Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Συγκρότημα Λαϊκής - αποτελέσματα 1996
  • [03] Συνέντευξη Χανς Βαν ντεν Μπρουκ
  • [04] Τουρκική Γλώσσα στο Ενιαίο Λύκειο
  • [05] Ιατρικό συνέδριο στην Πάφο
  • [06] Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος
  • [07] Τιτίνα Λοϊζίδου - Σεμινάριο - Λονδίνο
  • [08] Λυσσαρίδης - Ταλάτ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.05 (+0.12)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.37 (+0.49)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.54 (-1.28)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.87 (-0.61)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  71.01 (-0.93)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.67 (+0.87)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.92 (+0.04)
        Αλλες Εταιρείες                         55.41 (-0.91)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 591971.160
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [02] Συγκρότημα Λαϊκής - αποτελέσματα 1996

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ) Τα κέρδη από εργασίες του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, για το 1996, ανήλθαν στα 36,8 εκατομμύρια λίρες Κύπρου, σημειώνοντας αύξηση 11,1%, σε σχέση με το 1995, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος - Διοικητής του Συγκροτήματος, Κίκης Λαζαρίδης.

    Παρουσιάζοντας τα αποταλέσματα του Συγκροτήματος για το 1996, ο κ. Λαζαρίδης τα χαρακτήρισε ως "πολύ ικανοποιητικά", δεδομένου ότι "η οικονομία το 1996 δεν τα πήγε και τόσο καλά", όπως σημείωσε.

    Μετά τις προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες, και μετά την αφαίρεση των φόρων και του συμφέροντος της μειοψηφίας, το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ανήλθε στα 19 εκ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση 5,9%, σε σχέση με το 1995.

    Οι προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες, πρόσθεσε, ανήλθαν στα 9,1 εκ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση 29,2%, κάτι που επηρέασε το ύψος των κερδών.

    Το κέρδος ανά μετοχή ανήλθε στα 25,7 σεντ, όσο ήταν και το 1995, ενώ το σύνολο του κεφαλαίου και των αποθεματικών αυξήθηκε κατά 5,8%, φθάνοντας στα 160,4 εκ. λίρες.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος αποφάσισε να προτείνει τη διανομή στους μετόχους μερίσματος 12%, πέραν του προμερίσματος ύψους 8%, το οποίο πληρώθηκε τον Οκτώβριο. Ετσι, το συνολικό μέρισμα για το 1996 ανέρχεται σε 20% και αποτελεί το ψηλότερο που πληρώθηκε στην κυπριακή τραπεζική αγορά, επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στους παράγοντες που επηρέασαν τις επιδόσεις του Συγκροτήματος κατά το 1996, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως "οι εξελίξεις ήταν περισσότερο ευνοϊκές στο εξωτερικό παρά εγχώρια, με αποτέλεσμα η συνεισφορά εργασιών εξωτερικού, στα κέρδη, να αυξηθεί σημαντικά". Συγκεκριμένα, από 10% το 1995, έφθασε στο 16%, είπε.

    Εξάλλου, παρατήρησε πως "τα κέρδη από τις αμιγώς τραπεζικές εργασίες επιδέχονται μια συμπίεση".

    Σχολιάζοντας την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Λαϊκής είπε πως ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 1996 ήταν της τάξης του 2% ενώ, όπως είπε, "κάπως άσχημα ξεκίνησε και το 1997 και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η τελική έκβασή του".

    Εξηγώντας τους λόγους, ανέφερε πως η εικόνα της επικίνδυνης κρίσης, που παρουσιάζεται προς τα έξω με αφορμή το θέμα των πυραύλων, η πρόωρη προεδρολογία, η ανομβρία κι' άλλοι παράγοντες "έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό ψυχολογικό κλίμα".

    Ο κ. Λαζαρίδης χαιρέτισε κάθε μέτρο που πήρε ή θα πάρει η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, και επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

    Πρόσθεσε πως αυτά, σε συνδυασμό με θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως η ισχυροποίηση της στερλίνας, μπορούν "με μια ξεκάθαρη στρατηγική, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα", ακόμα και "να κάνουνε το 1997, σαφώς καλύτερο από το 1996".

