Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χόλμπρουκ - δηλώσεις στο Ρόιτερ
  • [02] Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [03] Κάβανο - Χόλμπρουκ
  • [04] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ
  • [05] Βρετανία - Χόλμπρουκ
  • [06] Ομιλία Γκίλμαν - ΠΣΕΚΑ
  • [07] Συνέδριο ΠΣΕΚΑ
  • [08] Επιτυχής νέα μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • [09] Αιμοδοσία βουλευτών
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Κίνημα Οικολόγων
  • [11] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ
  • [12] Ε/κ κόμματα - Διορισμός Χόλμπρουκ
  • [13] Εκπρόσωπος - απευθείας συνομιλίες

  • [01] (K) Χόλμπρουκ - δηλώσεις στο Ρόιτερ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιφυλακτικός για τις προοπτικές σύντομης λύσης στο Κυπριακό λόγω της παρούσας πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, παρουσιάζεται ο νέος απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα χθες βράδυ.

    Σε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να δώσει την εντύπωση πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τη "μαγική σφαίρα".

    Οπως είπε, "δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, δεν βλέπω τί μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, οι Τούρκοι δήλωσαν ότι η αμερικανική ανάμειξη είναι επιθυμητή και έτσι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε αυτή την προσπάθεια".

    Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο πριν από τις απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, στις οποίες δεν θα παραστεί.

    Είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος και η Υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ δεσμευμένοι και γι' αυτό αποδέχθηκε το διορισμό του. Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν έχει συζητήσει σχετικά με τη χρονική διάρκεια της αποστολής του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νόημα για τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ίδιο να μεταβούν στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες εάν, όπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συνοδεύεται από τους αρχηγούς των κομμάτων και δημοσιογράφους.

    Ο Ντενκτάς είπε ότι οι συνομιλίες θα είναι συμβουλευτικής φύσεως και επομένως κατά την άποψή του δεν χρειάζεται να πάνε οι αρχηγοί των κομμάτων.

    Επανέφερε επίσης την αξίωσή του να τύχουν σεβασμού, κατά την έκφραση του, η ισότητα και το καθεστώς συνεταιρισμού των Τουρκοκυπρίων πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κάβανο - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διευθυντής Νοτίου Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο δήλωσε ότι ο νέος προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ θα λειτουργήσει ως "καταλύτης" στο πρόβλημα γιατί θέλει να βρει μια λύση που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τη βάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλούσε στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κασουλίδης - Χόλμπρουκ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο διορισμός του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό μαρτυρεί το βαθμό της εμπλοκής των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, σε δηλώσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον.

    Χαιρετίζοντας την απόφαση των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι ο διορισμός στέλλει μηνύματα σχετικά με την αποφασιστικότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα εργασθεί για την λύση του Κυπριακού. Για τα μηνύματα αυτά, πρόσθεσε, αποδέκτης θα πρέπει να είναι περισσότερο από όλους η Αγκυρα.

    Επανέλαβε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εργασθεί με εποικοδομητικό και ανοικτό πνεύμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    "Θα υπερασπίσουμε τις θέσεις μας γιατί είναι θέσεις που εδράζονται σε αρχές δικαίου και αν η άλλη πλευρά ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο τότε θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Αναφορικά με το κατά πόσο υπήρξε διαβούλευση με τις κυβερνήσεις των ενδιαφερομένων χωρών για το διορισμό Χόλμπρουκ, ο ΥΠΕΞ απάντησε αρνητικά.

    Ερωτηθείς κατά πόσο φοβίζει την Ε/κ πλευρά, το γεγονός ότι ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ θεωρείται σκληρός διαπραγματευτής, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο διορισμός κανονικά θα έπρεπε να φοβίζει αυτούς οι οποίοι κρατούν θέσεις οι οποίες δεν είναι παραδεκτές στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές της δικαιοσύνης.

