Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβεβαίωση Κλίντον
  • [02] Βάσεις - απελευθέρωση Κυριάκου
  • [03] Τ/κ Τύπος - Ταλάτ
  • [04] Σύλληψη Τ/κ αστυνομικού στη Βρετανία
  • [05] Ναρκωτικά - Αιγύπτιος
  • [06] Επίσκεψη ΥΠΕΞ στη Ρουμανία
  • [07] Μονάδα Αφαλάτωσης
  • [08] Πρέσβης - Κύπρος - ΕΕ

  • [01] Διαβεβαίωση Κλίντον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,27/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι εργάζεται σκληρά για το κυπριακό πρόβλημα επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Γρηγόρη Νιώτη.

    Στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λευκό Οίκο με την ευκαιρία της υπογραφής της διακήρυξης του Αμερικανού Προέδρου για την 25η Μαρτίου, ο κ. Νιώτης επεσήμανε στον Πρόεδρο Κλίντον ότι χρειάζεται η βοήθειά του στο θέμα της Κύπρου.

    Απαντώντας ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι εργάζεται σκληρά για το θέμα της Κύπρου.

    Ο κ. Νιώτης μετέφερε στον Πρόεδρο Κλίντον τις ευχές του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του ανέφερε τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία στο Αιγαίο και ότι χρειάζεται η συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυσή τους.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος αφού ευχαρίστησε για τις ευχές, είπε ότι σκοπεύει να κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα.

    Στην εκδήλωση για την υπογραφή της διακήρυξης συμμετείχαν εκτός του κ. Νιώτη, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, ο Ελληνας Πρέσβης στην Ουασίνγκτον Λουκάς Τσίλας και οι κύριοι Αντι Αθενς (Πρόεδρος ΣΑΕ), Σπύρος Μακρής (Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ), Αντι Μάνατος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Βάσεις - απελευθέρωση Κυριάκου

    Λεμεσός,Κύπρος,27/03/1997 (ΚΥΠΕ) Αφέθη ελεύθερος σήμερα το πρωί από τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων ο 17χρονος Γεώργιος Κυριάκου, ο οποίος κρατείτο στις φυλακές των Βάσεων από τις 6 Μαρτίου.

    Η απόφαση ελήφθη ύστερα από μελέτη έκθεσης του Τμήματος Ευημερίας, στην οποία τονίζεται ότι ο νεαρός αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των αδικημάτων για το οποία καταδικάστηκε και δεσμεύτηκε να μην τα επαναλάβει.

    Ανακοίνωση των Βάσεων αναφέρει ότι η έκκληση του Γιώργου Κυριάκου προς τις Βρετανικές Αρχές για να επιδείξουν επιείκια έγινε αποδεκτή από το Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων Πίτερ Μίλλαρ.

    Τονίζει παράλληλα ότι ελήφθη υπόψη και η υποδειγματική συμπεριφορά του νεαρού Κυριάκου κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

    "Οι αδικαιολόγητες διαδηλώσεις το περασμένο Σαββατοκυρίακο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της έννομης τάξης και την καταστροφή περιουσίας, δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στην απόφαση", αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Ο κ. Κυριάκου τιμωρήθηκε λόγω αντι-κοινωνικών και σοβαρών τροχαίων αδικημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να εκθέσουν σε κίνδυνο ζωές ή να προκαλέσουν τραυματισμό σε άλλους πολίτες", τονίζει η ανακοίνωση, και προσθέτει ότι τα αδικήματα αφορούσαν επικίνδυνο οδήγημα, οδήγημα χωρίς άδεια και ασφάλεια και αφού του αφαιρέθηκε η άδεια. Τα αδικήματα διεπράχθηκαν ενόσω ο Κυριάκου εξέτιε ποινή με αναστολή.

    "Οι νόμοι των αρχών των Βρετανικών Βάσεων αντανακλούν πλήρως τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρέπει να γίνουν σεβαστοί, αν θα διατηρηθεί ο νόμος και η έννομη τάξη", αναφέρει η ανακοίνωση των Βάσεων.

    Παράλληλα, υποδεικνύει ότι η φυλάκιση του Γιώργου Κυριάκου, μετά τις αλλεπάλληλες ευκαιρίες που είχε για να διορθώσει τη συμπεριφορά του, θα πρέπει να αποτελούν όχι μόνο μάθημα για τον ίδιο αλλά και για εκείνους τους λίγους που επιλέγουν να μην υπακούουν στο νόμο.

    Τέλος υποδεικνύει στον Κυριάκου ότι θα πρέπει να διατηρήσει την καλή συμπεριφορά του εάν πρόκειται να μην εκτίσει το υπόλοιπο της τρίμηνης ποινής του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επέκρινε έντονα το κατοχικό καθεστώς, τονίζοντας ότι το μέλλον της Κύπρου είναι στην ομοσπονδία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε διάλεξη στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ταλάτ είπε ότι όσο καθυστερεί η επίλυση του προβλήματος τόσο περισσότερο θα επηρεάζει το πρόβλημα ο εξωτερικός παράγοντας.

