Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [02] Επιστολή Κληρίδη - Αγνοούμενοι
  • [03] Κατασκοπεία - Ερευνες
  • [04] Γυναίκες - Εκδηλώσεις
  • [05] Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Ελλάδα
  • [06] Χάνεϊ - Αφιξη
  • [07] Παρουσίαση Βιβλίου - Γ. Σπανού - ΕΟΚΑ
  • [08] Εκδηλώσεις Γυναικών
  • [09] Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων
  • [10] Αρχηγός Αστυνομίας - Υπόθεση κατασκοπείας

  • [01] Κυπριακό - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπό πλήρη μυστικότητα αρχίζουν σήμερα οι εντατικές διαβουλεύσεις επί της ουσίας του Κυπριακού καθώς φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σήμερα το μεσημέρι ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ συναντάται με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε χθες στα κατεχόμενα συνάντηση με τον Ντενκτάς, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ο Σερ Ντέιβιντ θα συναντηθεί αύριο το πρωϊ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως μεταδίδεται, ο Σέρ Ντέιβιντ μεταφέρει συγκεκριμένες ιδέες για διάφορες πτυχές του Κυπριακού και επιδίωξή του είναι η συζήτηση όλων των πτυχών ενώ τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν τα δέκα σημεία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ ως τον άξονα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αφού αποτελούν τη σύνοψη της δέσμης ιδεών Γκάλι, και θεωρούν σημαντική την παρουσία του Σερ Ντέιβιντ αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Επιστολή Κληρίδη - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπογραμμίζει τη σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στην ολοκλήρωση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους σύντομα και επιτυχώς.

    Παράλληλα επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για τερματισμό του δράματος των οικογενειών των αγνοουμένων.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογραμμίζει επίσης στην επιστολή του την ανάγκη διακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων, των οποίων οι υποθέσεις έχουν υποβληθεί στη Διερευνητική με βάση ισχυρά τεκμήρια και πειστικά στοιχεία.

    Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει τη θέση που υιοθετήθηκε σε πολλές περιπτώσεις για την ακολουθητέα διαδικασία στις υπό διερεύνηση υποθέσεις και ειδικά ότι η ταξινόμηση δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί υποκατάστατο της έρευνας.

    Ο κ. Κληρίδης αναφέρει εξάλλου πως μετά την ανάπτυξη των απόψεων του στο Νταβός επί των σημείων της επιστολής Γκάλι της 4ης Δεκεμβρίου 1996, πιστεύει ακράδαντα πως για να καρποφορήσουν οι κοινές προσπάθειες είναι αναγκαίο να επαναδραστηριοποιηθεί η Διερευνητική Επιτροπή και να λειτουργήσει επίσημα με το διορισμό τρίτου μέλους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Κατασκοπεία - Ερευνες

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δολιοφθορές σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς σχεδίαζαν οι Τούρκοι πράκτορες που συνελήφθηκαν και βρίσκονται υπό κράτηση.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, αυτό προκύπτει από πληροφορίες που κατέχουν οι Αρχές Ασφαλείας, αλλά και από τη μελέτη των εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου Νετσίπ Σαρί Τσιτσεκλί, ο οποίος κρατείται με τον επίσης Τούρκο Μουσταφά Ομέρ Κονόρ και τον Τουρκοκύπριο Τζα Νετζίπ.

    Στόχος ήταν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, που φυλάγονται σε στρατόπεδο της Λεμεσού, καθώς και τα ρωσικά άρματα Τ - 80.

    Οι δολιοφθορές αρχικά είχαν σχεδιαστεί για τις 26 ή 27 Φεβρουαρίου. Η ματαίωσή τους οφείλεται πιθανότατα στη μη έγκαιρη παράδοση του υλικού από τον Τσιτσεκλί, στους Τούρκους συνεργάτες του.

    Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι εξασφάλιζαν πληροφορίες για την Εθνική Φρουρά ενώ έρευνες γίνονται και για τις διασυνδέσεις των Τσιτσεκλί, Κονόρ και Νετζίπ στις ελεύθερες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Γυναίκες - Εκδηλώσεις

    Λονδίνο,Βρετανία,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων θα καταθέσει σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Εργατικός βουλευτής Αλαν Μιλ.

    Μιλώντας χθες βράδυ στις 70 γυναίκες, που μετέβησαν στη Βρετανία για να διαδηλώσουν εναντίον της τουρκικής κατοχής και υπέρ της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Μιλ και οι συνάδελφοί του Εντι Οχάρα και Ερικ Κλαρκ, καθώς και οι Συντηρητικοί βουλευτές, Ιαν Τουίν και Τζον Μάρσιαλ, εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στο αίτημα των Κυπρίων γυναικών.

