Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - δηλώσεις (2)
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κασουλίδης - δήλωση στο ΚΥΠΕ
  • [04] Τουρκία - Προετοιμασία Συμβουλίου Σύνδεσης
  • [05] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - σημειώματα
  • [06] Επίσκεψη Αμερικανών - Βρώμικο Χρήμα

  • [01] (Κ) Κυπριανού - δηλώσεις (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την άμεση σύγκληση Πανεθνικής Διάσκεψης ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, συνάντηση της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας με την ελληνική κυβέρνηση, ζητά ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη, ο κ. Κυπριανού μίλησε για "ριζική αλλαγή" στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια προσπάθεια, όπως επεσήμανε, που τώρα δεν συνδέεται με το Κυπριακό, όπως γινόταν στο παρελθόν.

    Το συμπέρασμα από τη συζήτηση με τον ΥΠΕΞ, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, "είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ριζική αλλαγή της πολιτικής την ελληνικής κυβέρνησης, έναντι της Τουρκίας, απ' ό,τι γνωρίζαμε στο παρελθόν".

    "Μεταβάλλεται η στρατηγική και δεν έχουμε (η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο) ιδέα", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι ζήτησε από τον ΥΠΕΞ να ενημερώσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και να διαβιβάσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι "αυτή είναι η στιγμή για μια Πανεθνική Διάσκεψη". Είναι η ώρα που κρίνεται το μέλλον, σημείωσε, και των ελλαδοτουρκικών σχέσεων και της Κύπρου.

    Ανέφερε ακόμα ότι αυξάνεται η πίεση για άμεσες συνομιλίες "χωρίς ενδεχομένως σοβαρές προϋποθέσεις" και τόνισε ότι αυξάνεται και ο εκβιασμός ότι "η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην Ευρώπη, αν δεν επιλυθεί πρώτα το Κυπριακό", προσθέτοντας ότι "γνωρίζουμε από πού προέρχονται οι σχετικές πιέσεις και η σχετική καθοδήγηση".

    Ζητώντας την άμεση σύγκληση Πανεθνικής Διάσκεψης με την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι σ' αυτήν θα πρέπει να εξεταστούν οι λόγοι που επιβάλλουν τη "μεταβολή", ενώ είπε ότι την εισήγησή του θα την υποβάλει την Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο.

    "Ναι μεν, το Κυπριακό δεν είναι ελλαδοτουρκική διαφορά, είναι διεθνές πρόβλημα, αλλά πάντοτε η θέση της Ελλάδας ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, προτού υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση ή πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών", παρατήρησε.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν αυτό το "δεδομένο εκ των πραγμάτων" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, "ας υπάρξει επίσημη διάψευση".

    "Αν το εθνικό συμφέρον επιβάλλει μεταβολή στρατηγικής, δεν πρόκειται να το εμποδίσουμε", τόνισε ο κ. Κυπριανού, "αλλά πρέπει να πειστούμε" μετά από μια σε βάθος συζήτηση, τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και με την ελληνική κυβέρνηση".

    Μίλησε, επίσης, για μια πολύ κρίσιμη φάση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και ανέφερε ότι καταβάλλεται μια πολύ έντονη προσπάθεια για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών και, ενδεχομένως, επίλυσης κάποιων προβλημάτων, "χωρίς όμως" τόνισε ο κ. Κυπριανού, "οποιαδήποτε σύνδεση με το Κυπριακό".

    Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ήθελαν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι έθεταν πάντοτε ως προϋπόθεση, αν όχι τη λύση, τουλάχιστον ουσιαστική πρόοδο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

    Δηλώσεις για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

    Εξάλλου, για το αντικείμενο συζήτησης στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι χωρίς να αμφιβάλλει για τη διαβεβαίωση Κασουλίδη, ότι δεν γίνονται δεκτές οι Ιδέες Γκάλι ως πλαίσιο λύσης, παρατήρησε ότι "σίγουρα γίνεται συζήτηση πάνω σε ένα μεγάλο μέρος των Ιδεών, τις κατευθυντήριες γραμμές, που είναι ουσία".

    Για το θέμα που προέκυψε στις σχέσεις του με το Προεδρικό, περί ελλιπούς και μη έγκαιρης ενημέρωσης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και ότι εξακολουθεί να ισχύει η δήλωσή του ότι νοιώθει "πληγωμένος και μειωμένος" από τη στάση του Προέδρου Κληρίδη.

