Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Ουάσιγκτον - επαφές
  • [02] Νίκολας Μπερνς - Κυπριακό
  • [03] Νίκος Φαλάς - Εγκλωβισμένοι
  • [04] Εληξε το Συνέδριο ΠΣΕΚΑ
  • [05] Ουάσιγκτον Ποστ - Χόλμπρουκ
  • [06] Στρατιωτικές ασκήσεις
  • [07] Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης
  • [08] Βρετανία - Κυπριακό - συνομιλίες
  • [09] Χρηματιστήριο - Σημεία ανάκαμψης
  • [10] Συνέδριο ΔΗΣΥ - Στόχος η επανεκλογή Κληρίδη
  • [11] Εκπρόσωπος - συνομιλίες

  • [01] Κασουλίδης - Ουάσιγκτον - επαφές

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,06/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Σειρά επαφών στο αμερικανικό Κογκρέσο είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Μπεν Γκίλμαν, μαζί με τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην ίδια Επιτροπή, βουλευτή Λι Χάμιλτον.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν.

    Συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας Γκόρντον Σμιθ. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε και με τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι επαφές του στο Κογκρέσο ήταν χρήσιμες και του παρείχαν την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το Κυπριακό.

    Αυτό, όπως ανέφερε, θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη του Κογκρέσου να έχουν μιαν πιο ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα του προβλήματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να προβούν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση και το νέο Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στις επαφές του στο Κογκρέσο, τον κ. Κασουλίδη συνόδευε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ανδρος Νικολαϊδης. Σήμερα, ο κ. Κασουλίδης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Ουάσιγκτον, θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στην καναδική τηλεόραση και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Αργότερα, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και θα συναντηθεί με τον Τζέιμς Στάινμπεργκ, Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου.

    Τέλος, θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Βοηθό Υφυπουργό Αμυνας για Θέματα Πολιτικής Ζαν Λόνταλ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Νίκολας Μπερνς - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,06/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Με ξεκαθαρή δήλωση, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς έστειλε δυνατό μήνυμα και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υποστηρίζει λύση υπό την οποία η Κύπρος θα οδηγηθεί σε διχοτόμηση.

    "Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια λύση στο Κυπριακό που θα καταλήξει με το νησί διχοτομημένο. Το νησί είναι διχοτομημένο για 23 χρόνια. Νομίζουμε ότι το νησί θα πρέπει να επανενωθεί υπό μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή είναι η άποψή μας. Δεν βρισκόμαστε εδώ για διχοτόμηση της Κύπρου. Είμαστε εδώ για να επανενώσουμε την Κύπρο", επεσήμανε ο κ. Μπερνς.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με την ημερήσια διάταξη της συνάντησης του κ. Κασουλίδη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι "η Υπουργός αναμένει πάρα πολύ τη συνάντησή της με τον κ. Κασουλίδη. Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε θέση να παίξουν ένα πολύ ενεργητικό ρόλο με το διορισμό του Ρίτσανρτ Χόλμπρουκ στη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου και της Υπουργού Εξωτερικών".

    Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, η κ. Ολμπράιτ "θα μιλήσει στον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ημερήσια διάταξη του Πρέσβη Χόλμπρουκ, σχετικά με το γεγονός ότι θα εργαστεί πολύ δραστήρια μαζί του. Θα ζητήσει την υποστήριξη της κυβέρνησης της Κύπρου, της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Τουρκίας προς την αποστολή του Πρέσβη Χόλμπρουκ. Θα επαναλάβει την πολιτική των ΗΠΑ, τη βασική μας πολιτική. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επανένωση της Κύπρου. Η διχοτόμηση της Κύπρου είναι απαράδεκτη για μας".

    Για μια ακόμη φορά, ο κ. Μπερνς παρουσίασε τη θέση των ΗΠΑ όσον αφορά μια λύση του Κυπριακού. "Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική λύση θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις ασφάλειας που θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές".

    Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι το Κυπριακό "είναι ένα περίπλοκο και δύσκολο θέμα" κι επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η κ. Ολμπράιτ πιστεύουν ότι "η επανένωση της Κύπρου είναι απαραίτητη, η διχοτόμηση είναι απαράδεκτη, και ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος για τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Σε ερώτηση γιατί οι ΗΠΑ αισθάνονται ότι τώρα είναι η στιγμή ευκαιρίας για πίεση προς λύση, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική και αναφέρθηκε στα συμφέροντα των ΗΠΑ, όχι μόνο με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, αλλά επίσης στα Βαλκάνια, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι οι ΗΠΑ "έχουν μιαν ευκαιρία τώρα, με την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, που είναι πολύ συνεργάσιμη κυβέρνηση, κι επίσης με την κυβέρνηση στην Τουρκία και βλέποντας την πολύ χρήσιμη και θετική σχέση που έχουμε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, να συνθέσουμε όλα αυτά έχοντας τις ΗΠΑ να παίζουν ένα πολύ πιο επιθετικό ρόλο".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, τον κ. Χόλμπρουκ "έναν από τους καλύτερους διαπραγματευτές μας" και πρόσθεσε ότι "εξ' αρχής με την τοποθέτησή του σηματοδοτούμε μιαν πολύ επιθετική προσπάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η τοποθέτηση Χόλμπρουκ σηματοδοτεί την πρόθεση εφαρμογής διαδικασίας Ντέιτον για το Κυπριακό, ο κ. Μπερνς είπε ότι "το Ντέιτον ήταν ένα τακτικό κόλπο για να τεθεί τέρμα στον πόλεμο στη Βοσνία. Βλέποντας το ζήτημα της Κύπρου, δεν μπορείς απλά να πεις, θα πάρουμε απλά το μοντέλο του Ντέιτον και θα το εφαρμόσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είναι μια πολύ διαφορετική διένεξη, με διαφορετική ιστορία, στην οποία εμπλέκονται διαφορετικοί άνθρωποι".

    Ο κ. Μπερνς, που μίλησε με τον ίδιο τον κ. Χόλμπρουκ για το θέμα αυτό, είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ του είπε ότι "πιστεύει πολύ βαθιά ότι είναι σημαντικό γι' αυτόν να έρθει για ενημέρωση στην κ. Ολμπράιτ και να μελετήσει την κατάσταση, να μιλήσει στους Βρετανούς, να μιλήσει με τα Ηνωμένα Εθνη, να μιλήσει στα μέρη, και τότε μόνο, ίσως, να αποφασίσει τη σωστή βάση πάνω στην οποία θα προχωρήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Νίκος Φαλάς - Εγκλωβισμένοι

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα των εγκλωβισμένων έχει σαφώς αναβαθμιστεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με διαπίστωση του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκου Φαλά, ο οποίος είχε στην Ουάσινγκτον επαφές με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζεται και η ηγεσία της ομογένειας στις ΗΠΑ, η οποία δραστηριοποιείται ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Η υπόθεση της Καρπασίας και των εγκλωβισμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που έληξε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ μίλησε και ο κ. Φαλάς, ο οποίος είχε χθες μακρά συνάντηση με την Υπεύθυνη Κυπριακών Υποθέσεων στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Σίζια Λόπεζ.

    Ο κ. Φαλάς ενημέρωσε την κ. Λόπεζ για την κατάσταση στην Καρπασία και τα μαρωνιτικά χωριά. Η κ. Λόπεζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί απολύτως απαράδεκτη την κατάσταση κι επανέλαβε ότι η Συμφωνία της 3ης Βιέννης ισχύει, μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί σαν απαραίτητο στοιχείο πριν από τη λύση του Κυπριακού.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, αποκάλυψε ότι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η Καρπασία να υπαχθεί στην υπό Ε/κ διοίκηση περιοχή, στο πλαίσιο της συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Εληξε το Συνέδριο ΠΣΕΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με επισκέψεις στο Καπιτόλιο και συναντήσεις με Αμερικανούς βουλευτές, που ασχολούνται με την Ελλάδα και την Κύπρο, ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον το διήμερο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Νωρίτερα, οι σύνεδροι συζήτησαν με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη τρόπους για τον καλύτερο συντονισμό των κινήσεων της ομογένειας με την κυπριακή κυβέρνηση και την Ελλάδα, για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Ουάσιγκτον Ποστ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, προσδίδει άμεση βαρύτητα στη διπλωματική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, που αναμένεται να εκδηλωθεί αυτό το Καλοκαίρι, σύμφωνα με εκτίμηση της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ".

