Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμός
  • [02] Απεβίωσε ο Γ. Δ. του ΚΟΑ
  • [03] Συνάντηση Ντενκτάς - Μπάλφ
  • [04] Νέος δικαστής Ανωτάτου
  • [05] Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [06] Σεισμική δόνηση στη Λεμεσό
  • [07] Βασιλείου - οικονομία

  • [01] Σεισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, καταγράφηκε από το Σεισμολογικό Σταθμό Μαθιάτη, στις 6.22 λεπτά, σήμερα το πρωί, ανατολικά της Κύπρου, εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

    Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται στη Συρία, 350 χλμ ανατολικά της Κύπρου και έγινε αισθητός στη Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με την Κυπριακή Αστυνομία, η δόνηση δεν έγινε αισθητή στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ενώ διερευνάται ακόμα, κατά πόσο έγινε αισθητή σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Απεβίωσε ο Γ. Δ. του ΚΟΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Aπεβίωσε σήμερα το πρωϊ ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης, σε ηλικία 58 χρονών.

    Πέθανε στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες. Επασχε από καρκίνο.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στη γενέτειρά του Γαλάτα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Συνάντηση Ντενκτάς - Μπάλφ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερα προκλητικές για την Ε/κ πλευρά, παρουσιάζουν τα Τ/κ μέσα ενημέρωσης, τις δηλώσεις του Βρετανού Ευρωβουλευτή της Σοσιαλιστικής Ομάδας Ρίτσιαρντ Μπαλφ.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Βρετανός Ευρωβουλευτής στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τον προσφώνησε "Πρόεδρο της Δημοκρατίας", ενώ αναφερόμενος στον Πρόεδρο Κληρίδη είπε "ο αξιότιμος Κληρίδης".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Εργατικός Ευρωβουλευτής αποκάλυψε ότι αυτή είναι η πέμπτη συνάντηση που είχε το Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Μπαλφ, κατά τη συνάντηση που διήρκησε δύο σχεδόν ώρες, είπε ακόμη ότι θα πρέπει περισσότεροι Ευρωβουλευτές να επισκεφθούν τα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν από μόνοι τους την "πραγματικότητα".

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είπε ότι ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος και απαιτούνται τουλάχιστον 4 - 5 χρόνια.

    Στο μεταξύ, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου δέχθηκε τον Μπαλφ στο κτίριο, όπου στεγάζεται η λεγόμενη "προεδρία της κυβέρνησης".

    Υστερα από τη συνάντηση, ο Ερογλου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εάν από την Ενωση απουσιάζει η Τουρκία.

    Με το Βρετανό βουλευτή συναντήθηκε και ο Σερντάρ Ντενκτάς και σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η συνάντηση έγινε στο οίκημα όπου στεγάζεται το λεγόμενο "υπουργείο προεδρίας της κυβέρνησης".

    Σε ερώτηση κατά πόσο το ταξίδι του στα κατεχόμενα και την Τουρκία σχετίζεται με τις εκλογές στη Βρετανία, ο Ευρωβουλευτής δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επίσκεψή του ως μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου και όχι λόγω της εκλογικής αναμέτρησης.

    Ο Μπαλφ αναχώρησε από τα κατεχόμενα το βράδυ της Δευτέρας με προορισμό την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Νέος δικαστής Ανωτάτου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορίστηκε ο Τάκης Ηλιάδης. Ο κ. Ηλιάδης έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Παρόντες στην τελετή διαβεβαίωσης ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής.

    Ο κ. Ηλιάδης σπούδασε στην Αγγλία και εξάσκισε το δικηγορικό επάγγελμα προτού διοριστεί ως προσωρινός Επαρχιακός Δικαστής το 1980 και ένα χρόνο αργότερα ως Επαρχιακός Δικαστής. Το 1988 ο κ. Ηλιάδης διορίστηκε προσωρινός Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής και το 1989 Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής.

    Το 1992 ο κ. Ηλιάδης διορίστηκε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου και το 1995 Πρόεδρος Μόνιμου Κακουργιοδικείου.

    Ο κ. Ηλιάδης έχει δώσει διαλέξεις και δημοσίευσε διάφορες μελέτες σχετικά με νομικά θέματα. Εχει εκδώσει δύο βιβλία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ δήλωσε σήμερα ότι ο καθορισμός ημερομηνίας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι πρόβλημα, αλλά αυτό που υπερέχει είναι να διασφαλιστεί ότι η συνάντηση αυτή θα είναι αποτελεσματική.