    Ο διορισμός Χόλμπρουκ, κατέληξε ο ΥΠΕΞ, "δεν πρέπει να φοβίζει εκείνους, οι οποίοι υποστηρίζουν μια δίκαιη υπόθεση".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Βρετανία - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία χαιρέτισε το διορισμό του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί στενά μαζί του.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε επίσης την ανάγκη για μια "συντονισμένη διεθνή προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    "Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με τον κ. Χόλμπρουκ για υποστήριξη της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ομιλία Γκίλμαν - ΠΣΕΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Μπέντζαμιν Γκίλμαν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώσει όλο το βάρος της διπλωματικής της επιρροής στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, έχει τη δύναμη να επιφέρει τη λύση".

    Μιλώντας χθες βράδυ κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρος Νικολαϊδης, προς τιμή των αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, ο Αμερικανός Βουλευτής εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι όταν οι ΗΠΑ επιδείξουν την ανάλογη για το Κυπριακό σοβαρότητα, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεργαστούν.

    Ο κ. Γκίλμαν κάλεσε την ομογένεια όπως υποστηρίξει την οποιαδήποτε αμερικανική πρωτοβουλία. "Εχετε στενούς δεσμούς και επιρροή στην Κύπρο και ήλθε η ώρα να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να φέρουμε την ειρήνη στο νησί", τόνισε.

    Εξέφρασε το φόβο ότι "ο χρόνος τελειώνει και ότι ενηλικιώνεται μια νέα γενιά και στις δύο κοινότητες, η οποία δεν έχει μνήμες διαβίωσης σε ένα ενωμένο νησί".

    Επίσης χαρακτήρισε το διορισμό του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ "καλά νέα" και ευχήθηκε στο νέο Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό ό,τι καλύτερο στη νέα του αποστολή.

    Στην ομιλία του, ο κ. Γκίλμαν αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε τον περασμένο μήνα στην αμερικανική Βουλή με την οποία "καλείται η αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού".

    Οπως ανέφερε, η πρόταση νόμου καλεί τον Πρόεδρο Κλίντον να υλοποιήσει την υπόσχεσή του, αρχίζοντας μια ουσιαστική αμερικανική πρωτοβουλία για την Κύπρο εντός του 1997, σπάζοντας έτσι το αδιέξοδο που εμποδίζει εδώ και καιρό την επίτευξη προόδου στο πρόβλημα.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι εάν οι ΗΠΑ δώσουν όλο το βάρος της διπλωματικής τους επιρροής σε αυτή την προσπάθεια, μπορούμε να εξεύρουμε τη λύση", τόνισε ο κ. Γκίλμαν.

    Υπάρχουν, πρόσθεσε, διάφορες θετικές επιδράσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια αμερικανική πρωτοβουλία, όπως είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Οι σύμμαχοι μας στην Ευρώπη έχουν επίσης αυξήσει τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να τερματίσουν το αδιέξοδο στο Κυπριακό", πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός βουλευτής έκανε επίσης αναφορά σε αυξημένη ένταση στην Κύπρο, ενώ σημείωσε ότι τυχόν ξέσπασμα πολέμου στο νησί με την ανάμειξη της Ελλάδας και της Τουρκίας θα απειλούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια την δεξίωσης, ο κ. Γκίλμαν παρέλαβε το βραβείο Γεωργίου Παρασκευαϊδη.

    "Ο Γεώργιος Παρασκευαϊδης υπηρετεί τον κυπριακό λαό για δεκαετίες ως ένας μεγάλος ανθρωπιστής και φιλάνθρωπος. Το να σχετίζεται το όνομά μου με το δικό του έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία", δήλωσε ο κ. Γκίλμαν, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

    Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Madison Hotel στην αμερικανική πρωτεύουσα, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και πλακέτα από την ΠΣΕΚΑ στον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    "Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι επιθυμούμε την επανένωση της χώρας μας και την ειρηνική συμβίωση με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας", τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Συνέδριο ΠΣΕΚΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,05/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Με τη συμμετοχή άνω των 150 εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο, άρχισε χθες το όγδοο ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) Γιώργος Χατζησάββας, ο οποίους απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συνέδρους εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Τον κ. Χατζησάββα, όπως και τους υπόλοιπους ομιλητές, προλόγισε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Ο Διευθυντής του ΓΤΠ αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την πολύτιμη προσφορά τους στην προώθηση λύσης του Κυπριακού, έθειξε την κρισιμότητα που διέρχεται το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και τη σημασία που συνάγεται αυτό με τις προσπάθειες διαφώτισης που καταβάλλονται τόσο από το ΓΤΠ και τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό, όσο και από τις ανεξάρτητες προσπάθειες διαφώτισης της παγκόσμιας κοινής γνώμης από διάφορες οργανώσεις και οργανισμούς της ομογένειας.

