Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ - Πώληση ξενοδοχείων στα κατεχόμενα
  • [02] ΕΕ - Κύπρος
  • [03] Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [04] Παραχώρηση γης στη Ρωσική Εκκλησία
  • [05] Δηλώσεις Μουράτοφ - Ρωσικό έγγραφο
  • [06] Συνάντηση Κυπριανού - Μάικλ Μπελ
  • [07] Εκπρόσωπος - Επαφές Πρέντεργκαστ
  • [08] Εκπρόσωπος - Γυμνάσια ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας
  • [09] Εκπρόσωπος - Υγεία Προέδρου Κληρίδη
  • [10] Καναδός Εκπρ. για το Κυπριακό - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [11] Νέο Δρομολόγιο Κυπριακών Αερογραμμμών
  • [12] Διεθνής Εκθεση Κύπρου

  • [01] ΗΕ - Πώληση ξενοδοχείων στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν για να αποτρέψουν το κατοχικό καθεστώς να προχωρήσει σε πώληση δυο ξενοδοχείων στα κατεχόμενα, του "Ντόουμ" στην Κερύνεια και του "Σαλαμίς Μπέϊ" στην Αμμόχωστο, τα οποία ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους.

    Με επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Νίκος Αγαθοκλέους αναφέρει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι η παράνομη πώληση των ξενοδοχείων λαμβάνει χώρα σε μια ευαίσθητη περίοδο, κατά την οποία και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει νέες προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] ΕΕ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνεχίζει να απασχολεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θέτει το θέμα και εκθέτει τις θέσεις της επ'αυτού.

    Αυτό ανέφεραν στο ΚΥΠΕ έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι σημείωσαν ότι αναφορικά με την Τ/κ πλευρά τα προβλήματα που προβάλλει κατά τις κατά καιρούς συναντήσεις της με ξένους εκπροσώπους σχετίζονται με τις εγγυήσεις, την κυριαρχία και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Θα ήταν χρήσιμο να μελετήσουμε το θέμα της κυπριακής αντιπροσωπείας (που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις) υπό το φως των εντατικών διαπραγματεύσεων (για το Κυπριακό)," είπαν, τονίζοντας ότι "οι ενταξιακές θα πρέπει να αντικατοπρίζουν τη λύση που θα συμφωνηθεί." Παράλληλα εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

    Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα μελετηθούν τρόποι εμπλοκής των Τ/Κ, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, τονίζοντας ότι η ΕΕ "δεν επιθυμεί παράλληλες (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις" με τις δύο πλευρές. Είπαν επίσης ότι υπάρχει η σκέψη για συμμετοχή Τ/Κ, υπό την ιδιότητα του παρατηρητή και όχι του διαπραγματευτή.

    Αλλο ένα θέμα που απασχολεί έντονα την ΕΕ είναι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που διεξάγουν τα ΗΕ και ιδιαίτερα το αποτέλεσμά τους αφού αυτό θα επηρεάσει τις περαιτέρω διεργασίες για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Οπως διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Φεϊσέλ και των δύο πλευρών έχουν αποσαφηνισθεί οι θέσεις τους και τα ΗΕ έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τί θέλει η κάθε πλευρά.

    Η σύγκληση απευθείας συνομιλιών, σημείωσαν, δεν αποτελεί επιβεβαιωμένο γεγονός ακόμα, αν και υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν κατά το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

    Αναφερόμενοι στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, οι ίδιοι κύκλοι είπαν ότι γίνονται έντονες και συνεχείς προσπάθειες ώστε οι Τ/Κ να αντιληφθούν τί ακριβώς εξυπακούει η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Εχει καταστεί σαφές στην Τουρκία, πρόσθεσαν, ότι θα πρέπει να προβεί σε κινήσεις για να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και να εκδημοκρατικοποιήσει τους θεσμούς της περισσότερο. Η Τουρκία, ανέφεραν, επιδεικνύει επιθυμία να ακούσει τί λέγεται.

    Για το ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είπαν ότι υπάρχουν φορές που είναι βοηθητικός και άλλες φορές δημιουργεί εμπόδια. Οι ΗΠΑ, συνέχισαν, καταβάλλουν προσπάθεια να ενθαρρυνθεί η ΕΕ ώστε να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία.