    Είναι χρέος της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν ώστε να τερματιστεί αυτή η ιδιαίτερα τραγική πτυχή του Κυπριακού, δήλωσαν οι Βρετανοί βουλευτές.

    Χθες οι γυναίκες πραγματοποίησαν εκδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια προβολής του θέματος των αγνοουμένων και του Κυπριακού, ενώ το απόγευμα πενταμελής αντιπροσωπεία των γυναικών συναντήθηκε με την Υπεύθυνη του βρετανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Σοφία Κινγκ. Η Βρετανίδα διπλωμάτης υποσχέθηκε την υποστήριξη του Υπουργείου της στις προσπάθειες επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων.

    Αντιπροσωπεία των γυναικών επέδωσε επίσης υπόμνημα στο πρωθυπουργικό γραφείο απαιτώντας τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των Τούρκων εποίκων και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, καθώς και την αποφυγή έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Οι γυναίκες ενίσχυσαν επίσης την εκδήλωση που πραγματοποιείται για μήνες τώρα στο χώρο έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο και διένεμαν διαφωτιστικά φυλάδια για την Κύπρο σε κεντρικά σημεία της Oxford Street.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διεξάγεται το απόγευμα στο γήπεδο της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των Εθνικών Ομάδων Ελπίδων της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Στην Κύπρο βρίσκεται και η Εθνική Ανδρών της Ελλάδας που θα αντιμετωπίσει αύριο σε φιλικό αγώνα το αντίστοιχο συγκρότημα της Κύπρου στο Παραλίμνι.

    Οι αγώνες εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Εθνικών Ομάδων Κύπρου και Ελλάδας, ενόψει των υποχρεώσεων τους για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Χάνεϊ - Αφιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, για επαφές με τις δύο πλευρές με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Ο Σερ Ντέϊβιντ αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 4.00 μ.μ.

    Ο Βρετανός Αντιπρόσωπος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αύριο Τετάρτη στις 8.30 π.μ. και με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη στις 10.30 π.μ.

    Ο Σερ Ντέϊβιντ θα παρευρεθεί σε δικοινοτικό γεύμα που θα παραθέσει στην οικία του ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, στις 1.00 μ.μ.

    Στις 4 μ.μ. θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον κατοχικό υγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στις 7.00 μ.μ., ο Σερ Ντέϊβιντ θα προσφωνήσει συγκέντρωση του Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Νέες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς θα έχει την Πέμπτη.

    Την Παρασκευή στις 9.00 π.μ., ο Βρετανός Αντιπρόσωπος θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας. Θα αναχωρήσει αργότερα την ίδια μέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΚ/ΓΠ)

    [07] Παρουσίαση Βιβλίου - Γ. Σπανού - ΕΟΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το βιβλίο ΕΟΚΑ: Ετσι Πολεμούν οι Ελληνες" είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων ιστορικών ερευνών του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γιάννη Χρ. Σπανού, για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 59.

    Στον πρώτο τόμο του βιβλίου αυτού, ο συγγραφέας αναπτύσσει γεγονότα από την επική τετραετία του απελευθερωτικού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, προβαίνει σε αναλύσεις των ιστορικών δεδομένων μέσα στο κοινωνικό φάσμα της εποχής, σχολιάζει την εξέλιξη του αγωνιστικού δράματος της μεγαλονήσου, παρουσιάζει ηρωϊκές μορφές και δίνει το πνεύμα του αγώνα της ΕΟΚΑ με παράλληλη παράθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού.

    Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσει ο δεύτερος τόμος του έργου αυτού, το οποίο θα καλύπτει ιστορικά τα χρόνια 1957 - 59, και θα περιέχει σειρά αναλύσεων.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του, ο Γιάννης Σπανός είπε ότι "αυτό το έργο συνελήφθη σαν ιδέα στους δρόμους της βρετανοκρατούμενης Κύπρου όταν ο λαός εν ονόματι του φιλότιμου και της ανθρωπιάς, έκανε τον αγώνα για την ένωση με την μάνα Ελλάδα για την ελευθερία και την ενσωμάτωση με τον εθνικό κορμό".

    Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, λέγοντας ότι "μέσα στις συνεχιζόμενες συνθήκες ημικατοχής και τις διαρκώς αυξανόμενες τουρκικές απειλές και επιβουλές, ο λαός μας έχει τώρα περισσότερο από άλλωτε την ανάγκη προτύπων εθνικής αρετής, έχει ανάγκη έμπνευσης και καθοδήγησης από μορφές ηρωϊκές αλλά και ανθρώπινες."

