Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη Αρη - Πανηγυρισμοί στη Λευκωσία
  • [02] Διεθνές Συμπόσιο - Κ.Π. Καβάφης
  • [03] Κληρίδης - Φεϊσέλ -- Στρατιωτικός διάλογος
  • [04] Ρουμανία - υποστήριξη στην Κύπρο
  • [05] Europartenariat Hellas 1997
  • [06] ΕΔΟΝ - Δεκαήμερο Επαναπροσέγγισης
  • [07] Κασουλίδης - Εκ του Σύνεγγυς -- ΗΠΑ - Κυπριακό -- Παραβιάσεις εναερίου χώρου

  • [01] Νίκη Αρη - Πανηγυρισμοί στη Λευκωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με ξέφρενους πανηγυρισμούς σε όλη της Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Λευκωσία, γιορτάστηκε η θριαμβευτική νίκη του Αρη στην Προύσα με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς στην καλαθόσφαιρα.

    Ο Αρης πέτυχε το μεγαλύτερο θρίαμβο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, κερδίζοντας μέσα στην Τουρκία την Τόφας Προύσσας με 88 - 70, υπερκαλύπτοντας τη διαφορά των 11 πόντων (77 - 66) της ήττας πού είχε υποστεί στη Θεσσαλονίκη.

    Ετσι η ελληνική ομάδα μετά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, που κατέκτησε το 1993 στο Τορίνο, νικώντας 50 - 48 την Εφές Πίλσεν Κωνσταντινούπολης, έγινε η δεύτερη ομάδα της Ελλάδας, μετά τον ΠΑΟΚ, πού κατακτά και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και το Κύπελλο Κόρατς.

    Στη Λευκωσία, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, κρατώντας ελληνικές σημαίες, γιορτάζοντας με ξέφρενες εκδηλώσεις το θρίαμβο του Αρη και τραγουδώντας τον Ελληνικό Υμνο.

    Τριάντα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος και ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης προηγείτο με 85 - 67, οι Τούρκοι οπαδοί άρχισαν να πετούν χιλιάδες αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά το ματς. Οι διαιτητές διέταξαν να εκκενωθεί το γήπεδο, πράγμα που έγινε. Ετσι οι παίκτες του Αρη σήκωσαν το τρόπαιο μπροστά σε άδειες κερκίδες, χαρίζοντας στην Ελλάδα έναν ανεπανάληπτο αθλητικό θρίαμβο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Διεθνές Συμπόσιο - Κ.Π. Καβάφης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διεθνές Συμπόσιο για τον Αλεξανδρινό Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (1863 - 1933) άρχισε σήμερα στην Αγία Νάπα με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης αναλυτών του μεγάλου ποιητή αλλά και διακεκριμένων μελετητών της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

    Το τριήμερο Συμπόσιο διοργανώνεται από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Νάπας. Πραγματοποιείται στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Απριλίου.

    Τις εργασίες του συμποσίου άνοιξε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, η οποία τόνισε ότι ο Καβάφης δύσκολα τοποθετείται στο χωροχρόνο της ποιητικής δημιουργίας γιατί από τη μια κουβαλεί και ερμηνεύει τη γνήσια ελληνική παράδοση, το φαναριώτικο πνεύμα, την αλεξανδρινή ατμόσφαιρα, συγχωνεύοντας στοιχεία ετερόκλιτα κι'από την άλλη ζει το σπαραγμό του προσωπικού δράματος των παθών του.

    "Γι'αυτό μέσα από το ποιητικό του έργο δεν θα διαμορφώσουμε θεωρίες, παρά μόνο θα ενσκύψουμε στην ιστορία του εσωτερικού δράματος του ανθρώπου, το οποίο ενσταλάζει μέσα στην ποίησή του, διαπερνώντας το από αισθητική συγκίνηση και μορφώνοντας το με την ψηλής ποιότητας ποιητική του Τέχνη για την οποία τρέφει σεβασμό βαθύτατο", υπογραμμίζει στο χαιρετισμό της η κ. Αγγελίδου.

    Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στην Αίγυπτο και γνωστός συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ.

    Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, θα παρουσιασθούν σε συναφείς ενότητες, πορίσματα από τη μελέτη των θεμάτων του κοσμοπολιτισμού και του μοντερνισμού στην ποίηση του Καβάφη, ζητήματα θρησκείας, κοινωνίας και διαπολιτισμικών σχέσεων, ενώ σε ειδικές συνεδρίες θα παρουσιασθούν ερμηνευτικά και συγκριτολογικά ζητήματα που αφορούν στα θέματα των μετρικών, δραματικών και αφηγηματικών δομών της καβαφικής ποίησης της ανατολικής προοπτικής της και της διακειμενικής της συνομιλίας με το έργο των Ungaretti, A.Gide, I.Brodsky, T.S Eliot.

    Ακόμη θα εξετασθεί ο διάλογος του Καβάφη με το Ροϊδη καθώς και η επενέργεια του αλεξανδρινού ποιητή στον Καρυωτάκη και το Σεφέρη.

    Μεταξύ των συνέδρων βρίσκονται οι Α.Ν.Μαρωνίτης, Ξ.Α. Κοκόλης, Γιάννης Λάλλας, Δημήτρης Αγγελάτος, Χ. Α Καράογλου, Diana Haas, Paola Minucci, M. Hamdy, Σόνια Ιλίνσκαγια, Irina Kovalova, Μιχάλης Πιερής, Τάκης Καγιαλής και Μανόλης Σαββίδης.

    Το Συμπόσιο παρακολουθεί μεγάλος αριθμός φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Αγία Νάπα από το Δήμο.

    Το πολιτιστικό γεγονός εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού των "Σεφερείων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ δήλωσε σήμερα ότι μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες θα υποβάλει έκθεση στο Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση.

    Η έκθεση Φεϊσέλ αναμένεται να υποβληθεί πριν από τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς στις 9 Απριλίου, στη Γενεύη.

    Ο κ. Φεϊσέλ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Στη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, με στόχο τη σύγκληση απευθείας συνομιλιών, συζητήθηκαν "οι προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένων και των χειρονομιών καλής θέλησης".

    Σε ερώτηση ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του κοινού εδάφους και των προετοιμασιών, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν είναι ανάγκη να δοθούν ορισμοί.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουγκ Τζου, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι σκοπός του είναι να δει την κατάσταση, να εστιάσει την προσοχή του σε ορισμένα πράγματα και να δώσει ώθηση εκεί που πρέπει.

    Σε ερώτηση εάν αυτή η ώθηση σημαίνει ότι έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος και θα ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι μέχρι την επίσκεψη του κ. Χαν "δεν θα έχουμε τελειώσει όλη την εργασία που χρειάζεται να γίνει".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί κάποια χρήσιμη πρόοδος από τώρα μέχρι τότε, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί να γίνει περαιτέρω εργασία και μετά την επίσκεψη του κ. Χαν, κάτι στο οποίο θα μπορούσε και ο κ. Χαν να εστιάσει την προσχοή του.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι η διαδικασία εξυπακούει πάρε - δώσε, πράγμα που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς γνωρίζει, όπως και όλοι οι άλλοι.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να παραστούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μαζί στη δικοινοτική συναυλία που προγραμματίζεται, ως ένδειξη καλής θέλησης, ο κ. Φεϊσέλ δεν απέκλεισε την πιθανότητα.

    "Θα πραγματοποιηθούν", είπε, "δύο συναυλίες - μία το Μάιο και μία τον Ιούνιο. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πολλή δουλειά προς συμφωνία, θα μπούμε στην επιχείρηση ψυχαγωγίας", πρόσθεσε χαριτολογώντας.

