Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβεβαίωση νέων Υπουργών
  • [02] Νέοι Υπουργοί - Δηλώσεις
  • [03] Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης
  • [04] Νέος Υπουργός Υγείας
  • [05] ΟΗΕ - Διαμαρτυρία
  • [06] Κληρίδης - Μπριλ
  • [07] Νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
  • [08] Νέος Υπουργός Εξωτερικών
  • [09] Νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [10] Νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων
  • [11] Υπουργός Γεωργίας - Ισπανία

  • [01] Διαβεβαίωση νέων Υπουργών

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη νενομισμένη διαβεβαίωση έδωσαν σήμερα το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, οι πέντε νέοι Υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι διορίστηκαν κατά το χθεσινό πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Κληρίδη.

    Πρώτος έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Ακολούθως, έδωσε το διαβεβαίωση ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσιης, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Αλέκο Ευαγγέλου.

    Στη συνέχεια έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο οποίος αντικαθιστά την κ. Κλαίρη Αγγελίδου.

    Ακολούθησε ο νέος Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος, με τη σειρά του, από σήμερα διορίζεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Τελευταίος έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Αδάμο Αδαμίδη.

    Μετά την τελετή, εκ μέρους των νέων Υπουργών μίλησε ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος, ερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων του, όπως είπε, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη με την οποία τους περιέβαλε, διορίζοντάς τους ως μέλη της κυβέρνησής του.

    "Θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να επιτελέσουμε το έργο, συνεχίζοντας από εκεί που θα μας το παραδώσουν οι καθόλα επάξιοι προκάτοχοί μας, και πιστεύουμε ότι κατά το τέλος της παρούσας θητείας σας, θα μπορέσουμε όλοι να κοιτάζουμε κι εσάς προσωπικά και τον κυπριακό λαό με το κεφάλι ψηλά", διαβεβαίωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια, υπέδειξε στους νέους Υπουργούς ότι αναλαμβάνουν "πολύ υπεύθυνες θέσεις" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν.

    Μετά τη λήξη της τελετής διαβεβαίωσης, οι νέοι Υπουργοί προέβησαν σε σύντομες δηλώσεις και αναχώρησαν για τα Υπουργεία τους, προκειμένου να τα αναλάβουν από τους αποχωρούντες Υπουργούς, σε ειδικές τελετές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ/ΓΠ)

    [02] Νέοι Υπουργοί - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Θα μας κρίνετε από τη δουλειά μας", δήλωσε σήμερα αμέσως μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσιης. Ο κ. Κόσιης σημείωσε ότι πρώτος στόχος του Υπουργείου του είναι η ασφάλεια και η τάξη.

    Ερωτηθείς κατά πόσο συμβιβάζεται η ιδιότητα του εκδότη και του Υπουργού, ο κ. Κόσιης υπογράμμισε ότι δεν μπορείς να είσαι Υπουργός και εκδότης την ίδια ώρα.

    Ο κ. Κόσιης απέφυγε να προβεί σε σχόλιο γύρω από την αποχώρηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, από την ηγεσία του κόμματος, αλλά σημείωσε ότι είναι φίλος του κ. Μάτση.

    Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, δήλωσε ότι γνωρίζει ότι αναλαμβάνει ένα Υπουργείο, το οποίο έχει μεγάλες ευθύνες και αρμοδιότητες.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου ανέφερε ότι "δεν είναι εύκολο" το Υπουργείο που αναλαμβάνει, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι ότι θα κάνει το παν για να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο.

    Απέφυγε να απαντήσει σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι θα υπηρετεί στην κυβέρνηση τη γραμμή του ρεαλισμού στο Κυπριακό και της λιτότητας στην οικονομία.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η υπουργοποίησή του αποτελεί κίνηση για να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της Προεδρίας του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι δεν έχει αντιληφθεί τέτοια πρόθεση.

