Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισλαμική Συνάντηση
  • [02] Επιστημονική Ενοποίηση Πανεπιστημίου - ΕΕ
  • [03] Τομπλερόν - Μέτρα στην Κύπρο
  • [04] Kληρίδης - Αρχιεπίσκοπος - Βόρεια Ηπειρος
  • [05] Συγχαρητήρια Κληρίδη προς Ελλάδα
  • [06] Τούρκος κατάσκοπος - δικαστήριο
  • [07] Κληρίδης - Μάντεν

  • [01] Ισλαμική Συνάντηση

    Ισλαμαμπάτ,Πακιστάν,24/03/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Παπακυριάκου)

    "Οι Ελληνοκύπριοι, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, νομίζουν ότι θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, δηλαδή την ένωση με την Ελλάδα". Αυτά τα προκλητικά ανάφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ χθες το απόγευμα, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ισλαμικών χωρών που συγκλήθηκε για να τιμηθούν τα 50 χρόνια του Πακιστάν.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να αντιληφθούν οι Ε/Κ ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις προκλήσεις και ότι η μόνη οδός για λύση του Κυπριανού είναι η συνεννόηση με τους Τ/Κ. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι "παραβιάζει" τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

    Οι εορτασμοί για τα 50χρονα της ανεξαρτησίας του Πακιστάν άρχισαν χθες το πρωί με μία μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που την παρακολούθησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, και συνεχίστηκε με την πανηγυρική τελετή έναρξης της συνόδου. Η ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνει ένα μόνο θέμα: "Το Ισλάμ ενώπιον των προκλήσεων του 21ου αιώνα".

    Στο τέλος της μονοήμερης συνόδου επρόκειτο να εκδοθεί η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ στην οποία τονίζεται η ανάγκη για ενδυνάμωση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των Ισλαμικών χωρών ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Κυρίαρχο σημείο των ομιλιών είναι η αναγκαιότητα δράσης για αποσύνδεση του Ισλάμ από την τρομοκρατία και η αποκατάσταση της εικόνας του Ισλάμ στη Δύση.

    Στο συνέδριο παρίσταται Τ/κ αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους Χακκί Ατούν και Τανέρ Ετκίν. Η συμμετοχή τους είναι με καθεστώς "παρατηρητή" ως Τ/κ μουσουλμανική κοινότητα. Χαρακτηριστικό των ευρύτερων Τουρκο- Πακιστανικών σχέσεων είναι το γεγονός ότι η πρωϊνή στρατιωτική παρέλαση έκλεισε με τουρκική σημαία και ομάδα Τούρκων που φορούσαν παραδοσιακές τουρκικές στολές.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ/ΓΠ)

    [02] Επιστημονική Ενοποίηση Πανεπιστημίου - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ - Αννα Ζεμπύλα - Καλλή)

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου που ξεπερνούν τα δύο εκατομύρια ECU. Με το ξένο συνάλλαγμα το Πανεπιστήμιο εμπλουτίζει τους πόρους και αναβαθμίζει τα ερευνητικά του προγράμματα, ενώ γίνεται ταυτόχρονα μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω της συνεργασίας των πανεπιστημίων."

    Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Ανδρέας Μαλλούππας, Προϊστάμενος Εξωτερικών Σχέσεων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), προσθέτοντας ότι το ΠΚ διακρίνεται για την έντονη ερευνητική του δραστηριότητα από το 1992 μέχρι σήμερα.

    Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αλλά και η τοπική κοινωνία κρίνουν την ερευνητική εμφάνιση του Πανεπιστημίου, το οποίο ανταγωνίζεται με πανεπιστήμια ευρωπαϊκών και άλλων χωρών για χρηματοδότηση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων από την ΕΕ.

    Μέσω της έρευνας, το ΠΚ διαμορφώνει το ακαδημαϊκό και επιστημολογικό ήθος στο χώρο της διεθνούς επιστήμης, καθώς και την πνευματική κληρονομιά στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας, όπου λειτουργεί.

    Ο Δρ. Μαλλούππας είπε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια το ΠΚ συμμετέχει μόνο στα προγράμματα MEDA που αναφέρονται στη Μεσόγειο, ένεκα του ότι η Κύπρος δεν είναι ακόμα μέλος της ΕΕ.

    Ενα πρόγραμμα στο οποίο το Πανεπιστήμιο συμμετείχε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του είναι το πρόγραμμα AVICENNE, το οποίο ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος και χρήσης διαφόρων πηγών ενέργειας.