    Η εφημερίδα επισημαίνει το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ο κ. Χόλμπρουκ για την Κύπρο, κατά τη θητεία του ως Υφυπουργού Εξωτερικών.

    Εκτιμά, ωστόσο, ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν θα μπορέσει να πιέσει την Αθήνα και την Αγκυρα, όπως έκανε στην περίπτωση της Βοσνίας με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, γιατί η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Στρατιωτικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα στρατιωτικά επιτελεία Αθηνών και Λευκωσίας συνεχίζουν το σχεδιασμό της άσκησης "Νικηφόρος" με τη συμμετοχή κι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ιδιαίτερα τώρα που η τουρκική πλευρά απέδειξε με τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου ότι δεν ισχύει κανένα μορατόριουμ στις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνεται προετοιμασία για συμμετοχή στην άσκηση και πολεμικών αεροσκαφών.

    Η αναβολή της άσκησης είναι θέμα πολιτικής απόφασης και θα γίνει μόνο εάν κι εφόσον οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

    Στο μεταξύ, στην άσκηση "Θαλασσόλυκος" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετέχει και το Ισραήλ, σύμφωνα με το ΡΙΚ. Στην άσκηση επρόκειτο να συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή για να μην κατηγορηθούν ότι δημιουργούν κλίμα έντασης στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αλλα επτά χρυσά μετάλλια εξασφάλισε χθες το βράδυ η Κύπρος στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, ανεβάζοντας σε δεκαέξι τον αριθμό των χρυσών μεταλλίων.

    Τα μετάλλια εξασφάλισε ο Γιώργος Λουκαϊδης στα 10 χιλιόμετρα, ο Γιώργος Σκένδες στα 100 μέτρα, ο Χρίστος Αδαμίδης στο επί κοντό, η Ειρήνη Χαραλάμπους στο μήκος, η Αντρη Κασάπη στη σφαιροβολία, η Κυριακή Πηλιά στη δισκοβολία και ο Δημήτρης Λάπας στην ιστιοπλοϊα.

    Νωρίτερα χθες Κύπριοι αθλητές κατέκτησαν άλλα πέντε χρυσά, τρία αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια. Τα χρυσά μετάλλια πήραν η Αντρη Αγαθοκλέους στη γυμναστική, ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς και ο Ανδρέας Κούσιος, επίσης στη γυμναστική, οι οποίοι κέρδισαν και από ένα αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο, και η Μαρία Παπαδοπούλου στην κολύμβηση. Αργυρό στην κολύμβηση πήρε η Αννα Καυκαλιά και χάλκινο η Νικολέτα Μιχαηλίδου.

    Εξάλλου, η κυπριακή ομάδα καλαθόσφαιρας ανδρών νίκησε την ομάδα του Αγίου Μαρίνου με 67-65.

    Η Κύπρος νίκησε, επίσης, χθες το απόγευμα το Λίχτενσταϊν με 3 - 0 σετ στην πετόσφαιρα γυναικών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Βρετανία - Κυπριακό - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία επανέλαβε την ετοιμότητά της να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί.

    Θεωρεί μάλλον απίθανη την επίλυση του Κυπριακού αυτή τη χρονιά και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αποτυχίας στην εξεύρεση λύσης θα υπάρξουν "σοβαρές επιπτώσεις".

    Τη βρετανική θέση ανέλυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Χέντερσον, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βρετανική Βουλή, τονίζοντας ότι "κανείς, ούτε και τα Ηνωμένα Εθνη, μπορούν να επιβάλουν λύση".

    Είπε, επίσης, ότι οι προοπτικές για τις απευθείας συνομιλίες είναι καλύτερες τώρα και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων "να εργαστούν για συνολική πολιτική λύση στην Κύπρο".

    Ο κ. Χέντερσον επεσήμανε, εξάλλου, ότι οι δύο ηγέτες "έχουν τώρα μιαν ιστορική ευκαιρία να αποφασίσουν το μέλλον τους".

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν τον Ιούλιο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χέρντερσον είπε ότι η Βρετανία "δεν αναμένει οπωσδήποτε εξεύρεση λύσης φέτος", σημειώνοντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία "χρειάζεται μια βάση για να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος νωρίς το 1998".

