Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικτή Κοινοβουλευτική - Βαν Ντάρτελ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Συνάντηση Κυπριανού - Boothroyd
  • [04] Σκυλομαχίες - Δεν θα γίνουν διώξεις
  • [05] Κασουλίδης - πολυεθνική
  • [06] Πανσυνδικαλιστικό συνέδριο

  • [01] Μικτή Κοινοβουλευτική - Βαν Ντάρτελ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει ευκαιρία στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, εντός του 1997 και η Κύπρος παραμένει ψηλά στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ για τους επόμενους μήνες.

    Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κ. Βαν Ντάρτελ, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου.

    Γι'αυτό, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο ρόλος της ΕΕ, είναι λογικό, να στηρίζεται στην ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και της δυνατότητάς της να συμβάλει ως καταλύτης στη λύση του Κυπριακού.

    Η ΕΕ ανησυχεί, σημείωσε, για τη σταθερότητα στις χώρες που επιθυμούν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η ΕΕ έχει και το "έννομο συμφέρον σε ότι αφορά στο είδος της λύσης που επιδιώκεται στο Κυπριακό, δεδομένου ότι η λύση αυτή θα πρέπει να βρίσκεται σε εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο".

    Αναφερόμενος στη διαφωνία που προέκυψε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η προεδρία προτίμησε να αναβάλει τη συζήτηση για το δομημένο διάλογο, λόγω μη ύπαρξης κοινής θέσης στην ΕΕ.

    Ωστόσο, σημείωσε, ότι το Συμβούλιο των Υπουργών δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση του για μη αναγνώριση των λεγόμενων αρχών του ψευδοκράτους.

    Τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι δύο πλευρές να λαμβάνουν μέτρα που θα συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και να μην προβαίνουν σε πράξεις που συμβάλλουν στη δημιουργία έντασης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Βαν Ντάρτελ, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για όλες τις Μεσογειακές χώρες, η δεύτερη υπουργική συνάντηση για την Ευρο- Μεσογειακή συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας στις 15 και 16 Απριλίου 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           79.39 (+0.62)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.22 (+0.76)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67.03 (+2.90)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.40 (+2.11)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82.65 (-0.89)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.97 (-0.46)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54.10 (+1.60)
        Αλλες Εταιρείες                         56.61 (-0.40)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1016520.950
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [03] Συνάντηση Κυπριανού - Boothroyd

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Betty Boothroyd, αναμένεται να έχει αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ αργότερα θα μιλήσει σε ομάδα βουλευτών του Βρετανικού Κοινοβουλίου, τους οποίους θα ενημερώσει για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος.

    Την Πέμπτη το βράδυ, ο κ. Κυπριανού θα μιλήσει προς την παροικία σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στο βόρειο Λονδίνο, την οποία διοργανώνει το ΔΗΚΟ Αγγλίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, αναμένεται να έχει επαφές με πολιτικούς παράγοντες της χώρας, ενώ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γρηγόριο καθώς και με τη Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Σκυλομαχίες - Δεν θα γίνουν διώξεις

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δε θα συνεχιστεί η δίωξη των τεσσάρων προσώπων που κατηγορήθηκαν για κακομεταχείριση ζώων το 1995, έστω και αν η διάπραξη των αδικημάτων ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Μετά τη μελέτη του φακέλλου της υπόθεσης από τη Γενική Εισαγγελεία, διαπιστώθηκε ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Η σχετική νομοθεσία περί Προστασίας και Ευημερίας Ζώων προβλέπει ότι δε μπορεί να γίνει ποινική δίωξη για αδικήματα μετά πάροδο ενός έτους από τη διάπραξη του αδικήματος ή έξι μηνών από την ανακάλυψή του, οποιοδήποτε από αυτά συμβεί ενωρίτερα.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης μελέτησε και το ενδεχόμενο δίωξης των κατηγορουμένων με βάση τον περί Προστασίας των Ζώων Νόμο, ο οποίος είναι μεν παλαιός αλλά εξακολουθεί να ισχύει. Η δίωξη των κατηγορουμένων δεν είναι δυνατή ούτε και με βάση τον νόμο αυτό, γιατί λόγω του ύψους της προβλεπόμενης ποινής, τα σχετικά αδικήματα, έχουν παραγραφεί, λόγω παρόδου έξι μηνών από την διάπραξή τους.

