Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναυλία Ρουβά - Κουτ
  • [02] Αφιξη Κουτ στα κατεχόμενα
  • [03] Δημοσιογραφική Διάσκεψη Ρουβά - Κουτ
  • [04] Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [05] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - συναυλία
  • [06] Κυπριακό Συμβούλιο Ευρωπαϊκού Κινήματος
  • [07] Εκπρόσωπος - εισβολή Τουρκίας στο Ιράκ
  • [08] Εκπρόσωπος - συνομιλίες
  • [09] ΔΗΣΥ - Υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [10] Εκπρόσωπος - συναυλία

  • [01] Συναυλία Ρουβά - Κουτ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πήρε από χθες η αστυνομία και η ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, όπου θα διεξαχθεί απόψε η συναυλία Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ.

    Οι δυνάμεις που θα έχουν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης, έκαναν χθες γενική δοκιμή.

    Σε αντίδραση για τη συναυλία, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών και το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα πραγματοποιούν στις οκτώ απόψε αντικατοχική εκδήλωση.

    Σε δηλώσεις που μαρτυρούν τουλάχιστον επιφυλάξεις για τη συναυλία Ρουβά - Κουτ, προέβη χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας.

    "Δεν θέλω", είπε, "να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις των καλλιτεχνών, θα τους καλούσα όμως όταν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία να μην αγνοούν το χαρακτήρα που έχει ένα συγκεκριμμένο πρόβλημα και να μην αδιαφορούν για τις δυσμενείς συνέπειες οι οποίες παράγονται σε πολιτικό επίπεδο από πιθανές τέτοιες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν."

    Εξάλλου, η Γραμματεία Αθήνας του βραβείου ΙΠΕΚΣΙ αποφάσισε να προτείνει τη βράβευση των καλλιτεχνών Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ, με το Ειδικό Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας ΙΠΕΚΣΙ για την κοινή συναυλία τους.

    Ανακοίνωση της Γραμματείας Αθήνας του βραβείου ΙΠΕΚΣΙ, αναφέρει ότι θα προταθούν και οι δύο για βράβευση είτε γίνει, είτε δεν γίνει η συναυλία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [02] Αφιξη Κουτ στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε στην Κύπρο μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο Τούρκος τραγουδιστής Μπουράκ Κουτ, ο οποίος θα λάβει μέρος στη συναυλία απόψε με τον Ελληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ο Κουτ είπε ότι η συναυλία με το Ρουβά, αποσκοπεί στη φιλία της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής νεολαίας.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Κουτ επισκέφθηκε το λεγόμενο Πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, ο Αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κάλεσε τους Κληρίδη - Ντενκτάς να παραστούν στη συναυλία.

    Ο Ταλάτ δήλωσε ότι η συμμετοχή του στη συναυλία, θα αποτελέσει καλή χειρονομία, ενόψει των απευθείας συνομιλιών.

    Τουρκοκυπριακές οργανώσεις, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συναυλία, ο δε, Τ/κ Σύνδεσμος Ειρήνης χαιρετίζει τη συναυλία.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Μπιρλίκ", στα κατεχόμενα διατέθηκαν 2800 προσκλήσεις, ενώ οι "Γκρίζοι Λύκοι", επανέλαβαν την αντίθεσή τους στη συναυλία. Ο Αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης, επέκρινε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για ρατσισμό, επειδή δεν θα επιτραπεί στους εποίκους να παρακολουθήσουν τη συναυλία, την οποία χαρακτήρισε ως "βυζαντινό τέχνασμα".

    Η "Γενί Ντουζέν" αναφέρεται στις απειλές των "Γκρίζων Λύκων". Στεγάζει το δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο, "Απειλές για τη ζωή του Μπουράκ Κουτ".

