Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - 2η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
  • [02] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Κύπρου
  • [03] Χαν - αποχώρηση
  • [04] Ευρω - Μεσογειακή Διάσκεψη
  • [05] Θεμέλιος λίθος - Νέο Γενικό Νοσοκομείο
  • [06] Χαν Σουνγκ Τζου - Συνέντευξη Τύπου

  • [01] ΥΠΕΞ - 2η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, αναχωρεί σήμερα στη Μάλτα, για να συμμετάσχει στη Δεύτερη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στη πόλη Βαλέτα, στις 15 και 16 Απριλίου.

    Ο ΥΠΕΞ, θα προσφωνήσει τη Διάσκεψη και θα έχει σειρά επαφών με ομόλογούς του από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και χώρες της Μεσογείου, στο περιθώριο της Διάσκεψης.

    Τον Υπουργό Εξωτερικών, συνοδεύει ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, Πανίκος Πούρος και αντιπροσωπεία από υπηρεσιακούς παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα διαπιστευτήρια της στο Βασιλιά της Νορβηγίας, Χάραλντ τον Πέμπτο, επέδωσε σε επίσημη τελετή στα Ανάκτορα της πρωτεύουσας Οσλο, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νορβηγία, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Μετά την τελετή, η κ. Μαρκουλλή έγινε δεκτή σε ακρόαση από το Βασιλιά στον οποίο διαβίβασε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και ενημέρωσε το Βασιλιά για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, τις εξελίξεις σε ότι αφορά στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Νορβηγία, η κ. Μαρκουλλή είχε επίσης συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του Νορβηγικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

    Είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Νορβηγικού Κοινοβουλίου, και με Κύπριους και Ελλαδίτες, που είναι εγκατεστημένοι στη Νορβηγία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Χαν - αποχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουνγκ Τζου ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση στην οποία διορίστηκε τον περασμένο Μάιο.

    Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λευκωσία, ο κ. Χαν δήλωσε ότι έχει ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ότι δεν επιθυμεί παράταση, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής περιόδου του διορισμού του, στις 30 Απριλίου.

    "Δεδομένης της μεγάλης έντασης που επικρατεί με στόχο την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, εντός του 1997, σκέφτηκα ότι θα ήταν προς το συμφέρον των μερών να διοριστεί ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος θα μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο κυπριακό πρόβλημα", τόνισε ο κ. Χαν.

    Ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης πρόσθεσε ότι εκτός από τη μεγάλη απόσταση μεταξύ της Σεούλ και της Κύπρου, οι ευθύνες του δεν του επιτρέπουν να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο που είναι αναγκαίος για το Κυπριακό, σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας.

    Ο κ. Χαν δήλωσε ότι ήταν μεγάλο προνόμιο και τιμή για τον ίδιο να υπηρετήσει ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη φιλία που μοιράστηκε με το λαό της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε, έχει συγκινηθεί ιδιαίτερα από την αγάπη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αλλά και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η αγάπη και αφοσίωση θα μεταφραστεί σε συνολική λύση προς όφελος των δύο κοινοτήτων, η οποία θα διασφαλίζει την ασφάλεια, την ισότητα και την ευημερία για όλους τους Κυπρίους.

    "Κατάγομαι και εγώ από μια μοιρασμένη χώρα, και δεν υποτιμώ τις λεπτές και πολύπλοκες διαδικασίες στην προσπάθεια εξισορρόπησης των εσωτερικών και εξωτερικών πιέσεων και συμφερόντων", σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Οι ευθύνες και οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο ηγέτες είναι τεράστιες, επεσήμανε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι έφθασε η ώρα να επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση και το θάρρος για την επανένωση της νήσου.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τον κυπριακό λαό να προσφέρει στους ηγέτες του όλη την υποστήριξη και ενθάρρυνση που χρειάζεται για την επίλυση του Κυπριακού.

    "Θα εξακολουθήσω να παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις σ' αυτό το νησί, και ανυπομονώ να ακούσω για την επίτευξη συνολικής λύσης στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο κ. Χαν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Ευρω - Μεσογειακή Διάσκεψη

    Βαλέτα,Μάλτα,14/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, άρχισαν να καταφθάνουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι αξιωματούχοι 27 Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών κρατών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη 2η Ευρω - Μεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών, η οποία αρχίζει αύριο, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των 15 χωρών μελών της ΕΕ και τους μεσογειακούς εταίρους τους.

