Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστόπουλος - Εκδηλώσεις Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] Χριστοφίδης - Ελλάδα - Κύπρος
  • [03] Κυβ. Εκπρόσωπος - Επαναπροσέγγιση
  • [04] Μπενόν Σεβάν - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [05] Χριστοφίδης - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Βάπτιση Αναστασίας

  • [01] Χριστόπουλος - Εκδηλώσεις Ε/Κ - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δυο νέες επισκέψεις Ελληνοκυπρίων, στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, είναι προγραμματισμένες για φέτος, πέραν από αυτή που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή του Πάσχα.

    Αυτό δήλωσε το πρωί στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι, παράλληλα, είναι επίσης προγραμματισμένη ακόμα μια επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές μέσα στον Αύγουστο.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, οι ημερομηνίες για τις επισκέψεις αυτές έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές.

    Οι δυο επόμενες επισκέψεις Ελληνοκυπρίων έχουν καθοριστεί για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου και τις 30 Νοεμβρίου, ημέρα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα.

    Στο μεταξύ, όσον αφορά την προγραμματισμένη για το Πάσχα επίσκεψη - προσκύνημα Ελληνοκυπρίων στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέ, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν πέραν των 1000 αιτήσεων, ενώ τελικά θα μεταβούν στο τουρκοκρατούμενο Μοναστήρι γύρω στα 600 με 700 άτομα.

    Προτεραιότητα, όπως επεσήμανε, θα δοθεί σε εκείνους που έχουν συγγενείς - εγκλωβισμένους στην Καρπασία ή κατάγονται από εκεί.

    Στο μεταξύ, ο κ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε "άψογη" στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επισκέψεις αυτές και τόνισε:

    "Μας βοήθησαν, μας συμπαραστάθηκαν και ήταν απόλυτα στο πλευρό μας και χωρίς τη συμπαράσταση της κυβέρνησης, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, της Αστυνομίας και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δεν θα ήταν δυνατό να είχαμε αυτά τα πολύ καλά αποτελέσματα και να δώσουμε μιαν πάρα πολύ καλή και ικανοποιητική εικόνα στο εξωτερικό".

    Εξάλλου, ο κ. Χριστόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή είναι η απαρχή μιας συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων, πράγμα που, όπως επεσήμανε, αποδεικνύει χωρίς καμμιά αμφιβολία ότι οι Ε/Κ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Τ/Κ συμπατριώτες τους και ότι "είμαστε όλοι έτοιμοι να συνεργαστούμε για μια Κύπρο ευτυχισμένη, ευημερούσα για όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή ή θρησκεία".

    Αναφερόμενος στην προχθεσινή επίσκεψη 400 και πλέον Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, για προσκύνημα στον Τεκκέ της Λάρνακας, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε πως, κατά τη διάρκειά της, πολλοί Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν τις Φοινικούδες και σημείωσε πως ήταν δύσκολο να πραγματοπιηθεί, επειδή αυτό ήταν εκτός προγράμματος και ο αριθμός τους ήταν μεγάλος.

    Ωστόσο, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι έχει υπόψη του, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Εθνη, να προσπαθήσει στο μέλλον να πραγματοποιηθούν εκδρομές με μικρότερες ομάδες και από τις δύο πλευρές σε διάφορα μέρη της Κύπρου.

    Οσον αφορά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι ανάμεσα σε αυτούς που ήρθαν από τα κατεχόμενα υπήρχαν και έποικοι και άνθρωποι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε πως δεν ξέρει τίποτα γι' αυτό το θέμα.

    "Από ό,τι μας είπαν τα Ηνωμένα Εθνη", τόνισε, "θα ήταν μόνο Τουρκοκύπριοι" και σημείωσε πως μπορεί να μπήκαν δύο τρεις έποικοι ως Τουρκοκύπριοι, χωρίς ωστόσο, όπως επεσήμανε, αυτό να έχει σημασία, αφού "δεν έγινε τίποτε".

    Σημείωσε, εξάλλου, πως δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί ότι ανάμεσα στα 400 και πλέον αυτά άτομα υπήρχαν και έποικοι.

    Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε "πολύ συγκινητική" την πράξη των Ελληνοκυπρίων μαυροφορεμένων γυναικών, να υποδεχθούν τους Τουρκοκύπριους με κλάδους ελαίας, "για να δείξουν", όπως σημείωσε, "και στους Τουρκοκύπριους και στον κόσμο ότι είμαστε όλοι Κύπριοι ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την εθνικότητά μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Χριστοφίδης - Ελλάδα - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται το Κυπριακό, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστφίδης, σημειώνοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, επαναβεβαιώθηκαν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, στις 17 περασμένου Ιανουαρίου.

    "Επιβεβαιώθηκε και πάλιν ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής", είπε ο κ. Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι το Κυπριακό "ουδόλως υποβαθμίζεται ή είναι δυνατό να υποβαθμιστεί μέσα στο πλαίσιο ενός Ελλαδο-τουρκικού διαλόγου".

    "Αντίθετα", πρόσθεσε, "μέσα στο πλαίσιο ενός τέτοιου διαλόγου, θα τονίζεται συνεχώς η ψηλή προτεραιότητα του Κυπριακού και ότι, οποιαδήποτε πρόοδος στα Ελλαδο-τουρκικά πρέπει να περνά μέσα από πρόοδο στο Κυπριακό".

    "Οι δηλώσεις των αρχηγών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πάνω στο θέμα είναι κατηγορηματικές και δεν επιδέχονται οποιεσδήποτε παρερμηνείες", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τονίζεται συνεχώς πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα ασχοληθεί με διαδικαστικά θέματα, πάνω στις Ελλαδο-τουρκικές διαφορές, και ότι είναι πολύ προσεκτική στα προκαταρκτικά στάδια αυτού του διαλόγου.

    "Πρέπει να δεχτούμε ότι το θέμα υπάγεται στην κυβέρνηση της Ελλάδας και εκείνη, όλα αυτά τα χρόνια, είναι πολύ προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία", είπε. Επεσήμανε, ακόμα, ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενα και καχυποψίες, που δυνατό να υπάρχουν, "μελετούνται στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα και εκείνοι θα καθορίσουν την πορεία τους".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε, εξάλλου, ότι η πολιτική, η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, "δεν εξυπηρέτησε τα καλύτερα συμφέροντα του κυπριακού λαού" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί στο θέμα αυτό τη γραμμή ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται απόλυτα, εκτιμούν και αποφασίζουν.

    "Η Κύπρος δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην. Προηγούνται διαβουλεύσεις και λαμβάνεται η σωστή απόφαση. Δεν θα ήταν συνετό να πούμε ότι εμείς παίρνουμε οποιαδήποτε απόφαση, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση, διότι έτσι θα ήταν δυνατό να δημιουργούμε ανεπιθύμητες εξελίξεις", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [03] Κυβ. Εκπρόσωπος - Επαναπροσέγγιση

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Επιθυμητές", χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τις ανταλλαγές επισκέψεων, με μετάβαση Ε/Κ στα κατεχόμενα και προσέλευση Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, σημειώνοντας ότι, παρά τον ανθρωπιστικό τους χαρακτήρα, είναι πρόδηλα τα πολιτικά ευεργετικά αποτελέσματα που έχουν τέτοιες συναντήσεις.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη Τ/Κ στον Τεκκέ, στη Λάρνακα, για άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων και την επίσκεψη εκατοντάδων Ε/Κ στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα την ημέρα του Πάσχα, είπε ότι "είναι εξελίξεις τις οποίες χαιρετίζουμε. Είναι μια καλή αρχή και είναι δείγματα σεβασμού θρησκευτικών πεποιθήσεων του κάθε πολίτη της Δημοκρατίας για τον τόπο λατρείας", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Τέτοια θέματα, που υπάγονται στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών θεμάτων, είπε, τυγχάνουν της εγκρίσεως και της επιδοκιμασίας των κυβερνήσεων, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουν τέτοιες συναντήσεις είναι πρόδηλα και στον πολιτικό τομέα, ιδιαίτερα όπως είπε, "αν ληφθεί υπόψη ότι το κατοχικό καθετώς στήριξε την πολιτική του πάνω στον απόλυτο χωρισμό. Αυτά είναι τα πρώτα σπασίματα του πάγου", είπε, εκφράζοντας την ευχή τέτοιες ενέργειες να συνεχιστούν.