    Ο Πρόεδρος - Διοικητής του Συγκροτήματος της Λαϊκής ανέφερε πως δίνεται μεγάλη σημασία στην επέκταση των εργασιών εξωτερικού.

    Οπως ανέφερε, στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη 8 καταστήματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο 5, στην Αυστραλία 5 γραφεία αντιπροσωπείας, ενώ τέτοια γραφεία λειτουργούν στη Νότια Αφρική και στον Καναδά.

    Εξάλλου, κατέληξε, το 1996 σημαδεύτηκε από την έναρξη λειτουγίας της ασφαλιστικής εταιρείας του Συγκροτήματος "Cyprialife" με "πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα", της υπηρεσίας χρηματοοικονομικής μίσθωσης (leasing), του "private banking", της Υπηρεσίας Θεματοφυλακής, ενώ ανακοινώθηκε η συνεργασία της Λαϊκής Τράπεζας με τη Fidelity Investments, στο τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [03] Συνέντευξη Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Χανς Βαν ντεν Μπρουκ κατέστησε σήμερα σαφές ότι "στις αρχές του επόμενου χρόνου θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις (με την Κύπρο) χωρίς όρους" και είπε ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων "εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για πολιτική λύση".

    Σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε επίσης ότι η ΕΕ θα ήθελε να υπάρξουν οι συνθήκες και πρόοδος προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού "που θα επιτρέψουν την ανάμιξη και των δύο κοινοτήτων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις."

    Απαντώντας ουσιαστικά στο θέμα που δημιουργήθηκε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα στις Βρυξέλλες, με την αξίωση μερικών χωρών για συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ σημείωσε ότι "η κάθε πλευρά θέλει να ερμηνεύει (τη θέση αυτή) με το δικό της τρόπο".

    Παράλληλα, ανέφερε ότι το Συμβούλιο δεν έχει "επίσημη απόφαση" στο θέμα και πρόσθεσε ότι "δεν υπήρξε ποτέ κοινή απόφαση αναφορικά με το τί θα γίνει εάν δεν υπάρξει πολιτική λύση", του Κυπριακού

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρούκ ανέφερε ότι κατά τις επαφές του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και γενικά την Ε/κ πλευρά διαπίστωσε ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας για λύση του Κυπριακού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει καλή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων.

    Οσον αφορά στην Τ/κ πλευρά, είπε ότι κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς "να άρει την απομόνωση της κοινότητάς του", "να επιδείξει την πολιτική ικανότητα η οποία θα βοηθούσε τη διαδικασία να προχωρήσει" και του τόνισε την ανάγκη για περισσότερες επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Οπως είπε, κατέστησε ξεκάθαρο στον Ντενκτάς να μη ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους, αφού καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία δε το αναγνωρίζει, και γιατί η ΕΕ θέλει να συμβαδίζει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    "Απευθύνω τη δική μου έκκληση προς την πολιτική ηγεσία στη βόρεια Κύπρο να συμβάλει στη λύση και πρέπει να πω ότι από τις συνομιλίες που είχα χθες με τον κ. Ντενκτας νομίζω ότι είναι χρήσιμο να προβώ σε τέτοια έκκληση," συμπλήρωσε.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι ένας μεγάλος αριθμός Τ/Κ επιθυμεί λύση του Κυπριακού και είπε ότι κατά τις επαφές του επεξήγησε τα οφέλη που θα προκύψουν γι' αυτούς από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. "Προσπαθήσαμε να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες που υπάρχουν εκεί ότι η ένταξη στην ΕΕ θα σήμαινε την αυτόματη διακοπή των παραδοσιακών δεσμών (τους) με την Τουρκία", πρόσθεσε. Ανέφερε δε ότι οι Τ/Κ ανησυχούν ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα κυριαρχήσουν τα συμφέροντα των Ε/Κ.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Ντενκτάς ο Τ/Κ ηγέτης του έθεσε και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και απάντησε ότι "η Τουρκία ουδέποτε αποκλείστηκε". Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη όπως η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το Κυπριακό και το γεγονός ότι πρόκειται για μια χώρα με 70 εκατομμύρια πληρθυσμό, με οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

    Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει η συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, "που αποτελεί την πιο στενή σχέση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα" και υπενθύμισε ότι τον ερχόμενο Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Βαν ντεν Μπρούκ είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ "εξυπακούει την εφαρμογή των αρχών της ελεύθερης διακίνησης και της ελεύθερης απόκτησης περιουσίας", όμως επεσήμανε ότι όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού, "θα είναι αναγκαία μια μεταβατική περίοδος".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αγκυρα έχει ανταποκριθεί στην έκκληση που της απηύθυνε η ΕΕ, κατά τη Σύνοδο του Δουβλίνου τον περασμένο Δεκέμβριο, να ασκήσει την επιρροή της για λύση του Κυπριακού, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Οπως είπε το θέμα αυτό "συζητείται κατά τον μόνιμο διάλογό μας με την Τουρκία," εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα συζητηθεί κατά το επόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Αγκυρα "θα συνεργαστεί".

    "Είμαι βέβαιος ότι χωρίς τη βοήθεια τόσο της Αθήνας όσο και της Αγκυρας θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη λύσης," συμπλήρωσε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ.

    Σε ερώτηση πώς θα διασφαλιστεί ότι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχουν μόνο Τ/Κ και όχι έποικοι, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ σημείωσε ότι "δεν εναπόκειται σε μας να αποφασίσουμε πως θα διευθετηθεί η αντιπροσώπευση". Τόνισε ταυτόχρονα ότι θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη εάν η ΕΕ γνώριζε ότι η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις "λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις και τις σκέψεις της Τ/κ κοινότητας".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου, για το θέμα που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, υπεύθυνος και για τη διεύρυνση, είπε ότι έχει σημειώσει τις απειλές ότι θα υπάρξουν εμπόδια στη διεύρυνση, όμως εξέφρασε αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

    Τέλος, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ επενέλαβε τη θέση του ότι η επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΜΜ)

    [04] Τουρκική Γλώσσα στο Ενιαίο Λύκειο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ (Αννα Ζεμπύλα - Καλλή))

    Το μάθημα της Τουρκικής γλώσσας έχει εισαχθεί στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης ως μάθημα επιλογής.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρη Αγγελίδου.

    Συγκεκριμένα, το μάθημα της Τουρκικής γλώσσας διδάσκεται στα τρία Ενιαία Λύκεια της Λευκωσίας, το Λύκειο Κύκκου Α', το Λύκειο Κύκκου Β' και το Λύκειο Αρχάγγελος που λειτουργούν σε δοκιμαστική βάση.

    Η Τουρκική γλώσσα είναι μια από τις οκτώ γλώσσες που διδάσκονται στο Ενιαίο Λύκειο και η διδασκαλία της θα συνεχιστεί εάν οι μαθητές το επιλέγουν.

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιλτιάδης Χαχολιάδης, είπε ότι σε συνάντησή του με την Υπουργό Παιδείας, συζήτησαν το πρόβλημα εξεύρεσης εργασίας που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι του κλάδου των Τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Η κ. Αγγελίδου ενημέρωσε τον κ. Χαχολιάδη σχετικά με την εισαγωγή της Τουρκικής γλώσσας στο Ενιαίο Λύκειο, και όπως ο ίδιος είπε στο ΚΥΠΕ, μερικοί από τους απόφοιτους του κλάδου αυτού θα εργοδοτούνται ως καθηγητές της Τουρκικής γλώσσας στα Ενιαία Λύκεια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΜ)

    [05] Ιατρικό συνέδριο στην Πάφο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το πρώτο διεθνές συνέδριο Εναλλακτικής Ιατρικής διοργανώνεται από τις 3 μέχρι τις 6 Μαρτίου στη Χλώρακα της Πάφου με το θέμα "Σύνθεση της ανατολικής και δυτικής ιατρικής και μοντέρνες τεχνολογίες - ο δρόμος προς τον 21ο αιώνα".