    "Με τη νέα της πολιτική, η ΕΕ έχει ανοίξει πάρα πολλά προγράμματα σε μη μέλη, όπως χώρες της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης", πρόσθεσε ο κ. Μαλλούππας. Το ΠΚ ανέπτυξε επίσης συνεργασίες με πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και συμμετέχει στα προγράμματα ESPRIT και INCO, που αφορούν θέματα πληροφορικής και οικονομικών.

    Ο κ. Μαλλούππας εξήγησε πως υπάρχουν δύο ειδών προγράμματα, αυτά στα οποία το ΠΚ είναι ο κύριος συντονιστής και έχει συνεταίρους, και αυτά στα οποία το ΠΚ συμμετέχει ως "συνέταιρος" σε προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Οι κλάδοι που έχουν μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί είναι της Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομικών.

    Ολα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είπε ο Δρ. Μαλλούππας, "έχουν ως όραμα την προώθηση του θεσμού της ευρωπαϊκής διάστασης, μέσα από τον κάθε τομέα." Πρόσθεσε ότι ο κύριος τρόπος με τον οποίο η ΕΕ επιδιώκει υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, είναι μέσω της συνεργασίας.

    Τα προγράμματα που συμμετέχει το ΠΚ έχουν τις δικές τους προδιαγραφές συμμετοχής και απαιτούν επιστημονική ποιότητα, ενώ προνοούν συνήθως συμμετοχή δυο χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δύο Μεσογειακών χωρών.

    Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η από κοινού υποβολή ερευνητικής πρότασης στην ΕΕ, η οποία αξιολογείται, συναγωνίζεται με άλλες στη βάση της επιστημονικής της αξίας και κρίνεται αν πληροί τα κριτήρια για χρηματοδότηση.

    Το ΠΚ συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα ERASMUS (Σωκράτης), στο οποίο η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεισφέρει κάθε χρόνο το ποσό των 500 χιλιάδων ECU.

    Κύριο στοιχείο του ERASMUS είναι η ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών για 3 - 12 μήνες μεταξύ Κύπρου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζει ότι μέσα από την κινητικότητα των φοιτητών, θα ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή διάσταση.

    Οσον αφορά διεθνείς επιτυχίες του ΠΚ, ο κ. Μαλλούππας ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά έντυπα, πέραν των 300 δημοσιεύσεων και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι σημαντικό για το πανεπιστήμιο επειδή δίνει την επιστημονική του παρουσία στο διεθνή χώρο αλλά και για την Κύπρο γιατί μέσα από τις δημοσιεύσεις γίνεται και η παρουσία του κυπριακού κράτους."

    Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φυσικών Επιστημών του ΠΚ, Δρ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, τα πιο ουσιαστικά προγράμματα τα οποία θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο στην αξιολόγηση ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, είναι τα λεγόμενα ανταγωνιστικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν κυρίως πανεπιστημιακές ομάδες.

    Το Τμήμα Φυσικών Επιστημών είναι ένα από τα τμήματα του πανεπιστημίου που έχει πετύχει χρηματοδότηση από την ΕΕ σε πέντε προγράμματα, εκ των οποίων τα τέσσερα, η ομάδα Laser and Photothermal, της οποίας ηγείται ο καθηγητής Χριστοφίδης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ένα από τα τέσσερα αυτά προγράμματα έχει χρηματοδοτηθεί με 90 χιλιάδες ECU.

    Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα έχουν άμεσες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή, ενώ, τα περισσότερα από αυτά είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ. Χριστοφίδης τόνισε ότι τέτοιου είδους προγράμματα είναι πολύ χρήσιμα, γιατί πέραν από τις ποιοτικές επιστημονικές συνεργασίες που γίνονται, δίδεται η ευκαιρία στο πανεπιστήμιο να εργοδοτεί νέους επιστήμονες, οι οποίοι είναι συνήθως Κύπριοι επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ενώ τα ερευνητικά εργαστήρια μπορούν να αξιοποιήσουν μέρος των χρημάτων για αγορά εξοπλισμού.

    Ο Δρ. Χριστοφίδης επεσήμανε επίσης ότι "μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα η πολιτική ενοποίηση με την ΕΕ, αλλά η επιστημονική ένωση είναι ήδη γεγονός. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις, οι εμπειρίες, αποκτούνται γνώσεις, ανοίγονται νέοι δρόμοι και αναπτύσσεται ο πολιτισμός".

