Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντικατάσταση Μπίτι
  • [02] Κυπρο - βουλγαρική συμφωνία
  • [03] Δηλώσεις Αλέκου Μιχαηλίδη
  • [04] Κληρίδης - Σλαβίνσκι
  • [05] Μιχαηλίδης - ΔΗΣΥ
  • [06] Χριστοφίδης - Κυπριακό
  • [07] Δηλώσεις Κληρίδη
  • [08] Εκπρόσωπος - Ντεμιρέλ
  • [09] Εκπρόσωπος - Αντικατάσταση Μπίτι

  • [01] Αντικατάσταση Μπίτι

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,10/04/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο νύν Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρουμανία Αλφρεντ Μόουζες αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσιαρτ Μπίτι, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η τοποθέτηση του κ. Μόουζες στη θέση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα και θα είναι στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου νέων τοποθετήσεων πρέσβεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία θα είναι ο κ. Μαρκ Πάρις, ο οποίος αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Ειδικός Βοηθός του Προέδρου και Ανώτερος Διευθυντής για Σχέσεις Εγγύς Ανατολής και Νότιας Ασίας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Πάρις πρόκειται να αντικαταστήσει το νυν Πρέσβη στην Αγκυρα Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος θα τοποθετηθεί στη θέση του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Καναδά.

    Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο γνωστός στην Κύπρο και την Ελλάδα, Διευθυντής του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Κέρι Κάβανο να τοποθετηθεί Πρέσβης στην Αθήνα, αντικαθιστώντας τον κ. Τόμας Νάϊλς.

    Εάν η συγκεκριμένη πληροφορία αποδειχθεί αληθινή σημαίνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την τοποθέτηση, στο σημαντικό πόστο της Αθήνας, διπλωμάτη με βαθιά γνώση του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών διαφορών, ο οποίος θα παίξει ρόλο συντονιστή των αμερικανικών προσπαθειών για επίλυση των περίπλοκων και εξαιρετικά δύσκολων προβλημάτων στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Κυπρο - βουλγαρική συμφωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συμφωνία με την οποία διευρύνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης της Κύπρου ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου και κέντρου παροχής υπηρεσιών, υπεγράφη σήμερα μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας.

    Η συμφωνία για συνεργασία στους τομείς των ταχυδρομείων και των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των δυο χωρών, υπεγράφη μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του νέου Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιου Ιεροδιακόνου και του Υπουργού Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, Αντόνι Σλαβίνσκι.

    Βάσει της συμφωνίας, θα ληφθούν μέτρα για συνεχή ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας των ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας και για ενθάρρυνση της διακίνησης μέσω των δυο χωρών, ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

    Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες πήραν επίσης μέρος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσος Πύργος και αξιωματούχοι του Υπουργείου, ενώ στη βουλγαρική αντιπροσωπεία, συμμετείχε και ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο, Αλεξέι Ιβάνοφ.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Ιεροδιακόνου ανέφερε πως αυτή "θα αυξήσει τη μετάδοση ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μεταξύ των δυο χωρών", ενώ συνάμα δείχνει ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, αναπτύχθηκαν σε "οικονομικό, τεχνολογικό και πολιτικό επίπεδο".

    Από την πλευρά του, ο κ. Σλαβίνσκι εξέφρασε την ελπίδα "η συμφωνία να ανοίξει την πόρτα για πιο ενεργή συνεργασία μεταξύ των ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών αρχών των δυο χωρών στο μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Δηλώσεις Αλέκου Μιχαηλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επιτελέσει σημαντικό και επιτυχές έργο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το οποίο γίνεται συνεχώς και πιο περίπλοκο, τόνισε σήμερα ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ρόλο της Ελλάδας ως "σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας."