    "Οι επιπτώσεις", προειδοποίησε, "μιας ακόμη αποτυχίας θα είναι σοβαρές".

    Ο κ. Χέντερσον είπε ότι η ασφάλεια, το εδαφικό, οι εγγυήσεις, οι πρόνοιες του συντάγματος, οι εξουσίες της ομοσπονδίας και οι μηχανισμοί ψηφοφορίας είναι θέματα που θα αντιμετωπιστούν στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες.

    Ευτυχώς, σημείωσε, που δεν είναι ανάγκη οι πλευρές ν' αρχίσουν από την αρχή, προσθέτοντας ότι μια δέσμη ιδεών του ΟΗΕ πάνω σε όλες τις κύριες πτυχές του Κυπριακού θα ήταν "χρήσιμη".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή, θα δώσει "συμβουλές, ενθάρρυνση και υποστήριξη" στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της σύντομής του επίσκεψης στο νησί.

    Αναφορικά με τον προσανατολισμό της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χέντερσον τόνισε ότι "κανένας τρίτος δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης".

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, αναμένεται να αρχίσουν "υπό τη δική μας προεδρία της ΕΕ", που αρχίζει τον Ιανουάριο του 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Χρηματιστήριο - Σημεία ανάκαμψης

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Οι αρνητικές συνέπειες των πολιτικών και άλλων εξελίξεων του περασμένου χρόνου και των πρώτων μηνών του 1997, πάνω στις εργασίες του Χρηματιστηρίου άρχισαν να εξαλείφονται και το Χρηματιστήριο μπήκε ήδη σε πορεία ανάκαμψης.

    Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Νίκος Τρυπάτσας, ο οποίος σχολιάζοντας την πρόσφατη πτώση των τιμών των αξιών του Χρηματιστηρίου, εξήγησε πως οι πιο πάνω συνέπειες δεν ήταν δυνατό να υποχωρήσουν από τη μια μέρα στην άλλη.

    "Τώρα όμως", ανέφερε, "τα δεδομένα της οικονομίας είναι αρκετά καλά, οι προοπτικές είναι καλές και αν υπάρξει και κάποια κινητικότητα στο πολιτικό θέμα, το Χρηματιστήριο θα ανακάμψει. Ηδη τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο κλίμα", συνέχισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ο κ. Τρυπάτσας απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας ότι το ΧΑΚ έχει ζητήσει "ορισμένες αλλαγές των υφιστάμενων νόμων, ώστε να αποκτηθεί περισσότερη ευελιξία στο χειρισμό ορισμένων θεμάτων και να ενθαρρυνθεί η εισαγωγή νέων εταιρειών".

    Οταν συμπληρωθούν αυτές οι αλλαγές, τότε το νομικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου θα είναι ολοκληρωμένο, αλλά οπωσδήποτε περιθώρια για βελτίωση θα υπάρχουν πάντα, καθόσον πρόκειται για ένα δυναμικό τομέα, που εξελίσσεται διαρκώς, πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας το επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού προς το Χρηματιστήριο, ο κ. Τρυπάτσας τόνισε πως το επενδυτικό κοινό είναι, και πρέπει να είναι ικανοποιημένο όσον αφορά στην προστασία του, αφού τώρα "επικρατεί πλήρης διαφάνεια, δεδομένου ότι τα πάντα πλέον ανακοινώνονται, οι συναλλαγές των μεγαλομετόχων, τα αποτελέσματα των εταιρειών σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα, κτλ".

