Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθεση ΟΥΝΕΣΚΟ για κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα
  • [02] Κυπρο - Ρουμανική Διακυβερνητική Επιτροπή
  • [03] Εκπρόσωπος - Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Εκπρόσωπος - Ισχυρισμοί Ντενκτάς
  • [06] Εκπρόσωπος - συνομιλίες
  • [07] Αρρωστη η Ελένη Φωκά
  • [08] Συνέντευξη Καθηγητή Γκρόσερ
  • [09] Νίκολας Μπερνς - Αθήνα

  • [01] Εκθεση ΟΥΝΕΣΚΟ για κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι στόχοι του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος θεωρούνται άριστοι και συμβαδίζουν με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διεξήγαγαν σχετική μελέτη αξιολόγησης.

    Αυτό ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Χατζηνικολάου, με σκοπό την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης αξιολόγησης, από δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ινστιτούτου για Προγραμματισμό της Εκπαίδευσης της ΟΥΝΕΣΚΟ τον Οκτώμβριο και το Νοέμβριο του 1996, αναφορικά με το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο.

    Οι δύο ομάδες των εμπειρογνωμόνων, εξέτασαν τόσο θέματα παιδαγωγικά, προσωπικά και κτιριακής υποδομής, καθώς και θέματα έρευνας και αξιολόγησης.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στις μεθόδους διδασκαλίας για τάξεις μικτής ικανότητας, δεδομένης της δημιουργίας εννιάχρονης βασικής εκπαίδευσης.

    Το θέμα του συντονισμού, τονίζει η έκθεση, χρειάζεται βελτίωση, ιδιαίτερα μεταξύ των επιθεωρητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Υπηρεσιών Ανάπτυξης Προγραμμάτων, οι εμπειρογνώμονες, εισηγούνται τη δημιουργία νέας υπηρεσίας, με την ενοποίηση των υφισταμένων.

    Η ενιαία εκπαίδευση στα λύκεια θα πρέπει να συμπεριλάβει την τεχνική εκπαίδευση, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων θεωρούνται στο σύνολό τους ικανοποιητικές.

    Η έκθεση, σημειώνει ότι η διοίκηση του προσωπικού, είναι πολύ οργανωμένη αλλά και πολύ συγκεντρωτική.

    Στη Μέση Εκπαίδευση, προκαλεί σήμερα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, τα οποία είναι επιζήμια για την ποιότητα της εκπαίδευσης. Υπάρχει κατάλογος αναμονής διορισμού 10 χιλιάδων καθηγητών, σύστημα το οποίο χρειάζεται ριζική αλλαγή, αφού οι καθηγητές διορίζονται στο δημόσιο βάσει του έτους λήψης του πτυχίου τους, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην επωφελείται από το νεανικό ενθουσιασμό αλλά ούτε και από τις πρόσφατες εξελίξεις στις ειδικότητες των νέων καθηγητών.

    Η εκθεση αναφέρεται επίσης, στο σύστημα προαγωγής, το οποίο βασίζεται στα χρόνια υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος αναγνώρισης της άριστης επίδοσης και χρησιμοποίησης των πιο ικανών καθηγητών, ενώ τονίζεται ότι ο ρόλος των διευθυντών και βοηθών διευθυντών χρειάζεται επαναξιολόγηση.

    Υπάρχει ανάγκη, επισημαίνεται, για προϋπηρεσιακή επιμόρφωση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και για το σκοπό αυτό, έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία Κέντρου Ερευνας και Αξιολόγησης, καθώς και ειδικών επιτροπών "Μελέτης της Εκπαιδευτικής Πολιτικής" και "Μελέτης Εκπαιδευτικής Ποιότητας".

    Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για ενοποίηση των ενιαίων και προεισαγωγικών εξετάσεων, χαιρετίζεται από την έκθεση.

    Αναφορικά με το θέμα των φροντιστηρίων, τονίζεται ότι αυτό, οφείλεται σε κάποιο βαθμό στις λίγες θέσεις για τα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα, ο συναγωνισμός να παραμένει ψηλός και να διατηρούνται έτσι το φαινόμενο του επηρεασμού του αναλυτικού προγράμματος και των μεθόδων διδασκαλίας.