    Ο νέος Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής δήλωσε ότι στόχος είναι η συνέχιση του επιτυχημένου έργου που είχε επιτελέσει και ο προκάτοχός του Μανώλης Χριστοφίδης καθώς και η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της υγείας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την οποιαδήποτε σωστή υποψηφιότητα για την εξέλιξη του ΔΗΣΥ και τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του κόμματος, μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των στελεχών του ΔΗΣΥ και του αυτοσεβασμού.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι ύστερα από κάποια κρίση, που όπως είπε, ήταν φυσικό με τις ραγδαίες εξελίξεις να υπάρξει και στο χώρο του ΔΗΣΥ θα έρθουν καλύτερες μέρες όσον αφορά στο επίπεδο της συνεννόησης των στελεχών.

    Εξάλλου, σημείωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι άξιοι και αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα θα αναδείξουν τον Πρόεδρο του κόμματος.

    Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δεν προέβη σε δηλώσεις, ενώ ο νέος Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Χατζηνικολάου επιφυλάχθηκε να προβεί σε δηλώσεις όταν θα αναλάβει το Υπουργείο του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αιχμές εναντίον του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, άφησε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αλέκος Ευαγγέλου παραδίδοντας το Υπουργείο στο νέο Υπουργό Νίκο Κόσιη.

    Ο κ. Ευαγγέλου έκανε αναφορά σε "αφόρητες" κομματικές παρεμβάσεις στις προσλήψεις, διορισμούς και προαγωγές στο αστυνομικό σώμα.

    Οπως ανέφερε, η μη ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Κυπριανού να αποσύρει την υποστήριξη προς το πρόσωπό του και έτσι ο κ. Ευαγγέλου έθεσε τρεις φορές την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου Κληρίδη.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποδέχτηκε την παραίτηση και με ισχυρά επιχειρήματα τον έπεισε να παραμείνει στη θέση του. Ο κ. Ευαγγέλου εξήγησε ότι είχε την υποχρέωση να γνωστοποιήσει τα προαναφερόμενα.

    "Αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδησό μου διότι δεν συμβιβάστηκα σε θέματα αρχών", τόνισε ο κ. Ευαγγέλου ενώ εξέφρασε λύπη γιατί όπως είπε, παρά τις προσπάθειές του δεν κατάφερε να σταματήσει τη "μάστιγα του ρουσφετιού".

    Καταλήγοντας, ο κ. Ευαγγέλου συνεχάρη τον κ. Κόσιη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το προσωπικό του Υπουργείου θα υποστηρίξει το νέο Υπουργό, ενώ διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος θα είναι στη διάθεσή του για να του προσφέρει κάθε βοήθεια.

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο, ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσιης διαβεβαίωσε ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να φέρει σε πέρας την αποστολή που ανέλαβε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Νέος Υπουργός Υγείας

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Φεύγω με συναισθήματα άριστα γιατί σ'αυτό το χώρο της υγείας, τον ευαίσθητο και ζωτικό, υπάρχουν απέραντοι ορίζοντες προσφοράς, υπάρχει πρόκληση μεγάλη για δημιουργικό έργο".

    Αυτό δήλωσε ο πρώην Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, παραδίδοντας το Υπουργείο του στο νέο Υπουργό Υγείας Χρίστο Σολωμή, τονίζοντας επίσης ότι λόγω των άξιων συνεργατών σημειώθηκαν επιτυχίες στο χώρο της υγείας.

    Ο κ. Χριστοφίδης, που αναλαμβάνει ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει τη σκυτάλη σε "φίλο καλό, γιατί παίρνοντας τη σκυτάλη θα συνεχίσει με το δικό του αποφασιστικό και δημιουργικό τρόπο για νέα επιτεύγματα, για νέες προόδους στον τομέα της υγείας".

    Τέλος ο κ. Χριστοφίδης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, για τη συμπαράσταση, την προσφορά και τη συνεργασία τους, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία, ευτυχία και υγεία στον κ. Σολωμή.

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Σολωμής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική διάκριση και την εκτίμηση που του επέδειξε.

    Είπε επίσης ότι είναι με ανάμεικτα συναισθήματα που αναλαμβάνει, αισθανόμενος το βάρος της ευθύνης αλλά και των όσων έχουν επιτελέσει, τόσο ο κ. Χριστοφίδης όσο και όλοι οι προκάτοχοί του γιατί, όπως είπε, ξεκίνησαν από το μηδέν.

