Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Κύπρος
  • [02] Τουρκικά αεροσκάφη - παραβιάσεις
  • [03] Χάνεϊ - Αθήνα
  • [04] Ε/Κ - κατεχόμενα
  • [05] Ελληνοκύπριος - παράνομη κράτηση
  • [06] "Γκρίζοι Λύκοι" - Βαρώσι
  • [07] Κύπρος - Ιράκ - πετρέλαιο
  • [08] Κληρίδης - Σόρσα
  • [09] Κασουλίδης - Ευρωπαϊκή Ενωση
  • [10] Σιδερένος - "κράτηση"
  • [11] Κασουλίδης - ΕΕ - Βαν ντεν Μπρουκ
  • [12] Κυπριανού - ΕΕ - Αθήνα
  • [13] Κασουλίδης - Βρετανία

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,25/02/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Ο προγραμματισμένος για σήμερα διαρθρωμένος διάλογος Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου αναβλήθηκε με απόφαση της ολλανδικής προεδρίας, ελλείψει κοινής θέσης των "15" κρατών μελών της ΕΕ.

    Αντίθετα, το Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί κανονικά ενωρίς σήμερα το απόγευμα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής έντονης και με πολλές αντιπαραθέσεις συνεδρίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, οι οποίοι επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να προετοιμάσουν την κοινή θέση των "15".

    Η χθεσινή αποτυχία οφείλεται στην επιμονή τριών χωρών (Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας) να περιληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ενωση.

    Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με άριστο συντονισμό από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Εξέλιξη η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις αποφάσεις για την ένταξη της Κύπρου που λήφθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Μαδρίτη, Φλωρεντία), μετά την 6η Μαρτίου 1995.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε χθες εντελώς απομονωμένος δεδομένου ότι κανένας από τους άλλους εταίρους δεν τόλμησε να ασκήσει κριτική ή έστω και να διαχωρίσει τη θέση του από αυτή των τριών μεγάλων. Μάλιστα ο Γερμανός Υπουργός Κλάους Κίνκελ εφμανίστηκε ιδιαίτερα κυνικός, καλώντας τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει γιατί η ελληνική θέση έρχεται σε αντίθεση από αυτήν των υπολοίπων εταίρων.

    Ο κ. Παπανδρέου, στην παρέμβαση που έκανε υποστήριξε, ότι η νέα αυτή εξέλιξη υποχρεώνει την Ελλάδα να αναθεωρήσει γενικότερα τη θέση της απέναντι στη διεύρυνση της Ενωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα "μπλοκάρει" τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης εάν επιχειρηθεί να εμποδισθεί η κυπριακή ένταξη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο κ. Κίνκελ με τη χθεσινή επιμονή του έκανε ένα "δώρο" στην Τουρκία ενώ δημιουργεί μία κρίση σε περίοδο έντασης στην περιοχή. Είπε ακόμη ότι οι εταίροι καθιστούν υπό ομηρία την Κύπρο προς όφελος της Τουρκίας.

    Η ακριβής φράση του σχεδίου κοινής θέσης που "μπλόκαρε" η Ελλάδα, αναφέρει ότι: "Οι περιστάσεις θα επιτρέψουν σύντομα τη συμμετοχή όλων των Κυπρίων στη διαδικασία προσχώρησης".

    Κανένας όμως από τους τρεις προαναφερόμενους εταίρους δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα του κ. Παπανδρέου σχετικά με το τί σημαίνει η προσθήκη αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Τουρκικά αεροσκάφη - παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν και χθες τον κυπριακό εναέριο χώρο, πετώντας προς το Ισραήλ.

    Δύο τουρκικά αναγνωριστικά RF4 ειδικά για φωτογραφήσεις παραβίασαν στις 9.30 το πρωί τον κυπριακό εναέριο χώρο. Τα δύο αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την στρατιωτική βάση του Εσκί Σεχίρ.

