Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέσβης Νικολαίδης - Επαφές - Καναδάς
  • [02] Υπουργός Οικονομικών - ΚΥΠΕ
  • [03] Υπουργός Αμυνας - άσκηση Τοξότης
  • [04] Κυβερνητικός - Κασουλίδης - Κάβανο
  • [05] Χριστοφίδης - Στρατιωτικές Ασκήσεις
  • [06] Χριστοφίδης - Φεϊσέλ
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Πρέσβης Νικολαίδης - Επαφές - Καναδάς

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Περιοδεία στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, με πρώτη επίσκεψη τη Λευκωσία, στις 12 Μαίου, πραγματοποιεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Καναδά για το Κυπριακό, Μάικλ Μπελ.

    Ο κ. Μπελ ενημέρωσε σχετικά τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου στον Καναδά και Πρέσβη στις ΗΠΑ, Αντρο Νικολαίδη, μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του κ. Νικολαίδη στην καναδική πρωτεύουσα.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Γενικό Κυβερνήτη του Καναδά, Ρομέο Λεπλά, ο κ. Νικολαίδης χαιρέτισε τον διορισμό ειδικού Καναδού αντιπροσώπου για το Κυπριακό και υποστήριξε ότι είναι μια ένδειξη του ενδιαφέροντος του Καναδά και της συνεχούς υποστήριξής του στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

    "Οι προσεχείς μήνες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού", σημείωσε, ενώ υποστήριξε ότι η "τουρκική πλευρά πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή και να δείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα", όπως επεσήμανε.

    Παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου, ο κ. Λεπλά αναφέρθηκε στις μακρές φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι ο διορισμός Καναδού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, επιβεβαιώνει τις φιλικές παραδοσιακές σχέσεις Καναδά - Κύπρου, αλλά και το ενδιαφέρον για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό.

    "Εχω τη σταθερή πεποίθηση ότι οι αρχές της χώρας σας θα καλωσορίσουν θερμά τις προσπάθειες για εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή", είπε ο κ. Λεπλά, και εξέφρασε την ευχή για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.

    Ο κ. Νικολαίδης είχε επίσης στην Οττάβα και ιδιαίτερη συνομιλία με τον Καναδό Γενικό Κυβερνήτη, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Γραφείου Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης στο καναδικό ΥΠΕΞ, Τζέιμς Ραϊτ, καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γκόρτον Σμίθ, τους οποίους ενημέρωσε πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και τις διαγραφόμενες προοπτικές λύσης.

    Ο κ. Νικολαίδης αναχωρεί σήμερα το απόγευμα από την καναδική πρωτεύουσα, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΚΥΠΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σχετικά με είδηση για τον πληθωρισμό, που μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου προέβη σήμερα πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην ακόλουθη δήλωση:

    "Σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που μετέδωσε την είδηση αθέλητα, προβαίνει σε παραπλάνηση διότι συγκρίνει τον πληθωρισμό ανόμοιων χρονικών περιόδων.

    Συγκεκριμένα, συγκρίνει το μέσο πληθωρισμό της ΕΕ για το 1996 με τον πληθωρισμό της Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 1997. Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να αντιληφθείτε την πεπλανημένη εικόνα την οποία αθέλητα ο συντάκτης από ασχετοσύνη έχει δημιουργήσει.

    Η σωστή σύγκριση είναι ο πληθωρισμός του '96 για την Κύπρο και την ΕΕ και τα στοιχεία είναι 2,7 για την ΕΕ και 2,98 για την Κύπρο. Υπάρχει μόνο μια οριακή απόκλιση, η οποία θεωρείται αποδεκτή," πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι σκληρός ο χαρακτηρισμός για το δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε: "Δώστε το δικό σας χαρακτηρισμό".

    Στο μεταξύ, σε δήλωσή του ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης είπε ότι "όπως είπε ο Υπουργός, εάν εδόθη πεπλανημένη εικόνα εδόθη αθέλητα.

    Οσον αφορά στο συντάκτη ενήργησε με βάση στοιχεία που πήρε από το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο τρόπος που παρουσιάστηκε στον Τύπο δεν εφορά στο ΚΥΠΕ," πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Υπουργός Αμυνας - άσκηση Τοξότης

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ομαλά εξελίσσεται η άσκηση των ελληνικών δυνάμεων "Τοξότης", που άρχισε χθες, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την άφιξή του, στο Προεδρικό για τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία παρενόχληση των ελληνικών αεροσκαφών από τα τουρκικά μαχητικά.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε αντίδραση από την Τουρκία για τη δέσμευση τμημάτων του FIR Λευκωσίας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδίδει αεροναυτικές αγγελίες (ΝΟΤΑΜ) μέσω της πολιτικής αεροπορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [04] Κυβερνητικός - Κασουλίδης - Κάβανο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο, Κέρι Κάβανο, Διευθυντή του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών υποθέσεων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

    Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι "η συνάντηση ήταν σύντομη και έγινε μετά από παράκληση του κ. Μπριλ" και σημείωσε ότι όλα δείχνουν ότι η συνάντηση Κασουλίδη - Κάβανο θα γίνει στην Αθήνα. Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση θα έχει "και άλλο περιεχόμενο" το οποίο θα γίνει γνωστό μετά την πραγματοποίησή της.