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι επιθυμεί να προσφέρει στο κόμμα του ως πολιτικό άτομο, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο διεκδίκησης κάποιου αξιώματος στο μέλλον. Απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι το δικαίωμα ανασχηματισμού αποτελεί απόλυτο συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι οι δύο άξονες της εξωτερικής πολιτικής ήταν να αξιοποιήσει η Κύπρος τη γεωπολιτική της θέση στη Μέση Ανατολή και να ανοίξει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Σήμερα η Κύπρος αναγνωρίζεται ως γέφυρα της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή, έχει αναβαθμιστεί πολιτικά και οι προοπτικές είναι τεράστιες," είπε και αναφέρθηκε στη σωρεία των επισκέψεων που πραγματοποίησε στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στις στενές σχέσεις που έκτισε η Κύπρος με το Ισραήλ.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή έχει ανοίξει με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων με αποκορύφωμα την απόφαση της 6ης Μαρτίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Παρόλο που πιθανόν η ενταξιακή πορεία να επιβραδυνθεί μετά την έναρξη των ενταξιακών, "πιστεύω ότι θα καταλήξει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι η αίτηση της Κύπρου βρισκόταν "στα συρτάρια", όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν ο ίδιος ανέλαβε το ΥΠΕΞ.

    Αναφέρθηκε και στο έργο που επιτελέσθη στον τομέα της διαφώτισης, τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στην Αμερική, όπου "ποτέ δεν υπήρχε τόσο αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό." Τόνισε ότι η αμερικανική εμπλοκή θα έχει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα ότι "πολλοί μπορούν να βοηθήσουν."

    "Η νέα σχέση που κτίσαμε με το ΥΠΕΞ της Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας μας," τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης και αναφέρθηκε στο "κανάλι συνεχούς αλληλοενημέρωσης για τις πληροφορίες και μάλιστα τις απόρρητες."

    "Η Ελλάδα μάς στήριξε δυναμικά σε κάθε ενέργεια και αυτό ισχύει για όλα, αλλά κατά κύριο λόγο για την ευρωπαϊκή μας πορεία," είπε ο κ. Μιχαηλίδης και ευχαρίστησε τον ΥΠΕΞ, τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, τον ΥΦΕΞ της Ελλάδας καθώς και τους προκατόχους τους.

    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Μιχαηλίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη συμβολή και προσφορά όλου του προσωπικού του ΥΠΕΞ, το οποίο και ευχαρίστησε θερμά.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βαθειά του εκτίμηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κληρίδης - Σλαβίνσκι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό και Πρόεδρο της Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοικωνιών της Βουλγαρίας Αντονι Σλαβίνσκι.

    Ο Βούλγαρος Υπουργός συνοδευόταν από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιο Ιεροδιακόνου.

    Ενωρίτερα οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των ταχυδρομείων και των τηλεπικοινωνιών.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σλαβίνσκι ανέφερε ότι "η συνεργασία μεταξύ Βαλκανικών χωρών, της Κύπρου και της Βουλγαρίας στους τομείς των ταχυδρομείων και των τηλεπικοινωνιών, ανοίγει τις πόρτες σε μελλοντικές συνεργασίες και κοινές δραστηριότητες."

    Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας καθώς και στις συνομιλίες τους για κοινά τηλεπικοινωνιακά προγράμματα και την πορεία υλοποίησης του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε στην Υπουργική Επιτροπή των Βαλκανικών χωρών.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου επεσήμανε επίσης, ότι "εκτός από την αναβάθμιση των επικοινωνιών μεταξύ Βουλγαρίας και Κύπρου, υπολογίζουμε ότι και οι δύο χώρες θα ωφεληθούν από την αύξηση των διαμετακομιστικών, ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών."

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Μιχαηλίδης - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης απεκάλυψε σήμερα την επιθυμία του να προσφέρει στο κόμμα του και στον τόπο ως πολιτικό πρόσωπο, χωρίς κατ'ανάγκη να κατέχει κάποιο αξίωμα.

    Είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τις προσωπικές σχέσεις που έχει κτίσει με Υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών για την προώθηση των εθνικών στόχων και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    "Αυτή τη στιγμή δεν με απασχολούν θέσεις, με αποσχολεί πώς μπορώ να προσφέρω ως πολιτικό πρόσωπο στον τόπο μου πρώτα και στο κόμμα μου," τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Ο τέως Υπουργός απέφυγε να δώσει ερμηνείες στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και πρόσθεσε "η απόφαση του Προέδρου είναι απόλυτα σεβαστή και δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο από αυτό το γεγονός." Φεύγοντας από το αξίωμα του Υπουργού δεν φεύγω από την πολιτική, πρόσθεσε.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να διευκρινήσει κατά πόσο θα διεκδικήσει κάποιο αξίωμα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "δεν επιδιώκω, δεν αναζητώ πολιτικά αξιώματα" ενώ παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το πράξει στο μέλλον.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αξιοποίησης των σχέσεών του, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι δεν είχε οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη μετά την αποχώρησή του αλλά ανέφερε ότι παραμένει στην πολιτική και έχει τη διάθεση να προσφέρει στα κοινά και είναι έτοιμος να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα προσφέρεται μέσω των σχέσεών του με σκοπό την προώθηση των στόχων της κυβέρνησης για την ενταξιακή πορεία και άλλα θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και το εθνικό μας θέμα.

    Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του ανασχηματισμού και αν αυτός βοηθά το ΔΗΣΥ και την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν "είναι πρέπον να κρίνει αν ορθά έπραξε ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε ανασχηματισμό".

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η "πολεμική", που έγινε εναντίον του, έχει σχέση με τον ανασχηματισμό, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι αν ο ανασχηματισμός γινόταν την περίοδο που πολλοί ασκούσαν έντονη κριτική εναντίον του, "θα μπορούσα να πω ότι τα μεγάφωνά τους δούλεψαν ή αν ο ανασχηματισμός αφορούσε ένα μόνο πρόσωπο" και επανέλαβε ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Προέδρου Κληρίδη να προβεί σε ανασχηματισμό όταν αυτός κρίνει αναγκαίο.

    "Ο ανασχηματισμός έγινε, είναι σεβαστός και τίποτε για μένα δεν αλλάζει, " εξήγησε.

    Σε ερώτηση για την "πολεμική" που του έγινε, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ήταν "παντελώς αδικαιολόγητη και που εμφανώς είχε κάποιους άλλους στόχους, δηλαδή να με πλήξουν πολιτικά." Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος δεν ισχυρίστηκε ότι αυτοί που ήθελαν να τον πλήξουν προέρχονταν από το ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Χριστοφίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αφορά στην κινητικότητα για τη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς και όχι στην ουσία του κυπριακού προβλήματος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι "για να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες πρέπει να διαπιστωθεί ότι υπάρχει κοινό έδαφος".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ και του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "πολύ προσεκτικά όλες οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών μιλούν για κάποια πρόοδο που τους δίνει ενθάρρυνση να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να φθάσουν τα μέρη σε απευθείας συνομιλίες καθώς και για το ενδεχόμενο προόδου αλλά δεν δίνουν κάτι το συγκεκριμένο".

    Οπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην ουσία του Κυπριακού.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε, "όλων οι προσπάθειες τώρα θα συγκλίνουν εις το πώς θα επιτευχθεί αυτό το υπολοιπόμενο για να έχουμε μπροστά μας την πρόοδο που θα μας οδηγήσει σε συνομιλίες".

    Η πραγματική πρόοδος, σημείωσε, είναι εκείνη που "θα οδηγήσει στη θετική διαπίστωση ότι υπάρχει κοινό έδαφος και όχι ότι υπάρχει απλώς ένα προσκλητήριο για συνομιλίες".

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ "έχει δηλώσει ότι ακόμη χρειάζονται και άλλα βήματα για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε συνομιλίες".

