Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Υποστήριξη προσπαθειών Ανάν
  • [02] Χαν Σουγκ Τζου - Απευθείας συνομιλίες

  • [01] ΗΠΑ - Υποστήριξη προσπαθειών Ανάν

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο Κυπριακό, εξέφρασαν οι ΗΠΑ δια μέσου του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς.

    "Οπωσδήποτε υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και των ειδικών εκπροσώπων του που εργάζονται σκληρά για το κυπριακό πρόβλημα", δήλωσε ο κ. Μπερνς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θα συμφωνήσουν να συνομιλήσουν.

    "Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο θα συμφωνήσουν να μιλήσουν", είπε τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν "ότι πρέπει να υπάρξει επίλυση των προβλημάτων στην Κύπρο".

    Οπως είπε ο εκπρόσωπος, "είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι ότι μπορεί να υπάρξει αυτό το αναβαθμιστικό βήμα προόδου. Θα το αποκαλέσουμε πρόοδο στη διπλωματική ορολογία", είπε.

    Επαναλαμβάνοντας τη διάθεση των ΗΠΑ να συμβάλουν για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε ειδικά στη διάθεση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κένεθ Μπρίλ, να προσφέρει κάθε βοήθεια τόσο προς την κυπριακή κυβέρνηση όσο και προς τους Τ/Κ. Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή μέσω των πρεσβευτών τους στην Αθήνα και την Αγκυρα.

    Ο κ. Μπέρνς επανέλαβε επίσης το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΧ)

    [02] Χαν Σουγκ Τζου - Απευθείας συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,01/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, ενθαρρυμένος από την πρόοδο αναφορικά με τις χειρονομίες καλής θέλησης, εκτιμά ότι είναι δυνατή η πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο κ. Χαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας των 15 μελών του ΣΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες.

    Στη Σύσκεψη, που κράτησε μια περίπου ώρα και ήταν η αποχαιρετιστήρια για τον Νοτιοκορεάτη ακαδημαϊκό και πρώην ΥΠΕΞ της χώρας του, ο κ. Χαν προέβη σε εκτιμήσεις για τις άμεσες προοπτικές για διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Χαν είπε ότι είναι ενθαρρυμένος από την πρόοδο των δύο πλευρών αναφορικά με τις χειρονομίες καλής θέλησης, σημειώνοντας την αύξηση στον αριθμό ανταλλαγών επαγγελματικών ομάδων και επισκεπτών.

    Ο πρώην ΥΠΕΞ της Νοτίου Κορέας, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν και άλλες χειρονομίες καλής θέλησης και από τις δύο κοινότητες, καθώς και την πεποίθηση ότι υπάρχουν κίνητρα και στις δύο πλευρές για να προσεγγίσουν θετικά την έναρξη απευθείας συνομιλιών.

    Ο κ. Χαν τόνισε ότι Ε/κ και Τ/κ έχουν κοινά συμφέροντα και στόχους και θα πρέπει να ενεργούν με τρόπο που να καλιεργεί την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα των ίδιων των Κυπρίων.

    Οι εξωτερικές πιέσεις και συμφέροντα, θα πρέπει να κινούνται κατά τρόπο που να μην διαταράσσει τα ζωτικά συμφέροντα του Κυπριακού λαού, δήλωσε χαρακτηριστικά προς τα μέλη του ΣΑ, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διευθέτηση του Κυπριακού, ο κ. Χαν τόνισε ότι θα ήταν καλό για την ευημερία του κυπριακού λαού, όπως και για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

    Χαρακτήρισε επίσης, ως κρίσιμης σημασίας για την επίλυση του προβλήματος, τον συντονισμό και την πλήρη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, όλων των εμπλεκομένων μερών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι καταβάλονται χωριστές προσπάθειες.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξεφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του, προς τον κ. Χαν για το έργο που επιτέλεσε, ώστε να φέρει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη σημερινό στάδιο "όπου η πρόοδος είναι δυνατή".

    Ο διάδοχος του κ. Χαν, Ντιέγκο Κόρτοβεζ πρώην ΥΠΕΞ του Ισημερινού και αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά του, με τον νέο τίτλο του "Ειδικού Συμβούλου".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΚ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 1 May 1997 - 13:02:43 UTC