    Σε ερώτηση εάν έχει επιτευχθεί αρκετό έδαφος για να αποφασίσει τί θα συμπεριλάβει στην έκθεσή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να έχει ήδη ξεκάθαρες τοποθετήσεις.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν θέματα στα οποία να έχει επιτευχθεί χειροπιαστή πρόοδος, ο κ. Φεϊσέλ είπε: "Πιθανόν. Νομίζω ότι υπάρχουν σίγουρα τομείς όπου βλέπουμε πώς είναι ή πώς θα έπρεπε να ήταν".

    Κληθείς να αναφέρει σε ποσοστό πόση περίπου προετοιμασία έχει γίνει μέχρι στιγμής, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε, και πάλι χαριτολογώντας, ότι ποτέ δεν ήταν καλός στα Μαθηματικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οτιδήποτε λιγότερο από το 100 τοις εκατόν.

    Στρατιωτικός διάλογος

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν αρνητικές πληροφορίες σχετικά με το στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο διάλογος συνεχίζεται. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "θα έπρεπε να είμασταν πιο προχωρημένοι απ' ότι είμαστε" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα επιτευχθεί ο στόχος.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία", συνέχισε, "ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να διασφαλίσουν ώστε να μην ξαναπροκληθούν επεισόδια κι ένταση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Ρουμανία - υποστήριξη στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ρουμανία θα συνεχίσει με συνέπεια να υποστηρίζει τον αγώνα της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, έδωσε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Τσιόρμπεα, σε συνάντηση που είχε χθες στο Βουκουρέστι με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος εκτελεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Αντριάν Σεβερίν, ενημέρωσε τον κ. Τσιόρμπεα για την παρούσα φάση του Κυπριακού και αντάλλαξε μαζί του απόψεις για την περαιτέρω προώθηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας.

    Το πρωί στο ΥΠΕΞ, διεξήχθησαν οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ Σεβερίν - Μιχαηλίδη, στις οποίες συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από κάθε πλευρά.

    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν και συναποφάσισαν πρακτικούς τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω των ήδη υφισταμένων διμερών συμφωνιών, αλλά και των συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν στο προσεχές μέλλον.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είχε επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Εμπορίου και Βιομηχανίας, και Μεταρρύθμισης, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τον Κύπριο ΥΠΕΞ ότι η Ρουμανία είναι πρόθυμη να δώσει κίνητρα, για να ενθαρρύνει περισσότερους Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα.

    Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητα της ρουμανικής πλευράς, για κοινοπραξίες με Κύπριους επιχειρηματίες.

    Ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, πληροφόρησε τον κ. Μιχαηλίδη ότι η Ρουμανία θα συμμετάσχει στη φετινή Διεθνή Εκθεση Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] (K) Europartenariat Hellas 1997

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ θα εκπροσωπήσει τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, στη φετινή 16η διοργάνωση του Europartenariat στον Πειραιά, στις 23 και 24 Ιουνίου 1997.

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΕΒΕ, εξηγώντας πως το Europartenariat αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος συνάντηση επιχειρηματιών στον κόσμο, αφού εκπρόσωποι πέραν των 3.000 επιχειρήσεων από 77 χώρες, απ' όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, πραγματοποιούν 12.000 κατ' ιδίαν συναντήσεις με στόχο την προώθηση συμφωνιών και συνεργασιών, σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, εμπόριο, βιομηχανία και υπηρεσίες.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για το πρόγραμμα, ο Διευθυντής Τμήματος Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, 180 περίπου κυπριακές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και έχουν ζητήσει πληροφορίες, καθώς και το σχετικό κατάλογο.

    Ο κ. Τσιακκής τόνισε τη χρησιμότητα που θα έχει για κάθε κυπριακή σύγχρονη επιχείρηση, η συμμετοχή στ Europartenariat, καθόσον θα της ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασιών, που είναι απαραίτητες στις νέες συνθήκες παγκοσμιοποίησης της αγοράς.

    Ερωτηθείς κατά πόσο συστήνει στις κυπριακές επιχειρήσεις, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ο κ. Τσιακκής ανέφερε χαρακτηριστικά πως, "οπωσδήποτε θα πρέπει να συμμετάσχουν", στηρίζοντας την απάντησή του, στα οφέλη που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις αυτές.

    Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Europartenariat που είναι θεσμός - πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, συνομολογούνται συμφωνίες για κοινοπραξίες, γίνεται ανάθεση αντιπροσωπειών, διανομών και εξουσιοδοτήσεων, για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, ανταλλάσσεται τεχνογνωσία κ.ά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ, ένα ποσοστό της τάξης του 60% των συναντήσεων καταλήγει σε μακροχρόνιες επαφές, από τις οποίες το 40% καταλήγει σε υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας.

    Η ιδιαιτερότητα του Eurosecretariat συνίσταται στο ότι οι συναντήσεις είναι προκαθορισμένες και ο κάθε επιχειρηματίας, έχει από πριν, έτοιμο, το προσωπικό του πρόγραμμα συναντήσεων.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η GATT, με την παγκοσμιοποίηση της αγοράς, οι συνεργασίες με ξένες επιχειρήσεις αποτελούν το κυριότερο εφόδιο για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, αφού έτσι επιτυγχάνεται η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, δημιουργούνται συνθήκες κλίμακας στην επιχείρηση, επιτυγχάνεται δικτύωση σε νέες αγορές και γενικά ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

    Στο φετινό Europartenariat, θα πάρουν μέρος 400 ελλαδικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους, όπως τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία, ενδύματα, υποδήματα, προϊόντα ξύλου - έπιπλα, χημικά - φαρμακευτικά - νοσοκομειακό υλικό, καλλυντικά, καουτσιούκ, πλαστικά, μάρμαρα - κεραμικά, δομικά υλικά, επεξεργασία μετάλλων, μηχανήματα - εξοπλισμός, ηλεκτρικά - ηλεκρονικά, υπηρεσίες κ.ά.

    Το Europartenariat Hellas 1997 διαθέτει σελίδα στο Internet με τον κωδικό http://www.hyper.gr/ephellas/ στην οποία υπάρχουν στοιχεία για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, αλλά και γενικής φύσης πληροφορίες για τη διοργάνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΕΔΟΝ - Δεκαήμερο Επαναπροσέγγισης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για πρώτη φορά από το 1974 και εντεύθεν, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι, καθώς και νέοι από την Ελλάδα και την Τουρκία, θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια "Δεκαήμερου Επαναπροσέγγισης", που διοργανώνει η νεολαία του ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ, για πέμπτη χρονιά.

    Το "Δεκαήμερο Επαναπροσέγγισης" αποτελεί θεσμό στη δράση της ΕΔΟΝ, η οποία το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό στην πολιτική της επαναπροσέγγισης για τον αντικατοχικό και απελευθερωτικό αγώνα καθώς και για την επανένωση της Κύπρου.

    Με τίτλο "Κάτω από τον ίδιο ουρανό", το δεκαήμερο αυτό εστιάζει το ενδιαφέρον του, στη μεγάλη συναυλία νέων από την Κύπρο την Ελλάδα και την Τουρκία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Απριλίου στο στάδιο ΓΣΠ.

    Στη συναυλία θα συμμετάσχουν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κούλης Θεοδώρου, η Τ/Κ Νεσιέ Γιασίν και η Ηβη Δερμεντζή από την Τουρκία.

    Τη συναυλία συνδιοργανώνει η ΕΔΟΝ με την Κουμμουνιστική Νεολαία Ελλάδας(ΚΝΕ), τη νεολαία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, την Ενωση Τουρκοκυπρίων Φοιτητών, την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών και το Φόρουμ Επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ, που εδρεύει στο Λονδίνο.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι "η πολιτική της επαναπροσέγγισης είναι αυτή που γκρεμίζει τα τείχη του διαχωρισμού, που αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τη διχοτομική φιλοσοφία περί του αδυνάτου της συμβίωσης των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων."

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι "είναι αυτή η πολιτική που δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα και τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και για τη λειτουργία λύσης.