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, τη συναυλία αναμένεται να παρακολουθήσουν 5 χιλιάδες άτομα, ενώ η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά, από το τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας ΤRT 1.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Δημοσιογραφική Διάσκεψη Ρουβά - Κουτ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δημοσιογραφική διάσκεψη θα παραχωρήσουν τα μεσάνυχτα στο ξενοδοχείο "Λήδρα Πάλας" οι τραγουδιστές Σάκης Ρουβάς και ο Μπουράκ Κουτ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αργά χθες ο Τούρκος τραγουδιστής είχε γενική δοκιμή, ενώ σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη η γενική δοκιμή του Σάκη Ρουβά, ο οποίος ακόμη δεν έχει κάνει την εμφάνισή του.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Ρουβάς έφθασε στην Κύπρο σήμερα το πρωί. Ο Κουτ έφθασε στο νησί μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Μόλις έφθασε έγινε δεκτός από τον παράνομο Τούρκο πρέσβη στα κατεχόμενα και το Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Ιουνίου, πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκη Κασουλίδη με το Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ.

    Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, ύστερα από 45λεπτη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μάντεν ανέφερε ότι υπάρχει χρόνος για προετοιμασία των απευθείας συνομιλιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βρετανός διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι η χώρα του "θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το ίδιο θα πράξουν κι άλλοι".

    Οπως είπε, η Βρετανία "θα υποστηρίξει και θα βοηθήσει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ", ώστε να διασφαλιστεί ότι "όταν αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες να είναι όσο καλύτερα προετοιμασμένες θα μπορούσαν να ήταν". Πρόσθεσε ότι "οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να καταλήξει κάπου αυτή η διαδικασία".

    Σε παρατήρηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει επιφυλάξεις κατά πόσον έχει προετοιμαστεί το έδαφος για τις απευθείας συνομιλίες, ο Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε ότι "συνεχίζεται οι προετοιμασία" (μέσω των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών).

    "Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ακόμη οι απευθείας συνομιλίες", είπε, σημειώνοντας ότι υπό το φως των δηλώσεων του Βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος τις τοποθέτησε τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου, "έχουμε όλοι ακόμη λίγο χρόνο".

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Σερ Κίραν ότι οι "σημαντικοί παίκτες" στο Κυπριακό, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, θα βρίσκονται στα παρασκήνια των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Μάντεν απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναμένει κανείς πως "η βρετανική κυβέρνηση θα είναι εκεί".

    Ανέφερε επίσης ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ προγραμματίζει "να επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, περίπου στις αρχές Ιουνίου".

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση συνάντησης του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη με το Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ, χαρακτηρίζοντας ως "ευκαιρία" τις ημέρες που ο ΥΠΕΞ θα μεταβαίνει στη Ουάσιγκτον για τη συνάντηση με τη Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου.

    Ο κ. Μάντεν απέφυγε να αναφερθεί στις θέσεις της νέας κυβέρνησης των Εργατικών στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι "θα υπάρξει σύντομα η ευκαιρία ο ΥΠΕΞ να αναφερθεί στο Κυπριακό, καθώς και σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής".

    Ωστόσο, υπενθύμισε την αναφορά στην Κύπρο στην ομιλία της Βασίλισας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, την περασμένη βδομάδα, στην οποία, όπως είπε, διαφάνηκε "η δέσμευση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για πρόοδο και λύση του κυπριακού προβλήματος". Τόνισε ότι αυτό αποτελεί "ξεκάθαρη ένδειξη για το πού θέλουμε να φθάσουμε και πού επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας."

    Τέλος απέρριψε τη θέση που εκφράζεται ότι "τίποτα δεν αλλάζει στο Κυπριακό", τονίζοντας πως "όλοι ελπίζουμε ότι πολλά θα αλλάξουν και θα υπάρξει πραγματική πρόοδος".

    "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, εξέφρασε πλήρη υποστήριξη και είπε ότι θα παραστεί στη συναυλία που θα δώσουν το βράδυ, στην ουδέτερη ζώνη, ο Ελληνας τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς και ο Τούρκος συνάδελφός του Μπουράκ Κουτ, την οποία οργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, σήμερα το πρωϊ, ο κ. Μάντεν συνεχάρη τα Ηνωμένα Εθνη για την οργάνωση της συναυλίας καθώς και τους δύο συντελεστές της, οι οποίοι, είπε, με την εθελοντική αυτή προσφορά τους θέλουν "να δείξουν ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να έρθουν κοντά".