    Η εναλλακτική ιατρική αποτελεί συνδυασμό κλασσικών μεθόδων ιατρικής μαζί με άλλες εναλλακτικές μεθόδους, όπως είναι η ομοιοπαθητική και η μουσικοθεραπεία.

    Διοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Διεθνής Οργανισμός Παραδοσιακής Ιατρικής, το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Ιατρικής και Μουσικοθεραπείας Μόσχας, η Ρωσική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, το Ρωσικό Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, η Ιατρική Ακαδημία του Αστρακχάν, το Ινστιτούτο Ιατρικής Διαστήματος και Αεροπορίας, η Ρωσική Οικολογική Ακαδημία, το κέντρο "Ιμέντις" της Μόσχας καθώς και μια ιατρική εφημερίδα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χρίστος Γεωργιάδης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση του συνεδρίου, θα συμμετάσχουν γιατροί από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τις Ινδίες και την Αμερική.

    Ηδη έχουν δηλωθεί 200 συμμετοχές από το εξωτερικό από τις οποίες οι 130 αφορούν Ρώσους. Εχουν σταλεi προσκλήσεις για συμμετοχή και σε Κύπριους γιατρούς.

    Στο συνέδριο θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της εναλλακτικής ιατρικής, οι προοπτικές της και οι τρόποι ανάπτυξής της και ειδικότερα διάφοροι μέθοδοι θεραπείας, όπως η ομοιοπαθητική , η μουσικοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία κ.α. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα επιδειχθούν διάφορες θεραπείες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η διεύρυνση της ΕΕ, το οργανωμένο έγκλημα και τα ναρκωτικά, η δημόσια υγεία, η ανάπτυξη των εξαρτημένων περιοχών, καθώς και οι προοπτικές μεταρρύθμισης του συντάγματος, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Χογκ Κογκ στην Κίνα, είναι τα κύρια θέματα, που θα απασχολήσουν την 28η Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία.

    Στη διάσκεψη, θα πάρουν μέρος 38 βουλευτές από τη Βρετανία, τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ, το Τζέρσι, το Isle of Man, τα νησιά Φόκλαντ, το Γκέρνσι και την Κύπρο, οι οποίοι θα παραμείνουν στο νησί μέχρι τις 8 Μαρτίου.

    Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης θα κηρύξει την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και το κύριο θέμα που θα απασχολήσει τη διάσκεψη θα είναι η διεύρυνση της ΕΕ.

    Αργότερα οι 38 βουλευτές, θα επισκεφθούν, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου και το Μουσείο Βυζαντινών Τεχνών.

    Την Τρίτη θα γίνει συζήτηση με θέμα "Οργανωμένο έγκλημα και ναρκωτικά". Αργότερα οι βουλευτές θα επισκεφθούν το Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας και στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο της πρωτεύουσας Λέλλο Δημητριάδη, θα επισκεφθούν τη γραμμή αντιπαράταξης. Το απόγευμα, θα συνεχισθούν οι εργασίες της διάσκεψης, με τα θέματα, "Η ανάπτυξη εξαρτημένων περιοχών" και "Οι προοπτικές μεταρρύθμισης του συντάγματος, μετά την επιστροφή του Χογκ Κογκ στην Κίνα".

    Την ερχόμενη Τετάρτη, οι ξένοι επίσημοι, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το απόγευμα θα μεταβούν στη Λεμεσό όπου θα συναντηθούν με το Δήμαρχο Δημήτη Κοντίδη και θα επισκεφθούν την οινοβιομηχανία ΣΟΔΑΠ.

    Αργότερα την ίδια μέρα, θα αναχωρήσουν για την Πάφο και το αρχαίο θέατρο Κουρίου. Κατά την παραμονή τους στην Πάφο οι βουλευτές θα επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, ενώ την επομένη 7 Μαρτίου, θα μεταβούν στη Δερύνεια.

