Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχιεπίσκοπος - εξετάσεις - Γερμανία
  • [02] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκία
  • [03] Μήνυμα Ρόμπιν Κουκ
  • [04] Διμηνιαία έκθεση Κλίντον για Κυπριακό
  • [05] ΣΑ - Κύπρος
  • [06] Κόφι Ανάν - Κύπρος
  • [07] Δηλώσεις Μουσταφά Ακκιντζί
  • [08] "Δρόμοι και Πορτοκάλια" - διάκριση
  • [09] Δηλώσεις Ταρσίς
  • [10] Δηλώσεις Κυπριανού
  • [11] Δηλώσεις Κληρίδη
  • [12] Κυβ. Εκπρόσωπος - Εκθεση Κλίντον

  • [01] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - εξετάσεις - Γερμανία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετέβη χθες στη Γερμανία όπου θα εξεταστεί από ωτορινολαρυγγολόγο.

    Ο Μακαριότατος παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες κάποια προβλήματα με τις φωνητικές του χορδές.

    Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Μακαριοτάτου δεν εμπνέει καμμιά ανησυχία. Διευκρίνισε επίσης ότι πρόκειται για ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας και πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα επιστρέψει στην Κύπρο σε 2 - 3 ημέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκία

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,30/04/1997 (ΚΥΠΕ Νίκος Μπέλλος)

    Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν χθες αργά το βράδυ ύστερα από μεσολάβηση της ολλανδικής προεδρίας να υποδείξουν από μια ή δύο προσωπικότητες, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού τις θέσεις και τις συστάσεις των δύο χωρών στα θέματα τα οποία έχουν διαφορές.

    Η ομάδα προσωπικοτήτων με τη συνεργασία της ολλανδικής προεδρίας θα υποβάλει μια κοινή έκθεση στις δύο κυβερνήσεις περί τα μέσα Ιουνίου, στην οποία θα αποτυπώνονται, όπως επισημαίνει η απόφαση, συνολικές και ισορροπημένες δυνατότητες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

    Οι προσωπικότητες αυτές δεν είναι απαραίτητο να είναι εθνικότητας των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με τον Ολλανδό προεδρεύοντα του Συμβουλίου Βαν Μίρλο, η έκθεση των προσωπικοτήτων δεν θα είναι δεσμευτική για τις δύο χώρες.

    Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τη διατύπωση της κοινής θέσης των "15" στην οποία επισημαίνεται η Τουρκία είναι επιλέξιμη για ένταξη και ότι η υποψηφιότητά της θα εξετασθεί στην ίδια βάση και με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Ο αρμόδιος για τη διερεύνηση Ολλανδός επίτροπος Χανς βαν Ντεν Μπρουκ χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου "ποιοτικό βήμα" την περαιτέρω εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και ιδιαίτερα στο πολιτικό επίπεδο. Πράγμα που είναι, όπως είπε, ουσιώδες για την Κύπρο σ'αυτή τη χρονική περίοδο γιατί στα μέσα του χρόνου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και στις αρχές του 1996 θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ υποστήριξε ότι χθες, με τη μη έγκριση των χρηματοδοτήσεων εξαιτίας του ελληνικού βέτο "χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία" για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

    Πάντως, παρόλα αυτά η κ. Τσιλέρ πιστεύει ότι η χθεσινή απόφαση για τις προσωπικότητες μπορεί να εξελιχθεί σε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Μήνυμα Ρόμπιν Κουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ) "Ως σύμμαχος στην Κοινοπολιτεία και φίλος στον πόλεμο και στην ειρήνη πιστεύω ότι η Κύπρος δικαιούται κάτι καλύτερο από τη Βρετανία".

    Αυτό τονίζει σε χθεσινό μήνυμά του προς τους Κύπριους ψηφοφόρους στη Βρετανία ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

    Οπως σημειώνει ο κ. Κουκ, οι Εργατικοί έχουν δώσει στο προεκλογικό τους πρόγραμμα μια ξεκάθαρη υπόσχεση για υποστήριξη της αίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Εχουμε πει", αναφέρει ο Ρόμπιν Κουκ, "ότι δεν πρέπει να τίθεται ως όρος για την ένταξη μια λύση στη διαίρεση του νησιού και ότι κανένα τρίτο μέρος πρέπει να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας".