    "Η συνάντηση αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου εντός της ημέρας, θα γίνει μια ανταλλαγή σκέψεων και θα υπάρξει μια ενημέρωση," εξήγησε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    "Δεν υπάρχει τίποτε άλλο ανακοινώσιμο για την πρωϊνή συνάντηση, ήταν ένα απλό γεγονός και δεν υπάρχει τίποτε το παράξενο για την εν λόγω συνάντηση," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση του Προεδρικού δεν έγινε αναφορά στο θέμα της αντικατάστασης του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Μπίτι. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη για την συνάντηση Κασουλίδη - Κάβανο.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε άλλη επαφή με τον κ. Μπριλ επί του θέματος, πριν από την πρωϊνή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Εκπρόσωπος απάντησε "υπάρχει επικοινωνία του ΥΠΕΞ με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, και το θέμα συνάντησης του κ. Κασουλίδη με τον κ. Κάβανο έγινε μέσω της διπλωματικής οδού." Παράλληλα ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "είναι δεδομένο ότι ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ έχει και ενδιαφέρον και επιθυμία να δει τον ΥΠΕΞ της Κύπρου και τον συναντά."

    Ο Υπουργός Εξωτερικών φθάνει στην Κύπρο στις 9 μμ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [05] Χριστοφίδης - Στρατιωτικές Ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα των στρατιωτικών ασκήσεων Τουρκίας - Ισραήλ - ΗΠΑ συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς όμως να συζητηθούν λεπτομέριες.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,Μανώλης Χριστοφίδης, ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση Μπριλ - Προέδρου Κληρίδη στο Προεδρικό.

    "Παραμένει η θέση ότι αυτές οι ασκήσεις απλώς συζητήθηκαν και δεν είναι γνωστό ούτε ο χρόνος ούτε άλλες λεπτομερίες που θα ακολουθήσουν για την πραγματοποίησή τους", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους Αμερικανούς να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ λάβουν μέρος σ'αυτές τις ασκήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε χαρακτηριστικά, ότι "υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία", προσθέτοντας ότι "εξυπακούεται ότι τα αμερικανικά ή ισραηλινά αεροσκάφη δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο της χώρο".

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα υποβληθούν στην κυπριακή κυβέρνηση σχέδια πτήσεων, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι τέτοια σχέδια αφορούν το FIR Λευκωσίας, αλλά για τον "εναέριο χώρο της Κύπρου κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρπτό", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΧ)

    [06] Χριστοφίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ δεν έχει δηλώσει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι "αδύνατη" χωρίς λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Αναφερόμενος σε δημοσίευμα στον Τύπο στο οποίο ο αξιωματούχος του ΟΗΕ φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι αδύνατη η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρίν από τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι "ο κ. Φεϊσέλ δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση, ούτε χρησιμοποίησε τη λέξη "αδύνατη".

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, "ο κ. Φεϊσέλ τόνισε ότι εφόσον πρόκειται για απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι για απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αυτοί πρέπει να αποφασίσουν τί θέλουν να πράξουν γι'αυτό το θέμα", προσθέτοντας ότι "οι ενταξιακές συνομιλίες θα αρχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 1998".

    Αυτή η θέση, είπε ο κ. Χριστοφίδης, "είναι σωστή διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία έχει τον πρώτο και κύριο λόγο, έχει την πάγεια θέση ότι είναι επιθυμητό το κυπριακό πρόβλημα να λυθεί πριν από είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι αν δεν λυθεί δεν θα υπάρχει κώλυμα ούτε και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ούτε για την εισδοχή."

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι είδε προσωπικά το συνολικό κείμενο της δήλωσής του κ. Φεϊσέλ και τόνισε ότι δεν υπάρχει πουθενά η λέξη "αδύνατη", "εφόσον βέβαια οι δηλώσεις του κ. Φεϊσέλ είναι ως έχουν και δεν απεδώθηκαν κακώς", όπως πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΧ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          77.62 (+0.35)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.58 (+0.25)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.98 (-1.03)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.48 (+2.60)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.51 (-0.33)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.99 (+0.26)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.65 (-0.23)
        Αλλες Εταιρείες                         55.16 (+0.82)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 621189.093
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 7 May 1997 - 13:02:43 UTC