    "Είμαστε σήμερα μετά από την περιπέτεια του 1974 στα πρόθυρα του εικοστού - πρώτου αιώνα, στην πρόκληση της πορεία μας προς την Ενωμένη Ευρώπη. Είμαστε στο επίκεντρο κάποιας εισβολής νέων ασθενειών, νέων επιδημιών, νέων κρίσεων και νέων προβλημάτων στο τομέα της υγείας", πρόσθεσε.

    Ο κ. Σολωμής τόνισε ότι "ξεκινώ με την αρχή, ότι δεν γνωρίζω τίποτα, έχω την απαίτηση όμως να μου τα μάθετε όλα και σίγουρα πιστεύω ότι από εκεί που θα ξεκινήσω με τη βοήθεια την δική σας, θα μπορέσω και εγώ να επιτελέσω το έργο μου", επισημαίνοντας ότι "δεν υπάρχει χώρος αποτυχίας για κανένα".

    Τόνισε επίσης ότι η βοήθεια και η συμπαράσταση των συνεργατών του, είναι απαραίτητη προϋπόθεση της δικής του συνεισφοράς.

    Τέλος ο κ. Σολωμής ευχαρίστησε τον κ. Χριστοφίδη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα του θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [05] ΟΗΕ - Διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Εθνη προέβη η κυπριακή κυβέρνηση, σχετικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και της περιοχής ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά, που έγιναν στις 27 και 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου.

    Με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα ΗΕ, Δημήτρης Δρουσιώτης, καταγγέλλει τις παραβιάσεις αυτές ως "αντίθετες με τους διεθνείς κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας υπεράνω της Κύπρου".

    Προσθέτει ότι οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών "αυξάνουν την ένταση στην Κύπρο και παραβαίνουν τις πρόνοιες των επανειλημμένων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αναφέρουν ότι τέτοιες υπερπτήσεις αυξάνουν την πολιτική ένταση στο νησί και υποσκάπτουν τις προσπάθειες για επίτευξη τελικής διευθέτησης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κληρίδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν το δικό τους τρόπο στο χειρισμό του θέματος των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου και πιστεύουν ότι είναι φρονιμότερη η πρόληψη παρά η αντιμετώπιση των διενέξεων.

    Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, την οποία χαρακτήρισε "πολύ εποικοδομητική."

    Ο κ. Μπριλ είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για υλοποίηση της πρότασης για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και άφησε καθαρά να νοηθεί ότι αυτή η πρόταση αποτελεί τη μέθοδο αντιμετώπισης των συνεχών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά.

    Συζητήσαμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ο κ. Μπριλ, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την 60λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Ως συνήθως, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και επαναλάβαμε τη θέση μας ότι οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων μας είναι στενές και η συνεργασία θα συνεχιστεί," είπε, προσθέτοντας ότι "η ανταλλαγή απόψεων ήταν παραγωγική."

    Ο κ. Μπριλ απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο αλλά είπε ότι η πρόταση για μορατόριουμ των πτήσεων δεν συζητήθηκε. Είπε ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, στον κατάλληλο χρόνο, να προωθούν αυτή την ιδέα.

    Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ προτίθενται να επέμβουν στην Κύπρο σε περίπτωση νέας τουρκικής επίθεσης, ο κ. Μπριλ είπε ότι στόχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι η αποφυγή των διενέξεων και πρόσθεσε "πιστεύω ότι είμαστε σταθεροί στο σκοπό και και τους στόχους μας, οι οποίοι είναι να αποφύγουμε την εκδήλωση διένεξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ή μεταξύ οποιωνδήποτε άλλων χωρών."

    Πιστεύω, είπε, ότι ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τα θέματα που προέκυψαν νωρίτερα φέτος έδειξε την αποφασιστηκότητά μας να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση της έντασης, που μπορεί να οδηγήσει σε διένεξη.

    Κληθείς να αναφέρει τη θέση των ΗΠΑ για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, ο Αμερικανός πρέσβης είπε "έχουμε στο τραπέζι μια ιδέα για το πως πρέπει να χειριστούμε αυτό το θέμα."

    "Η θέση μας", πρόσθεσε, "είναι ότι υπάρχει τρόπος να χειριστούμε τέτοιου είδους θέματα και επομένως δεν θα προκύπτουν τέτοιου είδους ερωτήσεις. Θα ήταν καλύτερα να υπάρχουν μηχανισμοί ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα παρά να διευθετούνται αργότερα".