    Ο Δρ. Χριστοφίδης επεσήμανε εξάλλου, ότι "όλα αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πατρίδας μας", τονίζοντας ότι το μέλλον της συνεργασίας Πανεπιστημίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης διαγράφεται εξαιρετικό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] Τομπλερόν - Μέτρα στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ πιθανή είναι η απόσυρση των ελβετικών σοκολάτων "Τομπλερόν" και από την κυπριακή αγορά μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας τους στην Ελβετία από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων στη Βέρνη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ο κ. Μελάνθιος Δημητριάδης, ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στους εισαγωγείς των σοκολάτων στην Κύπρο όπως ανασταλεί οποιαδήποτε πώλησή τους στην αγορά αλλά και στα καταστήματα αδασμολογήτων, όπου διατίθενται σε μεγάλες ποσότητες και όπως αρχίσει η απόσυρση τυχόν "ύποπτων" σοκολατών που βρίσκονται στην αγορά, μόλις επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την Ελβετία.

    Γι' αυτό το σκοπό οι εισαγωγείς των σοκολάτων ανέλαβαν να ενημερωθούν επίσημα από την κατασκευάστρια εταιρεία για το ποιό είναι το πρόβλημα που εντοπίστηκε, και ποιές ακριβώς σοκολάτες αφορά.

    Οπως έγινε γνωστό η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας των σοκολάτων "Τομπλερόν" στην Ελβετία λήφθηκε διότι αυτές περιέχουν λεκιθίνη παρασκευασμένη από σόγια, η οποία προέρχεται από γενετική επεξεργασία.

    Μετά την απόφαση αυτή η κατασκευάστρια εταιρεία της "Τομπλερόν" Kraft - Jacobs - Suchard, υποχρεώθηκε να αποσύρει από την κυκλοφορία 400 - 500 τόνους σοκολάτας "Τομπλερόν", που περιέχουν αυτή την ποιότητα λεκιθίνης.

    Ωστόσο ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε πως το εργοστάσιο παραγωγής λεκιθίνης τους διαβεβαίωσε πως αυτή δεν προέρχεται από σόγια αυτού του είδους.

    Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Spinneys, που εισάγει τις "Τομπλερόν" στην Κύπρο, Ιαν Ρότζερς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως δεν έχει προς το παρόν οποιαδήποτε πληροφόρηση για το όλο θέμα και πως αναμένει να πάρει σχετικές οδηγίες από τον εκπρόσωπο της σοκολατοποιϊας Κraft - Jacobs - Suchard, στην Κύπρο, κατά πόσο επιβάλλεται η απόσυρση σοκολάτων και εδώ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (K) Kληρίδης - Αρχιεπίσκοπος - Βόρεια Ηπειρος

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μήνυμα συμπαράστασης στους ομογενείς της Βορείου Ηπείρου έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μέσω του Γ' Προγράμματος του ΡΙΚ και του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ιωαννίνων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται τώρα η Αλβανία, ο Κυπριακός Ελληνισμός θα σταθεί δίπλα στους Ελληνες αδελφούς της Αλβανίας για οικονομική στήριξη.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι το δυνατό προς την κατεύθυνση της επίλυσης της αλβανικής κρίσης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εξάλλου, διαβεβαίωσε τους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός συμμετέχει και συμπάσχει στην αγωνία και τον πόνο τους, εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που διαδραματίζονται στην Αλβανία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να μην υποκύψουν στη δοκιμασία που περνούν και να κρατηθούν όρθιοι εκεί που βρίσκονται οι τάφοι των πατέρων τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Συγχαρητήρια Κληρίδη προς Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια μηνύματα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Στο μήνυμά του προς τον κ. Στεφανόπουλο, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι "η Κύπρος εμψυχώνεται και παραδειγματίζεται από το ιστορικό δίδαγμα της σημερινής επετείου στον αγώνα της για ελευθερία και δικαίωση".

    Με την ευκαιρία της επετείου ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε τα ειλικρινή αισθήματα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης του κυπριακού λαού για το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου Στεφανόπουλου, την πολύπλευρη συμπαράσταση της κυβέρνησης και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας και του λαού της Ελλάδας στο δύσκολο αγώνα της Κύπρου για εθνική ειβίωση.

    Στο συγχαρητήριο μήμυμά του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει τη συγκίνηση και τις εγκάρδιες ευχές του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και του ιδίου.

    Εκφράζει επίσης την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίηση του κυπριακού λαού για τη σταθερή και πολυδιάστατη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο δύσκολο δρόμο που διανύει η Κύπρος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [06] Τούρκος κατάσκοπος - δικαστήριο

    Λεμεσός,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ) Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού προσήχθη σήμερα ο Νετζίπ Σαρί Τσιτσεκλί 45 χρονών από την Τουρκία, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δύο συνολικά υποθέσεις.

