Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοφίδης - Πρόεδρος - Φεϊσέλ
  • [02] Χριστοφίδης - Κυπριακό - ΗΠΑ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Εκδήλωση - Κρανιδιώτης - Κασουλίδης

  • [01] (Κ) Χριστοφίδης - Πρόεδρος - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα μέτρα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν καλό κλίμα και αναμένει την ανταπόκριση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Τα μέτρα", είπε, "δεν είναι σπασμωδικά και πρόσκαιρα, αλλά τέτοια που να οδηγήσουν με θετικά βήματα στην επαναπροσέγγιση", και τόνισε πως πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι ο στόχος της επαναπροσέγγισης είναι σωστός "και πρέπει να επιδιωχθεί δραστικότερα και με πιο αποφασιστικά μέτρα και μέσα".

    "Αντίθετη πολιτική", είπε, είναι εκείνη που ακολουθεί ο Ντενκτάς γιατί εξυπηρετεί τα σχέδια και τους στόχους του".

    Χαρακτηρίζοντας "θετικές και ευπρόσδεκτες" όλες τις προτάσεις των κομμάτων πάνω στο θέμα, ο κ. Χριστοφίδης απέρριψε τις κατηγορίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, για καλλιέργεια εθνικιστικού και σωβινιστικού περιβάλλοντος.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προτείνει τα μέτρα τα οποία πιστεύει ότι θα οδηγήσουν θετικά προς την επαναπροσέγγιση", είπε, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "κινείται σταθερά και αταλάντευτα μέσα σε πλαίσια ελευθερίας, δημοκρατίας" και ότι "κάτι που θα του πιστώσει η κυπριακή πολιτική Ιστορία είναι ότι συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό στη δημιουργία ήπιου δημοκρατικού κλίματος στον τόπο".

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη σημερινή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν υπάρχει ο,τιδήποτε νεώτερο.

    "Υπάρχουν ενθαρρύνσεις, βάσει των εξελίξεων, αλλά όλοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει ακόμα υπόλοιπο για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο, για να μπορούμε να μπούμε σε απευθείας συνομιλίες", είπε.

    Πρόσθεσε ότι ο χρόνος για επίτευξη απευθείας διαβουλεύσεων, που τοποθετείται στα μέσα Ιουνίου, παραμένει, και χαρακτήρισε "ορθή" τη θέση Φεϊσέλ ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν γιατί, όπως είπε, "για να φτάσουμε σε απευθείας συνομιλίες, πρέπει να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο το έδαφος".

    Πρέπει, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, "να υπάρξει κοινό έδαφος και να μιλούν όλοι με την ίδια γλώσσα. Διαφορετικά θα μιλούμε για ακόμα ένα γύρο συνομιλιών για χάρη των συνομιλιών".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι "στο τέλος των διαβουλεύσεων θα γίνει συνολική αξιολόγηση του όλου πακέτου, αν αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι το επιθυμητό για να ξεκινήσουμε απευθείας διαβουλεύσεις".

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και ότι ο ΓΓ των ΗΕ καλεί και πάλιν τα μέρη να προχωρήσουν σε διαδικασίες που να οδηγήσουν σε προοδο.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Φεϊσέλ, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε επίσης την επείγουσα ανάγκη διορισμού αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους. Αυτό, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, είναι ένα ουσιώδες θέμα που πρέπει να φτάσει σε αίσιο τέλος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [02] Χριστοφίδης - Κυπριακό - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι το Κυπριακό είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά έχουμε διαβεβαίωση ότι η λύση του Κυπριακού είναι μέσα στις προτεραιότητές τους.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι παραμένει πάγια θέση των ΗΠΑ να ρίξουν το βάρος τους στην προώθηση λύσης του Κυπριακού και ότι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι πλησιάζει η χρονιά της Κύπρου.

    Υπάρχουν δηλώσεις του βετεράνου Αμερικανού πολιτικού, Βουλευτή Λη Χάμιλτον, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, ο οποίος τονίζει ότι κανένας δεν δέχεται το στάτους κβο στην Κύπρο και ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν για να βρουν λύση στο Κυπριακό.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πολιτικός αναφέρθηκε επίσης και στον βεβαρυμένο κατάλογο θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και σημείωσε ότι η Κύπρος πρέπει να έχει τη σειρά της.

    Σε χθεσινές δηλώσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο κ. Χάμιλτον αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πραγματικά θέλει να προσπαθήσει να προωθήσει λύση στο Κυπριακό κι ότι "όλοι μας είμαστε πολύ απογοητευμένοι με το στάτους κβο που επικρατεί στην Κύπρο για πολλά χρόνια."

