Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Τ/κυπριακά διαβατήρια - Βρετανία
  • [03] Aφιξη Παπουτσή
  • [04] Συνάντηση Κληρίδη - Χάνεϊ
  • [05] Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων
  • [06] Γυναικείες Οργανώσεις - εκδηλώσεις

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.06 [0]
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.28 (+0.03)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.77 (+0.70)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.04 (+2.27)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.34 (-0.22)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.09 (-2.34)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.67 (-0.61)
        Αλλες Εταιρείες                         57.19 (-1.11)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 859959.020
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Τ/κυπριακά διαβατήρια - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    H Βρετανία έχει προειδοποιήσει το κατοχικό καθεστώς ότι θα λάβει μέτρα εάν δεν θέσει τέρμα στην αύξηση του αριθμού των ατόμων από τα κατεχόμενα που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα, χρησιμοποιώντας τα παράνομα "διαβατήρια" του ψευδοκράτους.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας, Πίερζ Κάζαλετ, πολλά άτομα από τα κατεχόμενα ζητούν πολιτικό άσυλο με ψευδείς παραστάσεις. Παράλληλα σημείωσε την ευκολία με την οποία οποιοσδήποτε μπορεί να εξασφαλίσει παράνομο Τ/κ διαβατήριο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Κύπρο Ντέϊβιντ Μάτεν, προειδοποίησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι αν δεν μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο, τότε πιθανόν η βρετανική κυβέρνηση να αρχίσει να απαιτεί άδεια εισόδου από Τ/Κ που ταξιδεύουν από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές πρός τη Βρετανία.

    Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας είπε ότι η αύξηση του αριθμού ήταν αρκετά σημαντική ώστε να ληφθούν μέτρα από μέρους του Υπατου Αρμοστή.

    "Είναι πρόβλημα για εμάς από την άποψη ότι έχουμε άτομα τα οποία ζητούν πολιτικό άσυλο με ψευδείς παραστάσεις," είπε ο κ. Κάζαλετ, και πρόσθεσε ότι "μέχρι σήμερα τα βρετανικά δικαστήρια δεν έχουν αποδεχτεί πολιτικούς πρόσφυγες από το βόρρα," όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ", σε δημοσίευμά της, έγραψε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες 303 Τ/Κ που κατέχουν παράνομα διαβατήρια του ψευδοκράτους ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Μεταξύ των αιτητών είναι και αρκετοί Τούρκοι έποικοι, οι οποίοι είναι παράνομα εγκατεστημένοι στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Κάζαλετ σημείωσε ότι πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει το παράνομο διαβατήριο του ψευδοκράτους, όμως τόνισε ότι η κάθε αίτηση για πολιτικό άσυλο εξετάζεται λεπτομερώς από τις βρετανικές αρχές "για μεγάλο χρονικό διάστημα".

    Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία αποδέχεται τα παράνομα διαβατήρια των Τ/Κ ως ταυτότητα για όσους επιθουμούν να ταξιδεύψουν προς τη χώρα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας ενέταξε την αύξηση στον αριθμό των Τ/κ που ζητούν πολιτικό άσυλο στο παγκόσμιο φαινόμενο που παρατηρείται, όπου άτομα από φτωχές χώρες πηγαίνουν σε πιο πλούσιες χώρες, όπως τη Βρετανία, για εγκατάσταση "για καθαρά οικονομικούς λόγους".

    "Δε γνωρίζω αν το ίδιο συμβαίνει και με τα άτομα από το βορρά (τα κατεχόμενα) αλλά αυτό υπολογίζω," συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΖΚ/ΜΑ)

    [03] (K) Aφιξη Παπουτσή

    Λάρνακα,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σε καμιά περίπτωση δε θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Αντιθέτως, θα προχωρήσει σταθερά, με ουσιαστικά βήματα που θα οδηγήσουν την Κύπρο στην ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για Θέματα Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Τουρισμού, Χρήστος Παπουτσής, κατά την άφιξή του στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Παπουτσής είπε ότι κατά την επίσκεψή του θα συζητήσει τις εξελίξεις και τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της δικής του αρμοδιότητας.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκο Χριστοφή, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα και δυνατότητες συμμετοχής της Κύπρου σε όλα τα κοινοτικά προγράμματα της δικής του αρμοδιότητας.

    Είπε επίσης ότι με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τη "μεγάλη υπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ."

    Ο κ. Παπουτσής εξέφρασε την ελπίδα ότι από τη θέση του θα μπορέσει να βοηθήσει σε επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν την Κύπρο στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτος από την ΕΕ, ο Ελληνας Επίτροπος επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει πάρει αποφάσεις για την Κύπρο και είπε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει ήδη δρομολογηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων".

    Δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης, είπε, υπό την έννοια ότι η ΕΕ, όπως και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, "έχει κάθε υποχρέωση να ενημερώσει όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατιας για τα ωφέλη που θα έχει η Κύπρος από την ένταξη στην ΕΕ".

    "Αυτό, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορούν να αναγνωριστούν με άλλους τρόπους έμμεσα αυτά τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε.

    "Σ' αυτην την κατεύθυνση, η ΕΕ θα επιμείνει, θα είναι σταθερή, και θα προχωρήσουμε με βήματα ουσιαστικά, σταθερά, που θα οδηγήσουν την Κύπρο στην ΕΕ," συμπλήρωσε ο κ. Παπουτσής.