    Αναφορικά με τη συνάντηση των υποψηφίων για ένταξη χωρών με την προεδρία της ΕΕ, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ούτε το επίπεδο αλλά ούτε και η φόρμουλα της συμμετοχής των χωρών αυτών σε τέτοια συνάντηση. Οι ένδεκα χώρες που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και η Τουρκία καθώς και άλλες χώρες όπως η Ελβετία και η Νορβηγία αναμένεται να προσκληθούν στην εν λόγω συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προς το τέλος Μαϊου ή αρχές Ιουνίου αναμένεται ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα απευθύνει πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπρόσωπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, το θέμα των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα απασχολήσει τις συναντήσεις του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο.

    Η επίσκεψη του Βοηθού Γ.Γ. ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Φεϊσέλ, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι ο κ. Πρέντεργκαστ θα συζητήσει και τις ουσιαστικές πτυχές του κυπριακού προλήματος.

    "Φυσικά ένα από τα θέματα, το οποίο είναι σημαντικό, είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις, εφ' όσον πλησιάζει και η ημερομηνία," δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Πρέντεργκαστ θα απευθύνει τις προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντεντκάς για συνομιλίες, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά, όμως επανέλαβε ότι "το θέμα της απευθείας συνάντησης θα συζητηθεί".

    "Αναμένω ότι μετά την επιστροφή του (κ. Πρέντεργκαστ) στη Νέα Υόρκη, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα πάρει την τελική απόφαση για το πού, πότε και πώς (θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση)," πρόσθεσε. Οπως ανέφερε ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. οι προσκλήσεις θα σταλούν "πιθανόν τέλος Μαϊου ή αρχές Ιουνίου".

    Σε παρατήρηση ότι το πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση είναι περίπου γνωστά και εάν ο κ. Πρέντεργκαστ θα συζητήσει το πώς, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι ούτε το πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση δεν είναι γνωστά.

    "Βεβαίως μιλάμε για γύρω στα μέσα του χρόνου, αλλά θα συζητήσει το χώρο και ποιό θα είναι το σενάριο αυτών των συναντήσεων," συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά τις 27 Ιουνίου, ενόψει του ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για τη Διάσκεψη για το Περιβάλλον, ο κ. Φεϊσέλ περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί "όταν είναι όλοι διαθέσιμοι", περιλαμβανομένου του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι μετά τη Λευκωσία ο Βοηθός Γ.Γ. θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα και στη συνέχεια "θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη όπου θα δώσει αναφορά στο Γ.Γ."

    Οπως δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ, ο Σερ Κίραν θα έχει αύριο το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και στις 7 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε δείπνο εργασίας.

    Εξάλλου, σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη έχουν πληροφορίες για τουρκικές προκλήσεις κατά τη συναυλία του Ελληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά και του Τούρκου, Μπουράκ Κουτ, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι "δεν έχει τέτοιες πληροφορίες".

    Αφού χαρακτήρισε τη συναυλία "θετική", ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι "στόχος μας είναι να φέρουμε τις δύο κοινότητες μαζί, ώστε να ζήσουν μαζί στην Κύπρο, και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση".

    "Είναι σημαντικό ο κόσμος να δείξει ότι αυτό είναι που θέλει και ότι είναι δυνατό, και ότι έχουν λάθος αυτοί που λένε ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί," συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Φεϊσέλ θα παρακολουθήσει τη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

    Τέλος, σε ερώτησή εάν κατά τις συναντήσεις τους με το Ραούφ Ντενκτάς θα θέσουν και τις πληροφορίες ότι το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να πωλήσει δύο ξενοδοχεία Ελληνοκυπρίων, στα κατεχόμενα, ο κ. Φεϊσέλ περιορίστηκε να απαντήσει ότι "αυτό το θέμα έχει τεθεί σε μας, και το διερευνούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Παραχώρηση γης στη Ρωσική Εκκλησία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Εκκλησία της Κύπρου παραχώρησε γη στη Λεμεσό, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, για την ανέγερση ναού για να μπορούν να εκτελούν εκεί τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο.

    Σχετική συμφωνία υπογράφηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αρχιεπίσκοπο Σέργιο.