    Οι στόχοι της εκπαίδευσης, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένοι, αναφέρεται και επισημαίνεται ότι, δείκτες και επίπεδα απόδοσης, θα βοηθήσουν σ'αυτόν τον τομέα.

    Ακόμη ένας στόχος που εμφανίζεται σημαντικός για τους ξένους ειδικούς, είναι η ανάπτυξη της διάθεσης για μάθηση.

    Οπως επεσήμανε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο, προώθησε την έκθεση στους Διευθυντές των Τμημάτων, οι οποίοι αποφάσισαν τη σύσταση τεσσάρων επιτροπών αποτελούμενες από υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονιών, για να μελετήσουν σε βάθος, με βάση γραπτούς όρους εντολής που τους δόθηκαν, τις πτυχές της Εκθεσης που αφορούν παιδαγωγικά θέματα, την υλική υποδομή, τη διοίκηση προσωπικού και την αξιολόγηση και έρευνα.

    Οι επιτροπές θα υποβάλουν στη συνέχεια τις απόψεις τους και συγκεκριμένες εισηγήσεις, ενώ παράλληλα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συστήνονται εξ Υπουργών Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας και μικτή επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των τριών υπουργείων. Η έκθεση αυτή, θα κατατεθεί και θα αποτελέσει έγγραφο εργασίας για τις επιτροπές αυτές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Κυπρο - Ρουμανική Διακυβερνητική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισαν σήμερα οι εργασίες της Ενδέκατης Συνόδου της Μόνιμης Κυπρο - Ρουμανικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, που λειτουργεί βάσει της συμφωνίας για οικονομική, βιομηχανική και τεχνική συνεργασία.

    Κατά τη σημερινή συνεδρία οι επικεφαλής των δυο αντιπροσωπειών αντάλλαξαν πληροφορίες πάνω στη γενική οικονομική κατάσταση των χωρών τους και ανασκόπησαν τις εξελίξεις στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και τα αποτελέσματά τους.

    Επίσης εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, της γεωργίας, των τηλεπικοινωνιών, της έρευνας και τεχνολογίας καθώς και της αλληλοενημέρωσης για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Της κυπριακής αντιπροσωπείας ηγείται ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Συμεών Μάτσης και της Ρουμανικής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας Mihai Berinde.

    Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου θα υπογραφεί Πρωτόκολλο το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες πρόνοιες που αφορούν στη μελλοντική οικονομική συνεργασία των δυο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα της διάλυσης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας (ΚΟΜ) είναι "καθαρά νομικό, το οποίο εξετάζεται από τη Γενική Εισαγγελία", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι "οι αποφάσεις για τα πολιτικά πράγματα του τόπου λαμβάνονται από την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία και δεν ασκείται ούτε υπάρχει παράλληλη πολιτική της μοτοσικλέτας".

    Εξήγησε ότι "υπάρχει καταγγελία από δύο πολίτες της Δημοκρατίας ότι η Ομοσπονδία έχει εξέλθει των ορίων των σκοπών της και θα πρέπει να διαλυθεί", επισημαίνοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει επί του θέματος. Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχει το συνταγματικό εχέγγυο, που αναφέρεται στο αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ιδρύουν ενώσεις ή να συνέρχονται ειρηνικά, και σ' αυτό το πλαίσιο θα κριθεί η καταγγελία που έγινε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι ειρηνικές συγκεντρώσεις δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, τρίτοι δημιουργούν προβλήματα, πρόσθεσε, η πολιτεία θα εμπέμβει για να εξασφαλίσει το ειρηνικό της συνάντησης και αν κάποια οργάνωση προκαλεί ζημιά στον τόπο, τότε οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

    "Εχουμε το δίδαγμα του παρελθόντος, ότι οι οργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων δεν κατάφεραν ούτε τα μέλη τους να ελέγξουν, ούτε και να κρατήσουν την εκδήλωσή τους στα σωστά πλαίσια," εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης. Τόνισε και πάλιν ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του τόπου είναι "αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τέτοιες εκδηλώσεις, οποτεδήποτε."

