολλούς οι κίνδυνοι που πρέπει να εξουδετερωθούν και γι' αυτό "έρχονται να βοηθήσουν για επίλυση του προβλήματος".

    "Οχι μόνο για χάρη της Κύπρου και του κυπριακού λαού αλλά και για χάρη των δικών τους συμφερόντων, διότι έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Χόλμπρουκ ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να μείνει και ως έχει, ο κ. Χριστοφίδης είπε, ότι η εκτίμηση αυτή "μπορεί να βασιστεί και στο γεγονός ότι πέρασαν μέχρι τώρα 23 χρόνια από την εισβολή και το Κυπριακό συνεχίζεται. Αλλά ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ δέχεται ότι είναι απαράδεκτο να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση", πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρατήρησε ότι αυτό που πηγάζει μέσα από το σύνολο της συνέντευξης είναι ότι δεν μπορεί η κατάσταση να μείνει ως έχει. Επεσήμανε επίσης ότι "η αμερικανική διπλωματία μέχρι τώρα τονίζει ότι το στάτους που υπάρχει είναι απαράδεκτο".

    Αυτές οι διαπιστώσεις εκφράζονται από πολλές πλευρές, είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "εκείνο που μας ικανοποιεί αυτή τη στιγμή είναι ότι όλες αυτές οι δυνάμεις συντονίζονται και λένε ότι θα πιέσουν αποφασιστικά για λύση του Κυπριακού".

    "Αυτή", τόνισε, "είναι η ειδοποιός διαφορά που παρατηρούμε από προηγούμενους γύρους συνομιλιών ή από προηγούμενες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού".

    Επεσήμανε επίσης ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι το "όπερ έδει δείξαι", δηλαδή η απόδειξη των αμερικανικών διαβεβαιώσεων για αποφασιστική και δυναμική παρουσία.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τη δήλωση Χόλμπρουκ ότι δομικά το Κυπριακό και το Βοσνιακό ομοιάζουν, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης "ήδη έχει μιλήσει για μίνι Ντέϊτον, εννοώντας την παρούσα φάση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη".

    Πρόσθεσε, όμως, ότι το κάθε πρόβλημα έχει τις ιδιαιτερότητές του και εναπόκειται στις ικανότητες των διαπραγματευτών και των ενδιαφερομένων να υιοθετήσουν τις μεθόδους εκείνες που θα κριθούν στη δοσμένη στιγμή ότι μπορούν να οδηγήσουν σε λύση και έξοδο από τα αδιέξοδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [13] YΠΕΞ Αυστραλίας - διορισμός Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ο διορισμός του κ. Χόλμπρουκ, δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη στιγμή, δεδομένων των σχεδίων για συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 9 Ιουλίου, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς".

    Αυτό αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ, με ανακοίνωσή του, στην οποία χαιρετίζει το διορισμό του κ. Χόλμπρουκ, ως νέου Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ντάουνερ τονίζει μεταξύ άλλων ότι, "η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Γ.Γ. των ΗΕ και άλλων μερών, για εξεύρεση μιας ειρηνικής κια μόνιμης διευθέτησης".

    Καλεί επίσης όλα τα μέρη, να επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες, για να διαπραγματευτούν μια δίκαιη λύση, ενώ επισημαίνει ότι η Αυστραλία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για προώθηση λύσης.

    Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ, καταλήγει αναφέροντας ότι τον περασμένο Ιανουάριο ήγειρε το θέμα της Κύπρου στο Γ.Γ. των ΗΕ Κόφι Αναν, τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ΥΠΕΞ της Ολλανδίας Χανς Βαν Μίερλο, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης συμφώνησε με τη πρόταση του κ. Ντάουνερ, όπως το Κυπριακό περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνάντησης των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που θα γίνει στο Εδιμβούργο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - Χάνεϊ

    Λευκώσια,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εκ του πονηρού" και με πρόθεση προβολής προσκομμάτων στην καλή ατμόσφαιρα που πρέπει να υπάρχει για επίλυση του Κυπριακού, έγιναν οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και η ενέργειά του να ακυρώσει συνάντηση με το Βρετανό Ειδικό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σχολιάζοντας την ενέργεια Ντενκτάς επειδή ο κ. Χάνεϊ αρνήθηκε να συναντηθεί με ψευδοαξιωματούχους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης "συγχύζει εκ προθέσεως δύο διαφορετικά πράγματα. Στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού εκπροσωπούνται οι κοινότητες. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η μόνη που αναγνωρίζεται από τα ΗΕ και την παγκόσμια κοινότητα".

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι οι απαιτήσεις του Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους τον τελευταίο καιρό αυξάνονται συνεχώς και "αποτελούν πρόκληση και προσβολή για την παγκόσμια κοινότητα".

    Τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα έδωσε το μήνυμα και εκδήλωσε την απαίτηση ότι δεν πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. "Κατά συνέπειαν, αυτές οι απαιτήσεις του Ντενκτάς είναι εκ του πονηρού και δεν πρέπει να γίνονται γιατί αποδεικνύουν προδιάθεση ή πρόθεση κωλυσιεργίας ή προβολής προσκομμάτων στην καλή ατμόσφαιρα που πρέπει να επικρατεί αυτή τη στιγμή για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό".

    Ο κ. Χριστοφίδης, πρόσθεσε ότι καλά έπραξε ο κ. Χάνεϊ και δεν συνάντησε ψευδοαξιωματούχους, σημειώνοντας ότι έτσι φάνηκε συνεπής προς την υποχρέωση της δικής του χώρας προς τις εκκλήσεις και τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    "Δεν μπορούν να προτάσσονται απαιτήσεις ότι για να προσέλθει ο κ. Ντενκτάς σε μια πρόσκληση των ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να προηγηθεί αναγνώριση του ψευδοκράτους", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "αυτή η απαίτηση έρχεται σε άμεση σύγκρουση με όλα τα ψηφίσματα των ΗΕ για το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 10 June 1997 - 12:02:44 UTC