    Αυτή ακριβώς την ανάγκη, είπε η κ. Αγγελίδου, πληροί το βιβλίο του αγωνιστή Γιάννη Σπανού "ΕΟΚΑ: Ετσι πολεμούν οι Ελληνες", ενώ όπως είπε "είμαι βέβαιη ότι πολύ σύντομα θα καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα βιβλία αναφοράς για την ΕΟΚΑ."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αγγελίδου είπε ότι η νέα γενιά πρέπει να πάρει τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε να αρχίσει να ενδιαφέρεται για τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955 - 59, τονίζοντας ότι είναι χρέος του Υπουργείου να καθοδηγήσει και να διδάξει στους νέους, τα "πιστεύω" του αγώνα που είχαν και οι τότε έφηβοι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [08] Εκδηλώσεις Γυναικών

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά εκδηλώσεων για την Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιούν γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 13 Μαρτίου, με τη συμμετοχή 22 γυναικείων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

    Στόχος είναι να γνωρίσουν από κοντά το δράμα της Κύπριας γυναίκας που ζει σε μια μοιρασμένη πατρίδα με πρόσφυγες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους.

    Εκτός από την ξενάγησή τους στη γραμμή αντιπαράταξης, στον Τύμβο, και στη Δερύνεια, οι ξένες γυναικείες προσωπικότητες θα παρακαθήσουν σε δείπνο που δίνουν προς τιμή τους οι γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου.

    Στο δείπνο, που θα γίνει στις 13 Μαρτίου, θα παρακαθήσουν επίσης οι σύζυγοι των πολιτικών αρχηγών και οι σύζυγοι των πρέσβεων που υπηρετούν στην Κύπρο.

    Στις 14 Μαρτίου θα συμμετάσχουν σε πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου θα πραγματοποιήσουν αντικατοχική εκδήλωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [09] Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ) "Εάν η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών επιμένει στα πέντε απαράδεκτα σημεία της επιστολής Γκάλι, της 4ης Δεκεμβρίου, οι Επιτροπές μας θα απαιτήσουν όπως το Εθνικό Συμβούλιο επιλυφθεί του θέματος, διότι για εμάς πλέον μετατρέπεται το θέμα και σε ουσιαστικά εθνικό πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθολικά, από την πολιτική ηγεσία του τόπου".

    Αυτό τόνισε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διοργάνωσης του δέκατου τρίτου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, που πραγματοποιείται από τις 8 μέχρι τις 16 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    Επισημαίνοντας ότι το ανθρωπιστικό θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων βρίσκεται σε ένα τραγικό αδιέξοδο, κυρίως από τις 8 Μαρτίου 1996, οπόταν και αποχώρησε το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Θεοδοσίου παρατήρησε πως πρέπει "όλοι μαζί αυτή τη στιγμή να συγκεντρωθούμε, πολιτεία, βουλή, πολιτική ηγεσία και κυβέρνηση να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη".

    Αναφορικά με την επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως πρόκειται για το προσχέδιο της διευκρινιστικής επιστολής τους Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Ανάν, την αποστολή της οποίας είχαν ζητήσει οι δυο επιτροπές συγγενών των αγνοουμένων.

    Οπως εξήγησε ο κ. Θεοδοσίου, η αποστολή της διευκρινιστικής αυτής επιστολής συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 26 Φεβρουαρίου αφού και οι δυο επιτροπές διαπίστωσαν στο έγγραφο που στάληκε από τον κ. Κληρίδη προς το νέο Γενικό Γραμματέα για το θέμα των αγνοουμένων, συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης προς τα σημεία της επιστολής Γκάλι της 4ης Δεκεμβρίου του 1996, τα οποία οι συγγενείς των αγνοουμένων θεωρούν απαράδεκτα.

    "Η διευκρίνηση που ζητείτο", ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, "ήταν να αναφερθεί στο Γενικό Γραμματέα ότι προτού γίνει οποιαδήποτε διερεύνηση ή προσπάθεια διερεύνησης πρέπει να είναι παρών το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής".

    Παρατήρησε ωστόσο πως αν και αυτή η διευκρίνηση υπάρχει στην επιστολή, θα μπορούσε να ήταν πιο έντονη, πιο ξεκάθαρη και πιο σωστά συνδεδεμένη με το έγγραφο του Προέδρου Κληρίδη.

    Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, μετά την ετοιμασία της η διευκρινιστική επιστολή δόθηκε στις δυο επιτροπές των συγγενών των αγνοουμένων προς μελέτη.

    Ο κ. Θεοδοσίου δεν θέλησε ωστόσο μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευση του για τη δημοσιοποίηση της επιστολής.