    Διαβεβαίωσε επίσης τους συνέδρους ότι το ΓΤΠ είναι στη διάθεση της διασποράς για να συμβάλει και να στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί τις προσπάθειες των οργανώσεων στον κοινό αγώνα για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χατζησάββας ανέπτυξε τους στόχους του ΓΤΠ για το εγγύς μέλλον, μεταξύ των οποίων, όπως είπε, περιλαμβάνεται και η εντατικοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας στην Κύπρο δημοσιογράφων από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και η ενίσχυση και ενδυνάμωση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ της ΠΣΕΚΑ και του ΓΤΠ αναφορικά με την Επιτροπή Ακαδημαϊκών, η οποία, όπως είπε ο κ. Χατζησάββας, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

    Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανδρος Νικολαϊδης. Ο Πρέσβης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες και ζήτησε από τους συνέδρους, σε αυτή την κρίσιμη φάση του Κυπριακού, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, να εντατικοποιήσουν τον γώνα τους και να στηρίξουν σθεναρά και με συντονισμένο τρόπο την πρόταση νόμου, που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Μπεν Γκίλμαν.

    Τον Πρέσβη ακολούθησε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Αντριου Αθενς, ο οποίος έκανε έκκληση προς τους συνέδρους να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τις περιστάσεις των καιρών. Στη συνέχεια μίλησαν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Γιώργος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σπύρος Μακρής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ Πανίκος Παπανικολάου και άλλοι αντιπρόσωποι.

    Ο Μητροπολίτης Κερύνιας Παύλος, που μίλησε για την πολιτιστική καταστροφή στα κατεχόμενα, έκανε έκκληση για ενότητα και ζήτησε τη συνεχή συμπαράσταση των συνέδρων για λύση του Κυπριακού.

    Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο κ. Κλεάνθης Σολέας, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Αδούλωτη Κερύνεια", ο οποίος επέκρινε έντονα οποιαδήποτε λύση στο πλαίσιο ομοσπονδίας.

    Το πρωϊνό τμήμα ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση των συνέδρων από στελέχη του ΚΥΠΡΟΣ - ΝΕΤ σχετικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ιντερνετ και την παρουσία της κυπριακής κυβέρνησης στον κυβερνοχώρο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΓΤΠ που στεγάζεται στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΡΟ - ΝΕΤ.

    Ακολούθησε επίσκεψη των συνέδρων σε αίθουσα της Αμερικανικής Γερουσίας, όπου φιλικά προσκείμενοι γερουσιαστές απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς και αντάλλαξαν απόψεις με τους συνέδρους.

    Το δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του διορισμού του Ρίτσιαρτ Χόλμπουρκ ως Απεσταλμένου της Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό.

    Τη διαπίστωση ότι το Κυπριακό διέρχεται μια κρίσιμη φάση έκαναν αρκετοί από τους Γερουσιαστές που απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς. Διαβεβαίωσαν επίσης τους ομογενειακούς φορείς, ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ομογένειας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος. Χαιρέτισαν δε με ενθουσιασμό το διορισμό του Χόλμπρουκ του οποίου έπλεξαν το εγκώμιο τόσο για τον "ιδιόμορφο" χαρακτήρα του όσο και για την "επιτυχημένη" θητεία του στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Μεταξύ των Γερουσιαστών που μίλησαν ήταν οι κκ Paul Sarbanes, Joseph Biden, Arlen Specter, Joseph Lieberman, Bob Torricelli, Edward Kennedy, Olympia Snowe και Barbara Mikulski.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Επιτυχής νέα μεταμόσχευση μυελού των οστών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Με επιτυχία διενεργήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο και η δεύτερη αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών σε νεαρή κοπέλλα με καρκίνο του μαστού.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Νίκανδρος Παπαμηνάς, που είναι μέλος της ομάδας που διενεργεί τις μεταμοσχεύσεις, εμφανίστηκαν σήμερα στην ασθενή τα πρώτα σημάδια αιματολογικής ανάνηψης ενώ η γενική κατάσταση της υγείας της ασθενούς είναι άριστη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Οπως επεσήμανε ο Δρ. Παπαμηνάς, αναμένεται ότι σύντομα η ασθενής, που νοσηλεύεται στον Αιματολογικό Θάλαμο του Μακάρειου Νοσοκομείου, θα ανανήψει πλήρως και θα επιστρέψει στο σπίτι της ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθείται τακτικά στα πλαίσια των εξωτερικών ιατρείων.