    Ερωτηθείς δε για το επίπεδο ενδιαφέροντος εκ μέρους μικροεπενδυτών, επεσήμανε πως "υπάρχει μεγάλο περιθώριο ακόμα", αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτοί να ενημερωθούν πιο έντονα για την παρουσία και το έργο του Χρηματιστηρίου, δεδομένου ότι είναι ένας σχετικά νέος θεσμός για τον τόπο. "Προβαίνουμε ήδη σε μέτρα που συμβάλλουν στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και σχεδιάζουμε περισσότερα για το μέλλον", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Τρυπάτσα, υπάρχουν σήμερα εγγεγραμμένες στο ΧΑΚ 43 εταιρείες, 86 τίτλοι, με μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών γύρω στις 760 χιλ. Λίρες, ο οποίος παρουσιάζει ανοδική τάση, οι χρηματιστές "γίνονται όλο και περισσότερο επαγγελματίες", στοιχεία που μαζί με άλλα, "εξασφαλίζουν σίγουρο μέλλον για το Χρηματιστήριο", όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Συνέδριο ΔΗΣΥ - Στόχος η επανεκλογή Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Από τη Δευτέρα, 9 Ιουνίου, ανοίγουμε τη νέα σελίδα της πορείας του κόμματός μας για δημιουργική προσφορά και με στόχο να επανεκλέξουμε τον ερχόμενο Φεβρουάριο, το Γλαύκο Κληρίδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Τσαγγαρίδης, κηρύσσοντας σήμερα το πρωί την έναρξη των εργασιών του Ζ' Παγκυπρίου Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο διεξάγεται στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία" στη Λευκωσία.

    "Η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, βρίσκεται στο σωστό δρόμο και είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά της", υπογράμμισε ο κ. Τσαγγαρίδης.

    Σημείωσε επίσης, ότι οι εργασίες του Συνεδρίου, που είναι το ανώτατο όργανο του ΔΗΣΥ, αποτελούν "την πιο προχωρημένη έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του", ενώ αναφερόμενος στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες που πρώτος ο ΔΗΣΥ, όπως είπε, καθιέρωσε στο τόπο, επεσήμανε ότι "τα κόμματα ανήκουν σε όλα τα μέλη τους και όχι σε άτομα ή ομάδες. Πιστεύουμε", συνέχισε, "ότι μόνο η ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση των μελών αναδεικνύει τους καλύτερους για την κάθε έπαλξη προσφοράς".

    Χαρακτήρισε εξάλλου, "σταθμό" στην ιστορία του ΔΗΣΥ, το Ζ' Παγκύπριο Συνέδριο, γιατί συμπίπτει με τη συμπλήρωση 21 χρόνων από την ίδρυσή του, το 1976, και παράλληλα, είναι το πρώτο που πραγματοποιείται με βάση τις νέες πρόνοιες του καταστατικού.

    Ακολούθως πήρε το λόγο ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο τριών επιφανών στελεχών του κόμματος, που απεβίωσαν το τελευταίο διάστημα, τους Λέανδρο Ζαχαριάδη, Λουκή Χατζηλουκά και Κώστα Παπαδήμα, στην μνήμη των οποίων τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

    Στη συνέχεια οι λειτουργοί των ΜΜΕ αποχώρησαν από την αίθουσα, ύστερα από απόφαση το πρωί, του Πολιτικού Γραφείου όπως οι πρωινές εργασίες διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχισθούν το απόγευμα οι εργασίες του Συνεδρίου, με την κατάθεση απολογισμού από τον Πρόεδρο του κόμματος, αλλά και με τις "Εκθέσεις δράσης" του Αναπληρωτή Προέδρου, των δύο αντιπροέδρων, του Γενικού Γραμματέα και του Προέδρου της Νεολαίας.

    Οι σύνεδροι στο Ζ' παγκύπριο Συνέδριο ανέρχονται στους 1.200, σε σχέση με 700 συνέδρους στα προηγούμενα συνέδρια. Στις εργασίες της διευρημένης Εκλογικής Συνέλευσης την ερχόμενη Κυριακή, στην οποία θα συμμετάσχουν 5.000 εκλέκτορες, θα εκλεγεί η νέα ηγεσία του κόμματος για την επόμενη διετία.