    "Υποστηρίζουμε πλήρως αυτές τις προσπάθειες," τόνισε ο κ. Μάντεν, προσθέτοντας ότι θα παραστεί στη συναυλία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Κυπριακό Συμβούλιο Ευρωπαϊκού Κινήματος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την καθιέρωση βραβείου "Αστεριών" ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το Συμβούλιο Κύπρου του Ευρωπαϊκού Κινήματος.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κύπρου Ιωάννης Χριστοφίδης, στόχος του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Κινήματος είναι να στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Πρόσθεσε ότι, ειδικότερα, το Συμβούλιο Κύπρου του Ευρωπαϊκού Κινήματος επιδιώκει την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της Κύπρου και την ενίσχυση της ενταξιακής πορείας και προοπτικής της χώρας.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανακοίνωσε την καθιέρωση του βραβείου "Αστεριών", το οποίο θα δίνεται, αρχίζοντας από το 1998, στον Κύπριο/α δημοσιογράφο που με το έργο του/της θα συμβάλει στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

    Το Ευρωπαϊκό Κίνημα είναι ένας διεθνής μη-κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε μετά το "Συνέδριο της Ευρώπης" που έλαβε χώρα το 1948 στη Χάγη, υπό την προεδρία του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

    Στις αρχές του 1992, ο οργανισμός εξέφρασε επίσημα προς την κυπριακή κυβέρνηση, την επιθυμία για ίδρυση του Κυπριακού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κινήματος, σύμφωνα με τα πρότυπα όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - εισβολή Τουρκίας στο Ιράκ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει κάθε εισβολή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ.

    "Η Κύπρος, θύμα εισβολής, δεν μπορεί παρά να καταδικάζει κάθε εισβολή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, που έχει καθιερωθεί βάσει το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών," είπε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον τελικό λόγο για τη συμμετοχή στις απευθείας συνομιλίες θα έχει το Εθνικό Συμβουλίο (ΕΣ), επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μέλη του ΕΣ, με ξεχωριστές δηλώσεις τους, έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι, ως έχουν τα πράγματα, θα είναι δύσκολο να "πούμε όχι σε μία πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ."

    Είπε επίσης ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι που να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες - αν τελικά αποφασισθεί - με την προσδοκία πάντα ότι θα είναι δυνατόν κάτι να επιτευχθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    "Για μας εκκρεμεί ακόμα το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλάβει την πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ," είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σε παρατήρηση ότι ήδη ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει διαμηνύσει στα ΗΕ ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ θα ανταποκριθεί, αλλά τόνισε ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του ως προς το εάν είναι σωστό ή όχι."

    "Γι'αυτό το λόγο λέμε ότι την ευθύνη για την πρόσκληση την έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ," τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι "αποφασίζοντας να προσκαλέσει, πιστεύουμε ότι κάτι έχει υπόψη ότι θα υπάρξει πρόοδος."

    Χαρακτηρίζοντας τον Κόφι Ανάν ως "πεπειραμένο και δεξιοτέχνη διπλωμάτη, " ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν θα ήθελε (ο ΓΓ) να "χρεωθεί με μία αποτυχία, και γι'αυτό πιστεύουμε ότι στις σκέψεις του και στα παραγωγικά αίτια της βούλησής του που τον οδηγούν στο να στείλει την πρόσκληση, κάτι έχει υπόψη του."

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Κληρίδης διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί να προσέλθει στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "είναι πρόωρο να αποφαινόμεθα για υποθετικές πτυχές. Θα περιμένουμε την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και θα υπάρξει μια ρητή, ξεκάθαρη τοποθέτηση."

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι απευθείας συνομιλίες πιθανόν να γίνουν στο Γκάβερνορς Αϊλαντ, κοντά στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση για τον τόπο, ούτε για το χρόνο, εκτός της γενικής τοποθέτησης ότι θα είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου."

    "Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημέρα, τόπος και χρόνος," πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στον αριθμό της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης στις απευθείας συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι "όλα αυτά δεν έχουν διευκρινιστεί."