    Οπως δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος "είναι με ιδιαίτερη χαρά που μας δίδεται η ευκαιρία για να προσφέρουμε κάτι για να διευκολύνουμε τους Ορθόδοξους Ρώσους, που παραμένουν στην Κύπρο, για να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα".

    Εξάλλου από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Σέργιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το Μακαριότατο και την Εκκλησία της Κύπρου για αυτό το δώρο, όπως είπε, που προσφέρθηκε στη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    "Ο Πατριάρχης της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος με παρακάλεσε να μεταβιβάσω ότι αυτή η πράξη θα αποτελέσει απόδειξη όχι μόνο φιλίας μεταξύ των εκκλησιών και των λαών μας αλλά και θα βοηθήσει τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις να προσφέρουν στη δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος", επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Σέργιος.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης Γκεόρκι Μουράτοφ υπογράμμισε ότι "είναι μια πολύ σημαντική πράξη για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών μας και θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Ρώσους που εργάζονται εδώ στην Κύπρο, που έρχονται εδώ να αισθάνονται καλύτερα".

    Οπως ανέφερε ο κ. Μουράτοφ βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στην Κύπρο, περίπου 5 - 6 χιλιάδες Ρώσοι κατοικούν μόνιμα στο νησί ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έρχονται στο νησί περίπου 25 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία.

    Σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον κ. Μουράτοφ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Μητρόπολη Λεμεσού για τη σύσταση της οργανωτικής επιτροπής, που θα είναι υπεύθυνη για την ανέγερση του ναού.

    Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο Ρώσος αρχιτέκτονας του ναού, ο οποίος είναι πολύ γνωστός στη Ρωσία, όπου τώρα κτίζει το μεγαλειώδη ναό του Χριστού του Σωτήρα, στο κέντρο της Μόσχας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Δηλώσεις Μουράτοφ - Ρωσικό έγγραφο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το ρωσικό έγγραφο (για το Κυπριακό) έχει ολοκληρωτικό και γενικό χαρακτήρα και, οπωσδήποτε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένα σημεία, τα οποία βασίζονται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν ακόμα και κάποια σημεία από αυτές τις προτάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν, θα είμαστε ευτυχείς".

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ, όταν ρωτήθηκε για το πώς η Ρωσία μπορεί να διασφαλίσει ότι θα γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις της, που περιέχονται στο έγγραφο αυτό, από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Οπως τόνισε ο κ. Μουράτοφ, "είναι λεπτό το θέμα, πως να συμφωνηθούν όλα τα σημεία. Γίνονται τώρα εκ του σύνεγγυς συνομιλίες", σημείωσε, "και τι θα συμφωνηθεί και τι δεν θα συμφωνηθεί, εμείς δεν γνωρίζουμε από τώρα και δεν μπορούμε να το προβλέψουμε".

    "Δεν νομίζω", συνέχισε, "ότι πρέπει να αναμειγνυόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Ομως, δικό μας καθήκον, της Ρωσίας σαν Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι να κάνουμε προτάσεις που θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες".

    Εξάλλου, ο κ. Μουράτοφ επεσήμανε πως δεν βλέπει τώρα κανένα άλλο κράτος να συμμετέχει πιο ενεργά, με προτάσεις, και να καλεί συναντήσεις Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

    "Nομίζω ότι αυτές οι πράξεις, όπως ήταν η σύγκληση της συνάντησης των "πέντε", όπως ήταν η πρόταση της Ρωσίας για τις βασικές αρχές της διευθέτησης του Κυπριακού, δείχνουν ότι ενεργά συμμετέχουμε και θα συνεχίσουμε", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, τελικά, φαίνεται πως οι προτάσεις της Ρωσίας δεν βρίσκουν αντίκρυσμα στα υπόλοιπα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κι ότι αυτά φαίνεται να προωθούν μόνον την αμερικανο-βρετανικη πρωτοβουλία, ο Ρώσος πρέσβης παρατήρησε: "Μήπως εσείς ξέρετε τέτοια πρωτοβουλία;"

    Τέλος, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η ρωσική Πρεσβεία πρέπει να ζητήσει για να ενημερωθεί από τον αξιωματούχο των ΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ενώ, αντίθετα, η ενημέρωση των Βρετανών και των Αμερικανών γίνεται "αυτοδικαίως", ο κ. Μουράτοφ δήλωσε πως "εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την επικοινωνία μας και αυτή η επικοινωνία γίνεται τακτικά".