    Αναφερόμενος στο "κόστος" τέτοιων εκδηλώσεων, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι βανδαλισμοί της Δευτέρας "προκάλεσαν ζημιά στην επιχειρηματολογία μας για το Κυπριακό και σε άλλες πτυχές ζωής του τόπου, οικονομικές και κοινωνικές."

    Σε ερώτηση αν οδεύουμε προς αυταρχικό κράτος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "η παρουσία του Προέδρου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι το ασφαλέστερο εχέγγυο ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν πρόκειται να επηρεαστούν ούτε κατά ένα ιώτα (γράμμα)." Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές πως το δημοκρατικό πολίτευμα θα λειτουργεί άψογα και ο Πρόεδρος είναι αταλάντευτα αποφασισμένος να το διατηρήσει.

    "Οι αποφάσεις στο εθνικό μας θέμα λαμβάνονται από την πολιτική ηγεσία, και ειδικά το Εθνικό Συμβούλιο", επανέλαβε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιηθεί αν η Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας "ανταποκριθεί στην έκκληση της κυβέρνησης και τηρήσουν τις υποσχέσεις τους", για πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για ζημιά που προκαλείται στο εθνικό θέμα από ομάδες Ε/Κ που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι επισκέψεις Ε/Κ στα κατεχόμενα που υπογράφουν χαρτιά του ψευδοκράτους ή ζητούν άδεια του ψευδοκράτους είναι "απερίφραστα κατακριτέες."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.76 (-0.68)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.79 (-0.60)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.51 (-3.20)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.40 (-1.73)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.24 (-0.46)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                60.83 (-0.65)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.39 (+0.20)
        Αλλες Εταιρείες                         54.71 (+0.26)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  681399.230
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Ισχυρισμοί Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απέρριψε σήμερα ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι η Ε/κ πλευρά δεν είναι ειλικρινής στην τοποθέτησή της ότι επιθυμεί λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Ο κ. Ντενκτάς, είπε ο Εκπρόσωπος, κατηγορεί την πλευρά μας και την πολιτική ηγεσία μας ότι δεν επιθυμούν λύση ομοσπονδίας, ενώ εκείνος δέχεται, τάχα, την ομοσπονδία. "Η δική μας πλευρά έχει δεχθεί την ομοσπονδία, οι συμφωνίες κορυφής και γύροι συνομιλιών έχουν θεμελιώσει αυτή τη θέση, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον οποίον ειδικά επιτίθεται ο κ. Ντενκτάς, είναι ο πρώτος στην Κυπριακή Δημοκρατία που, από το 1974, είχε προτείνει ότι είναι η ώρα να μπούμε σε λύση ομοσπονδίας," δήλωσε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας στις επικρίσεις του κατοχικού ηγέτη.

    Χαρακτήρισε ως "ανειλικρινή" τον κ. Ντενκτάς και την τουρκική πλευρά ως προς τη θέση τους για ομοσπονδία και παρέπεμψε σε απόψεις που εκφράζονται στο πρόσφατο βιβλίο του Ντενκτάς "Το Οραμα".

    Διαβάζοντας απόσπασμα του βιβλίου, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε τα εξής: "Οσοι έμαθαν ότι στην ομοσπονδία τα σύνορα είναι καθαρά διοικητικά έμειναν έκπληκτοι. Πολλοί αναρωτήθηκαν, τότε γιατί επιμένουμε στη θέση της ομοσπονδίας".

    Η τούρκικη πλευρά είναι αυτή που δεν είναι ειλικρινής όταν μιλά για ομοσπονδία, η δική μας πλευρά τάσσεται υπέρ μιας γνήσιας ομοσπονδίας, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν έχει λήξει το μορατόριουμ δηλώσεων που επεβλήθη με την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει σωρεία δηλώσεων του κατοχικού ηγέτη, γεμάτες με ανακρίβειες, που αποτελούν το "γνωστό Ντενκασιακό στυλ, οσάκις προσεγγίζουμε σε συνομιλίες."

    Η δική μας πλευρά, πρόσθεσε, δεν υιοθετεί αυτό το στυλ και ούτε το ακολουθεί.