    Πρόσθεσε πως το πρόβλημα από τη σκοπιά της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ότι συνεχώς εισέρχονται άλλα πράγματα κι ότι η ημερήσια διάταξη της εξωτερικής τους πολιτικής είναι πολύ φορτωμένη, γι αυτό "δεν είναι εύκολο να κάνουμε αυτούς που διαμορφώνουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική να εστιάσουν την προσοχή τους πάνω στο Κυπριακό."

    Καταλήγοντας, ο κ. Χάμιλτον εξέφρασε την ελπίδα ότι "η χρονιά της Κύπρου θα έλθει. Εγώ σίγουρα θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό", βεβαίωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          79.52 (-0.05)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.43 (-0.06)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     69.06 (+0.26)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.27 (-1.27)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.62 (+1.09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.84 (-0.71)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.00 (-1.46)
        Αλλες Εταιρείες                         56.13 (+0.21)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1181948.658
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Εκδήλωση - Κρανιδιώτης - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλαδας, Γιαννάκης Κασουλίδης και Γιάννος Κρανιδιώτης, αντίστοιχα, τόνισαν σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μπορούν να διεξαχθούν μόνο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, ανέφεραν ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία αυτή θα ήταν επιθυμητή, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

    Σε ομιλίες τους, στην πρώτη εκδήλωση που οργάνωσε το Τμήμα Κύπρου της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, οι κύριοι Κασουλίδης και Κρανιδιώτης αναφέρθηκαν επίσης στον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η προοπτική της ένταξης στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, στο ρόλο της Ελλάδας και τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και στο θέμα του διαρθρωμένου διαλόγου Κύπρου - ΕΕ.

    Στην ομιλία του, με θέμα "Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ", ο Ελληνας Υφυπουργός είπε ότι η Ελλάδα "με το στρατηγικό πλεονέκτημα του κράτους - μέλους της ΕΕ λειτουργεί ως ο ρυθμιστικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή προοπτική και των δύο χωρών" και ανέφερε ότι "η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος".

    Ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι με την απόφαση της 6ης Μαρτίου, 1995, η κυπριακή κυβέρνηση διασφαλίζει το ρόλο του νόμιμου συνομιλητή στην προενταξιακή διαδικασία, αλλά και μετά την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ενώ ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου αποτελεί εσωτερική ευρωπαϊκή υπόθεση και δεν μπορεί να υπάρξει βέτο από καμία τρίτη χώρα, ενοοώντας την Τουρκία.

    Επεσήμανε ακόμα ότι η Κύπρος πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για ενσωμάτωση του Κοινοτικού κεκτημένου. Επεσήμανε ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και ότι είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για την ενσωμάτωση του 80% του Κοινοτικού κεκτημένου, μέχρι την έναρξη των ενταξιακών.

    Αναφορικά με το θέμα σύνδεσης της ένταξης, αφού προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού, που επιχειρείται από ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, ο κ. Κρανιδιώτης τη χαρακτήρισε "αυθαίρετη" και, αφού επεσήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να γίνει "επ' ωφελεία ολόκληρου του πληθυσμού", τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση.

    Οπως είπε, η προσπάθειά μας πρέπει να κατατείνει στο να πεισθούν τόσο ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ όσο και η Τ/κ ηγεσία ότι η ένταξη θα συμβάλει στην επίλυση των φόβων και της ανασφάλειας των δύο κοινοτήτων και θα παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις, που θα επιτρέψουν τη συνεργασία και την ειρηνική τους συνύπαρξη.

    Ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου παραμένει η αξιοποίηση του χρόνου που απομένει, μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να προβληθούν στην Τ/κ πλευρά τα πλεονεκτήματα της ένταξης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να συνεχίσει τις επαφές της με τη Τ/κ κοινωνία και τους φορείς της σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, υπέδειξε.

    Αναφερόμενος στην εμπλοκή στο θέμα του διαρθρωμένου διαλόγου της ΕΕ με την Κύπρο, λόγω της εμμονής μερικών χωρών στη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν καταστήσει σαφές ότι η Τ/κ πλευρά μπορεί να διορίσει εκπροσώπους της στη διαπραγματευτική ομάδα που θα συστήσει η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαμόρφωση, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, μιας κοινά αποδεκτής θέσης, για τη σύγκληση του διαρθρωμένου διαλόγου."