    "Βρισκόμαστε σε μιαν τακτική επαφή με τον κ. Φεϊσέλ, και είναι καθήκον μας να επικοινωνούμε μεταξύ μας, και από την πλευρά του κ. Φεϊσέλ και από τη δική μας", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] Συνάντηση Κυπριανού - Μάικλ Μπελ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν, σε σημερινή πρωϊνή τους συνάντηση, ο Καναδός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Μάικλ Μπελ, και ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Καναδό απεσταλμένο για τις θέσεις τις ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, επισημαίνοντάς του ιδιαίτερα το γεγονός ότι η όλη πορεία των εξελίξεων στο πρόβλημα εξαρτάται ουσιαστικά από την Αγκυρα.

    "Ηθελε να ακούσει, σε αυτό το στάδιο", είπε ο κ. Κυπριανού, "και υπέβαλε λογικά ερωτήματα για το κυπριακό πρόβλημα".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι ο Καναδός απεσταλμένος τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα ήταν πρόθυμη να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    "Ισως, μάλιστα, και μετά τη λύση, ο Καναδάς να εξετάσει και το θέμα της συμμετοχής του σε μια διεθνή δύναμη", συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Μπελ ξεκαθάρισε ότι, αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ούτε ο Καναδάς, ούτε άλλοι αναλαμβάνουν μεμονωμένες πρωτοβουλίες, αλλά όλοι υποστηρίζουν τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Πρέντεργκαστ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Λεπτομέρειες σχετικά με τις προσκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες, θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίεραν Πρέντεργκαστ.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ότι πιθανό οι προσκλήσεις του ΓΓ προς τους ηγέτες των δύο πλευρών για σύγκληση απευθείας συνάντησης να φθάσουν περί τα τέλη Μαϊου. "Ολα αυτά θα εξαρτηθούν από την αυριανή συνάντηση", τόνισε.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Φεϊσέλ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές που είχε στην έδρα του ΟΗΕ και για κάποιες λεπτομέρειες για την άφιξη του Σερ Κίεραν.

    Επανέλαβε ότι η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.00.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει καταλήξει, κατά πόσον επιθυμεί όπως η απευθείας συνάντηση διεξαχθεί εκτός ή εντός Κύπρου, δήλωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία και ότι "αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο στην αυριανή σύσκεψη και σε άλλες ανταλλαγές απόψεων".

    "Θα υπάρξει νέα σειρά συνομιλιών και θα έχουμε νεώτερα θετικότερα αύριο", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για δηλώσεις Ντενκτάς, που φέρουν τον κατοχικό ηγέτη να θέτει ως προϋπόθεση για τις απευθείας συνομιλίες την αναγνωριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους.

    Τόνισε πάντως ότι το θέμα αυτό δεν είναι προς συζήτηση για την Ε/κ πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [08] Εκπρόσωπος - Γυμνάσια ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σωστή χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης την απόφαση για ακύρωση των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας.

    "Είναι σωστή απόφαση εάν λάβουμε υπόψη το όλο κλίμα που θέλουμε να δημιουργηθεί και αν λάβουμε υπόψη ανάλογες χειρονομίες των άλλων μερών που έχουν επιδειχθεί", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [09] Εκπρόσωπος - Υγεία Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη είναι απόλυτα ικανοποιητική και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε είναι και αυτά ικανοποιητικά.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης το συμπέρασμα από όλα όσα έλαβαν χώρα χθες και σήμερα είναι ότι "ο Πρόεδρος είχε απλώς ιατρικές εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα που απέδειξαν μεταξύ άλλων ότι διαθέτει και νεανική καρδιά".

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες εξετάσεις.