    Σε άλλη ερώτηση αν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πάρει την πολιτική ηγεσία μαζί του στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "ο Πρόεδρος αναμένει την πρόσκληση από το ΓΓ και μετά θα πορευθεί προς το Εθνικό Συμβούλιο."

    Οι πληροφορίες που ζητάτε, είπε, θα καθοριστούν σε εκείνη την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] ΔΗΣΥ - Υποβολή υποψηφιοτήτων

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υποβλήθηκαν σήμερα οι υποψηφιότητες για την ηγεσία στο Δημοκρατικό Συναγερμό. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου.

    Για τη θέση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης.

    Για τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος, υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Ουράνιος Ιωαννίδης, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και Σοφοκλής Χατζηγιάννης.

    Υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα, υπέβαλαν οι Ελένη Βραχίμη και Πρόδρομος Προδρόμου.

    Οι Αντώνης Καράς και Ανδρέας Τσαγγαρίδης, υπέβαλαν υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα, ενώ για τις θέσεις των τριών μελών του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, υποψηφιότητες υπέβαλαν οι Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Ισίδωρος Μακρίδης, Ανδρέας Μούσκος, Χρίστος Ρότσας, Ευάγγελος Σαμμούτας και Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

    Χωρίς ανθυποψήφιο, εκλέγηκαν αυτόματα, σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό του κόμματος, στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Γιάννης Ιωάννου στη θέση του Προέδρου της νεολαίας του κόμματος και ο Ανδρέας Παρισινός στη θέση του Προέδρου Κλαδικών Επαγγελματικών Οργανώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί στην αποψινή συναυλία των Σάκη Ρουβά και Μπουράτ Κουτ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ενθαρρύνει επίσημα και υπεύθυνα τη διεξαγωγή της συναυλίας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τη διεξαγωγή της δικοινοτικής συναυλίας.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι αποτελεί "πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην παραστούν τα μέλη της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος Κληρίδης, γιατί θέλουν να είναι η εκδήλωση αυτή καθαρά των νέων και των ΗΕ". Εξέφρασε την προσδοκία της κυβέρνησης ότι "θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες" εκδηλώσεις που να καλύψουν όλο το φάσμα του πληθυσμού της Κύπρου.

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι "λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας", από πλευράς των ΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων όσοι θα προσέλθουν στη συναυλία, τονίζοντας ότι το μήνυμα που θα πρέπει να δώσει η αποψινή εκδήλωση είναι το "συναπάντημα των νέων" της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας, Δημήτρη Ρέππα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η "κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει τη θέση της για τη συναυλία, την οποία θεωρεί επιθυμητή και εξυπηρετική των καλώς νοουμένων συμφερόντων της νεολαίας και του συνόλου του λαού της Κύπρου."

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ρέππα, ότι οι καλλιτέχνες δεν θα πρέπει να αγνοούν τον χαρακτήρα που έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν θα πρέπει να μην αδιαφορούν για τις πιθανές συνέπειες, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε την επιφύλαξη του κ. Ρέππα και είπε "αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεται στην ημερομηνία της συναυλίας".

    "Δεν αγνοείται, ούτε παραμερίζεται ο χαρακτήρας του κυπριακού προβλήματος. Το Κυπριακό υπάρχει, τιμάται η μέρα μνήμης και έγιναν τα μνημόσυνα για τη γενοκτονία", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος και επεσήμανε το γεγονός ότι οι νέοι της Κύπρου δεν έχουν συναντηθεί για δεκαετίες ολόκληρες.

    Σημειώνοντας τις αντιδράσεις υπέρ και κατά της εκδήλωσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "σημασία έχει να σέβεται ο ένας τη θέση του άλλου", τονίζοντας ότι δεν τοποθετεί στην ίδια μοίρα την ακροδεξιά τουρκική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι" και την Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών Κύπρου, που εκφράσαν έντονη αντίθεση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

    Η εκδήλωση, πρόσθεσε, είναι "προγραμματισμένη από τα ΗΕ και πρέπει να γίνει", ενώ παραδέκτηκε ότι "η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ήταν η καλύτερη επιλογή ημερομηνίας".