    Επειδή πράξεις ή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα που προσβάλλει τα αισθήματα του κοινού είναι αντίθετη με κάθε έννοια πολιτισμού και δε πρέπει να μένει ατιμώρητη, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ετοιμάζει τροποποιητικό νομοσχέδιο προς επαύξηση των απειλουμένων ποινών.

    Εχουν δοθεί εξάλλου, περαιτέρω οδηγίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας να προχωρήσει με νέες έρευνες, σε μια προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα κατά πόσο συνεχίσθηκε και μετά το 1995 η διάπραξη τέτοιων αδικημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Κασουλίδης - πολυεθνική

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν επιμένει σε συμμετοχή τουρκικού αποσπάσματος σε πιθανή πολυεθνική δύναμη στην Κύπρο, αφού το σκεπτικό της είναι ότι αυτό θα ήταν δυνατό εάν η τουρκική πλευρά ζητούσε την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί μετά την επίτευξη λύσης.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", σύμφωνα με το οποίο Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα προκύψουν λειτουργικά προβλήματα από τη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων σε πολυεθνική δύναμη.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ, μετέφερε τη θέση αυτή κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία. Προσθέτει ότι η Αγκυρα αποδέχεται μεν την παρουσία πολυεθνικής στην Κύπρο, αλλά απορρίπτει την ιδέα ένταξης του τουρκικού αποσπάσματος υπό τη διοίκηση της δύναμης αυτής.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι εάν θα συμμετάσχουν ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα στην πολυεθνική.

    "Εμείς κάναμε την εισήγηση για πολυεθνική και είπαμε ότι εάν ζητείτο και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, θα μπορούσαν να συμμετέχουν σαν απόσπασμα της πολυεθνικής μαζί με ένα ελληνικό απόσπασμα," είπε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος.

    "Εάν όμως," συμπλήρωσε, "δεν επιθυμούν να συμμετέχουν, εμείς δεν επιμένουμε στη συμμετοχή τους", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι άλλο ερώτημα από το ερώτημα τί γίνεται αν θα υπάρχει συμφωνία με τη Συνθήκη Συμμαχίας χωριστή ΤΟΥΡΔΥΚ και ΕΛΔΥΚ και σε τι αριθμούς".

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις, υπενθυμίζοντας το μορατόριουμ δηλώσεων σε θέματα που συζητούνται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΜΜ)

    [06] Πανσυνδικαλιστικό συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη βούληση των Συνδικαλιστών για επανένωση της Κύπρου και την ανάγκη να αφεθεί ο λαός της Κύπρου ανεπηρέαστος να χαράξει τη δική του πορεία προς την ειρήνη και τη δημοκρατία, εξέφρασαν για μια ακόμη φορά, οι ηγεσίες των Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Δικοινοτικού Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ.

    Τις εργασίες της σημερινής μέρας, που πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Σιατό Λάμπουσα στην κατεχόμενη Λάπηθο, άνοιξε η εκπρόσωπος του Κέντρου Ερευνών των βελγικών Συνδικάτων, Ανν Ρολιέ, η οποία ανέλυσε τις συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, πάνω στον "κοινωνικό χάρτη" της Ευρώπης και είπε πως αυτή, δε δίνει αρκετές αρμοδιότητες στην Κομισιόν, όσον αφορά στη χάραξη της κοινωνικής πολιτικής.

    Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανέφερε η κ. Ρολιέ, δημιουργήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια ευελιξία όσον αφορά τη ρύθμιση των συνθηκών εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και σημείωσε ότι μειώθηκαν τα εργατικά κόστα.