    Γύρω στα 5.700 συνολικά στελέχη του ΔΗΣΥ, στα έξι επαρχιακά συνέδρια που προηγήθηκαν, ανέδειξαν τις νέες επαρχιακές ηγεσίες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει να είναι παρούσα, μέσω εκπροσώπου της, στις απευθείας συνομιλίες, αλλά εάν η Κύπρος είχε τη δυνατότητα παρέμβασης στο θέμα θα ζητούσε την παρουσία της ΕΕ στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στην Νέα Υόρκη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος επανέλαβε ότι οι τρίτοι που θα είναι παρόντες στις συνομιλίες "θα έχουν παρατηρήσεις και εισηγήσεις." Ανέφερε επίσης ότι ακόμα δεν έχει διαβιαστεί η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για τις συνομιλίες και επανέλαβε ότι η πλευρά μας θα προσέλθει με καλύ πίστη για όσο καιρό χρειάζεται.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η ΕΕ έχει μέχρι σήμερα υποβάλει αίτημα στα ΗΕ για παρουσία αντιπροσώπου της στο χώρο των απευθείας συνομιλιών," είπε συγκεκριμένα ο κ. Χριστοφίδης. Πρόσθεσε ότι "η ΕΕ επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αποτελεί όμως αποκλειστικά δικό της θέμα ο διορισμός αντιπροσώπου της".

    Αλλες χώρες με ειδικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, πρόσθεσε, "όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ρωσία, θα είναι παρούσες με την ιδιότητα μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας."

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ακόμα ότι "αν η Κύπρος είχε δυνατότητα παρέμβασης στο θέμα, θα το ασκούσε θετικά υπέρ παρουσίας αντιπροσώπου της ΕΕ" και εξήγησε ότι η αποστολή προσκλήσεων αποτελεί θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας του κ. Αναν.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει προειδοποιήσει τα ΗΕ ότι θα αναθεωρήσει τη στάση του στις απευθείας συνομιλίες αν η διαδικασία τους αποδειχθεί μακροχρόνια και αν θα εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "δεν είναι του παρόντος και ούτε είναι σοφό να γίνουν τέτοιες δηλώσεις αυτή τη στιγμή."

    Επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση μετέχει στις απευθείας με "απόλυτη καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας και όσος καιρός χρειαστεί είναι δεκτός." Ανέφερε επίσης ότι αν σε μεταγενέστερο στάδιο παρουσιαστούν στοιχεία ότι χρησιμοποιείται το Κυπριακό για άλλο σκοπό "το θέμα θα εξετασθεί σε εκείνο το χρόνο με εκείνα τα στοιχεία".

    Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, είναι αντίθετη με τυχόν διαδικασία των απευθείας που ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι αποσκοπεί σε αλλότριο σκοπό.

    "Εμείς πάμε στις απευθείας συνομιλίες για την Κύπρο και για τη λύση του Κυπριακού, γνωρίζουμε ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται για την Κύπρο ενδιαφέρονται και για τη λύση του προβλήματος ως προβλήματος αλλά και για εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων. Εφόσον για όλα αυτά υπάρχει συναπάντημα δεν μας ενοχλεί," πρόσθεσε.

    Αναφορικά με το ρόλο των τρίτων στις απευθείας συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι από τη στιγμή που γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών "θα έχουν παρατηρήσεις και εισηγήσεις, γιατί αν δεν κάνουν προτάσεις, τί θα κάνουν;"

    Εξηγώντας το σκηνικό των συνομιλιών είπε ότι αυτό μπορούμε "να το φανταστούμε". Θα υπάρχει, είπε, μία αίθουσα με δύο συνομιλητές υπό την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ και σε παρακείμενο χώρο θα υπάρχουν οι κύριοι πρωταγωνιστές (key-players).

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η έκθεση του πρώην παρατηρητή της ΕΕ για το Κυπριακό, Σερζ Αμπου, δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί "η έκθεση απευθύνεται προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και δεν είναι από τα έγγραφα που μπορεί ένας να πει ότι αναφέρεται ο ΓΓ με την επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου 1997."

    Διευκρινίζοντας τη δήλωση αυτή, είπε ότι αυτό είναι "δικό μας συμπέρασμα έχοντας υπόψη τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα έγγραφα που αναφέρει ο ΓΓ στην επιστολή του."

    Είπε επίσης ότι δεν θα υπάρχει αναφορά στις άτυπες συνομιλίες του Οκτωβρίου του 1994 γιατί ακριβώς ήταν άτυπες.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο, σημείωσε, "δεν πρέπει να προσβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο από στοιχεία της λύσης του προβλήματος."

    Αν υπάρχουν στοιχεία της λύσης που συγκρούονται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εξήγησε, "είναι χρέος μας να εγείρουμε το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 6 June 1997 - 12:12:45 UTC