    Επανέλαβε ότι πρόκειται για προληπτικές εξετάσεις, τις οποίες όπως είπε ο κάθε πολίτης οφείλει να κάνει όταν αισθανθεί κάποια ενόχληση.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η χθεσινή περιπέτεια αναμένεται να επηρέασει τον Πρόεδρο στην απόφαση του να επαναδιεκδικίσει ή όχι την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα αποφασισθεί από τον κ. Κληρίδη. Πρόσθεσε, ότι σύντομα ο Πρόεδρος θα επανέλθει και στο αγαπημένο του σπορ, δηλαδή το κολύμπι. "Είναι γνωστό ότι κολυμπά για ώρες ολόκληρες και μάλιστα σε βαθιά νερά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Ο κ. Χριστοφίδης έκανε αναφορά και στη "συγκινητική συμπαράσταση όλων". Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έλαβε μηνύματα μεταξύ άλλων και από τον Πρόεδρο τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Ντενκτάς - υγεία Προέδρου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επικοινώνησε χθες με το Προεδρικό και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση για τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Οπως ανέφερε, ο Ραούφ Ντενκτάς τηλεφώνησε προσωπικά στο Προεδρικό Μέγαρο την ώρα που ο Πρόεδρος Κληρίδης βρισκόταν στο Γενικό Νοσοκομείο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [10] Καναδός Εκπρ. για το Κυπριακό - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συμβιβασμό από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο ζήτησε ο Καναδός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Μάικλ Μπελ, μετά από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπελ είπε ότι ο Πρόεδρος προέβη σε μία "θαυμάσια ενημέρωση" για τις προοπτικές των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Αναφέρθηκε δε στις επισκέψεις που θα έχει στην Αθήνα, αργότερα αυτή τη βδομάδα, και στην Αγκυρα αργότερα αυτό τον μήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παρουσιάσει στον Καναδό ΥΠΕΞ μια πλήρη έκθεση για την κατάσταση.

    "Σίγουρα, η μεγάλη επιθυμία μας είναι να δούμε μια συμφωνία για να λυθεί αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα, ένα πρόβλημα με το οποίο ο Καναδάς συνδέεται για χρόνια τώρα", είπε.

    Πρόσθεσε ότι "προσβλέπουμε ότι οι δύο ηγέτες θα προβούν στους απαραίτητους συμβιβασμούς ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία" από τις συνομιλίες που διεξάγονται τώρα και εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

    Σε ερώτηση πώς βλέπει τη συμβολή του Καναδά μετά από μια λύση, ο κ. Μπελ είπε ότι ένα από τα βασικά σημεία σε μια προτεινόμενη λύση στην Κύπρο είναι η εγκατάσταση μιας πολυεθνικής δύναμης η οποία θα βοηθήσει τις δύο κοινότητες να αναπτύξουν το αναγκαίο υπόβαθρο για μια ειρηνική συμβίωση.

    "Δεν μπορώ να πω στο παρόν στάδιο ότι ο Καναδάς σίγουρα θα συμμετέχει οπωσδήποτε σε αυτή τη δύναμη. Ομως, μπορώ να πω ότι θα μελετήσουμε σοβαρά το γεγονός εφόσον θεωρήσουμε ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα έχει προοπτικές για επιτυχία", είπε.

    Κληθείς να γίνει πιό συγκεκριμένος όταν αναφέρεται σε συμβιβασμό, ο κ. Μπελ παρατήρησε ότι έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν τέσσερα ή πέντε σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών. "Δεν ξέρω ποιά είναι η μέση οδός, ωστόσο, όταν αρχίζεις συνομιλίες θα πρέπει να είσαι ευέλικτος", είπε και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μπορεί να επιδείξει μια τέτοια ευελιξία ώστε να εξευρεθεί λύση.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς διαθέτει την απαραίτητη θέληση για συμβιβασμό, ο κ. Μπελ είπε ότι αν και έχει την εντύπωση ότι ο Ντενκτάς ενδιαφέρεται για τις συνομιλίες, εντούτοις είναι δύσκολος άνθρωπος να διαπραγματεύεσαι μαζί του, όμως, πρόσθεσε, το Κυπριακό είναι δύσκολο πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [11] Νέο Δρομολόγιο Κυπριακών Αερογραμμμών

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέο δρομολόγιο προς και από το περιφεριακό αεροδρόμιο του Λονδίνου Στάνστετ, εγκαινίασαν οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    Κατά την επίσημη τελετή που έγινε χθες στο αεροδρόμιο Στάνστετ με την ευκαιρία της έναρξης του δρομολογίου, ο Τέρι Μόργκαν, Διευθύνων Σύμβουλος του Αεροδρομίου, είπε ότι είναι κατενθουσιασμένος γιατί οι πτήσεις προς την Κύπρο γίνονται πραγματικότητα.