    Είπε επίσης ότι σε εθνικό επίπεδο "παραμένει ένα αδιέξοδο", ενώ η μόνη θετική εξέλιξη, είναι οι συζητήσεις που γίνονται τώρα στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, και ανέφερε πως σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν ακόμα πολλές πηγές εργατικών αναταραχών.

    Ο εκπρόσωπος των Συντεχνιών των Τ/κ Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, Αχμέτ Μπαρτσίν, επεσήμανε πως στην Ευρώπη, ο ατέλειωτος ανταγωνισμός κατέστησε την ένωση της Ευρώπης αναγκαία, διότι ο κόσμος κατάλαβε πως η Ευρώπη παρέμεινε αδύνατη, ενώ συνάμα έπρεπε να αποκλειστεί ο πόλεμος και να εφαρμοστεί το σύνθημα "ποτέ ξανά πόλεμος".

    Αναφερόμενος στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο κ. Μπαρτσίν είπε πως αυτή "αποτελεί τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενότητας, διότι προάγει τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών" και ανέφερε πως οι αποφάσεις και οι αρχές του Ευρωκοινοβουλίου, ωφελούν την Κύπρο σαν σύνολο.

    Τέλος, ο κ. Μπαρτσίν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Στο δεύτερο μέρος των εργασιών της ημέρας, η κ. Ρολιέ μίλησε για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου και εργαζομένων και επεσήμανε ότι στην Ευρώπη, "ο εργαζόμενος, είναι πολίτης της ΕΕ και συνεπώς, έχει ελευθερία διακίνησης και μπορεί να πάρει την οικογένειά του και να πάει να εργαστεί σε όποια χώρα θέλει, με την εξαίρεση δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών και διπλωματικών υπαλλήλων. Κι' ο λόγος γι' αυτή την εξαίρεση είναι ότι οι κλάδοι αυτοί των εργαζομένων, είναι φορείς εθνικής κυριαρχίας".

    Η κ. Ρολιέ κατέκρινε την ΕΕ γιατί ενώ επιδιώκει την ενιαία αγορά, "από τη μια θέλει τις αγορές των Ανατολικών και άλλων χωρών και από την άλλη, δε θέλει τους ανθρώπους τους".

    Τέλος, η Βελγίδα συνδικαλίστρια είπε πως η Κύπρος θα έπρεπε να μιμηθεί την Ευρώπη, όπου παρ' όλο που τα εθνικά σύνορα δεν είναι ξεκαθαρισμένα, ο κόσμος κοιτάζει μπροστά και ζει ειρηνικά.

    Ο Βασίλης Βασιλείου της ΠΕΟ, σημείωσε πως "η ΕΕ δε μπορεί να αποτελεί μόνο μια οικονομική οντότητα", και ανέφερε πως η ΠΕΟ ανήκει στη σχολή που ζητά μια Ευρώπη "με κοινωνικό χαρακτήρα", και σημείωσε ότι ο συνδικαλισμός έχει σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ο Ανδρέας Παυλικκάς της ΠΕΟ, διερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αφού με την αίτηση για ένταξη που υπέβαλαν πολλές χώρες, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, από τότε που υπογράφηκε.

    Ο κ. Παυλικκάς, αναφερόμενος στους δείχτες της Συνθήκης, είπε πως αυτοί θέτουν πολλούς περιορισμούς και επεσήμανε πως, ενώ η Κύπρος, το 1996 πληρούσε τους δείκτες αυτούς, το 1997 "θα είναι πολύ δύσκολο".

    Ο Κυριάκος Ναθαναήλ του ΠΟΑΣ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρχές της ΕΕ που προνοούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση, θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην Κύπρο.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Τ/Κ Δασκάλων, Τζιουμάλ Οζιγκίτ, επεσήμανε πως "πολλά σχέδια για λύση του Κυπριακού, ετοιμάζονται σε κέντρα έξω από την Κύπρο, και γίνονται διαπραγματεύσεις πάνω στο πως θα ικανοποιηθούν η Ελλάδα και η Τουρκία" και διερωτήθηκε "πού είναι οι Κύπριοι, οι οποίοι και θα υποστούν τις συνέπειες μιας λύσης".