    Χαρακτήρισε εσφαλμένες τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, ότι γνώριζε τα πάντα και ότι μόνο τα δύο άτυπα σημειώματα δεν του είχαν δοθεί. "Ακουσα σήμερα από τον κ. Κασουλίδη", είπε ο κ. Κυπριανού, "πράγματα τα οποία δεν γνώριζα καθόλου".

    Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του Γιαννάκη Μάτση, ανέφερε ότι ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ φαίνεται ότι συμφωνεί μαζί του, για τη μη έγκαιρη και ελλιπή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, περί αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού τόνισε εμφαντικά ότι ο ίδιος δεν μίλησε για αποχώρηση.

    "Αν δεν έχουμε έγκαιρη ενημέρωση, πώς θα εκφράζουμε έγκαιρα και άποψη" παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Τέλος, απέρριψε κατηγορηματικά ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η στάση και η αντίδραση του ΔΗΚΟ υποκρύβει κάποιες σκοπιμότητες, εν όψει Προεδρικών εκλογών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.23 (+0.69)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.32 (+0.04)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     70.20 (+0.40)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.10 (-0.58)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  90.26 (+5.12)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.87 (+0.29)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.43 (-1.72)
        Αλλες Εταιρείες                         56.24 (+0.70)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 896487.020
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [03] (Κ) Κασουλίδης - δήλωση στο ΚΥΠΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν αποτελεί έγγραφο του Ραούφ Ντενκτάς, ούτε των Ηνωμένων Εθνών το άτυπο έγγραφο που επιδόθηκε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, διευκρίνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι το έγγραφο αποτελούσαν τα δύο κεφάλαια της Δέσμης Ιδεών που αφορούν τους αντικειμενικούς σκοπούς και τις κατευθυντήριες γραμμές, τα οποία ο κ. Ντενκτάς εισηγείτο όπως γίνουν αποδεκτά.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το άτυπο έγγραφο διαβιβάστηκε προς τον Πρόεδρο Κληρίδη από τον κ. Φεϊσέλ, ως εισήγηση του Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να γίνει αποδεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Αυτό είναι το έγγραφο, το οποίο ο Πρόεδρος απέρριψε, αλλά δεν αποτελεί πρόταση των ΗΕ," εξήγησε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Τουρκία - Προετοιμασία Συμβουλίου Σύνδεσης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, εμποδίζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, την επίτευξη κοινής θέσης των "15", ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας στις 29 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι διαφωνίες εντοπίζονται και στα δύο σκέλη της κοινής θέσης, δηλαδή στο καθαρά κοινοτικό οικονομικό και το πολιτικό.

    Στο καθαρά κοινοτικό, τα προβλήματα είναι μικρότερα και οι διαφορές είναι περισσότερο φραστικής διατύπωσης του κειμένου. Το σχέδιο κοινής θέσης, με βάση το οποίο γίνεται η συζήτηση στο πλαίσιο των "15" επισημαίνει, για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα, ότι θα πρέπει να αποδεσμευθούν το συντομότερο δυνατόν.

    Η Ελλάδα ζητά να γίνεται σαφέστατη σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με την αποδοχή, εκ μέρους της Αγκυρας, της απόφασης της Ενωσης της 15ης Ιουλίου 1996, η οποία καλούσε, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τα Ιμια. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι διαφορές αυτές μπορούν να ξεπερασθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Αντίθετα, οι διαφωνίες είναι πολύ σοβαρές στον πολιτικό τομέα, όπου οι 14 εταίροι πιέζουν την Ελλάδα να δεχθεί ως κοινοτική θέση το περιεχόμενο της συζήτησης του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, στις 15 Μαρτίου στο Απελντορν της Ολλανδίας.

    Η προεδρία της ΕΕ και οι εταίροι ισχυρίζονται ότι στο Απελντορν συμφωνήθηκε απ' όλους, έστω και άτυπα, και θα πρέπει να αναφερθεί στην κοινή θέση, η "απόφαση", η οποία θα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για την εμβάθυνση των σχέσεων της Κοινότητας με την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση σε επίπεδο των "15". Αυτή είναι μία απο τις πιο σοβαρές διαφωνίες που εμποδίζει, μέχρι στιγμής, την επίτευξη κοινής θέσης.