    Μιλώντας εκ μέρους των Κυπριακών Αερογραμμών ο Περιφεριακός Διευθυντής Βρετανίας και Ιρλανδίας, Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε ότι η Εταιρεία εγκαινιάζει με μεγάλη χαρά και πολλές προσδοκίες την πτήση Λάρνακας - Στάνστετ.

    Η νέα πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών προς το Στάνστετ εκτελείται κάθε Τρίτη, με αεροπλάνο τύπου Airbus Α310.

    Το Αεροδρόμιο του Στάνστετ βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από το Λονδίνο και συνδέεται με τη βρετανική πρωτεύουσα με τρένο και λεωφορείο.

    Το καινούργιο αυτό δρομολόγιο θα εξυπηρετήσει το τουριστικό ρεύμα από την περιοχή του Στάνστετ προς την Κύπρο.

    Στη τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Βάνιας Μαρκίδης, ο Πρόεδρος του Αγγλοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, παράγοντες της παροικίας, τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΧ)

    [12] Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανοίγει στις 22 Μαίου τις πύλες της, η 22α Διεθνής Εκθεση Κύπρου, η οποία θα λειτουργήσει για 11 μέρες, μέχρι και την Κυριακή 1η Ιουνίου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, Δημήτρης Ιωάννου, ο οποίος χαρακτήρισε τη Διεθνή Εκθεση, ως "το κορυφαίο εμπορικό γεγονός της χρονιάς" για την Κύπρο.

    Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, την Τετάρτη 21 Μαίου, στις 7,30 μ.μ. Οπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, η Αρχή είχε προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, να τελέσει τα εγκαίνια, αλλά λόγω του προγραμματισθέντος ταξιδιού του στην Κίνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί θετικά.

    Εάν και εφόσον ο Πρόεδρος δε μεταβεί τελικά στην Κίνα, η πρόσκληση ισχύει και πιθανό, εκείνος να τελέσει τελικά τα εγκαίνια, επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, ενώ είπε πως "σήμερα, η Αρχή αναμένει την τελική απάντηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη".

    Στη φετεινή Εκθεση παρουσιάζονται τα προϊόντα 40 χωρών, από τις οποίες οι 17 συμετέχουν επίσημα με δικά τους περίπτερα. Αυτές είναι, η Αίγυπτος, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λευκορωσία, που συμμετέχει για πρώτη φορά, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Συρία και Τσεχία.

    Στην Εκθεση συμμετέχει με δικό της μεγάλο περίπτερο η Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός "ιδιαίτερα σημαντικό, ενόψει της πορείας της χώρας μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

    Ο συνολικός αριθμός των εκθετών ανέρχεται σε 1.540, από τους οποίους 453 συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα, ενώ έχουν διατεθεί χώροι συνολικής έκτασης 39.455 τ.μ. από τα οποία 29.925 τ.μ. σε Κύπριους εκθέτες και 9.530 τ.μ. σε ξένους.

    Η Εκθεση θα ανοίγει κάθε μέρα στις 6.30 μ.μ. και θα κλείνει στις 11.30 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα είναι ανοικτή από τις 6μ.μ. μέχρι τα μεσάνυκτα.

    Κατά την τέλεση των εγκαινίων στις 22 Μαίου, θα παρουσιαστεί εντυπωσιακό πολυθέαμα με θέμα "Γένεση - Κύπρος - Πολιτισμός και Εκθέσεις".

    Την περσινή Εκθεση είχαν επισκεφθεί 150 χιλιάδες άτομα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, φέτος αναμένεται ο αριθμός να ανέβει κατά 10 έως 15 χιλιάδες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως η απόφαση των αντιπροσώπων καινούργιων αυτοκινήτων να μη συμμετάσχουν στην Εκθεση, αποτελεί "μέτρο εκβιασμού της κυβέρνησης".

    Ως γνωστό, η αποχή τους συνδέεται με αίτημά τους, όπως καθιερωθούν αυστηρότερα κριτήρια στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 14 May 1997 - 13:02:45 UTC