    "Μελετούνται", συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "διάφορες εκδηλώσεις που δυνατό να ενισχύσουν την πραγματική επαναπροσέγγιση των πολιτών της Δημοκρατίας και είναι ευπρόσδεκτες. Είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην πολιτική αναζήτηση", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σκέψεις και εισηγήσεις για διάφορες εκδηλώσεις, που δυνατό να δημιουργήσουν κλίμα καλό μεταξύ των πολιτών της Δημοκρατίας, γίνονται σε όλα τα επίπεδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [04] Μπενόν Σεβάν - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, πραγματοποίησε σήμερα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αρμόδιος για Θέματα Ασφάλειας, Μπενόν Σεβάν.

    Σε δηλώσεις του, μετά από μονόωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σεβάν χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Κληρίδη ως "έναν παλιό του φίλο" και ανέφερε ότι συζήτησαν τα προβλήματα της Αρμενικής Κοινότητας στην Κύπρο, καθώς και τα προβλήματα του αρμενικού σχολείου "Μελκονιάν".

    Ο κ. Σεβάν, ο οποίος συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο της αρμενικής κοινότητας στη Βουλή, Πετρό Καλαϊτζιάν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος να παράσχει κάθε βοήθεια στην αρμενική κοινότητα.

    Ερωτηθείς για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι δεν ασχολείται με το Κυπριακό, (δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του) και ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη ανταλλάγηκαν απόψεις κατ' ιδίαν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Χριστοφίδης - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Θετικές και ρεαλιστικές" χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, χθεσινές αναφορές στο Κυπριακό από τον αρμόδιο Βρετανό Αντιπρόσωπο, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συζήτηση για το πρόβλημα στο BBC, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Βρετανού διπλωμάτη ότι το κατοχικό καθεστώς θα πρέπει να πάψει να απαιτεί αναγνώριση.

    Οι αναφορές του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, είπε ο κ. Χριστοφίδης, "θεωρούνται θετικές και ρεαλιστικές", σημειώνοντας τη δήλωση Χάνεϊ ότι "το καθεστώς Ντενκτάς πρέπει να πάψει να απαιτεί αναγνώριση και κυριαρχία για σημαντικά θέματα", καθώς και την αντίθεσή του "για αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και στο ότι η Τουρκία εγκαταστάθηκε με τη βία στη βόρεια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Χάνεϊ, ότι εμπόδιο στη λύση του προβλήματος αποτελεί και η αγορά από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας πυραύλων εδάφους - αέρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων αποτελεί συστατικό στοιχείο της αμυντικής μας θωράκισης.

    "Εχουμε δικαίωμα να μεριμνούμε για την αμυντική θωράκιση του τόπου", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης. (ΚΥΕΠ/ΜΧ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βάπτιση Αναστασίας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι παππούδες της μικρής Αναστασίας παρέδωσαν σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, την επίσημη πρόσκληση για τη βάπτιση της κόρης του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ.

    Ο Ισαάκ Ισαάκ, πατέρας του Τάσου, δήλωσε ότι ανάδοχος της Αναστασίας θα "είναι ολόκληρο το ελληνικό έθνος", το οποίο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Το μυστήριο της βάπτισης θα τελεστεί τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 11.30 το πρωί, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι.

    Ο κ. Ισαάκ απηύθυνε πρόσκληση σ' όλο τον κόσμο να παραστεί στη βάπτιση. "Εμείς καλούμε όλο τον κόσμο", δήλωσε συγκινημένος ο παππούς της Αναστασίας, ενώ σημείωσε ότι ανάδοχος δεν θα είναι απλώς η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο απανταχού Ελληνισμός.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 21 April 1997 - 12:03:15 UTC