    Οσον αφορά την ύβρη του κ. Ντενκτάς εναντίον του Προέδρου Κληρίδη, ότι φέρει υπερήφανα το ψευδώνυμο "Υπερείδης του αγώνα", ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος είναι υπερήφανος για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου, όπως και για τη συμμετοχή του στον αγώνα των ελεύθερων εθνών, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σχολίαζοντας άλλο δημοσίευμα, για άφιξη στην Κύπρο Οθωμανικών αρχείων για να αποδειχθεί τάχα ότι οι Τ/Κ είναι ιδιοκτήτες του 37% της κυπριακής γης, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "αυτά τα αρχεία είναι αρχεία τριών αιώνων, ενώ ο Ελληνισμός της Κύπρου έχει να παρουσιάσει αρχεία 30 αιώνων για ιδιοκτησία αυτής της γης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στις απευθείας διαπραγματεύσεις με "απόλυτη ειλικρίνεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να συζητήσει διαζευκτικές προτάσεις", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο συνομιλητής της πλευράς μας θα ενεργεί σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους εντολής, που θα προδιαγράψει το Εθνικό Συμβούλιο.

    "Με σεβασμό στην επιστήμη του Δικαίου, ιδιαίτερα του διεθνούς Δικαίου (συνταγματικού και διοικητικού) και με σεβασμό στις διακηρύξεις των ΗΕ, μπορούν να διαμορφωθούν πολλές διαζευκτικές προτάσεις για τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, έχοντας υπόψη τις θέσεις των μερών, όπως έχουν εκτεθεί μέχρι σήμερα," εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Η πλευρά μας, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να συζητήσει σε αυτά τα πλαίσια για να βρεθεί διέξοδος από το αδιέξοδο, για λύση του Κυπριακού.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες να έχουν λήξει, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση για το θέμα των απευθείας συνομιλιών και πρόσθεσε: "Δεν θεωρούμε σωστό να ασχολούμαστε με υποθέσεις ή υποθετικές καταστάσεις." Είναι, ανέφερε, "πολιτικά πιο συνετό να αναμένουμε την επίσημη πρόσκληση και την τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου και να προβούμε σε αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση, στα πλαίσια πλήρους διαφάνειας".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "οι μέρες που διατίθενται για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι γνωστές, δεν ακυρώθηκαν και εναπόκειται στα ΗΕ, αν θέλουν, να εκμεταλλευτούν τον εναπομείναντα χρόνο για επίτευξη οποιασδήποτε προόδου, που θα βοηθήσει τις απευθείας συνομιλίες".

    "Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έληξαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, γιατί η μη πραγματοποίηση συνάντησης μπορεί να οφείλεται σε ένα κώλυμα που εμπόδισε τον κ. Φεϊσέλ να πραγματοποιήσει τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς", είπε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την απόφαση των ΗΕ να διακόψουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, παρά το ότι δεν έχουν επιτύχει τον σκοπό τους για πρόοδο, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "αν τα ΗΕ θα θελήσουν να συνεχίσουν, εμείς είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες, αν δεν θελήσουν, θα αναμένουμε τις απευθείας συνομιλίες".

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί αρνητικό σημείο, το γεγονός ότι τα ΗΕ δεν καταβάλλουν προσπάθεια για πρόοδο στο χρόνο που έμεινε μέχρι τις απευθείας συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "στις εκ του σύνεγγυς δεν υπάρχει άσκηση αποτελεσματικών επιρροών".

    Εξηγώντας την έννοια "διαζευκτικές προτάσεις", ο Εκπρόσωπος είπε ότι για κάθε πτυχή, ξεχωριστά, μπορεί να υπάρχουν "διάφορες προτάσεις προς συζήτηση" και πρόσθεσε "είμαστε έτοιμοι για όλα". Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα πληροφόρηση για τη "μεθοδολογία που θα επιλέξει ο ΓΓ να παρουσιάσει στα μέρη".