    "Εμείς", είπε ο Τ/Κ πολιτικός, "προτιμούμε μια λύση σήμερα, άσχετα αν μετά από πέντε χρόνια μπορεί να βρεθεί καλύτερη".

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη μετανάστευση των Τ/Κ, που οφείλεται στην ανεργία και τις συνθήκες διαβίωσης στα κατεχόμενα.

    Για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία θα απουσιάζει η Τουρκία, ο Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι αυτή θα διευκολύνει και την ένταξη της Τουρκίας.

    Δεν πρόκειται, είπε, "να υπάρξουν παραχωρήσεις στην ασφάλεια, πολιτική ισότητα και διζωνικότητα, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν στο εδαφικό και στη μικτή εγκατάσταση υπό τον όρο ότι δεν θα εκφυλιστεί η διζωνικότητα. Ολα αυτά, θα πρέπει να συζητηθούν στην τράπεζα των συνομιλιών με τη μέθοδο του πάρε - δώσε," είπε ο Ταλάτ.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ταλάτ είπε ότι η κατάσταση στα κατεχόμενα δεν διαφέρει από τις συνθήκες μιας "ηλιάνοικτης φυλακής" και επέκρινε το κατοχικό καθεστώς που παρεμβάλλει εμπόδια στη μεταφορά ασθενών στις ελεύθερες περιοχές για θεραπεία καθώς και ατόμων για συμμετοχή σε εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Τ/Κ πολιτικός αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα έχει η Τ/κ πλευρά από την επίλυση του Κυπριακού αλλά και τα οφέλη της Τουρκίας αφού στο μαλακό υπογάστριό της δεν θα έχει μια εχθρική χώρα, ούτε ένα νησί πάνω στο οποίο συναντώνται τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

    Τέλος, ο Ταλάτ είπε ότι ουδέποτε η ενοποίηση με την Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Σύλληψη Τ/κ αστυνομικού στη Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τουρκοκύπριος αστυνομικός των Βρετανικών Βάσεων συνελήφθη στη Βρετανία μετά την ανεύρεση ενός κιλού χασίς, που είχε στην κατοχή του.

    Πρόκειται για τον Ομερταμέρ Αλιμπέγιογλου, ο οποίος συνελήφθη ενώ είχε ήδη επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με τελικό προορισμό τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις" στο Λονδίνο, οι βρετανικές αρχές δήλωσαν πως ο Αλιμπέγιογλου συνελήφθη επειδή προσπάθησε να μεταφέρει παράνομα εκτός Βρετανίας ένα εκατομμύριο στερλίνες.

    Η "Γενί Ντουζέν" προβάλλει πρωτοσέλιδα και ολοσέλιδα το θέμα και διερωτάται γιατί ο Αλιμπέγιογλου ενήργησε κατ'αυτόν τον τρόπο "αφού μέχρι σήμερα το λαθρεμπόριο ναρκωτικών διεξαγόταν από τα κατεχόμενα προς το Λονδίνο και όχι από το Λονδίνο προς τα κατεχόμενα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Ναρκωτικά - Αιγύπτιος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Μοχάμετ Χάφες Μααρούφ, 33 χρονών από την Αίγυπτο, μάγειρα σε επιβατικό πλοίο, για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια.

    Ο Αιγύπτιος συνελήφθη χθες το απόγευμα ενώ βρισκόταν στο λιμάνι Λεμεσού.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Λεμεσού, ύστερα από πληροφορίες, ερεύνησαν τον 33χρονο και βρήκαν στην κατοχή του 1 κιλό ξηρής φυτικής κάνναβης, μέσα σε σακκουλάκια, τα οποία ο ύποπτος έδεσε γύρω από τη μέση του.

    Ο Αιγύπτιος έφερε αντίσταση κατά την σύλληψή του, με αποτέλεσμα να τραυματίσει και έναν τελωνειακό υπάλληλο.

    Ο Μααρούφ δεν παραδέχεται ενοχή. Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν πληροφορίες ότι ο εν λόγω Αιγύπτιος μετέφερε συχνά ναρκωτικά στην Κύπρο, με προορισμό την ντόπια αγορά.

    Παρουσιάζοντας τον ύποπτο στο Δικαστήριο, ο εξεταστής της υπόθεσης Λοχίας Ονησίφορος Παχταλιάς είπε ότι, η αστυνομία αναζητεί συνεργάτες του υπόπτου ενώ διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η προέλευση δύο επιταγών που βρέθηκαν στην κατοχή του υπόπτου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Επίσκεψη ΥΠΕΞ στη Ρουμανία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης από τις 2 μέχρι τις 4 Απριλίου.