    Υποδεχόμενος τον κ. Παπουτσή, ο κ. Χριστοφή εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν μία εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σ' ότι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η Κύπρος στην προετοιμασία της προς την Ευρώπη.

    Χαρακτήρισε τον κ. Παπουτσή έμπειρο γνώστη των θεμάτων του και είπε ότι θα αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες από τον Κοινοτικό Επίτροπο, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να οδηγήσει το υπουργείο στην κατάλληλη προετοιμασία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπουτσής θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Στις επαφές του με τον κ. Μιχαηλίδη και τον κ. Χριστοφή, θα συζητήσει την πορεία προετοιμασίας της Κύπρου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ειδικότερα στους τομείς των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, της ενέργειας και του τουρισμού, όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο.

    Κατά την παραμονή του, ο κ. Παπουτσής θα συναντηθεί επίσης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη.

    Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Βασίλη Ρολόγη και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ, καθώς και με το προεδρείο της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ και της μελλοντικής ένταξης.

    Εξάλλου, θα δώσει διάλεξη στο ΚΕΒΕ με θέμα "Κοινοτική στήριξη στις Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις: Μέσα, Εμπειρίες και Αποτελέσματα".

    Πριν την αναχώρησή του, το Σάββατο, θα δώσει διάσκεψη Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, συνέχισε σήμερα τις επαφές του στο νησί με δεύτερη και πολύωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ωστόσο, κανείς από τους δύο άνδρες δεν προέβησαν σε δηλώσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

    Η συνάντηση έγινε στο σκάφος του Προέδρου Κληρίδη, "Καίτη ΙΙ", το οποίο απέπλευσε το πρωϊ από τη Λάρνακα, με προορισμό το παλιό λιμάνι Λεμεσού. Το μεσημέρι οι δύο άνδρες παρακάθησαν σε γεύμα σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Κατά την έξοδό τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Σερ Ντέιβιντ απέφυγαν να προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και περιορίστηκαν σε σχόλια για το γεύμα.

    Στη συνέχεια ο Σερ Ντέιβιντ, μαζί με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος τον συνόδευε, επέστρεψαν με αυτοκίνητο στη Λευκωσία, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης επέστρεψε στη Λάρνακα με το σκάφος του.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης μετέβη το απόγευμα στα κατεχόμενα για δεύτερη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αύριο αναμένεται να δώσει διάσκεψη Τύπου στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας όπου θα αναφερθεί στα αποτελέσματα των επαφών του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκπρόσωποι της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων (Μπασίν - Σέν), συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, και συζήτησαν την μεταξύ τους συνεργασία αλλά και τρόπους με τους οποίους οι δημοσιογράφοι μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στην Πράσινη Γραμμή, μετά από διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ. Επικεφαλείς των δύο επαγγελματικών οργανώσεων ήταν οι Προέδροι τους, Ανδρέας Καννάουρος και Χουσέιν Γκιουβέν.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών, Ανδρέας Καννάουρος, ανέφερε ότι συμφώνησαν "να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές μας κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για να συζητούμε κοινά επαγγελματικά προβλήματα, αλλά και για να εξετάζουμε τρόπους συμβολής στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος."

    Πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο οίκημα της Ενωσης Συντακτών στις προσεχείς εβδομάδες.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της "Μπασίν - Σεν" σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια πραγματοποιείται μια τέτοια συνάντηση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι όλοι πολύ χαρούμενοι για το γεγονός".

    Ερωτηθείς αν βρήκαν τρόπους συνεργασίας για την προώθηση ειρηνικής και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Γκιουβέν απάντησε ότι "Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι μπορούν με διάφορους τρόπους να βοηθήσουν τους πολιτικούς στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό."

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αλληλοενημέρωση για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες των δύο οργανώσεων, ενώ η ΕΣΚ εισηγήθηκε τη διοργάνωση εκδήλωσης πρός τιμή του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, ο οποίος δολοφονήθηκε για τα ιδανικά του και παλεύοντας για μια ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΑ)

    [06] (K) Γυναικείες Οργανώσεις - εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασαν σήμερα στην Κύπρο περίπου 14 ξένες γυναικείες προσωπικότητες για να συμμετάσχουν σε αντικατοχική πορεία και σε σειρά εκδηλώσεων που οργανώνουν γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου.

    Στόχος των εκδηλώσεων, όπως αναφέρει ανακοίνωση των οργανώσεων, είναι η διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος και η μεταφορά από μέρους τους του μηνύματος για την ανάγκη αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Μεταξύ των ξένων γυναικείων προσωπικοτήτων που ήρθαν στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις είναι η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών, Συλβι Ζιάν, η Γενική Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Μάρλεν Χάνς, η Ευρωβουλευτής Μεχτίλντ Ρότε και η εκπρόσωπος του Γυναικείου Ευρωπαϊκού Λόμπυ, Κλάρα Ρούμετ. Ηρθαν επίσης γυναίκες βουλευτές από την Ελλάδα.

    Οι γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις παραθέτουν απόψε δείπνο προς τιμή των ξένων γυναικείων προσωπικοτήτων, στο οποίο θα παρακαθήσουν γυναίκες πολιτικών αρχηγών και σύζυγοι των πρέσβεων που υπηρετούν στην Κύπρο.

    Αύριο το πρωϊ οι γυναίκες θα γίνουν δεκτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης θα τις συνοδεύσει στην Πράσινη Γραμμή.

    Το απόγευμα θα συναντηθούν με αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 13 March 1997 - 19:41:40 UTC