    Διευκρινίζοντας το ενδεχόμενο αποδοχής προτάσεων που διαφέρουν από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "τα όρια στα οποία θα κινηθεί ο συνομιλητής θα είναι προδιαγεγραμμένα από το Εθνικό Συμβούλιο", τονίζοντας ότι ο συνομιλητής "δεν πρόκειται να αυτοσχεδιάζει, αλλά θα έχει συγκεκριμένους όρους εντολής".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για υποβολή διαζευκτικών προτάσεων από άλλες χώρες, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις για ενεργό συμμετοχή και παρουσία, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Σχολιάζοντας άλλη ερώτηση, είπε ότι Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, καθώς και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτός της Κίνας - που αναμένεται να τοποθετηθεί για την παρουσία της, θα βρίσκονται στο παρασκήνιο των απευθείας συνομιλιών, υπό το καθεστώς του παρατηρητή. Στις απευθείας θα εκπροσωπηθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε. "Η πλευρά μας ετοιμάζεται με σοβαρότητα και επιμέλεια για να αντιμετωπίσει αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Χριστοφίδης, ενώ απέφυγε να αναφέρει ποιός ετοιμάζει τί, πού και πότε. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση "έχει στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών και ετοιμαζόμαστε".

    Ο Εκπρόσωπος απέρριψε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ε/κ πλευρά "σύρεται" στις διαπραγματεύσεις.

    Δεν υπάρχει ακόμα πληροφόρηση για τη σύνθεση της κυπριακής ομάδας που θα προσέλθει στις απευθείας συνομιλίες, είπε ο Εκπρόσωπος, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί θέμα που θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν είναι στις βασικές πτυχές του Κυπριακού", αλλά αποτελεί "αυτοτελή πορεία και συνεχίζεται απρόσκοπτα".

    "Δεν εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού και ούτε από τις ενστάσεις του κ. Ντενκτάς", διευκρίνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [07] Αρρωστη η Ελένη Φωκά

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σοβαρά άρρωστη είναι η εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά και το κατοχικό καθεστώς την εκβιάζει ότι, αν έλθει στις ελεύθερες περιοχές για ιατρική περίθαλψη, δεν θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην κατεχόμενη Καρπασία, χωρίς να υπογράψει έγγραφα που ισοδυναμούν με αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Την απάνθρωπη και προκλητική αυτή στάση του κατοχικού καθεστώτος κατάγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη στην καταγγελία αυτή προ ημερησίας διατάξεως, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και την εξουσιοδότηση του Νομοθετικού Σώματος να προβεί στα δέοντα διαβήματα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η θέση του κατοχικού καθεστώτος διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Ραούφ Ντενκτάς, σε διαβήματα των Ηνωμένων Εθνών, του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, και του Βρετανού Υπατου Αρμοστή, Ντέιβιντ Μάντεν.

    Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, του ΔΗΚΟ, εισηγήθηκε όπως ετοιμασθεί γραπτή καταγγελία από τη Βουλή και επιδοθεί στις αμέσως επόμενες μέρες στον εισηγητή για το Κυπριακό, της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρας Μπαρσόνι, ο οποίος βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Κύπρο.

    Ο κ. Γαλανός επεσήμανε το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του κ. Μπαρσόνι για διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων, αναφέροντας ότι θα ήταν ορθό να γνωρίζει για την απάνθρωπη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος προς τη δασκάλα Ελένη Φωκά.

    Η Βουλή τήρησε προ ημερησίας διατάξεως μονόλεπτη σιγή στην μνήμη των 350.000 Ποντίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, μεταξύ 1916 και 1923.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [08] Συνέντευξη Καθηγητή Γκρόσερ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί εκτός εάν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φθάσουν σε σημείο που να κατανοούν τους φόβους και τον πόνο του παρελθόντος και να αποβάλουν τα έντονα αισθήματα αφοσίωσης που τρέφουν προς την Ελλάδα και την Τουρκία, αντίστοιχα.

    Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο διακεκριμένος καθηγητής Αλφρεντ Γκρόσερ, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ της Γαλλίας και της γενέτηράς του της Γερμανίας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    "Εάν δεν κατανοήσετε τους εύλογους φόβους ή τα βάσανα του παρελθόντος της άλλης πλευράς, τότε δεν είσαστε έτοιμοι για συμφιλίωση," δήλωσε ο καθηγητής Γκρόσερ, ο οποίος υπηρέτησε σε πανεπιστήμια διεθνούς κύρους, όπως το Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, και έχει γράψει πολλά βιβλία και δοκίμια για θέματα διεθνούς πολιτικής και διεθνών σχέσεων.

    Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, τόνισε, θα πρέπει νιώθουν πάνω από όλα πρώτα Κύπριοι, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα εθνικά, εθνικιστικά ή άλλα αισθήματα και αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας σχέσης κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Εξέφρασε την άποψη ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να "αναδιαμορφώσουν την προσέγγισή τους και να κοιτάζουν προς το μέλλον και παράλληλα να αντιληφθούν ότι και η άλλη πλευρά έχει τις ανησυχίες της και υπέφερε στο παρελθόν."

    Στο σημείο αυτό, ο καθηγητής Γκρόσερ χαιρέτισε τη δημόσια απολογία του Προέδρου Κληρίδη για τις δολοφονίες Τ/Κ το 1963, που έκανε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας που φιλοξένησε η Κύπρος τον Οκτώβρη του 1993. Ο κατοχικός ηγέτης δεν έχει προβεί σε τέτοιου είδους δήλωση για τις χιλιάδες Ε/Κ που σκοτώθηκαν ή υπέφεραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πριν ή κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    "Η αποδοχή του παρελθόντος βοηθά στη δημιουργία του μέλλοντος," είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η ταυτότητα των ατόμων δεν πρέπει να καθορίζεται μέσα σε στενά πλαίσια μίας έννοιας γιατί, όπως ο ίδιος πιστεύει, ο κάθε άνθρωπος έχει "πολλαπλή ταυτότητα" η οποία μπορεί να ξεπεράσει την περιορισμένη έννοια της εθνικής ή εθνικιστικής ταυτότητας.

    Σκοπός της παιδείας, υπογράμμισε, είναι να "απελευθερώνει (το πνεύμα) χωρίς όμως να απομακρύνει τους ανθρώπους" από τα εθνικά ή άλλα πιστεύω τους. Εξέφρασε την άποψη ότι "οι άνθρωποι στην Κύπρο θα πρέπει πρωτίστως να αισθάνονται ότι είναι Κύπριοι και να αφήσουν κατά μέρος την ελληνική και τουρκική ταυτότητά τους για ένα καλύτερο μέλλον της δικής τους πατρίδας".

    Αυτή η προσέγγιση, σημείωσε ο κ. Γκρόσερ, δεν εξυπακούει την αποβολή των εθνικών ή εθνικιστικών αισθημάτων αλλά, αντίθετα, θα βοηθήσει στην εξεύρεση συμβιβασμού και να κάνει του ανθρώπους να αισθάνονται υπεύθυνοι για την άλλη πλευρά, ένα αίσθημα που θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των φόβων της κάθε πλευράς, κατά την άποψή του. "Οτιδήποτε πράττει η μια πλευρά, αναπόφευκτα έχει κάποιες επιπτώσεις και στην άλλη," εξήγησε.

    Κληθείς να αναφέρει συμβουλές που θα έδιδε στις δύο κοινότητες για επίτευξη προόδου, ο καθηγητής είπε ότι η κάθε πλευρά να δώσει υπόσχεση αποφυγής εκβιασμού της άλλης πλευράς σε διεθνή θέματα και οι δύο πλευρές να μάθουν να ανακαλύπτουν κάτι διαφορετικό στην έννοια του όρου "ταυτότητα".

    Επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για αναγνώριση των φόβων της κάθε πλευράς, ο καθηγητής Γκρόσερ είπε αυτό θα βοηθούσε στη διευθέτηση του προβλήματος της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων με μια κοινά αποδεκτή συμφωνία καθώς και στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης σε όλο το νησί.

    Ο καθηγητής Γκρόσερ αναγνώρισε ότι τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο είναι πολύ πιο σοβαρά από άλλα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί αλλά, παράλληλα, τόνισε ότι "το να είναι κανείς θύμα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετατραπεί και σε επιτιθέμενο".

    Σε ερώτηση πώς ο ίδιος βλέπει το θέμα της απονομής δικαιοσύνης, περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει δίκαιη απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα και υπεραμύνθηκε της φιλοσοφίας του συμβιβασμού.