    Πέταξαν ανοικτά της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα και της Αμμοχώστου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στοΙσραήλ και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

    Οι Τούρκοι, με σχέδιο πτήσης, ενημέρωσαν τον κεντρικό σταθμό πτήσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία, για να ειδοποιήσει σχετικά με τη διέλευση των αεροσκαφών όλες τις χώρες της περιοχής.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, κατά τη διέλευση των αεροσκαφών, οι Τούρκοι πιλότοι αγνόησαν το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας Λευκωσίας κι επικοινωνούσαν μόνο με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Χάνεϊ - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο νέου γύρου επαφών στην περιοχή, που εγκαινίασε χθες στην Αγκυρα.

    Ο Σερ Ντέιβιντ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού και, όπως δήλωσε αργότερα, στόχος της Βρετανίας είναι η έναρξη απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες απ' ότι στο παρελθόν για απευθείας συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ε/Κ - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οδηγείται σήμερα ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα ο 23χρονος Ελληνοκύπριος Σάββας Λούκας Σιδερένος, από τη Σωτήρα, ο οποίος απήχθη από Τούρκους στρατιώτες το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή της Αχνας.

    Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ διαβίβασε μήνυμα στην κυπριακή αστυνομία ότι έχουν τελειώσει τα χάπια της πίεσης, που παίρνει ο Σιδερένου, τα οποία πρέπει να προμηθευθεί το συντομότερο δυνατό, διότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    Η Αστυνομία ανέλαβε να στείλει τα φάρμακα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Ελληνοκύπριος - παράνομη κράτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ειρηνευτική Δύναμη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος σήμερα ο Ελληνοκύπριος Σωτήρης Σιδερένου, που απήχθη από τα κατοχικά στρατεύματα την περασμένη Παρασκευή.

    Σήμερα ο Σιδερένου θα παρουσιαστεί ενώπιον λεγόμενου "στρατιωτικού δικαστηρίου" με την "κατηγορία" ότι δήθεν εισήθλε παράνομα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του κατοχικού καθεστώτος.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι ο Σιδερένου είναι καλά στην υγεία και τα φάρμακα που χρειάζεται έχουν ήδη δοθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να παραδοθούν στο Σιδερένου.

    Τη σημερινή διαδικασία στο λεγόμενο δικαστήριο του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Λευκωσία θα παρακολουθήσει αξιωματικός της Ειρηνευτικής Δύναμης και γιατρός, ο οποίος, σε περίπτωση απελευθέρωσης του Σιδερένου, θα προβεί στη νενομισμένη ιατρική εξέταση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) "Γκρίζοι Λύκοι" - Βαρώσι

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε περίπτωση που οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300 εγκατασταθούν στις ελεύθερες περιοχές, το Βαρώσι θα ενωθεί με την υπόλοιπη Αμμόχωστο.

    Την απειλή αυτή εκόξευσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ομέρ Ακμπέλ, ο οποίος πάντως απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η Τουρκία στηρίζει την εκδήλωση που προγραμματίζουν οι "Γκρίζοι Λύκοι".

    Στο μεταξύ, οι "Γκρίζοι Λύκοι" προετοιμάζοτναι για το "μεγάλο", όπως το αποκαλούν, συλλαλητήριο προς το Βαρώσι, που θα γίνει την Κυριακή, 2 Μαρτίου. Το συλλαλητήριο θα αρχίσει στις 11 το πρωί.

    Χθες ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" στα κατεχόμενα και πρόεδρος της επιτροπής που ανέλαβε τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, Μεχμέτ Ασλάν, σε συνέντευξη Τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, προσπάθησε να διασκεδάσει τα όσα δήλωσε το Σάββατο για σπρέι και καταλήψεις σπιτιών.

    Δήλωσε ότι το "αστείο" που είπε για σπρέι κάποιοι το εξέλαβαν ως σοβαρή δήλωση και ότι η λανθασμένη ερμηνεία του "αστείου τον στενοχώρησε".

    Το άνοιγμα, είπε εννοώντας τον εποικισμό του Βαρωσίου, είναι υπόθεση που αφορά το ψευδοκράτος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στο συλλαλητήριο της Κυριακής δεν θα υπάρξουν συμμετοχές από την Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι θα αποφευχθεί κάθε εκδήλωση που θα φέρει σε δύσκολη θέση τις λεγόμενες "δυνάμεις ασφαλείας" και ότι θα λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποφυγή "προβοκάτσιας".