    Σύμφωνα με το ΓΓ της ΕΔΟΝ "η προοπτική ειρήνευσης στην Κύπρο προϋποθέτει την απαλλαγή του τόπου από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας, η αμετάκλητη όμως εμπέδωση της ειρήνης προϋποθέτει την αποκατάσταση των διακοινοτικών σχέσεων."

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Κασουλίδης - Εκ του Σύνεγγυς

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καμμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ενώ ουδέν νεότερο και από το μέτωπο του θέματος των χειρονομιών καλής θέλησης.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων των δημοσιογράφων κατά την τακτική του ενημέρωση.

    Ερωτηθείς εάν το σκηνικό είναι διαφορετικό σήμερα, τρεις βδομάδες έπειτα από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι στην περίοδο αυτή δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση, όπως είπε, να προβλέψει πού θα οδηγήσει αυτή η ανταλλαγή απόψεων.

    Κληθείς να σχολιάσει, κατά πόσο η μέχρι τώρα ανταλλαγή απόψεων δημιουργεί προϋποθέσεις προσέγγισης και συνέχισης της διαδικασίας, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι, όταν θα δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις θα σημαίνει ότι έφθασε το τέλος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και ανοίγει ο δρόμος για τις απευθείας.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουγκ Τζου θα έρθει για να δώσει ώθηση σε συγκεκριμένα θέματα, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι είναι θέμα του διεθνούς οργανισμού να κρίνει με ποιό τρόπο θα κάνει τη δουλειά του.

    Κληθείς να σχολιάσει άλλη δήλωση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, ότι υπάρχει πρόοδος σε κάποια θέματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει κάτι τέτοιο.

    Σε ερώτηση πότε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση και του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και θα δει τους υπόλοιπους ηγέτες χωριστά.

    Ερωτηθείς εάν η εξαγγελία των χειρονομιών καλής θέλησης θα εξαγγελθεί πριν ή μετά τη συνάντηση του Ραούφ Ντενκτάς με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, γιατί το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ούτε και στο θέμα των καλών χειρονομιών υπάρχει κάποια κατάληξη.

    ΗΠΑ - Κυπριακό

    Αναφορικά με τις αμερικανικές προθέσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι η δήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, ότι πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον και παρασκηνιακά γίνονται εργασίες προκειμένου να προκύψει κάτι εντός του 1997.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί εάν έχει διαμορφωθεί ομάδα όπως είχε δηλωθεί και κατά πόσο έχουν ορισθεί και επικεφαλής που θα εμπλακούν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Για την επίσκεψη του αναπληρωτή βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Κρούτσερ, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν επισκέπτεται το νησί με αποστολή που να έχει σχέση με το Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε, ο Αμερικανός επίσημος ήρθε στην Κύπρο για να δώσει διαλέξεις από τις εμπειρίες του στο Μεσανατολικό.

    Είπε ότι συναντήθηκε με τον κ. Κρούτσερ και διαπίστωσε ότι είναι καλά πληροφορημένος για το Κυπριακό.

    Παραβιάσεις εναερίου χώρου

    Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι είναι κατηγορία να λέει κανείς ότι χειρίστηκε το θέμα των πρόσφατων παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά με ήπιο τρόπο.

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης ήγειρε τελικά το θέμα στον Γκούσταβ Φεϊσέλ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος δεν σκοπεύει να το εγείρει διότι προς τον ΟΗΕ έχει ήδη γίνει καταγγελία από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να αναμείξει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες άλλα θέματα.

    Σε σχόλιο ότι από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρεί ότι οι παραβιάσεις σχετίζονται με τις χειρονομίες καλής θέλησης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το θέμα έχει εγερθεί στα Ηνωμένα Εθνη.

    Επανέλαβε, όμως, ότι ασφαλώς οι παραβιάσεις δεν συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και έγινε και καταγγελία στον ΟΗΕ εναντίον της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 4 April 1997 - 13:07:36 UTC