    Η διέχυνση των περιφερικών προγονικών κυττάρων στην ασθενή έγινε στις 27 Μαίου.

    Αναφορικά με την προηγούμενη ασθενή με καρκίνο του μαστού που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, ο Δρ. Παπαμηνάς ανέφερε πως η γενική κατάσταση της υγείας της είναι άριστη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Δρα Παπαμηνά, ήδη έχουν ληφθεί κύτταρα για αυτόλογη μεταμόσχευση και από άλλους τέσσερις ασθενείς, ένα παιδί και τρεις ενήλικες.

    Το παιδί πάσχει από νευροβλάστωμα, ενώ οι περιπτώσεις των ενηλίκων αφορούν λεμφώματα και καρκίνο του μαστού.

    Ο Δρ. Παπαμηνάς τόνισε πάντως πως "η ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό είναι επιτακτική".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Αιμοδοσία βουλευτών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βουλευτές και από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα πρόσφεραν σήμερα αίμα στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μέσα στο πλαίσιο της 16ης Εβδομάδας Αιμοδοσίας, που άρχισε τη Δευτέρα και τελειώνει την ερχόμενη Κυριακή, 8 Ιουνίου.

    Πρώτος στη σειρά ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ενώ ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Παρισσινός και Ρίκκος Ερωτοκρίτου του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Χρίστου και Κώστας Παπακώστας του ΑΚΕΛ, Στάθης Κιττής του ΔΗΚΟ, Δώρος Θεοδώρου της ΕΔΕΚ και Ανδρούλα Βασιλείου των Ενωμένων Δημοκρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Κίνημα Οικολόγων

    Λευκxσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν θα παραστεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στη Νέα Υόρκη γιατί τις ιδίες ημέρες (τέλος Ιουνίου) θα πρέπει να βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου θα πάρει μέρος σε συνάντηση της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Αυτό ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης.

    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Περιβάλλοντος, αντιπροσωπεία του Κινήματος των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής το Γιώργο Περδίκη, έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των επικείμενων συνομιλιών, ενώ οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Κληρίδη για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Κύπρο ειδικά και στον πλανήτη γενικά.

    Οπως ανέφερε, η αντιπροσωπεία έθιξε σημαντικά θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, όπως "οι χαλαρώσεις, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Νόμο, η ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρήσεων (γήπεδα γκολφ), ο Ακάμας, τα βρετανικά γυμνάσια και η ανάγκη προστασίας της ευαίσθητης αυτής περιοχής".

    Πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε διαφορετική προσέγγιση επί πολλών θεμάτων και επιβεβαιώθηκε η διάθεση για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε κατά τη συνάντηση οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις εκδηλώσεις των περιβαλλοντιστών κατά των βρετανικών ασκήσεων, ο κ. Περδίκης είπε ότι ο Πρόεδρος κατανοεί την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα του κινήματος.

    "Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να τερματισθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια των Αγγλων", δήλωσε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Ωστόσο, για το Κίνημα δεν μένει άλλη επιλογή από του να συνεχίσει την προσπάθεια που έχει αρχίσει για τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή του Ακάμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι παρά την απόφαση του Κινήματος των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών για εμπλοκή και παρέμβαση στις Προεδρικές εκλογές, το θέμα δεν συζητήθηκε, αφού αμφότερες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή το θέμα αυτό είναι δευτερεύων.

    Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Κινήματος αφορά στη διερεύνηση μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας από το χώρο των Περιβαλλοντιστών ή από έναν ευρύτερο χώρο. Εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές.