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει την αποδοχή της ημερομηνίας αυτής από τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα ΗΕ επέλεξαν την ημερομηνία και "βρεθήκαμε προ τετελεσμένων", λέγοντας ότι υπήρξε "επίσημη πρόσκληση από τα ΗΕ, για τη μεγαλύτερη, ίσως, εκδήλωση νέων που έγινε ποτέ".

    "Δεν θα εξετάσω τί οδήγησε τον κ. Ντενκτάς να αποδεκτεί την πρόσκληση των ΗΕ," είπε, σημειώνοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης στήριξε την πολιτική του, για χρόνια τώρα, στον απόλυτο χωρισμό και απαγόρευση των δύο κοινοτήτων, για να δοθούν μηνύματα προς τα έξω ότι η συμβίωση είναι αδύνατη.

    Αναφερόμενος στην παρουσία ξένων διπλωματών στη συναυλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "οι διπλωμάτες δικαιούνται να παραστούν, γιατί θα είναι και μάρτυρες του τί γίνεται σε αυτό τον τόπο."

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ασφάλεια των θεατών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η "κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τη συνεργασία της κυπριακής Αστυνομίας για τα μέτρα ασφάλειας."

    Σε ερώτηση για το πώς διασφαλίζουν τα ΗΕ ότι δεν θα διεισδύσουν ανάμεσα στους Τ/Κ και μέλη των Γκρίζων Λύκων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα ΗΕ έχουν πάρει τα μέτρα τους. Σημείωσε ότι οι προσκλήσεις έχουν δοθεί με βάση στοιχεία ταυτότητας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε παρατηρήσεις των δημοσιογράφων ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν ως "φακέλωμα", λέγοντας ότι η Αστυνομία συνεργάζεται με τα ΗΕ και ο έλεγχος της ταυτότητας είναι στοιχειώδες μέτρο. Τα ΗΕ δεν έχουν απορρίψει πρόσκληση σε κανένα άτομο, είπε, εξ' όσων γνωρίζει.

    Σχολιάζοντας την άφιξη του Τούρκου τραγουδιστή, Μπουράτ Κουτ, μέσω παράνομου αεροδρομίου και αν θα εφαρμοστεί η πολιτική της σύλληψης οποιουδήποτε που εισέρχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία παράνομα, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: "Το μείζον είναι να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Το θέμα από πού θα έρθει δεν θα αποτελέσει αντικείμενο αντίδρασης, για το λόγο ότι θα κινηθεί μέχρι τον χώρο που ελέγχουν τα ΗΕ."

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή κάλυψη του έργου τέχνης κοντά στο Λήδρα Πάλας, από άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "η κυβέρνηση δεν εγκρίνει αυτή την ενέργεια, ούτε και τα ΗΕ την έχουν εγκρίνει, αντίθετα την έχουν χαρακτηρίσει ως λάθος και επιπολαιότητα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί."

    Οπως ανέφερε, εξάλλου, οι νέοι δεν θα είναι χωρισμένοι σε διαφορετικούς χώρους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού στόχος είναι να συναντηθούν.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως "η μόνη πολιτική σημασία που στηρίζει η κυβέρνηση είναι να βγεί το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχει συναπάντημα νέων Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ", τονίζοντας ότι "θα ήταν λάθος να ναυαγήσει η εκδήλωση από δική μας επιχειρηματολογία ή δικές μας ενέργειες."

    Τέλος, ο Εκπρόσωπος συμφώνησε με την εκτίμηση ότι έκφραση κριτικής στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν εκφράζει απαραίτητα και αντίθεση κατά της πολιτικής της επαναπροσέγγισης. Πρόσθεσε, επ' αυτού, ότι η κυβέρνηση θεωρεί την κριτική "καλόπιστη" και ότι θα πρέπει να είναι σεβαστές οι απόψεις της κάθε πλευράς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 19 May 1997 - 13:03:48 UTC