    Αναφερόμενος στο κοινό έδαφος, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων ούτε πάνω στο θέμα της κυριαρχίας, ούτε της ισοτιμίας, ούτε της αποστρατικοποίησης, ούτε των εγγυήσεων. "Η συζήτηση έγινε, η σύγκλιση δεν έγινε και εδώ είναι που υπάρχει η ειδοποιός διαφορά", εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι υπάρχει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    "Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις των εκπροσώπων των ΗΕ ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν ότι θα φτάσουμε σε απευθείας συνομιλίες, σημειώνουμε όμως ότι και οι ίδιοι αξιολογούν ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο για να μπορέσουμε να φτάσουμε και επομένως πρέπει να μείνουμε σε αυτή τη διαδικασία", υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Δηλώσεις Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ο ανασχηματισμός σημαίνει απλώς ανασχηματισμός. Είναι πολιτική πράξη ο κάθε ανασχηματισμός άσχετα εάν ένας θα είναι υποψήφιος ή εάν δεν θα είναι υποψήφιος".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ερωτηθείς αν ο ανασχηματισμός σημαίνει ότι ο ίδιος θα κατέλθει ως υποψήφιος ξανά στις προεδρικές εκλογές.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ισχύει η θέση αρχής ότι οι Υπουργοί δεν πρέπει να κατέχουν κομματικά αξιώματα, ο κ. Κληρίδης είπε: "Μέχρις ότου πω το αντίθετο, ναι".

    Δεν απάντησε ωστόσο σε ερώτηση κατά πόσον αυτή η αρχή ισχύει και για τους Υπουργούς του ΔΗΚΟ.

    Εξάλλου, απαντώντας σε παρατήρηση ότι έχει επικριθεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους σκοπούς και τους στόχους που επεδίωκε με τον ανασχηματισμό, ο κ. Κληρίδης είπε: "Είναι αντιπολίτευση και έχουν δικαίωμα να κάνουν αντιπολίτευση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Ντεμιρέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ο χθεσινός ισχυρισμός του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ότι "επιτεύχθηκε ειρήνη στην Κύπρο χάρη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν επωμιστεί καθήκοντα ειρηνευτικών δυνάμεων".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας ταυτόχρονα στις "ανησυχίες" του Τούρκου Προέδρου για την απόφαση της Κύπρου να αγοράσει τους S - 300.

    Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, το 1974 ήταν μια "ανοχύρωτη πολιτεία και προδωμένη από όλους και έπεσε θύμα της εισβολής".

    Τότε, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, κανείς από τους ισχυρούς της γης δεν ανησύχησε "όταν οι έφεδροι πήγαιναν στο μέτωπο με ένα κυνηγετικό όπλο στο χέρι και τρία φυσίγγια".

    "Οι S - 300 αποτελούν συστατικό στοιχείο της άμυνάς μας και είμαστε ευτυχείς, γιατί μέσα στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος, η Κύπρος παρουσιάζεται ενισχυμένη στην άμυνά της μέσα στο 1997, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντικατάσταση Μπίτι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει οποιεσδήποτε επίσημες πληροφορίες σχετικά με την αντικατάσταση του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Μπίτι από τον Πρέσβη Αλφρεντ Μόουζες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Οπως ανέφερε ειδησεογραφικές πληροφορίες αναφέρουν το όνομα του Αμερικανού διπλωμάτη και επεσήμανε ότι "χρειάζεται Μωυσή η κυπριακή πορεία εάν θα περάσει την Ερυθρά Θάλασσα και θα φτάσει στη Γη της Επαγγελίας".

    Το θέμα αυτό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος, αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ουάσιγκτον. "Εκείνοι θα αποφασίσουν και θα μας ανακοινώσουν", σημείωσε.

    Ερωτηθείς για τις αμερικανικές προθέσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα ότι θα έχουν το Κυπριακό στις προτεραιότητες και ότι θα κάνουν τα πάντα για να το οδηγήσουν σε λύση.

    Πρόσθεσε ότι και η χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ με τον Πρόεδρο Κληρίδη είναι "ενισχυτική αυτής της εντύπωσης" που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 10 April 1997 - 12:03:31 UTC