    Καταλήγοντας ο κ. Περδίκης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναγνωρίζει την πολιτική παρουσία των περιβαλλοντιστών, γι'αυτό και οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές όποτε το ζητούν μπορούν να έχουν μια επαφή μαζί του για αλληλοενημέρωση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα το διορισμό του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι με το διορισμό αυτό η αμερικανική κυβέρνηση "υλοποιεί υποσχέσεις και επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε συγκεκριμένα ότι "έχοντας υπόψη τις παράλληλες αμερικανικές διαβεβαιώσεις για ενεργό, ουσιαστική και δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στις απευθείας συνομιλίες και για πλήρη συμπαράσταση εις το έργο των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το διορισμό Χόλμπρουκ".

    Τόνισε ότι "προσβλέπουμε σε δίκαιη λύση του Κυπριακού, που να συνάδει με τις διακηρύξεις και τις πανανθρώπινες αξίες, που τόσο τα ΗΕ όσο και η αμερικανική συμπολιτεία, τάχθηκαν να εξυπηρετούν".

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρόκληση στη διεθνή κοινότητα αποτελεί η τουρκική αδιαλλαξία και η επιμονή της Αγκυρας όπως προηγηθεί "ουσιαστικά τελετή βράβευσης του Αττίλα και των τετελεσμένων της εισβολής για να πραγματοποιηθεί πρόοδος στο Κυπριακό."

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι ο διορισμός Χόλμπρουκ χαρακτηρίστηκε ως "αναγέννηση και ανανέωση της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό" και ως "επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης των υπηρεσιών του πιο σκληρού και του πιο λαμπρού διαπραγματευτή των ΗΠΑ για την επίλυση του δύσκολου και περίπλοκου κυπριακού προβλήματος".

    Η κυπριακή κυβέρνηση, συμπλήρωσε, είναι ικανοποιημένη "από τη σοβαρότητα" που επιδεικνύει η Αμερική στην προσπάθεια επιδίωξης λύσης του Κυπριακού.

    Σε παρατήρηση ότι από τις δηλώσεις του φαίνεται να υπάρχει και "παραίνεση" προς τον κ. Χόλμπρουκ όπως οι προσπάθειες επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των πανανθρώπινων αξιών και μήπως η κυβέρνηση έχει επιφυλάξεις για τη λύση που θα επιδιώξει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι "εκφράζουμε μια δίκαιη θέση ότι αναζητούμε δίκαιη λύση στο Κυπριακό".

    "Είναι σωστό να την οριοθετούν οι διακηρύξεις του ΟΗΕ, οι πανανθρώπινες αξίες," πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν θα είναι παρών στην πρώτη φάση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όμως είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκπροσωπείται.

    Σε ερώτηση τί αναμένει η κυβέρνηση από τις απευθείας συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι αναμένει "να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό" και είπε ότι "η αναμονή αυτή και η ελπίδα ενισχύεται από τις κινήσεις κρατών τα οποία ενδιαφέρονται για να λύσουν το Κυπριακό".

    "Αν κρίνουμε από τις ενέργειες των ΗΠΑ έχουμε αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση," συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για το διορισμό, λόγω των θέσεων του κ. Χόλμπρουκ για το ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα και επιλογές και κατ' επανάληψη έχουν τονίσει τη σημασία που δίνουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ως συμμάχους τους.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατηγική και το ρόλο που θα ακολουθήσει ο κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "έχει μια συγκεκριμένη αποστολή, έχει ιδέες, έχει προτάσεις", όμως παρατήρησε ότι μόλις έχει διορισθεί, οπόταν θα πρέπει να υπάρξει εύλογο διάστημα μέχρι να παρουσιάσει τη στρατηγική του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] Ε/κ κόμματα - Διορισμός Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα ελληνοκυπριακά κόμματα εκτιμούν ότι ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του Απεσταλμένου του Προέδρου Μπιλ Κλίντον στο Κυπριακό αποτελεί ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Ταυτόχρονα εκφράζουν την ελπίδα ότι το Κυπριακό δεν θα οδηγηθεί σε διαδικασία λύσης τύπου Ντέιτον.