    Κληθείς να πει τί αναμένει από τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σήμερα στη Γενεύη, ο κ. Μπριλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα είναι εποικοδομητική και ότι θα συμβάλει στη δημιουργία περαιτέρω θετικών εξελίξεων στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που διεξάγει ο κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η τελετή παράδοσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από την κ. Κλαίρη Αγγελίδου στο νέο Υπουργό, Γιώργο Χατζηνικολάου, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντά του.

    Παραδίδοντας το Υπουργείο, η κ. Αγγελίδου έπλεξε το εγκώμιο το νέου Υπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε αξιόλογο άνθρωπο, άριστο εκπαιδευτικό, αγωνιστή και οραματιστή.

    Η κ. Αγγελίδου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αντικαταστάτης της θα εργαστεί σκληρά έτσι ώστε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο που του αρμόζει.

    Ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να αποδεικτεί από τη θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, χρήσιμος και ωφέλιμος, για το καλό της ελληνικής μας παιδείας, του νεοκυπριακού λαού και της πατρίδας μας.

    Ο νέος Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι λόγω της συνεχιζόμενης απειλής της πατρίδας μας, απαιτείται ενότητα, ομοψυχία και αγωνιστικότητα σε όλα τα επίπεδα, που περνούν όμως πρώτα, μέσα από την παιδεία.

    Τέλος ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού εξήρε το έργο της προκατόχου του και τόνισε ότι η εμπειρία της θα αποτελέσει πολύτιμο σύμβουλο στο δικό του δύσκολο έργο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Νέος Υπουργός Εξωτερικών

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φανερά συγκινημένος ο Αλέκος Μιχαηλίδης παρέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών στο Γιαννάκη Κασουλίδη, αφού, όπως είπε, αφήνει ένα χώρο στον οποίο πέρασε τέσσερα χρόνια και έχει δώσει τον εαυτό του.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι το να είσαι Υπουργός δεν είναι επάγγελμα αλλά αποστολή, η οποία πρέπει να μετρηθεί από την προσφορά που κάνει κανείς στον τόπο του.

    "Το έργο, το οποίο επιτελείται από έναν υπουργό ή πολιτικό πρόσωπο δεν θα κριθεί από τους πολιτικούς του φίλους, ούτε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο λαός θα το αξιολογήσει και η ιστορία θα το κρίνει", τόνισε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

    Οπως ανέφερε, όταν αναλάμβανε το Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε κάποιους στόχους τους οποίους θεωρούσε ότι έπρεπε να υλοποιήσει την περίοδο αυτή.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι κατά πόσο υλοποιήθηκαν οι στόχοι αυτοί και γενικά το έργο που επιτέλεσε ως Υπουργός θα αποτελέσουν το αντικείμενο αυριανής δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε τις θερμότερες ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό του Υπουργείου.

    "Μπορεί να είχα όραμα αλλά αν αυτό το όραμα δεν το συμμεριζόταν το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών τότε σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε τα αποτελέσματα που φέραμε", σημείωσε.

    Παραδίδοντας τα ινία εξέφρασε τη χαρά του γιατί αυτός που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένας εξαίρετος φίλος του.

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε συγκίνηση γιατί παρέλαβε τη σκυτάλη από έναν πραγματικό φίλο και έναν καταξιωμένο πολιτικό, όπως είναι ο Αλέκος Μιχαηλίδης.

    "Με κατακυριεύει δέος κατά πόσο θα μπορέσω να γεμίσω την καρέκλα που είχε", τόνισε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι θα στηρίζεται στις συμβουλές του τέως Υπουργού Εξωτερικών.

    "Θεωρώ ότι το έργο που επιτελέστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν ένα καθ'όλα επιτυχημένο έργο", τόνισε ο νέος ΥΠΕΞ.

    Οπως ανέφερε, το έργο που ο κ. Μιχαηλίδης είχε επιφορτιστεί να φέρει σε πέρας οδήγησε σε καλύτερες μέρες τόσο για το εθνικό πρόβλημα αλλά ιδιαίτερα για την πορεία του τόπου προς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την υπόθεση της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με όλο το προσωπικό του Υπουργείου.

