Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ζουγκάνοφ
  • [02] Δημήτρης Χριστόφιας - δηλώσεις
  • [03] ΠΣΕΚΑ - 8ο Ετήσιο Συνέδριο
  • [04] Γαλλία - Κυπριακό

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ζουγκάνοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεγαλύτερη ανάμειξη της Ρωσίας στα προβλήματα που απασχολούν τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή επιθυμεί ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζουγκάνοφ, ο οποίος το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζουγκάνοφ εξέφρασε ικανοποίηση για την αισιοδοξία, όπως είπε, με την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο ηγέτης του Κ.Κ.Ρ.Ο επανέλαβε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και ότι τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία να κατοχυρώνει την εδαφική της ακεραιτότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές επαφές του με τα κόμματα, ο κ. Ζουγκάνοφ μίλησε ιδιαίτερα για τις στενές φιλικές σχέσεις του κόμματός του με τον ΑΚΕΛ και τον Δημήτρη Χριστόφια.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας καθώς και την προώθηση από τις ΗΠΑ μιας νέας τάξης πραγμάτων, ο κ. Ζουγκάνοφ δήλωσε ότι μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

    Πρόσθεσε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, η Ρωσική Ομοσπονδία και οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να μειώσουν αυτή την ένταση.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ο κ. Ζουγκάνοφ δήλωσε ότι τόσο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ όσο και ο νυν Πρόεδρος της χώρας του, Μπορίς Γέλτσιν "έδωσαν ότι θα μπορούσαν να δώσουν".

    Τέλος χαρακτήρισε τη συμφωνία για διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς ως το μεγαλύτερο λάθος της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Τον κ. Ζουγκάνοφ συνόδευσαν στο Προεδρικό, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτοφ και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Δημήτρης Χριστόφιας - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τετελεσμένο γεγονός χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, την απόφαση για έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη Ντενκτάς, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έδωσε τη συγκατάθεση της χωρίς όρους.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, όπως ανέφερε δεν υπάρχει τίποτα επί του παρόντος που να δείχνει ότι οι συνομιλίες θα επιτύχουν.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή του Κυπριακού δικαιώνει τις θέσεις του κόμματος τονίζοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο όταν συνέλεθει "τυπικά", όπως είπε, απλώς θα επικυρώσει τη συγκατάθεση της Ε/κ πλευράς για απευθείας συνομιλίες.

    Οπως ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται ενώπιον τετελεσμένων και είναι υποχρεωμένο να πει στον Πρόεδρο "πήγαινε στις συνομιλίες".

    Ο κ. Χριστόφιας εξήγησε ότι δεν μπορεί πλέον κανείς να ζητήσει από τον Πρόεδρο να μην παρακαθήσει σε απευθείας συνομιλίες γιατί όπως είπε θα μείνει εκτεθειμένη η Κύπρος και στο επόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα γραφτεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέστηκε και αρνήθηκε να πάει στις συνομιλίες.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι αυτός που θα λάβει την απόφαση για έναρξη απευθείας διαλόγου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Ανάν προκειμένου να μην εκτεθεί έλαβε πρώτα τη συγκατάθεση των δύο πλευρών ότι θα αποδεχθούν πρόσκλησή του για απευθείας συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] ΠΣΕΚΑ - 8ο Ετήσιο Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλα θέματα τεραστίας σημασίας για την ομογένεια, αναμένεται να συζητηθούν, κατά τη διάρκεια του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 - 5 Ιουνίου 1997, στην Ουάσινγκτον.

    Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΠΣΕΚΑ, το 8ο Συνέδριο πραγματοποιήται "σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων για το Κυπριακό", ενώ γίνεται επίσης αναφορά στην προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μάντλιν Ολμπραϊτ και στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς.

    "Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία, να πείσουμε σημαντικά μέλη του Κογκρέσσου να υποστηρίξουν τις νέες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η ομογενειακή οργάνωση θα τιμήσει τον κ. Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] Γαλλία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονες πιέσεις ασκεί η Γαλλία στην κυπριακή κυβέρνηση για να προβεί σε συμβιβασμούς για επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτός που συνέβαλε στην αρνητική αλλαγή της πολιτικής των Παρισίων στο Κυπριακό είναι ο ίδιος ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία, Ενρί Ζακολέν.

    Εκτιμάται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η αλλαγή αυτή σε βάρος της Ε/κ πλευράς, βασίζεται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχει η Γαλλία στην Τουρκία.

    Επιχειρείται επίσης να βελτιωθεί η εικόνα της Τουρκίας και να βοηθηθεί η ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 17 May 1997 - 12:12:39 UTC