    Ο κ. Φεϊσέλ είχε νέα συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η οποία κράτησε δύο σχεδόν ώρες, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς επαφών των Ηνωμένων Εθνών με τις δύο πλευρές. Αύριο ο κ. Φεϊσέλ θα συναντηθεί με τον κ Ντενκτάς και την Παρασκευή θα συναντηθεί και πάλιν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο αντιπρόσωπος του Γ.Γ. ήταν και σήμερα σύντομος στις δηλώσεις του και απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε σχετικά με τις επαφές του, λόγω της απόφασης να μη γίνονται δηλώσεις επί της ουσίας. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι το θέμα δεν είναι εάν θα πραγματοποιηθεί απευθείας συνάντηση αλλά πότε και σε ερώτηση εάν αυτό που σήμερα επιδιώκουν τα Ηνωμένα Εθνη είναι μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ, ξεκαθάρισε ότι "ο καθορισμός ημερομηνίας (συνάντησης) είναι εύκολος."

    "Είναι εύκολο να φέρεις δύο άτομα μαζί, το πιο δύσκολο μέρος είναι να βεβαιωθείς ότι κάτι θα γίνει όταν πραγματοποιηθεί η συνάντηση," πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν στόχος είναι η εξεύρεση κοινού εδάφους, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι διερευνούν "τρόπους ώστε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μερικά θέματα και να προχωρήσει αυτή η διαδικασία".

    Σε ερώτηση εάν θα ήταν ικανοποιημένος εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συμφωνούσαν μόνο σε μέτρα καλής θέλησης, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά. "Φυσικά συζητούμε και αυτά τα θέματα, αλλά δεν αποτελούν τον κύριο τομέα των συζητήσεών μας," είπε.

    Πρόσθεσε ότι όλοι συμφωνούν πως "ο κύριος στόχος για επίτευξη συνολικής λύσης θα βοηθηθεί εάν βελτιωθεί το κλίμα και τα αισθήματα των δύο κοινοτήτων."

    Ταυτόχρονα, ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί "εάν η κάθε κοινότητα προβεί σε κάποιες χειρονομίες οι οποίες είναι θετικές για την άλλη."

    Οπως είπε, η κάθε πλευρά "έχει ιδέες για πιθανές συγκεκριμένες χειρονομίες που πιστεύει ότι η άλλη πλευρά θα μπορούσε να προβεί και οι οποίες θα ήταν σημαντικές για τη δική της κοινότητα."

    Ερωτηθείς εάν αυτές οι ιδέες είναι καινούργιες, ο αντιπρόσωπος του Γ.Γ. απάντησε, αστειευόμενος, ότι τίποτα που αφορά το Κυπριακό "δεν είναι νέο".

    Σε άλλη ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη που φέρονται να διατηρούν οι Βρετανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζονται απογοητευμένοι με τους Αμερικανούς γιατί δε βοηθούν τη διαδικασία λύσης, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά. "Δεν έχω ακούσει τους Βρετανούς να εκφράζουν μια τέτοια θέση," συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Σεισμική δόνηση στη Λεμεσό

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, έγινε αισθητή σήμερα στις 11.19 λεπτά στη Λεμεσό.

    Οπως ανακοίνωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν στη θαλάσσια περιοχή περί τα 10 χλμ. νότια της πόλης της Λεμεσού.

    Ο σεισμός ήταν μετρίου μεγέθους και πιστεύεται ότι εντάσσεται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα του κυπριακού χώρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Βασιλείου - οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθησή του ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει προβλήματα τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας όμως ότι, κάθε άλλο παρά η οικονομία "καταρρέει".

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την οικονομία, ο κ. Βασιλείου ανέλυσε τη σημερινή οικονομική κατάσταση και κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε καθαρά οικονομικές παραμέτρους, αλλά περιλαμβάνουν και μέτρα πολιτικού περιεχομένου, που έμμεσα επηρεάζουν την οικονομία.

    Οι εισηγήσεις, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, που "δεν αποτελούν κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά επιμέρους εισηγήσεις", θα επιδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση, στους πολιτικούς ηγέτες και στους βουλευτές, για να αποτελέσουν την απαρχή μιας συλλογικής αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων, αν φυσικά το επιθυμούν και οι ίδιοι.

    Σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών προτείνει τη "μονομερή αναστολή των πτήσεων ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο, μέχρι το Φθινόπωρο", την προώθηση του στρατιωτικού διαλόγου και την απόσυρση του νομοσχεδίου για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα κατά 50%, διευκρινίζοντας όμως, ότι με την πρόταση αυτή, δε θέτει θέμα "αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής".

    Επίσης, εισηγείται την αποδοχή της έκκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μείωση στο ήμισυ των κατοχικών δυνάμεων, με παράλληλη μείωση των δαπανών της Εθνικής Φρουράς, "ως πρώτο βήμα για την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο"

    Εξάλλου, εισηγείται την έκφραση ετοιμότητας από μέρους της Ε/κ πλευράς, για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Τ/Κ, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με βάση τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη Δέσμη Ιδεών και το Χάρτη Γκάλι.

    Σε οικονομικό επίπεδο, και συγκεκριμένα για τη γεωργία, ο κ. Βασιλείου προτείνει τη στήριξη των 5.500 παραγωγών, της παραγωγής και των εξαγωγών.

    Για τη βιομηχανία προτείνεται όπως, η κυβερνητική συμβολή στο κόστος των εξαγωγών κατά 3%, επεκταθεί μέχρι το 1999, και επανεισαχθεί ως το 2000, η πρόνοια για φορολογικές πιστώσεις ύψους 5% επί της εισαγωγής ξένου συναλλάγματος, ενώ όσον αφορά στην οικοδομική βιομηχανία, προτείνεται η έκπτωση κατά 50% στα δικαιώματα μεταβίβασης διαμερισμάτων κλπ, αξίας μέχρι 75 χιλιάδων λιρών.

    Ο κ. Βασιλείου προτείνει επίσης την επίσπευση κατασκευής των έργων υποδομής που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό Αναπτύξεως, ενώ αναφερόμενος στη σημασία της Πληροφορικής, υποστήριξε πως η Κύπρος πρέπει να γίνει "κέντρο πληροφορικής", λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι "χωρίς ανάπτυξη της πληροφορικής, δεν έχουμε μέλλον."

    Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως "δεν τίθεται δίλημμα, τουρισμός ή βιομηχανία και τουρισμός ή γεωργία", καθόσον οι πιο πάνω τομείς πρέπει να συνυπάρχουν και να αναπτύσσονται παράλληλα, διευκρινίζοντας πως τάσσεται υπέρ της αύξησης του αριθμού των τουριστών στα 2,5 εκ. ετησίως, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική πληρότητα στα ξενοδοχεία.

    "Παγκοσμίως, το τουριστικό ρεύμα αυξάνεται", επεσήμανε ο κ. Βασιλείου, επιδιώκοντας να ανατρέψει το επιχείρημα ότι, η πτώση του κυπριακού τουρισμού, οφείλεται σε μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο και πρότεινε την απεξάρτηση του κυπριακού τουρισμού από δυο - τρεις τουριστικούς οργανισμούς καθόσον αυτοί εξαναγκάζουν τους ξενοδόχους σε εξευτελιστικές τιμές.

    Επίσης, πρότεινε την εντονότερη διαφήμιση, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι, "ενώ σε άλλες χώρες, τα κονδύλια για διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος, εγκρίνονται έξι μήνες πριν από την έναρξη του έτους για το οποίο προορίζονται, στην Κύπρο η έγκριση αργοπορεί". Τα κονδύλια για το 1997, εγκρίθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε.

    Για το Χρηματιστήριο, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών πρότεινε να επιτραπούν οι επενδύσεις υπεράκτιων εταιρειών και να δοθούν κίνητρα για μετατροπή ιδιωτικών εταιρειών, σε δημόσιες.

    Για το Χρηματοπιστωτικό τομέα, πρότεινε φορολογικά κίνητρα, που θα ενισχύσουν την κεφαλαιουχική βάση των επιχειρήσεων, και την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων, ενώ ανακοίνωσε την υποβολή σήμερα στη Βουλή πρότασης νόμου, για απλούστευση του φορολογικού συστήματος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως σήμερα στα κατεχόμενα, σπουδάζουν 10 χιλιάδες φοιτητές σε "ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα" και υποστήριξε πως οι ελεύθερες περιοχές μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 27 March 1997 - 14:07:46 UTC