    Αναφορικά με τα άλλα θέματα του Συμβουλίου Σύνδεσης, στις Βρυξέλλες, θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει πλήρης συμφωνία για τον αγροτικό τομέα, όπου προβλέπεται μία εκατέρωθεν αύξηση των ποσοστώσεων, η μείωση των δασμών, σε μια σειρά γεωργικών προϊόντων.

    Εξάλλου, η ολλανδική προεδρία ενημέρωσε τους εταίρους, ότι η συνάντηση (σε επίπεδο κορυφής) της 27ης Ιουνίου δεν θα περιορισθεί μόνο στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, αλλά θα διευρυνθεί και προς τις χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Λίχτενσταϊν, Ισλανδία).

    Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα προκληθεί η Μάλτα αλλά και η Τουρκία, για την οποία φαίνεται ότι γίνεται αυτή η διεύρυνση. Πάντως, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, επεσήμαναν στην ολλανδική προεδρία ότι η διεύρυνση των "καλεσμένων" μπορεί να προκαλέσει τη δυσφορία των υποψηφίων για ένταξη χωρών, δηλαδή της Κύπρου, και εκείνων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [05] (K) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - σημειώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, διευκρίνισε σήμερα ότι δεν υπάρχει έγγραφο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, ότι το άτυπο σημείωμα αφορά εισηγήσεις του Ντεντκάς και όχι έγγραφό του.

    "Η ορθή τοποθέτηση δεν μιλά για έγγραφο Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα έγγραφα εξακολουθούν να είναι τα άτυπα έγγραφα τα οποία ετοίμασε ο κ. Φεϊσέλ, και το περιεχόμενό τους ή τμήμα του περιεχόμενου τους προέρχεται από ερώτηση του Ντενκτάς," δήλωσε σήμερα ο κ. Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πρωϊνές δηλώσεις του κ. Κασουλίδη για το θέμα των δύο άτυπων εγγράφων.

    Επομένως, εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης, "δεν είναι έγγραφο του Ντενκτάς, είναι έγγραφο του εκπροσώπου του Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και αυτό τα λέει όλα". Ο κ. Κασουλίδης, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, δεν είπε ότι υπάρχει έγγραφο Ντενκτάς.

    Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχουν τα δύο άτυπα σημειώματα στα οποία ο εκπρόσωπος των ΗΕ παρουσιάζει περίληψη του τί διαμείβεται ή τι διεξάγεται στην πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Ενα από τα άτυπα έγγραφα περιλάμβανε συγκεκριμένη ερώτηση του Ντενκτάς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί πλήρως για τα σημειώματα.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν και άλλα σημείωματα, ο Κυβερνητικός Εκρπόσωπος απάντησε αρνητικά, και πρόσθεσε "ούτε υπάρχει τίποτε νεώτερο από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Φεϊσέλ."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Επίσκεψη Αμερικανών - Βρώμικο Χρήμα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Πανίκο Χατζηλοίζου.

    Το κλιμάκιο απαρτίζουν οι αξιωματούχοι του Υπουργείου, Κέβιν Χον, ο Αλπερτ Μόι, ο Πώλ Ούττερπακ και ο Τζών Μακντόελ.

    Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του συντονισμού των προσπαθειών των δύο κυβερνήσεων για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συναντήθηκαν σήμερα με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας που ασχολούνται με την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και συζήτησαν θέματα κανονισμών, εφαρμογής και εκπαίδευσης.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία χαρακτήρισε την επίσκεψη ως "πολύ παραγωγική", και πρόσθεσε ότι οι τέσσερις Αμερικανοί "προσβλέπουν σε συνέχιση της συνεργασίας (με την κυπριακή κυβέρνηση) στον τομέα της πάταξης του οικονομικού εγκλήματος".

    "Η Κύπρος τοποθετήθηκε πρόσφατα στην ίδια κατηγορία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και η επίσκεψη αυτή σκοπό έχει να βοηθήσει τις προσπάθειες των δύο χωρών στην πάταξη του οικονομικού εγκλήματος," κατέληξε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΑΖΚ/ΜΜ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 18 April 1997 - 18:46:45 UTC