    Το θέμα της επίσκεψης συζητήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Επιτετραμμένο της Ρουμανίας στην Κύπρο, Φλόριαν Ουντσιάσου.

    Σε δήλωσή του ο κ. Ουντσιάσου χαρακτήρισε τη συνάντηση "εθιμοτυπική", και την τοποθέτησε μέσα στο πλαίσιο της σημαντικής διμερούς επαφής που θα έχει σύντομα ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης με το Ρουμάνο ομόλογό του.

    Είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί το όλο φάσμα των διμερών σχέσεων, καθώς και τα προβλήματα της περιοχής.

    Ο Ρουμάνος διπλωμάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για το τί περισσότερο μπορεί να κάνει η χώρα του με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    "Είναι πραγματικά γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ανάγκη σήμερα να βρίσκονται πιο κοντά και να είναι ενωμένες για να αντιμετωπίζουν τα κοινά, σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν μπροστά τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος Επιτετραμμένος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Μονάδα Αφαλάτωσης

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα τελέσει στις 3 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θέτοντας τις βάσεις για μόνιμη λύση του υδατικού προβλήματος της Κύπρου.

    Η μονάδα αφαλάτωσης, που βρίσκεται στη Δεκέλεια, θα είναι δυναμικότητας 40 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ημερησίως. Αρχικά, η μονάδα ήταν προγραμματισμένη για παραγωγή της μισής ποσότητας, αλλά με την έγκριση της κυβέρνησης, αυξήθηκε στις 40 χιλιάδες.

    Η ποσότητα αυτή προορίζεται για τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου και θα καλύψει το σύνολο των αναγκών της περιοχής σε νερό, εξασφαλίζοντας έτσι μια μόνιμη λύση.

    Ο κ. Γεράσιμος Καραμοντάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αδελφοί Καραμοντάνη Λτδ, που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι άρχισε ήδη από τις 22 Μαρτίου, η "παραγωγή" νερού, ενώ βάσει των συμβολαίων, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει νερό στο κράτος, από την 1η Απριλίου 1997.

    Το κράτος παρέσχε τη γη στην εταιρεία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να ανεγείρει τις εγκαταστάσεις, τις οποίες θα εκμεταλλεύεται για 10 χρόνια, πουλώντας το νερό στο κράτος, προς 54 σεντ το κυβικό μέτρο. Στη συνέχεια, την κυριότητα των εγκαταστάσεων θα αναλάβει το κράτος.

    Η επένδυση είναι ύψους 30 εκ. δολαρίων και το νερό που θα παράγεται θα είναι πόσιμο, επεξεργασμένο ώστε να ανταποκρίνεται σε ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας.

    Με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, υπολογίζεται να δημιουργηθούν περίπου 20 νέες θέσεις εργασίας.

    Στο μεταξύ, έχει ήδη εγκριθεί και αναμένεται να λειτουργήσει πιθανόν το 1998 και δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης, στο Μενεού.

    Το κυβερνητικό σχέδιο αφαλάτωσης για αντιμετώπιση της λειψυδρίας, προβλέπει ώστε όλα τα αστικά κέντρα να εξυπηρετούνται από τις μονάδες αφαλάτωσης, χωρίς καμμιά εξάρτηση από τα επίπεδα βροχόπτωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] (K) Γερμανός Πρέσβης - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το 1997 είναι η χρονιά ευκαιριών για την Κύπρο, γιατί υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά και εγώ προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τρόπος για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση."

    Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε σήμερα ο αποχωρών πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο Φρίντριχτ Γκάρπερς, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ στην Αγκυρα, ο κ. Γκάρπερς είπε ότι οι επαφές του κ. Κίνκελ στην Αγκυρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της Κύπρου, μέσω των καλών σχέσεων που διατηρεί η Γερμανία, με την Ελλάδα και την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία, ως μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει τις εντατικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν η εισδοχή μιας ισλαμικής χώρας στην ΕΕ μπορεί να έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Γκάρπερς απάντησε ότι "δεν μπορώ να πω κάτι για μια χώρα που δεν εχω ποτέ επισκεφθεί, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν η Τουρκία είναι χώρα ισλαμική ή όχι, αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι μια ανεκτική κοινότητα."

    Ο κ. Γκάρπερς επεσήμανε ότι "όλα τα μέλη της ΕΕ είναι δημοκρατικά και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα."

    Ο Γερμανός πρέσβης ανέφερε ότι ο κ. Κίνκελ σε χθεσινές του δηλώσεις, είπε ότι η επιτυχία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μπορεί να εγγυημένη όταν το πρόβλημα της Κύπρου λυθεί, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προϋπόθεση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 27 March 1997 - 13:14:31 UTC