Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Δικαστήριο Λάρνακας - Υπόθεση AIDS
  • [03] Ελένη Φωκά - Δηλώσεις
  • [04] Διαμαρτυρία "Greenpeace" για Βρετανούς - Ακάμα
  • [05] Ελένη Φωκά - Υγεία

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.71 (-0.07)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.36 (-0.51)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.97 (-0.85)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.71 (+0.53)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.86 (+0.77)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.19 (+0.59)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.26 (+1.73)
        Αλλες Εταιρείες                         55.02 (+0.57)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  840016.960
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Δικαστήριο Λάρνακας - Υπόθεση AIDS

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας συνεχίστηκε σήμερα η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση μετάδοσης του ιού του AIDS από Κύπριο σε Βρετανίδα, με αντεξέταση της παραπονούμενης Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πινκ, 45 ετών.

    Απαντώντας στα ερωτήματα του συνήγορου του κατηγορούμενου, Τάσου Οικονόμου, η Βρετανίδα δήλωσε ότι γνώρισε τον Παύλο Γεωργίου Κρεμμαστό σε μπυραρία της Αγίας Νάπας, της άρεσε και του έδωσε το τηλέφωνό της.

    Οταν ρωτήθηκε αν εκείνο το βράδυ στην παρέα της βρισκόταν και γνωστός έμπορος λαθραίων όπλων, ο οποίος κηρύχθηκε ανεπιθύμητος από τις κυπριακές αρχές απάντησε ότι ενημερώθηκε γι'αυτό το γεγονός αργότερα.

    Ακόμη αρνήθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με συγκεκριμένο ιδιοκτήτη διαμερισμάτων στην περιοχή του Πρωταρά.

    Σημείωσε εξάλλου ότι η Κύπρος της άρεσε πολύ και αυτός ήταν και λόγος των συχνών επισκέψεών της και γι' αυτό είχε αποφασίσει με τον πρώην σύζυγό της να αγοράσουν διαμέρισμα στον Πρωταρά.

    Κατά τη συνέχιση της διαδικασίας μετά το μεσημέρι, η κ. Πινκ απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε από τον συνήγορο του κατηγορούμενου αν κατά τη διάρκεια της εργασίας της σε βρετανικό οργανισμό Υγείας είχε σχέση με ασθενείς με AIDS και παρείχε φάρμακα σε αυτούς.

    Διευκρίνησε ότι στην εργασία της ασχολείτο μόνο με χρηματοδοτήσεις των βρετανικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

    Σε ερώτηση πότε έμαθε για τον θανατηφόρο ιό και τις επιπτώσεις του απάντησε ότι πριν από οκτώ χρόνια ενημερώθηκε για το AIDS από τηλεοπτικά προγράμματα. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ)

    [03] (Κ) Ελένη Φωκά - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελένη Φωκά με δηλώσεις της στο ΡΙΚ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι την εξέτασε γιατρός στα κατεχόμενα, ότι είναι καλά στην υγεία της και ότι σε σχετική επιβεβαίωση προέβη εκπρόσωπος των εγκλωβισμένων.

    Η δασκάλα της Καρπασίας, δήλωσε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, υποφέρει από ιλίγγους και δεν μπορεί να μετακινείται.

    Εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της, πρόσθεσε, έχει διακόψει και την παράδοση μαθημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Διαμαρτυρία "Greenpeace" για Βρετανούς - Ακάμα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ακύρωση των προγραμματιζόμενων για την ερχόμενη Δευτέρα, ασκήσεων από στρατιώτες των Βρετανικών βάσεων στη χερσόνησο του Ακάμα, ζητεί η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace (τμήμα Μεσογείου), με σημερινή ανακοίνωσή της.

    Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία και τις ανησυχίες της, η οργάνωση αναφέρει στην ανακοίνωση ότι, "ούτε βρετανικά, ούτε κυπριακά στρατεύματα πρέπει να βομβαρδίζουν και να πυροβολούν σ'αυτή τη περιοχή, η οποία πρέπει να προστατευθεί από κάθε είδους καταστροφή".

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι, "είναι καιρός, η κυβέρνηση να πάρει μια σαφή απόφαση και να τερματίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια στον Ακάμα, μια για πάντα".

    Επίσης απαιτεί όπως, κάθε τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, σταματήσει αμέσως και η χερσόνησος ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο. Ζητεί επίσης, όπως οι αρχές την προστατεύσουν, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας.

    Ο Διοικητικός Διευθυντής της Οργάνωσης στη Μεσόγειο Δρ. Μάριο Νταμάτο, τονίζει εξάλλου ότι το βρετανικό τουριστικό γραφείο Sunvill, δήλωσε το 1996 ότι η στροφή προς μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην υπόληψη της Κύπρου σε θέματα περιβάλλοντος.

    Η Greenpeace επισημαίνει επίσης ότι η χελώνα καρέτα - καρέτα, που χρησιμοποιεί τη χερσόνησο για να γεννήσει τα αυγά της, είναι είδος που βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η πράσινη χελώνα, που επίσης βασίζει την επιβίωσή της στις παραλίες του Ακάμα, κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

    Υπενθυμίζεται, ότι η οργάνωση μαζί με άλλες τοπικές οργανώσεις, διαμαρτύρεται εναντίον των βερατνικών ασκήσεων στον Ακάμα από το 1992, όπου διαδηλωτές κατασκήνωσαν και διαμαρτυρήθηκαν στην επηρεαζόμενη περιοχή τον Νοέμβριο του 92'.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Ελένη Φωκά - Υγεία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για την άσχημη κατάσταση της υγείας της εγκλωβισμένης δασκάλας Ελένης Φωκά επιβεβαιώνουν οι συγγενείς της, οι οποίοι είχαν χθες βράδυ και σήμερα επικοινωνία με τους δικούς τους στα κατεχόμενα.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, ο αδελφός της Ελένης, Νίκος Φωκάς και η ξαδέλφη της Μαρία, καταβάλλονται προσπάθειες από τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου η ασθενής δασκάλα να μεταφερθεί σήμερα στις ελεύθερες περιοχές για νοσηλεία.

    Συγκεκριμένα, η Μαρία Φωκά δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι, όπως πληροφορήθηκε από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την αδελφή της, η οποία γειτονεύει με τη δασκάλα, Τ/Κ γιατρός μετέβη με ασθενοφόρο στο σπίτι της Φωκά αλλά η ίδια αρνήθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο φοβούμενη ότι θα την μετέφεραν στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Τόσο η Μαρία Φωκά, όσο και ο αδελφός της Ελένης Φωκά, Νίκος δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου η δασκάλα της Καρπασίας να έλθει σήμερα στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Νίκος Φωκά ανέφερε επίσης ότι αναμένετο σήμερα να μεταβεί στα κατεχόμενα γιατρός της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για να εξετάσει την αδελφή του και ενδεχομένως να την μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ θα πήγαινε στα κατεχόμενα και λειτουργός της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΤΕΛΟΣ ΚΥΠΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 23 May 1997 - 20:48:14 UTC