Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάψευση Κληρίδη - Κρανιδιώτη
  • [02] Ρωσική Πρεσβεία - Επίσκεψη στα κατεχόμενα
  • [03] Κληρίδης - Αντιπροσωπείες αριστερών κομμάτων
  • [04] Συνάντηση αριστερών κομμάτων
  • [05] Υπ. Αμυνας - Ασκήσεις Ισραήλ - Τουρκίας

  • [01] (Κ) Διάψευση Κληρίδη - Κρανιδιώτη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Δεν έχει λάβει οποιαδήποτε πρόσκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για απευθείας συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, μόλις ολοκληρωθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Αυτό τόνισε σήμερα τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Με πρωινές δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν παρέλαβε καμία επιστολή από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ που να τον καλεί σε απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι δεν αναμένει στο παρόν στάδιο να πάρει οποιαδήποτε επιστολή.

    Εξάλλου, από το γραφείο του κ. Κρανιδιώτη διευκρινίζεται ότι "κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μελη της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεν είναι, όμως, αληθές ότι ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι υπήρξε πρόσκληση του Γ.Γ. προς τα δύο μέρη, για συνάντηση μόλις ολοκληρωθεί ο εκ του σύνεγγυς διάλογος."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Ρωσική Πρεσβεία - Επίσκεψη στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Μέλη της ρωσικής Δούμας πραγματοποιούν επίσκεψη στα κατεχόμενα με την προσωπική τους ιδιότητα και όχι ως μέλη επίσημης αντιπροσωπείας", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος της ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, όταν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικό σημερινό δημοσίευμα του τουρκοκυπριακού Τύπου.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οκταμελής αντιπροσωπεία της ρωσικής Δούμας και δύο επιστήμονες βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για να πληροφορηθούν τις θέσεις της Τ/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Οπως αναφέρεται, οι Ρώσοι βουλευτές είχαν επαφές με τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου, με τον λεγόμενο "πρόεδρο" της ψευδοβουλής Χακί Ατούν, τον λεγόμενο "υπουργό εξωτερικών" Τανέρ Ετκίν και με τον Σερντάρ Ντενκτάς.

    "Δεν έχουν ενημερώσει την πρεσβεία της Ρωσίας για οποιαδήποτε επίσημη ή προσωπική επίσκεψη και δεν έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την πρεσβεία" δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι βρίσκονται στα κατεχόμενα "με την προσωπική τους ιδιότητα και με δική τους πρωτοβουλία".

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι Ρώσοι βουλευτές συναντήθηκαν με Τ/Κ λεγόμενους "αξιωματούχους", ο εκπρόσωπος της πρεσβείας απάντησε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει επίσημη αντιπροσωπεία" στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον τα άτομα αυτά είχαν οποιεσδήποτε επαφές κατά την παραμονή τους στο ψευδοκράτος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Κληρίδης - Αντιπροσωπείες αριστερών κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εκτιμούμε το γεγονός ότι ήλθατε στην Κύπρο. Θέλουμε να δείτε τη διαίρεση, γιατί εάν δεν τη δείτε δεν θα αντιληφθείτε στην πράξη πόσο άσχημη είναι", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, καλωσορίζοντας το πρωί τις ξένες αντιπροσωπείες που έφθασαν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση αριστερών κομμάτων, που διοργανώνει το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία των 70χρονών του.

    Παρουσιάζοντας τους ξένους αντιπροσώπους στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι αυτοί προέρχονται από 27 χώρες και ότι ένας από τους σκοπούς του συνεδρίου του κόμματος είναι η ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο που οι αριστερές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν τις συντηρητικές δυνάμεις.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στη θηριωδία με την οποία συμπεριφέρονται οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, λέγοντας στους ξένους αντιπρόσωπους ότι η παρουσία τους στο νησί είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν την κατάσταση και να δουν με τα μάτια τους το διαιρεμένο νησί.

    "Επιθυμούμε", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "όπως η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίσει το κυπριακό πρόβλημα όχι ως πρόβλημα αδυναμίας συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων που ζούσαν για αιώνες πλάϊ - πλάϊ αλλά ως θέμα επιθετικότητας που παρεμποδίζει τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να μιλούν και να επικοινωνούν μεταξύ τους".

    Αφού ανέφερε ότι υπάρχει ένα τεχνητό σύνορο που κτίστηκε για να κρατάει χωριστά τις νεότερες γενιές, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν ως ξένοι μεταξύ τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε "ενθαρρυντική ένδειξη" το γεγονός ότι αυτή την εποχή νέοι κι από τις δύο πλευρές συνευρίσκονται είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στους ξένους συνέδρους καλή παραμονή στην Κύπρο, καθώς και "ευτυχισμένα και επιτυχή γενέθλια στο ΑΚΕΛ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Συνάντηση αριστερών κομμάτων

    Λάρνακα,Κύπρος,03/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή 38 κομμάτων από 27 χώρες, άρχισαν σήμερα στη Λάρνακα οι εργασίες της διεθνούς διήμερης συνάντησης κομμάτων της Αριστεράς, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ) και του ΑΚΕΛ.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι η "μεγάλη αυτή σύναξη κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών και κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς, από ολόκληρο τον πλανήτη", στόχο έχει την ανταλλαγή απόψεων για το συντονισμό της δράσης της Αριστεράς ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, η οποία, όπως είπε, "είναι η τάξη πραγμάτων του ισχυρού".