    Ο Κάμπελ Κρίστυ, του Κογκρέσου των Συντεχνιών της Σκωτίας, διαφώνησε με τη Βελγίδα συνδικαλίστρια Ανν Πολιέ, διότι σύμφωνα με την άποψή του η τελευταία, υποτιμά το έργο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα στην ΕΕ, όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα και είπε πως, "μπορεί στο θέμα της ανεργίας να μην έγιναν μεγάλα βήματα, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τις θετικές εξελίξεις σε άλλα κοινωνικά θέματα, όπως η εργασία της γυναίκας και η κοινωνική ασφάλιση".

    Ο κ. Κρίστυ εκτιμά πως "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα είναι θετική εξέλιξη".

    Η Γκιουλέβ Σιντάλ, της Τ/κ Συντεχνίας Δημοτικών Υπαλλήλων, ανέφερε πως "η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και η ένταξη της στην ΕΕ, θα είναι θετική για όλη την Κύπρο, και επίσης θα εμποδίσει την εξαφάνιση των Τ/Κ", ενώ ανέφερε πως πιστεύει ότι "η ομοσπονδία, θα μας οδηγήσει στην ειρήνη".

    "Οι δύο κοινότητες πρέπει να πάρουν το μάθημα από τις εμπειρίες του παρελθόντος", ανέφερε, ενώ όσον αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις αποκήρυξε, λέγοντας πως αυτές αυξάνουν την ανεργία".

    Ο πρόεδρος της Τ/Κ DEV - IS, Μπαϊράμ Τσιελίκ, είπε πως η ΕΕ είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση από την οποία οι Συντεχνίες είναι απούσες, με αποτέλεσμα την αύξηση του εθνικισμού και του σωβινισμού και τις κάλεσε να παίξουν ένα πιο ουσιαστικό ρόλο.

    Ο Πρόεδρος Τ/Κ Καθηγητών, Αλί Αλνάρ, έκανε μια αναδρομή στις συνθήκες των Ε/Κ και Τ/κ εργαζομένων στο νησί και στο πώς, οι ταραχές μεταξύ τους, επέφεραν διαφορές στις συνθήκες εργασίας ενός Ε/Κ και ενός Τ/Κ.

    "Η παρούσα κατάσταση απομόνωσης των δύο κοινοτήτων, έχει φέρει πάρα πολλά προβλήματα και αποτελεί παραφωνία με το τί συμβαίνει παγκοσμίως", ανέφερε ο κ. Αλνάρ, ενώ σύμφωνα με την άποψή του, "οι δυο κοινότητες έχουν χάσει πάρα πολλά από τη μη λύση του Κυπριακού". Με μια λύση σε πλαίσιο ομοσπονδιακό, θα φθάσουμε σ' ένα καλύτερο μέλλον και έτσι θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, υποστήριξε.

    Ο Μιχαλάκης Χατζηευσταθίου της ΠΕΟ, είπε πως το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει τεράστια ευθύνη στη δύσκολη προσπάθεια για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προόδου, αλλά επεσήμανε πως αυτό έχει και στο πολιτικό επίπεδο ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

    Ο κ. Χατζηευσταθίου υποστήριξε την εργοδότηση Τ/Κ από Ε/Κ εργοδότες, όπως γινόταν πριν τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1996 και πρότεινε τη δημιουργία ομάδων εργασίας, για συνέχιση των προσπαθειών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Τέλος, σε σύντομη ομιλία του ο Γενικός Γραματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, διερωτήθηκε: "Αν η ΕΕ έχει καταργήσει τα σύνορα, είναι δυνατό η δική μας πατρίδα να μένει μοιρασμένη, ο λαός μας να μένει μοιρασμένος;"

    Οι εργασίες του Συνεδρίου λήγουν αύριο στις ελεύθερες περιοχές ενώ αναμένεται να εγκριθεί σχετική διακήρυξη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 18 March 1997 - 19:46:56 UTC