    "Δεοντολογικά δεν είναι ορθό", παρατήρησε ο κ. Θεοδοσίου, "να σχολιάζουμε μιαν επιστολή, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και προτού πάει στον παραλήπτη της".

    Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του Προέδρου της Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοούμενους, Οικονόμου Χριστόφορου, ότι ο εκλιπών τέως Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Λέανδρος Ζαχαριάδης συμφώνησε με την τουρκική πλευρά για κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων και όπως όλοι οι αγνοούμενοι θεωρηθούν νεκροί, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως δεν συμμερίζεται τις κατηγορίες του Πατέρα Χριστόφορου και αφού παρατήρησε πως ο κάθε άνθρωπος που χειρίζεται ένα θέμα έχει τις δικές του ευθύνες γιατί καταλήξαμε σε αδιέξοδο, τόνισε πως δεν είναι θέμα ουσίας σε αυτή τη φάση το πόσο υπεύθυνος είναι ο καθένας.

    Πάντως, όπως επεσήμανε, η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του κ. Ζαχαριάδη.

    Ο κ. Ζαχαριάδης, είπε ο κ. Θεοδοσίου, "δεν έκανε του κεφαλιού του. Ηταν η πολιτική της κυβέρνησης και μιλούμε για χειρισμό του θέματος για τριάμισι χρόνια".

    Υπενθύμισε εξάλλου πως η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων διαφώνησε πολλές φορές με τον κ. Ζαχαριάδη και είχε εκφράσει και γραπτά και προφορικά τη δυσφορία της για τους χειρισμούς στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ακόμη ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε στα πλαίσια της σημερινής διάσκεψης πως γίνονται προσπάθειες όπως το Συντονιστικό Συμβούλιο Συγγενών Αγνοουμένων μετατραπεί σε μιαν Επιτροπή Συγγενών των Αγνοουμένων ώστε να υπάρξει ενοποίηση των δυο υφιστάμενων Επιτροπών, αφού μάλιστα, όπως παρατήρησε, δεν υπάρχει καμμιά ουσιαστική διαφωνία μεταξύ τους.

    Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου έχει ήδη συζητήσει το όλο θέμα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και κινούνται προς την κατεύθυνση διευθέτησης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτησή του.

    Μαραθώνιος Αγάπης

    Εξάλλου σε μήνυμα του που διαβάστηκε στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του Παγκύπριου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τόνισε πως "θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ανυποχώρητα μέχρι που να πειθαναγκαστεί η τουρκική πλευρά να δώσει σαφή, τεκμηριωμένα και πειστικά στοιχεία για την τύχη του κάθε αγνοουμένου μας."

    Μέσα στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων του Μαραθωνίου Αγάπης των Αγνοουμένων θα επιδοθούν αύριο το πρωί υπομνήματα για το θέμα των Αγνοουμένων στους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων μετά το τέλος τους οποίου θα μιλήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και εκπρόσωπος των Επιτροπών Συγγενών των Αγνοουμένων και των Κέντρων Νεότητας Κύπρου και θα εγκριθεί ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ομογενών έξω από πρεσβείες ή διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας.

    Μέχρι σήμερα το Ταμείο είχε έσοδα 365.797 λιρών από τις οποίες 202.031 δόθηκαν για υποτροφίες συγγενών αγνοουμένων, 94.230 για γάμους συγγενών αγνοουμένων και 46.592 για έκτακτα έξοδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Αρχηγός Αστυνομίας - Υπόθεση κατασκοπείας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου δήλωσε ότι η υπόθεση σύλληψης και κράτησης δύο Τούρκων και ενός Τουρκοκύπριου ως πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας που αφορά όχι μόνο στην Εθνική Φρουρά αλλά και στην ίδια την υπόσταση του κράτους.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Χατζηλοϊζου δήλωσε ότι διερευνώνται όλες οι πτυχές της υπόθεσης και πιθανότατα η αστυνομία θα καταλήξει και Ε/Κ συνεργάτες των Τούρκων κατασκόπων.

    Ωστόσο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες αναφορικά με δολιοφθορές στις οποίες επρόκειτο να προβούν οι συλληφθέντες ή άλλες πληροφορίες για την υπόθεση.

    Απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να αφήσουν την Αστυνομία να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση, τονίζοντας ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει μέχρις ότου η Αστυνομία φθάσει στο τέλος.

    Επόμενος στόχος της Αστυνομίας, πρόσθεσε, είναι να τεκμηριώσει με ανεξάρτητη μαρτυρία τα έγγραφα και τις πληροφορορίες που κατέχει.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 11 March 1997 - 13:45:50 UTC