    Ο Ρόμπιν Κουκ τονίζει πως η ψήφος για τους Εργατικούς υποψήφιους είναι μια ψήφος σε μια Εργατική κυβέρνηση πλειοψηφίας που υπόσχεται να στηρίξει την Κύπρο ενώ υποστηρίζει πως οι Συντηρητικοί απέτυχαν να εκπληρώσουν τη δέσμευση του δικού τους προεκλογικού προγράμματος, βάζοντας τις προσδοκίες των κεντροευρωπαίων πάνω από τις προσδοκίες των Κυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Διμηνιαία έκθεση Κλίντον για Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/04/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ανησυχεί για την κατάσταση στην Κύπρο, σύμφωνα με τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό προς το αμερικανικό Κογκρέσσο.

    "Ανησυχούμε πολύ σχετικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S - 300 και για τις τουρκικές απειλές για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Κύπρου", τονίζει ο Πρόεδρος Κλίντον στην έκθεσή του, που καλύπτει την περίοδο Δεκεμβρίου 1996 - Ιανουαρίου 1997.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκφράζει απογοήτευση για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, λέγοντας ότι "δεδομένου του ήδη μεγάλου επιπέδου εξοπλισμών στην Κύπρο και της διακοινοτικής βίας του περασμένου καλοκαιριού, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με την αγορά ήταν διπλά ατυχής".

    Στην έκθεσή του ο Πρόεδρος Κλίντον σημειώνει επίσης ότι είναι πολύ απογοητευμένος που τα μέρη δεν έχουν εφαρμόσει εναλλακτικά μέτρα για να μειώσουν την ένταση κατά μήκος των ζωνών κατάπαυσης του πυρός".

    Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει ότι "παρά αυτά τα γυρίσματα προς τα πίσω, η απόφαση της Κύπρου, ύστερα από παρότρυνση μας, να καθυστερήσει την εισαγωγή εξαρτημάτων του συστήματος S - 300 για 16 μήνες είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μας παρέχει την ευκαιρία για ύπαρξη προόδου στην επίλυση του κυπρικού θέματος".

    Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του να προσπαθήσει για επίλυση του Κυπριακού.

    "Οι ΗΠΑ," είπε συγκεκριμένα, "παραμένουν δεσμευμένες να προωθήσουν λύση του Κυπριακού, αλλά χρειάζονται την πλήρη υποστήριξη των μερών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας για κατάκτηση των κοινών στόχων. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος για πρόοδο είναι οι απευθείας καλής πίστης διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδίων των μερών. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την πραγματοποίηση αυτών των διαπραγματεύσεων", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] ΣΑ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συνεργαστούν πλήρως με το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού και να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος συνδιαλλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ θα προωθείται έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων εντός δύο ή τριών μηνών.

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη σύσκεψη των αντιπροσώπων των "πέντε" με τους αρμόδιους αξιωματούχους του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επαναβεβαιώνεται ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και επισημαίνεται η σημασία της επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης όλων των εκκρεμούντων θεμάτων σε σχέση με την Κύπρο.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Χαν Σουγκ Τζου, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, Γκούσταβ Φεϊσέλ και Κιάναν Πρέντεργκοστ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Κόφι Ανάν - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ελπίζει σε απευθείας συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εντός του Ιουνίου.

    Ο κ. Ανάν, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΡΙΚ στην Ατλάντα των ΗΠΑ, όπου εκτελεί επίσκεψη, δήλωσε ότι εάν όλα πάνε καλά ελπίζει στην πραγματοποίηση δύο επιπρόσθετων γύρων συνομιλιών μέσα στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται ότι θα διαφανεί εάν θα υπάρξει πρόοδος για λύση του Κυπριακού.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι θα παραστεί στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών και ότι στις περιπτώσεις που δεν θα μπορεί να παρίσταται στις συνομιλίες θα προεδρεύει ο Ειδικός Σύμβουλος του Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Δηλώσεις Μουσταφά Ακκιντζί

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακκιντζί επέστρεψε από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου μετέβη με πρόσκληση της Ευρωβουλευτού Πολίν Γκριν.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κατεχόμενα δήλωσε ότι η μόνη λογική οδός για το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εκτόνωση της κατάστασης και η αύξηση των επαφών των δυο κοινοτήτων.

    "Θα πρέπει να αξιοποιηθει κατάλληλα η συνάντηση των αρχηγών των δυο κοινοτήτων που προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν", είπε ο Ακκιντζί, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Εξέφρασε ικανοποίηση για τη βελτίωση των ελλαδοτουρκικών σχέσεων και δήλωσε ότι αυτές θα έχουν θετικά αποτελέσματα και επί της Κύπρου.

    Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του για τη "μονομερή ένταξη των Ελληνοκυπρίων", όπως είπε, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε οριστική διαίρεση.

    Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο Ακκιντζί συναντήθηκε και με το σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών Ρόμπιν Κουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) "Δρόμοι και Πορτοκάλια" - Διάκριση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ Κατερίνα Νικολάου)

    Την πρώτη της διάκριση πήρε η ταινία "Δρόμοι και Πορτοκάλια" της νεαρής Κύπριας δημιουργού Αλίκης Δανέζη - Κnutsen στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, που διήρκησε από τις 23 έως τις 30 Μαρτίου.

    Συγκεκριμένα, η ταινία της 24χρονης, Αλίκης που συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, πέτυχε την τιμητική διάκριση "Special Mention", μαζί με άλλες τρεις ταινίες γνωστών ξένων δημιουργών.

    Η ταινία "Δρόμοι και Πορτοκάλια" αποτελεί το οδοιπορικό αυτογνωσίας δύο νεαρών αδελφών που ξεκινούν ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι για την Τουρκία με σκοπό να βρουν τον αγνοούμενο πατέρα τους.

    Η Αλίκη μετέφερε στο ΚΥΠΕ την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύουν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής για το θέμα των αγνοουμένων, ενώ σημείωσε ότι μόνον η γειτονική Αργεντινή έχει 30 περίπου χιλιάδες αγνοούμενους.

    Ενδεικτικό της ευαισθησίας αυτής είναι και το γεγονός ότι, ενώ η ταινία της Αλίκης ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί δύο φορές, προβλήθηκε τέσσερις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [09] Δηλώσεις Ταρσίς

    Στρασβούργο,Γαλλία,30/04/1997 (ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου)

    "Θα ήταν παραίσθηση να πιστεύουμε ότι θα έλθει κάποιος μεσσίας να λύσει το Κυπριακό", δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντάνιελ Ταρσίς, τονίζοντας ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο εάν οι Ελληνες και οι Τούρκοι στην Κύπρο αποφασίσουν ότι πρέπει να το λύσουν.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα με Κύπριους δημοσιογράφους, ο κ. Ταρσίς είπε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο, παρατήρησε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είχαν γνωριμίες μεταξύ τους, ενώ οι νέοι από τις δυο κοινότητες δεν είχαν καθόλου.

    "Οι προσπάθειές μας", είπε "για λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζονται σε προσπάθειες και από τις δύο πλευρές".

    Σε ερώτηση πώς μπορεί να αναγκαστεί η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, ο κ. Ταρσίς είπε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης, ούτε τα Ηνωμένα Εθνη ούτε οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός μπορούν να εκβιάσουν δεσμευτική απόφαση σε οποιαδήποτε χώρα - μέλος τους".

    "Το όλο κυπριακό πρόβλημα", συνέχισε, "δεν μπορεί να επιλυθεί με οποιοδήποτε εργαλείο του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών αλλά μόνο εάν οι Τούρκοι και οι Ελληνες στην Κύπρο αποφασίσουν ότι πρέπει να το λύσουν".

    Εξέφρασε εξάλλου, την πεποίθηση ότι το Κυπριακό θεωρείται αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα, ότι πρέπει να κινητοποιηθούν και αλλού Ευρωπαίοι για να εμπλακούν στο πρόβλημα και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, χωρίς να παραβλέπεται "η σημασία που έχουν οι δύο παίκτες", ένας εκ των οποίων είναι οι Ελληνοκύπριοι.

    Χαρακτήρισε ακολούθως, απαράδεκτη την παρούσα κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση.

    Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορέσει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Εξαλλου οι δημοσιογράφοι, τους οποίους φιλοξενούν οι Κυπριακές Αερογραμμές, με την ευκαιρία έναρξης των νέων πτήσεων Λάρνακας - Στρασβούργου - Λυών, συναντήθηκαν και με την Πρέσβειρα της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Θάλεια Πετρίδη, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης και την κυπριακή αποστολή.

    Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν, επίσης, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου εκπρόσωποί τους εξήγησαν τη λειτουργία και το έργο των δυο αυτών οργανισμών.

    Αργότερα, τους δημοσιογράφους δεξιώθηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου τους Στρασβούργου Claude Danner, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομία της περιοχής και τις προοπτικές της.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓΡ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εισήγηση όπως μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες με όλους τους παράγοντες αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού.

    Οπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο κ. Κυπριανού, ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις και τις διαβεβαιώσεις που του έδωσε ο κ. Κρανιδιώτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μοναδική του έγνοια είναι να υπάρχει κοινή γραμμή Λευκωσίας - Αθήνας, και για το σκοπό αυτό θα συμβάλει όσο μπορεί.