    Η επίσκεψη των ξένων επισήμων στην Κύπρο, θα ολοκληρωθεί με την μετάβασή τους στην Αγία Νάπα το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Τιτίνα Λοϊζίδου - Σεμινάριο - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας, μετά την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου, θα αποτελέσει θέμα σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 3 Μαρτίου, στο Λονδίνο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης "Lobby for Cyprus", που διοργανώνει και συντονίζει το σεμινάριο, οι διάφοροι ομιλητές θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τη νομική σημασία της απόφαση του δικαστηρίου, που αποτελεί πλέον ένα ευρωπαϊκό δεδικασμένο.

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κέντρο και ομιλητές θα είναι ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κ. Λοϊζίδου, καθώς και ο Βρετανός νομικός Μαρκ Στέφενς.

    Στις 18 Δεκεμβρίου 1996 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την Τιτίνα Λοϊζίδου στην υπόθεση συνεχούς παραβίασης του δικαιώματός της να απολαμβάνει την περιουσία της που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι η κ. Λοϊζίδου διατηρεί και θα διατηρεί και στο μέλλον το νομικό δικαίωμα, να είναι η κάτοχος της περιουσίας της στα κατεχόμενα.

    Το ευρωπαϊκό δικαστήριο κατονόμασε την Τουρκία ως υπεύθυνη για την παραβίαση του δικαιώματος της κ. Λοϊζίδου.

    Η απόφαση άναψε το "πράσινο φως" σε πολλούς Ε/Κ ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Λυσσαρίδης - Ταλάτ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τους Τουρκοκυπρίους στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί "δεν πρόκειται για την κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε το 1960, βάσει του Συντάγματος".

    Ο Ταλάτ είχε συνάντηση σήμερα στην ελεύθερη περιοχή της Λευκωσίας με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, η οποία εντάσσεται μέσα στην τακτική συναντήσεων του Ταλάτ με τους ηγέτες των Ε/κ κομμάτων.

    Ο ηγέτης του ΡΤΚ είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πολιτικά ίσες κοινότητες και η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπροσωπεί και τους Τ/Κ, όπως ισχυρίστηκε.

    Το ΡΤΚ, ανέφερε, συμφωνεί ότι η Τ/κ κοινότητα πρέπει να συμμετάσχει και να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, άποψη την οποία, όπως είπε, ασπάζονται πλήρως και οι Βρυξέλλες.

    "Είναι αναγκαίο από τώρα να αρχίσουμε να συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να απαλλαγούμε από τα προβλήματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν όταν θα είμαστε μέλος της ΕΕ", σημείωσε ο Τ/Κ πολιτικός.

    Από την πλευρά του, ο Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν σε πολλά θέματα, τέτοιου είδους συναντήσεις είναι πάντα χρήσιμες γιατί υποβοηθούν στο να γίνουν κατανοητές αυτές οι διαφορές.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ότι υπάρχει μια πολύ βασική διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

    Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε στις Βρυξέλλες ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι μόνο η νόμιμη κυβέρνηση του κράτους μπορεί να διαπραγματεύεται με επίσημους οργανισμούς.

    Η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, είναι ανεξάρτητα από τη λύση να γίνει η ένταξη και τα οποιαδήποτε ωφελήματα που θα προκύψουν να είναι για το σύνολο των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ.

    "Είμεθα πολύ έντονα τοποθετημένοι, ότι εμείς θέλουμε να υπάρξει μια λύση, να γίνει και η ένταξη, αναξάρτητα το ένα από το άλλο και τα οποιαδήποτε ωφελήματα που θα προκύπτουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σίγουρα θέλουμε να είναι ωφελήματα όχι μόνο για τους Ε/Κ αλλά και για τους Τ/Κ", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ πιστεύει ότι το εμπόδιο στη λύση είναι η τουρκική κατοχή και οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και όχι οι Τουρκοκύπριοι.

    "Ποτέ δε θεωρούμε την Τ/κ κοινότητα ως την αντίπαλη πλευρά αλλά πάντοτε θεωρούμε την Τουρκία ως την αντίπαλη πλευρά και θεωρούμε την Τ/κ κοινότητα ως θύμα της ίδιας επιδρομικής τακτικής της οποίας είμαστε και εμείς θύματα", τόνισε ο Βάσος Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 28 February 1997 - 18:46:51 UTC