    Η δικαστής Λένα Δημητριάδου διέταξε την κράτησή του μέχρι τις 31 Μαρτίου 1997, οπόταν και θα προσαχθεί για προανάκριση.

    Η δικηγόρος Σεφίκα Ντουρτουράν παρέστη ως παρατηρητής γιατί δεν έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, αντικαθιστώντας τον Τ/Κ δικηγόρο Αλί Ντανά, που δεν κατέστη δυνατόν να έρθει στις ελεύθερες περιοχές λόγω ασθενείας.

    Ο Τσιτσεκλή κατηγορήθηκε για τοποθέτηση εκρηκτικών υλών στο οίκημα όπου στεγάζεται η οργάνωση των Κούρδων στην οδό Ναβαρίνου στη Λεμεσό.

    Κατηγορήθηκε επίσης ότι στις 10 Φεβρουαρίου είχε στην κατοχή του εκρηκτικές ύλες, ωρολογιακή βόμβα και ποσότητα πλαστικής εκρηκτικής ύλης και ενός πυροκροτητή. Η δικαστής διέταξε την κράτηση του κατηγορουμένου μέχρι τις 31 Μαρτίου 1997, οπόταν και θα παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο για προανάκριση.

    Η δεύτερη υπόθεση αφορά στις εξής κατηγορίες: Από τον Αυγουστο του 1994 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου του 1997 προμηθεύτηκε, συνέλλεξε και διαβίβασε σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα, συγκεκριμένα στους δύο Τ/Κ Μουσταφά Χαμίτ και Σονάλπ Αβιτζί και στον Τούρκο Μεχμέτ Αλί, πληροφορίες σχετικά με εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς, πληροφορίες για στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς καθώς επίσης και για τα λιμάνια του Βασιλικού, της Λεμεσού και του αεροδρομίου Πάφου.

    Η δεύτερη κατηγορία αφορά προμήθεια, συλλογή και μεταβίβαση πληροφοριών για σχέδια και εξοπλισμούς της Εθνικής φρουράς για πυραυλικά και άλλα συστήματα. Οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για την Τουρκία.

    Κατηγορήθηκε εξάλλου, ότι μεταξύ 15 Φεβρουαρίου 1995 και 15 Φεβρουαρίου 1997, πλησίαζε και φωτογράφιζε απαγορευμένες περιοχές και στρατιωτικές μονάδες χωρίς την έγγραφη άδεια του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Η τέταρτη κατηγορία, αφορά στην περίοδο 15 Φεβρουαρίου 1997 με 8 Μαρτίου 1997, κατά την οποία προσέγγιζε απαγορευμένες περιοχές και φωτογράφιζε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης - Μάντεν

    Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο, είναι αυτά που λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες και όχι τι λέγεται δημοσίως, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζοντας τις απαισιόδοξες προβλέψεις, που έκανε δημοσίως ο Ραούφ Ντενκτάς και με τις οποίες αποκλείει λύση τους προσεχείς μήνες.

    "Νομίζω ότι το σημαντικό είναι τι λέγεται κατ'ιδίαν και εμπιστευτικά, μεταξύ (του κ. Φεϊσέλ) και των ηγετών των δύο κοινοτήτων", ανέφερε ο κ. Μάντεν, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Επιβεβαίωσε πάντως, ότι ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, μελετά ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να παρουσιάσει προς τις δύο κοινότητες, για να δημιουργήσει μέτρα εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δεν αποκάλυψε όμως οποιεσδήποτε λεπτομέρειες του πακέτου ΜΟΕ που μελετά ο κ. Φεϊσέλ.

    Ο κ. Μάντεν, αρνήθηκε επίσης, να σχολιάσει τις "δημοσιογραφικές υποθέσεις", όπως είπε, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία έχει διορίσει δύο ειδικούς συνταγματολόγους, για την επεξεργασία συντάγματος, ενός ομοσπονδιακού κράτους στο νησί.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του, στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι μαζί με άλλες (ενδιαφερόμενες) χώρες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι παραγωγικές.

    Ο κ. Μάντεν, απέφυγε να σχολιάσει είτε το περιεχόμενο, είτε αν υπήρξε πρόοδος, στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας, δεν θέλησε να προσθέσει οτιδήποτε, στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων, αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στον αστυνομικό σταθμό των Βάσεων στη Δεκέλεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΚΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 24 March 1997 - 13:03:12 UTC