    Τόνισε δε ότι ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να ασκήσει συντονισμένες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά, για άμβλυνση της αδιαλλαξίας της, ώστε να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, όμως, ανέφερε ότι στην αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα γίνει μεν δεκτή στην ΕΕ, στο σύνολό της, όμως η Συνθήκη προσχώρησης θα εφαρμόζεται στο ελεύθερο τμήμα της, όπως συμβαίνει και με την Τελωνειακή Ενωση.

    Για το θέμα των παρεκκλίσεων από το Κοινοτικό κεκτημένο, ο Ελληνας ΥΦΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο περιεχόμενο της λύσης, που θα γίνει αποδεκτό για το πολιτικό ζήτημα και πώς αυτή η λύση θα κατοχυρώνει, προκειμένου να είναι βιώσιμη, την πλήρη εφαρμογή του Κοινοτικού κεκτημένου, στο σύνολο του κυπριακού εδάφους, μετά την παρέλευση ορισμένου σύντομου χρόνου εφαρμογής των παρεκκλίσεων."

    Ο κ. Κρανιδιώτης τάχθηκε υπέρ του πολιτικού διαλόγου για λύση του Κυπριακού και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι "αυτό που προέχει στο προσεχές διάστημα και εφόσον ο πολιτικός διάλογος σημειώνει πρόοδο, είναι η ανάληψη παράλληλων πρωτοβουλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για διάλογο σχετικά με το μορατόριουμ πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, για επαφές με κοινωνικούς, οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της Τ/κ πλευράς".

    "Θα μπορούσε να εξεταστεί η επανεργοποίηση της κοινής δράσης ΕΕ, για την Κύπρο, μεταξύ των στοιχείων της οποίας θα περιλαμβανόταν και η σύγκληση μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, με τη συμμετοχή των χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας," ανέφερε.

    Ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι "το μήνυμα που στέλνεται στην Τουρκία είναι καθαρό. Η εποικοδομητική της συνεργασία, στην επίλυση του Κυπριακού και η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα συμβάλει θετικά στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, σε ομιλία του με θέμα "Το Μοντέλο της Κυπριακής Ενταξης στην ΕΕ", αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μπορούσε να γίνει κατ' αρχήν αποδεκτή η συμμετοχή των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία.

    Οπως είπε, οι προϋποθέσεις αυτές είναι ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με τη νομιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας" και ότι "η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι ούτε συζητήσιμη ούτε και θα μπορούσε να αναβληθεί".

    Ο τρίτος όρος, είπε ο ΥΠΕΞ, είναι "η τροχιοδρόμηση μιας συμφωνημένης λύσης, μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαρπαγματεύσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και των Τ/Κ, κατά τρόπο που θα αντικατοπτρίζει τις συνταγματικές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν".

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "παρήγορο" το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Επίτροπος της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρούκ, καθώς και εκπρόσωποι κρατών - μελών διαβεβαιώνουν ότι αποδέχονται τις βασικές αυτές προϋποθέσεις. "Επομένως," είπε, "θα πρέπει λογικά να μην προκύπτει δυσκολία στην εξεύρεση λεκτικού κοινούς αποδοχής για τον πολιτικό διάλογο με την Κύπρο, εκτός εάν τα κίνητρα είναι άλλα".

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ, αν το επιθυμούν, στην επίσημη αντιπροσωπεία της κυπριακής κυβέρνησης που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και είπε ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των Τ/Κ συνειδητοποιεί τις τεράστιες προοπτικές που διανοίγονται από την προοπτική της ένταξης.

    "Η περίπτωση του κυπριακού προβλήματος," είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κασουλίδης, "προσφέρει στην Ενωση μια μοναδική ευκαιρία να ασκήσει επί του θέματος κοινή εξωτερική πολιτική με όλα τα εχέγγυα επιτυχίας, χρησιμοποιώντας την ενταξιακή πορεία σαν μοχλό που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τελικά και τα συμφέροντα των 14, της Ελλάδας, της Τουρκίας, και της Κύπρου". Μόνον η ΕΕ, τόνισε, έχει στη διάθεσή της αυτό τον μοχλό.

    Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί πρίν από τη λύση του Κυπριακού, γιατί η ΕΕ δεν θέλει την "εισαγωγή" του προβλήματος στους κόλπους της, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι "το Κυπριακό είναι ήδη ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει σημαντικά συμφέροντα της Ενωσης, ανεξάρτητα από το εάν η Κύπρος αποτελέσει μέλος ή όχι".

    Στην εκδήλωση, με τίτλο "Η ΕΕ και τα εθνικά θέματα", παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χριστόφορος Χριστοφόρου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου, καθώς και άτομα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 11 April 1997 - 20:47:48 UTC