    Πρόσθεσε ότι "ο κ. Κρανιδιώτης εισηγήθηκε ότι θα ήταν καλό να μεταβώ στην Αθήνα για διάφορες επαφές πάνω στο όλο φάσμα του θέματος". Η επίσκεψη αυτή τοποθετείται μέσα στο Μάιο.

    Σε ερώτηση αν του έχουν δοθεί εξηγήσεις για το αν Ελλάδα και Κύπρος συναποφασίζουν ή αν η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, ο κ. Κυπριανού είπε ότι του δόθηκαν διαβεβαιώσεις "ότι ισχύουν τα όσα είχε συμφωνήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Πρόεδρο Κληρίδη", δηλαδή το συναποφασίζουμε.

    Αναφορικά με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό ισχύει όπως συναποφασίστηκε. "Και μάλιστα, θα προχωρήσουν τα διάφορα έργα".

    Για τις ιδέες Γκάλι, είπε, "δεν υπήρξε καμία δυσκολία να καταλήξουμε κατά τη συζήτηση με τον κ. Κρανιδιώτη ότι είναι τόσα τα αρνητικά στοιχεία τα οποία περιέχουν, που δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγματεύσεις".

    Ωστόσο, είπε ότι και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, ο οποίος τις θεωρούσε ως βάση ιδεών, έκανε δήλωση στη Νέα Υόρκη με την οποία διαφοροποιεί τις θέσεις του, όπου αποκαλεί τη δέσμη ιδέων "κάποια πηγή από την οποία θα αντλήσουν ιδέες".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι "αν υπήρξε ή αν υπάρξει στο μέλλον, οποιαδήποτε ανάγκη αναπροσαρμογής της στρατηγικής μας γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, θα είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε". Αλλά, σημείωσε, "θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι εκ των προτέρων για να μπορούμε να εκφράσουμε απόψεις".

    Σύσκεψη Συμβουλίου Ασφαλείας - Κυπριακό

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι διαφάνηκε από τη χθεσινή σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και από σχετική δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι στοχεύουν στην έναρξη απευθείας συνομιλίων μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς τον Ιούνιο.

    Πρόσθεσε ότι έγινε και κάποια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας. Η ρωσική θέση, είπε, την οποία θεωρεί "πραγματική, ρεαλιστική και πιο σωστή", διέφερε. Συγκεκριμένα, είπε, η Ρωσία πιστεύει ότι δεν είναι ώριμο το κλίμα για απευθείας διαπραγματεύσεις γιατί δεν υπήρξε καμία πρόοδος μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι την ίδια θέση, περίπου, πήρε και ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Χαν Σουνγκ Τζου.

    Τουρκία - κρίση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι ο,τιδήποτε και να συμβεί στην Τουρκία, η πολιτική στο Κυπριακό είναι η ίδια.

    Παρατήρησε ότι στην Τουρκία υπάρχουν ταυτόσημες θέσεις, που δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχουν. Τόνισε ότι θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να "μιλούμε με την ίδια γλώσσα και να είμαστε πειστικοί".

    Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει στάση η Τουρκία στο Κυπριακό είναι να υποχρεωθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να εγκαταλείψει την επεκτακτική της πολιτική.

    Κυπριανού - κομματικά

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπέβαλε σήμερα υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Είπε επίσης ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον οποίο είχε σήμερα συνάντηση, του εξήγησε τους λόγους που δεν επιθυμεί να διεκδικήσει αξίωμα στο κόμμα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θέλει να περιορίσει τη δραστηριότητά του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, και στη συνεργασία του με τον κ. Κυπριανού στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα αναμειγνίεται στα κομματικά.

    Αναφορικά με τον Αλέξη Γαλανό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είχαν καμιά επικοινωνία.

    Αναφερόμενος στην απογευματινή συνάντηση με το Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή γίνεται για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν τα δύο κόμματα να συμφωνούν πάνω στη βάση την οποία ψήφισαν τον κ. Κληρίδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η συνάντηση θα εξετάσει το πού βρίσκεται το θέμα της ενημέρωσης, καθώς και άλλα θέματα.

    Οι συναντήσεις με το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, περιορίζονται στο Κυπριακό και για να εξηγήσει τις θέσεις που πήρε στο Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Δηλώσεις Κληρίδη

    Λάρνακα,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καλή εξέλιξη, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την προσπάθεια συντονισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας γύρω από το Κυπριακό.