    Σχολιάζοντας το διορισμό Χόλμπρουκ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου, δήλωσε πως είναι φανερό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναμιχθεί ενεργότερα κι αποφασιστικότερα σ' αυτή την προσπάθεια που γίνεται διεθνώς, με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    "Ο κ. Χόλμπρουκ είναι ένας σκληρός, όπως ανεφέρθη, διαπραγματευτής, για τον οποίο δεν έχουμε οποιεσδήποτε προκαταλήψεις", είπε.

    Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή μια λειτουργική λύση στο Κυπριακό, εάν από τον κ. Χόλμπρουκ και από όλους τους άλλους εμπλεκομένους, χρησιμοποιηθούν οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και η βάση του Δικαίου για αντίκρυση επιμέρους θεμάτων του Κυπριακού".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και η πολιτική ηγεσία να μελετήσει τον πιθανό ρόλο του κ. Χόλμπρουκ "σε συνάφεια με την αναθέρμανση της αμερικανικής πρωτοβουλίας και εμπλοκής στο Κυπριακό".

    Προβαίνοντας σε μια πρώτη δήλωση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι "εάν όντως (ο κ. Χόλμπρουκ) θα ενδιαφερθεί πραγματικά για το Κυπριακό και θα χρησιμοποιήσει τις ιδιότητες του δεινού, όπως τον αποκαλούν, διαπραγματευτή, θα πρέπει να απευθυνθεί προς την Αγκυρα και τον κ. Ντενκτάς".

    "Το πρόβλημα της μη επίτευξης προόδου, κι αυτό είναι παραδοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, έγκειται στο ότι η Αγκυρα και ο Ντενκτάς ακολουθούν μιαν άτεγκτη στάση πάνω σε κεφαλαιώδεις πτυχές του Κυπριακού κι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί, λοιπόν, η προσοχή των Αμερικανών," υπέδειξε ο κ. Χριστόφιας.

    Ακολούθως, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως και η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι "η δική μας κυβέρνηση, εδώ και τέσσερα χρόνια, κάθεται και αναμένει τις πρωτοβουλίες των άλλων".

    "Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι, που έχουμε το πρόβλημα και μας αφορά, να δραστηριοποιηθούμε όσο γίνεται περισσότερο", κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο διορισμός Χόλμπρουκ, εκ πρώτης όψεως, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα αναμιχθούν ενεργότερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών. "Προς ποιά κατεύθυνση δεν το γνωρίζω", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κυπριανού, αφού είπε "δεν έχω προκαταλήψεις για τον κ. Χόλμπρουκ", τόνισε πως "εκείνο που θέλω να ελπίζω είναι ότι δεν θα σπρώξει σε διαδικασία τύπου Ντέιτον κι ότι δεν θα βασισθεί σε ορισμένα στοιχεία του θέματος της Βοσνίας στο χειρισμό του Κυπριακού".

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι "θέλω να ελπίζω ότι η ανάμιξή του θα σημαίνει σταθερή υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν επανειλημένα ότι υπερασπίζονται".

    Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι ο διορισμός Χόλμπρουκ σημαίνει την, από πολλού αναμενόμενη, πιο έντονη ανάμιξη των ΗΠΑ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

    "Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, καθώς και πρόβλημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου", σημείωσε ο κ. Ομήρου, και πρόσθεσε ότι "δεν είναι Βοσνιακό και, συνεπώς, ούτε οι μέθοδοι, ούτε οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Βοσνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση της Κύπρου".

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι καθήκον της κυπριακής κυβέρνησης είναι να "διατυπώσει με τον πιο έντονο και σαφή τρόπο αυτά τα στοιχεία του κυπριακού προβλήματος, που το διαφοροποιούν από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι τύπου Ντέιτον".

    Στο μεταξύ, ο Α' Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση της νεολαίας του κινήματος, χαρακτήρισε το διορισμό Χόλμπρουκ ως "σημαντική εξέλιξη" η οποία, εκτός των άλλων, "αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυναμικά και ριζικά το Κυπριακό, αυτή τη φορά".

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι ο διορισμός Χόλμπρουκ αποτελεί ένα μήνυμα πως το Κυπριακό αναβαθμίζεται σε ένα θέμα "πρώτης κατηγορίας και, ίσως, και πρώτης προτεραιότητας σε ό,τι αφορά το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    Αναφερόμενος στις επιφυλάξεις για προώθηση λύσης τύπου Ντέιτον, ο κ. Ρολάνδης είπε "δεν πρέπει να αναμένουμε εύκολες ημέρες", λέγοντας ότι η λύση ενός εθνικού θέματος δεν είναι εύκολο πράγμα.