    Ολοι, κατέληξε, έχουν την υποχρέωση να παραμερίζουν τα κομματικά, πολιτικά ή άλλα οφέλη.

    Ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενωσης Πανίκκος Ππούρος και ο Πρέσβης Νικόλας Μακρής με σύντομες ομιλίες τους αποχαιρέτησαν εκ μέρους του προσωπικού τον κ. Μιχαηλίδη και καλωσόρισαν το νέο Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παραδίδοντας το αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον πρώην Υπουργό Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη, ο Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική πείρα και η τριβή του με τον πολιτικό βίο διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα για τη διεκπεραίωση των νέων του καθηκόντων.

    Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι ο Μανώλης Χριστοφίδης θα αποδείξει ότι η θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, είναι ισάξια με το Υπουργικό αξίωμα και νευραλγικής σημασίας για την κυβέρνηση, στη διεκπεραίωση του κυβερνητικού έργου.

    Ο κ. Χριστοφίδης εξάλλου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα διεκπεραιώσει το σοβαρό και δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει με τη συνεργασία εκλεκτών φίλων και συνεργατών.

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι στο αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, υπηρέτησαν εκλεκτές προσωπικότητες, περιλαμβανομένου του Γιαννάκη Κασουλίδη, οι οποίοι πρόσφεραν και καταξιώθηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [10] Νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων από τον κ. Αδάμο Αδαμίδη, ο νέος Υπουργός Λεόντιος Ιεροδιακόνου είπε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, γνωρίζοντας ότι οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες είναι πολλές και πολύπλοκες.

    "Αισθάνομαι αισιόδοξος ότι με τη συνεργασία όλων σας, με τις ικανότητές σας, με την πείρα σας, θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το όλο έργο και να εφαρμόσουμε την πολιτική της κυβέρνησης. Οσον αφορά εσάς πρέπει να γνωρίζετε ότι πάντα, θα έχετε τη συνεργασία μου και την κατανόηση μου", είπε ο κ. Ιεροδιακόνου, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του στο εν λόγω Υπουργείο.

    Παραδίδοντας το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, ο τέως Υπουργός Αδάμος Αδαμίδης ανέφερε ότι στην άσκηση των καθηκόντων του, δεν επιδίωξε να είναι αρεστός, αλλά συνεπής.

    "Κατέστησα από την αρχή γνωστές τις δικές μου αρχές για αμετακίνητη προσύλωση προς τη νομιμότητα και για την ανθρώπινη αντίδραση των οποιωνδήποτε προβλημάτων. Δεν επεδίωξα να είμαι αρεστός αλλά συνεπής".

    Ο κ. Αδαμίδης κάλεσε τα μέλη του προσωπικού να θωρακίσουν την αξιοπρέπειά τους, ενώ αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι σέβεται τον ίδιο και τις αποφάσεις του.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξαν κάποιες κομματικές παρεμβάσεις στο έργο του, ο κ. Αδαμίδης απάντησε ότι μπορεί να υπήρξαν, αλλά όπως είπε αυτές ήταν σε ένα κλίμα υφιστάμενο, το οποίο έχει εξωραϊστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ισπανία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη εργασίας για επιτόπου εξέταση και ενημέρωση σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών πραγματοποιεί από χτες στην Ισπανία αντιπροσωπεία από την Κύπρο με επικεφαλής τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Πετρίδη.

    Την ομάδα αποτελούν οι Βουλευτές Χρίστος Μαυροκορδάτος, Δώρος Θεοδώρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, Γεώργιος Χατζηγεωργίου, Νίκος Μουσιούττας και Στέλιος Στυλιανού, ο Επαρχος Πάφου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι κοινοτήτων, του ΕΤΕΚ και άλλων φορέων.

    Η επίσκεψη, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και το Πανεπιστήμιο της Ταρραγκόνα, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των σε εξέλιξη διαδικασιών για τη λήψη τελικών αποφάσεων όσον αφορά στη διαχείριση του Ακάμα.

    Η αποστολή επιστρέφει στην Κύπρο μεθαύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 9 April 1997 - 12:02:54 UTC