    Κληθείς σήμερα να πει κατά πόσον θεωρεί ενθαρρυντικό το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ο κ. Κληρίδης, που μιλούσε στη Λάρνακα, είπε: "Βλέπω ότι για πρώτη φορά έγινε μια προσπάθεια συντονισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν. Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη. Πιστεύω όμως ότι ο συντονισμός αυτός όχι μόνο πρέπει να συνεχίζει αλλά και να ενδυναμωθεί".

    Κληθείς εξάλλου να πει κατά πόσον η ενεργός ανάμειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν δική του επιδίωξη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως ήταν πάντοτε δική του επιδίωξη και επιδίωξη των εκάστοτε Γενικών Γραμματέων, "οι οποίοι μέσα από τις εκθέσεις τους άφηναν να νοηθεί ότι το απλώς να λέγουν υποστηρίζουμε τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα ήταν ανεπαρκές διότι ο Γενικός Γραμματέας χωρίς την έμπρακτη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να αποδώσει".

    Σχολιάζοντας εξάλλου την έκκληση του Γενικού Γραμματέα όπως οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιδείξουν καλή θέληση, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως ουδέποτε τα Ηνωμένα Εθνη απευθύνονται στη μια πλευρά και κάθε έκκληση που κάνουν την κάνουν κατά γενικό τρόπο και προς τις δυο πλευρές.

    "Εμείς", τόνισε ο κ. Κληρίδης, "θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την καλή μας θέληση".

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Κυβ. Εκπρόσωπος - Εκθεση Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,30/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση απορρίπτει την έντονη κριτική που ασκείται εναντίον της αγοράς του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S - 300 από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, αλλά ταυτόχρονα εκτιμά ιδιαίτερα την τοποθέτηση των ΗΠΑ αναφορικά με τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου με αφορμή την αγορά των πυραύλων αυτών.

    Σχολιάζοντας τη διμηνιαία έκθεση Κλίντον για την Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επανέλαβε κατηγορηματικά τους λόγους για τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση έκρινε ορθή την αγορά του πυραυλικού συστήματος.

    "Θεωρούμε", είπε, "ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας και αναφαίρετο δικαίωμά της να μεριμνά για την αμυντική της θωράκιση απέναντι σε ένα πάνοπλο εισβολέα, αρματωμένο παράνομα με αμερικανικά όπλα".

    "Μόνο τα βαρέα αμερικανικά άρματα μάχης που έχει φέρει στο νησί (ο Τούρκος εισβολέας)", επεσήμανε ο κ. Χριστοφίδης "είναι περισσότερα από τα άρματα μάχης που είχε ο στρατηγός Ρόμελ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην αφρικανική επιχείρηση. Και εκεί μιλούμε για μιαν ήπειρο και εδώ μιλούμε για ένα μικρό νησί", πρόσθεσε.

    Ταυτόχρονα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα την τοποθέτηση των ΗΠΑ έναντι των τουρκικών απειλών για πολεμικές επιχειρήσεις ή ενέργειες εναντίον των πυραύλων. "Εκτιμούμε αυτή τη θέση", είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ιδιαίτερα το χαρακτηρισμό των δηλώσεων των Τούρκων επισήμων ως "απαράδεκτες".

    "Συμφωνούμε με την αμερικανική θέση ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν θα λυθεί με πόλεμο αλλά με διάλογο", είπε, τονίζοντας όμως ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι ελεύθερος. Επισήμανε ότι "η παρουσία του πάνοπλου Αττίλα αφαιρεί στοιχεία από αυτό το κύριο χαρακτηριστικό του διαλόγου, που είναι το ελεύθερο".

    Κληθείς να σχολιάσει ότι στην επίσημη αυτή έκθεση του Αμερικανού Προέδρου επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ έπεισαν την κυπριακή κυβέρνηση να καθυστερήσει την παραλαβή των πυραύλων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    "Η θέση μας", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, "είναι ότι δεν μας πίεσε η αμερικανική διπλωματία για να βάλουμε στο αγοραπωλητήριο έγγραφο την περίοδο παράδοσης των πυραύλων. Η παράδοση των πυραύλων είναι εκ των πραγμάτων αναγκαία να γίνει στο χρόνο που καθορίζεται στο έγγραφο γιατί τότε μόνο θα ήταν έτοιμα τα προϊόντα που αγοράζαμε".

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ενοχλείται από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά. "Τα πράγματα μιλούν αφ'εαυτών", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 30 April 1997 - 11:51:55 UTC