    Πρόσθεσε ότι δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: "Είτε να αποτύχει ο Χόλμπρουκ, που σημαίνει πλέον ότι θα κριθεί ότι δοκιμάστηκαν τα πάντα στο Κυπριακό και δεν γίνεται τίποτε", είτε να πετύχει ο Χόλμπρουκ και στην περίπτωση αυτή "ασφαλώς δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα μας προσφέρουν στο πιάτο τις δικές μας επιθυμίες και οραματισμούς", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρολάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΠ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - απευθείας συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν το σύνολο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι παρών στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως είπε, εκτός από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, παρόντες στο χώρο των διαπραγματεύσεων θα είναι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας.

    Είπε ότι από πλευράς Κίνας δεν έχει μέχρι στιγμής καθορισθεί ο αντιπρόσωπος, αλλά η Κίνα ενδιαφέρεται για το Κυπριακό.

    Λόγω του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κυπριακή κυβέρνηση αξιολογεί αυτό τον κύκλο διαβουλεύσεων ως ιδιαίτερης σημασίας, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Παρατήρησε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί επιδεικνύουν ταυτόχρονα ενδιαφέρον για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα καλέσει στις συνομιλίες εκείνους που θα θεωρήσει ότι "μπορεί να είναι παρόντες".

    Αναφορικά με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται έντονα και έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να είναι παρούσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις".

    Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει εάν η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να εξετάσουν το ενδεχόμενο η ΕΕ να προσκληθεί στις συνομιλίες και εάν η ΕΕ από την πλευρά της έχει διατυπώσει τέτοιο αίτημα.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε, όμως, ότι "είναι γνωστή η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και η επιθυμία της ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να μην παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η Ευρώπη αποτελεί αποφασιστική δύναμη και παράγοντα για λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το πότε θα σταλούν οι προσκλήσεις για τις απευθείας συνομιλίες, σημειώνοντας όμως ότι έχει προσδιορισθεί περίπου η περίοδος της συνάντησης.

    Οσον αφορά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "το Κυπριακό έχει κλείσει περίπου 44 χρόνια πορείας", όταν για πρώτη φορά τέθηκε στα Ηνωμένα Εθνη, και είπε ότι ως εκ τούτου "δεν είναι σωστό όταν ξεκινά μια διαπραγμάτευση να αρχίζεις να ασχολείσαι προφητικά για το πόσο θα διαρκέσει".

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε επίσης την ανάγκη να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και η τουρκική πλευρά να επιδείξει την ίδια καλή θέληση με την ελληνική για να υπάρξουν προοπτικές λύσης του Κυπριακού.

    "Εναπόκειται στις μεγάλες αυτές δυνάμεις να αποφασίσουν εάν θα δεχθούν ότι αυτή η αδιαλλαξία μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον ατιμώρητα και χωρίς κάποιες συνέπειες," συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση αναμένει εναλλακτικές προτάσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι οι θέσεις των πλευρών είναι γνωστές και έχουν συζητηθεί.

    "Τις διαφορές τις ξέρουν, τις θέσεις τις ξέρουν, τις αναλύουν και αναμένεται ότι όλοι αυτοί που θα έρθουν αρωγοί στο έργο των Ηνωμένων Εθνών θα διαμορφώσουν κάποιες ιδέες και κάποιες σκέψεις για να βοηθήσουν", πρόσθεσε. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "δεν πρόκειται για βουβή παρουσία".

    Εκπρόσωπος - Ντενκτάς

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ραούφ Ντεκτάς ότι δεν συντρέχει λόγος να μεταβούν στη Νέα Υόρκη οι πολιτικοί αρχηγοί και οι δημοσιογράφοι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι δικαιοδοσία του Ντενκτάς το θέμα αυτό.

    "Εάν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι δημοσιογράφοι επιθυμούν να μεταβούν στη Νέα Υόρκη είναι ελεύθεροι πολίτες που κινούνται ελεύθερα", συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 5 June 1997 - 12:02:46 UTC