    Την Κύπρο θα αντιπροσωπεύσει στη Διάσκεψη ο ΥΠΕΞ, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Βαλέτα αργότερα σήμερα, από την Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Γιαννάκη Κασουλίδη στο εξωτερικό από την ημέρα που ανέλαβε το ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει αύριο κατά την εναρκτήρια τελετή, όπου όλοι οι επίσημοι θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό στο Ευρω - Μεσογειακό Κέντρο Διασκέψεων της Μάλτας, ένα εντυπωσιακό κτίριο του 17ου αιώνα. Στο χαιρετισμό του ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να κάνει μόνο μια αναφορά στο Κυπριακό, αφού η Διάσκεψη της Μάλτας δεν θεωρείται ως το βήμα μέσω του οποίου μπορούν να προωθηθούν οι προσπάθειες για λύση του προβλήματος. Ωστόσο, προγραμματίζονται κατ'ιδίαν συναντήσεις του ΥΠΕΞ με ομολόγους του, κυρίως από χώρες της ΕΕ.

    Κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της Διάσκεψης, την Τετάρτη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα μιλήσει στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας. Η Διάσκεψη θα ασχοληθεί επίσης με την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική πτυχή της συνεργασίας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις ατόμων που παρακολουθούν από κοντά την Ευρω - Μεσογειακή Διάσκεψη, οι συμμετέχοντες αναμένεται να δώσουν έμφαση στην τρίτη πτυχή της συνεργασίας, στην οποία είναι εύκολο να καταλήξουν σε αποφάσεις.

    Στη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης αναμένεται επίσης να επαναβεβαιωθεί η υποστήριξη των 27 κρατών που συμμετέχουν σε ένα Χάρτη για την Ειρήνη και τη Σταθερότητα και σε σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Ωστόσο δεν έγινε ακόμη γνωστό εάν θα ληφθεί απόφαση για υπογραφή του Χάρτη στη διάρκεια της επόμενης Υπουργικής Διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία το 1999 γιατί συνεχίζονται ακόμη οι συζητήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Κύπρος συμφωνεί με το Χάρτη, ο οποίος βασίζεται στο Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Οι 27 Υπουργοί θα αξιολογήσουν την πορεία του Ευρω - Μεσογειακού συνεταιρισμού, που καθιερώθηκε στη Βαρκελώνη, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη το 1995. Επίσης θα καθορίσουν την πορεία της μελλοντικής εξέλιξης της συνεργασίας και θα δώσουν ώθηση στην όλη διαδικασία.

    Στη Βαρκελώνη η ΕΕ και οι 12 νότιοι εταίροι της συνεργασίας διακήρυξαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια μόνιμη και σταθερή συνεργασία και να εδραιώσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, η οποία να βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη, το διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό.

    Ενα θέμα που απασχολεί τη Διάσκεψη και για το οποίο εκφράζονται φόβοι που ίσως επηρεάσει τις εργασίες της, είναι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μετά την απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει οικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Στη Διάσκεψη της Μάλτας αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Νταβίντ Λεβί, ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφατ, ο ΒΓΓ της Οργάνωσης Αραβικών Κρατών, Αχμέτ Μπεν Χαλλί και Υπουργοί Εξωτερικών άλλων αραβικών κρατών.

    Την Ελλάδα θα αντιπροσωπεύσει στη Διάσκεψη ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Θεμέλιος λίθος - Νέο Γενικό Νοσοκομείο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως το "μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο υποδομής στον τομέα της υγείας", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το θεμέλιο λίθο του οποίου κατέθεσε σήμερα το απόγευμα.

    Κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε πάντοτε με ευαισθησία τόσο τις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας όσο και τα αιτήματα των διαφόρων ομάδων και φορέων, για βελτίωση των υφιστάμενων και ίδρυση νέων Υπηρεσιών, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ένα επίπεδο Υπηρεσιών Υγείας εφάμιλλο εκείνου των ανεπτυγμένων χωρών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι το νέο Γενικό Νοσοκομείο αναμένεται να παραδοθεί στους λειτουργούς υγείας σε πέντε χρόνια από σήμερα και θα εξυπηρετεί, όχι μόνον τους κατοίκους της πόλης και Επαρχίας Λευκωσίας, αλλά και το σύνολο του κυπριακού λαού, ως Νοσοκομείο για υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε με συνέπεια μια πολιτική συνεχούς βελτίωσης των Υπηρεσιών Υγείας, με την ισόρροπη ανάπτυξη της υποδομής σε όλες τις περιοχές, αστικές και αγροτικές, και τη στελέχωσή τους κατά τρόπο που όλοι οι Κύπριοι πολίτες, να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.

    "Με τη συμπλήρωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας", συνέχισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "και με την υλοποίηση της απόφασής μας, για ανέγερση του νέου Νοσοκομείου στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, κάθε πόλη και Επαρχία, θα διαθέτει ένα άρτια εξοπλισμένο νοσηλευτήριο".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι, εξίσου σημαντική με την ανάπτυξη της νοσοκομειακής υποδομής, είναι και η αναβάθμιση των γνώσεων του προσωπικού των Υπηρεσιών Υγείας και γι' αυτό τον σκοπό το Υπουργείο Υγείας διαθέτει οργανωμένα προγράμματα, τόσο για ντόπια εκπαίδευση των λειτουργών του όσο και για αποστολή τους στο εξωτερικό.

    Επιπρόσθετα, τόνισε ότι στο χώρο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας προγραμματίζεται η δημιουργία βιβλιοθήκης επιστημών υγείας καθώς και η ανέγερση κτιρίου όπου θα στεγάζεται η Νοσηλευτική Σχολή.

    Ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, μιλώντας στην τελετή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ανεγείρεται σε έκταση 175 περίπου στρεμμάτων γης, σε τοποθεσία που διασφαλίζει μέσω του πρωτεύοντος οδικού δικτύου, την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σ' αυτό. Ιδιαίτερη έμφαση, πρόσθεσε, δόθηκε στην προσπάθεια αρμονικής ένταξης του Νοσοκομείου στο περιβάλλον της περιοχής, μια και γειτνιάζει με το Εθνικό Πάρκο της Αθαλάσσας.

    Συνεχίζοντας ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι το Νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 450 κλινών και θα στεγάσει όλες τις Κλινικές του υφιστάμενου Γενικού Νοσοκομείου, καθώς και του Μακάρειου Νοσοκομείου, στο οποίο θα παραμείνουν μόνον οι Κλινικές που αφορούν τη μάνα και το παιδί, όπως ήταν και ο αρχικός του προορισμός.

    Το Νοσοκομείο θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, και σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου λειτουργίας των τεχνολογικών συστημάτων προς άμεση επέμβαση, σύστημα κλιματισμού και αερισμού κατάλληλα προσαρμοσμένο για πρόληψη μετάδοσης μικροβίων και άλλα.

    Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί παρέχει την ευχέρεια για ένταξη και άλλων υπηρεσιών, όπως τη Νοσηλευτική Σχολή και το Κέντρο Συνεχούς Επιμόρφωσης, που θα προωθηθούν με δωρεά της οικογένειας Νίκου Σιακόλα, ενώ στον ίδιο χώρο είναι δυνατό να ανεγερθεί και το "Παρασκευαίδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο" και προς τούτο αναμένεται η απάντηση της οικογένειας Γώγου Παρασκευαίδη.

    Υπάρχει επίσης χώρος για τα προκλινικά εργαστήρια, τα οποία θα αποτελέσουν τον πρόδρομο για ιατρικές σπουδές στην Κύπρο, καθώς και για την ανέγερση σύγχρονου Κέντρου Παραπληγικών.

    Τέλος, ο κ. Σολωμής αναφέρθηκε στην αξιόλογη συμβολή του προκατόχου του Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, είχε θέσει την προώθηση αυτού του έργου ως μία από τις προτεραιότητές του.