    Το κυπριακό πρόβλημα, είπε, μπορεί να διευθετηθεί ευκολότερα παρά άλλες διενέξεις όπως στη Ρουάντα ή οι διαφορές μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας. Το πρόβλημα είναι να βρεθεί το "ορθό ισοζύγιο μεταξύ των δικαιωμάτων της μειονότητας και αυτών της πλειοψηφίας ώστε κανείς να μην νιώθει αδικημένος." Στο παρελθόν η Τ/κ μειονότητα πρόβαλλε εμπόδια στη σωστή λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας ενώ η Ε/κ πλειοψηφία προσπάθησε να εφαρμόσει νέες ιδέες με "ανορθόδοξα μέσα".

    Εξήγησε ακόμα ότι και η ΕΕ αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα μεταξύ των μικρών και των μεγάλων κρατών-μελών της. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα στη Βόρειο Ιρλανδία.

    Γεννημένος στη Γερμανία, ο καθηγητής Γκρόσερ κατέφυγε με την οικογένειά του στη Γαλλία το 1933, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ.

    Είναι ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι και τακτικός συνεργάτης εγκύρων εφημερίδων στη Γαλλία και τη Γερμανία. Το 1975 του απενεμήθη το βραβείο ειρήνης της Ενωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών για τις επίμονες προσπάθειές του να συμφιλιώσει τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Νίκολας Μπερνς - Αθήνα

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,22/05/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος εκτελεί και χρέη Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για θέματα Δημοσίων Σχέσεων, αναμένεται να τοποθετηθεί πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ φαίνεται ότι για το διορισμό του απομένει μόνον η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Ο Νίκολας Μπερνς γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου, 1956, στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, αλλά μεγάλωσε στη Βοστώνη της Μασσαχουσέτης. Είναι παντρεμένος με την Ελίζαμπεθ Μπέιλις και έχουν τρεις κόρες.

    Εχει σπουδάσει Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Boston College και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο School of Advanced International Studies, Johns Hopkins University, στην Ουάσιγκτον. Επίσης, έχει πτυχίο γαλλικής από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

    Ο κ. Μπερνς είναι διπλωμάτης καριέρας και πριν την τοποθέτησή του στη θέση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει υπηρετήσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο - όπου ήταν αρμόδιος για θέματα Ρωσίας, Ουκρανίας και της περιοχής Ευρωπαϊκής Ασίας. Επίσης, στο διάστημα που υπηρέτησε στο Λευκό Οίκο, ο Μπερνς χειριζόταν για ορισμένο διάστημα θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό.

    Εχει υπηρετήσει στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ και ομιλεί τη γαλλική και την αραβική γλώσσα.

    Θεωρείται το πλέον ανερχόμενο αστέρι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές στην Ουάσιγκτον, τα τελευταία χρόνια είναι το πρόσωπο που έδωσε φωνή στην εξωτερική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Η τοποθέτηση του στην Αθήνα εκτιμάται ως πολύ θετική κίνηση της κυβέρνησης Κλίντον για την Ελλάδα, διότι πρόκειται για άτομο υψηλού προφίλ στους κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης. Η νέα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, είναι εντυπωσιασμένη από τις ικανότητές του και διατηρεί μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπό του.

    Γνωρίζει εις βάθος, λόγω της θητείας του στη θέση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και το Κυπριακό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αδελφός του και η παλαιστινιακής καταγωγής σύζυγός του διέμεναν για αρκετά χρόνια στη Βουλιαγμένη, από την οποία ο Νίκολας Μπερνς έχει πολύ ευχάριστες αναμνήσεις.

    Λατρεύει την Ελλάδα ως χώρα και τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για τους Ελληνες.

    Ο Μπερνς δεν ομιλεί ελληνικά και θα χρειασθεί να περάσει ειδικό σεμινάριο στο Διπλωματικό Ινστιτούτο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Λόγω της μη ύπαρξης επίσημης ανακοίνωσης από το Λευκό Οίκο, δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα μεταβεί στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 23 May 1997 - 12:17:37 UTC