    Πρόσθεσε ότι θα ανταλλάξουν απόψεις για το Κυπριακό και θα εγκριθεί ψήφισμα αλληλεγγύης, στο οποίο θα εκφράζονται οι βασικές θέσεις καταδίκης της κατοχής, απαίτησης αποχώρησης των στρατευμάτων, αποστρατικοποίησης της Κύπρου και εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση σε τί στοχεύουν αυτού του είδους συναντήσεις, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι γίνεται κάτι παράδοξο στον κόσμο σήμερα.

    "Οι δυνάμεις της Δεξίας και της συντήρησης συνενώνονται για να επιβάλουν μία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική σ' ολόκληρο τον κόσμο και στα εσωτερικά του κάθε κράτους", σημείωσε.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς είναι οι δυνάμεις που εφεύραν την αλληλεγγύη. "Δεν είναι δυνατόν αυτές οι δυνάμεις να μένουν διασπασμένες, ασυντόνιστες, η μια μακριά από την άλλη", είπε. "Υπάρχουν", συνέχισε, "κοινοί στόχοι, κοινοί κίνδυνοι και πρέπει, μέσα από ένα ελεύθερο διάλογο, αυτές οι συναντήσεις να δώσουν καρπό συντονισμού δράσης και κινητοποιήσεων σε όλες τις χώρες του κόσμου".

    Σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς συνάντησης, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο εσωτερικό μέτωπο.

    "Στόχος", είπε, "παραμένει πάντα η αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του αντικατοχικού αγώνα του λαού μας, για επανένωση της Κύπρου".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο αγώνας αυτός θα πρέπει να διεξαχθεί με συνέπεια και θα εξυπηρετήσει καλύτερα αν η εξουσία, που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του 1998, θα προέλθει από ένα πλατύ μέτωπο των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων που να καλύπτει το φάσμα από την Αριστερά μέχρι και τις παρυφές της Δεξιάς. Το κόμμα του, είπε, εργάζεται αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου.

    Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στην αναβίωση του εθνικισμού και σωβινισμού στην Κύπρο, και παρατήρησε ότι στην Τ/κ κοινότητα αυτό ήταν πάντοτε η κυρίαρχη ιδεολογία του καθεστώτος Ντενκτάς, που ενισχύεται με την παρουσία των Γκρίζων Λύκων.

    Παρατήρησε επίσης ότι αναβίωση του εθνικισμού και σωβινισμού παρατηρείται και στις ελεύθερες περιοχές, τονίζοντας ότι η μακρόχρονη εκκρεμότητα στο Κυπριακό και η απογοήτευση που τη συνοδεύει, η επίδραση από το διεθνές κλίμα, η άνοδος στην εξουσία της συντηρητικής Δεξιάς - η οποία στηρίζεται σε ακροδεξιές εθνικιστικές καταστάσεις, και η δραστηριοποίηση πολέμιων της ομοσπονδίας, "συντείνουν στην αναβίωση του φαινομένου και στην Ε/κ κοινότητα."

    Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος από το τουρκικό κόμμα της Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, που επρόκειτο να λάβει μέρος στη συνάντηση, δεν παρέστη αφού δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί θέση από τις Κυπριακές Αερογραμμές, ώστε να φθάσει στην Κύπρο μέσω Αθηνών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Υπ. Αμυνας - Ασκήσεις Ισραήλ - Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Προκλητικές" χαρακτήρισε ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, τις ασκήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες από το Ισραήλ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Κύπρου.

    Η διεξαγωγή ασκήσεων τέτοιου τύπου αποτελεί πρόκληση, δήλωσε ο κ. Ηλιάδης, ιδιαίτερα όταν αυτή την περίοδο, όπως επεσήμανε, που αναζητείται κοινό έδαφος για έναρξη απευθείας διαλόγου για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ηλιάδης υπενθύμισε, ακόμη, τις διαβεβαιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης ότι αυτές οι ασκήσεις δεν στρέφονται εναντίον της Κύπρου.

    Παρόλα αυτά, σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και πάλι προκλητικές και συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, γι' αυτό και η κυβέρνηση προβαίνει σε διαμαρτυρίες στα Ηνωμένα Εθνη.

    Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται κανονικά στο πλαίσιο των αποφάσεων του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

    Ανέφερε επίσης ότι η ετήσια άσκηση "Νικηφόρος" θα διεξαχθεί κανονικά, καθώς και όλες οι κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα, πλήν της άσκησης "Βεργίνα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 3 May 1997 - 12:02:41 UTC