    Σημειώνεται ότι, την ίδια μέρα, 14 Απριλίου 1939, πριν από 58 χρόνια, είχε κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος του υφιστάμενου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, γι' αυτό κι επιλέγηκε η σημερινή μέρα για να κατατεθεί κι ο θεμέλιος λίθος του νέου ΓΝΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [06] Χαν Σουνγκ Τζου - Συνέντευξη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αποχωρών Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, τόνισε σήμερα ότι τώρα υπάρχει περισσότερη ελπίδα να προσέλθουν οι Ε/Κ και οι Τ/Κ στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων απ'ότι στο παρελθόν.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστήριξε επίσης ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα διάφορα υποτιθέμενα χρονοδιαγράμματα, αλλά η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων και η επίτευξη προόδου.

    Οταν αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, σημείωσε, και έχουν αποτελέσματα, η πραγματική διαπραγματευτική διαδικασία θα συμβάλει στο "ξεπέρασμα" των διαφόρων χρονοδιαγραμμάτων και θα διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι "πολύ πιο αισιόδοξος" τώρα από ότι στην προηγούμενη επίσκεψή του.

    "Το καλό νέο από την προπαρασκευαστική διαδικασία είναι ότι έχει τηρηθεί το μορατόριουμ των δηλώσεων, ενώ αυτή καθ'αυτή η διαδικασία έχει αποβεί ιδιαίτερα εποικοδομητική", επεσήμανε ο ο κ. Χαν.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η περίοδος μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι μετά αρχίζει η προεκλογική περίοδος, προσφέρει αρκετό χρόνο για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, ο κ. Χαν δήλωσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιού είδους διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί η συμφωνία.

    "Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να συναντηθούν και να σμυκρίνουν τις διαφορές, και όχι κατά πόσο υπάρχει αρκετός χρόνος για επίτευξη συμφωνίας πριν την εκπνοή των υποτιθέμενων χρονοδιαγράμματων", τόνισε ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης.

    Κληθείς να προσδιορίσει τον στόχο μιας συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς, ο κ. Χαν απάντησε "σκοπός μιας τέτοιας συνάντησης είναι η εξεύρεση μια συνολικής διευθέτησης" σημειώνοντας ότι αυτό εξυπακούει και οποιεσδήποτε άλλες συμφωνίες, δραστηριότητες ή διαδικασίες που θεωρούνται αναγκαίες για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίστηκε ο κ. Χαν όταν κλήθηκε να αποδώσει ευθύνες για τη μή επίτευξη μέχρι σήμερα, λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν δίκαιο να κατηγορηθεί κανείς για έλλειψη πολιτικής βούλησης και καλής θέλησης.

    Αναφερόμενος στη Δέσμη Ιδεών, ο κ. Χαν δήλωσε ότι "κάποιες ιδέες και κάποια σημεία της Δέσμης αυτής αναπόφευκτα θα εμπλακούν στη διαπραγμάτευση".

    Ερωτηθείς κατά πόσο κατά τη διάρκεια του διορισμού του είχε την υποστήριξη όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Χαν εξέφρασε ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία των ενδιαφερομένων μερών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και Βρετανίας.

    "Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το βαθμό διαβούλευσης και συντονισμού με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ και με τους ειδικούς αντιπροσώπους για την Κύπρο", δήλωσε ο κ. Χαν. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι ουδέποτε σκέφτηκε ότι ο μεγάλος αριθμός ειδικών αντιπροσώπων θα δημιουργούσε σύγχυση στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον αμερικανικό ρόλο στο Κυπριακό δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν ιδιαίτερα βοηθητική αλλά και προσεκτική απέναντι στις προσπάθειες του ΟΗΕ, ενώ σημείωσε ότι και η Ευρώπη "αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας".

    Τέλος, ο κ. Χαν αποκάλυψε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν έχει ήδη αρχίσει τις επαφές για εξεύρεση του διαδόχου του, αλλά απέφυγε να δώσει τα ονόματα που συζητούνται.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση του για μή παράταση του διορισμού του μοιάζει με την περίπτωση του καπετάνιου που εκγαταλείπει το πλοίο που βυθίζεται, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, "το πλοίο αυτό δεν βυθίζεται".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 14 April 1997 - 19:39:16 UTC