    Ο Μεχμέτ Ασλάν, δήλωσε στην Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι "Γκρίζοι Λύκοι" είναι αποφασισμένοι να εισέλθουν στην περιφραγμένη πόλη και ότι την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη για το συλλαλητήριο.

    Ο Ασλάν είπε ότι παρόμοια συλλαλητήρια θα επαναληφθούν και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, η νεολαία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας υποστηρίζει ότι το Βαρώσι θα πρέπει να εποικιστεί το συντομότερο δυνατό, ενώ ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης Ζορλού Τορέ, δήλωσε ότι η πόλη θα πρέπει να εποικιστεί, χωρίς αυτό να έχει οποιαδήποτε σύνδεση με τους πυραύλους.

    Ο Τορέ κάλεσε όλο το "λαό, τους αγωνιστές και τους αντιστασιακούς "να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο με το σύνθημα "Το Βαρώσι μάς ανήκει".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Κύπρος - Ιράκ - πετρέλαιο

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστρέφει απόψε η κυπριακή αντιπροσωπεία, που είχε μεταβεί στο Ιράκ, για να διαπραγματευθεί την πώληση ιρακινού πετρελαίου στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Διϋλιστηρίου Πετρελαίου Τάκης Λευκαρίτης, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση των ιρακινών αρχών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να ανανεώσει τον κατάλογο των πελατών του πετρελαίου της, μετά την μερική άρση του εμπάργκο στην πώλησή του, που είχε επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας εξαιτίας της ιρακινής εισβολής στο Κουβέϊτ, το 1990.

    Ο κ. Λευκαρίτης ανέφερε πως υποψήφιοι αγοραστές είναι και πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του διϋλιστηρίου Κύπρου και των εταιρειών πετρελαιοειδών.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ήρε πέρυσι το εμπάργκο στην πώληση ιρακινού πετρελαίου, αλλά με συγκεκριμένους ποσοτικούς περιορισμούς (quota).

    Η επιλογή της Κύπρου από το Ιράκ, ως υποψήφιου αγοραστή πετρελαίου, πιστεύεται ότι σχετίζεται με το παρελθόν των δυο χωρών, όσον αφορά στην πιο πάνω εμπορική ανταλλαγή και συγκεκριμένα με το γεγονός ότι το Ιράκ αποτελούσε πριν από τα γεγονότα του Κόλπου, τον κυριότερο προμηθευτή "μαύρου χρυσού" για την Κύπρο.

    Στο μεταξύ, ο κ. Λευκαρίτης διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί έλλειψης πετρελαίου στο διϋλιστήριο.

    Είπε ότι "το διϋλιστήριο είναι πλήρες, σε βαθμό που πρόσφατα δεν υπήρχε χώρος να ξεφορτώσει δεξαμενόπλοιο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Κληρίδης - Σόρσα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε επίσκεψη διερευνητικού χαρακτήρα με σκοπό να ετοιμάσει "αμερόληπτη", κατά την έκφρασή του, έκθεση για το Κυπριακό, βρίσκεται στην Κύπρο ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας, Κάλεβι Σόρσα.

    Σήμερα ο κ. Σόρσα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Συνάντηση θα έχει επίσης στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που κράτησε μια περίπου ώρα, ο κ. Σόρσα είπε ότι σκοπός του είναι η ετοιμασία μιας "αμερόληπτης", κατά την έκφρασή του, έκθεσης για το Κυπριακό την οποία υπολογίζει να παραδώσει στην κυβέρνησή του το Μάιο.

    "Η ενημέρωσή μου", είπε, "θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις Φινλανδίας - Κύπρου, τη θέση της χώρας μου στις ενταξιακές συνομιλίες Κύπρου - ΕΕ και θα προετοιμάσει τη Φινλανδία για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 1999".

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Φινλανδός διπλωμάτης είπε "δεν έχω απάντηση σε αυτή την ερώτηση, ούτε και είμαι ο αρμόδιος για να απαντήσω", αλλά υπενθύμησε τη δέσμευση της ΕΕ ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Ο κ. Σόρσα απέφυγε επίσης να σχολιάσει τη χθεσινή αποτυχία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ να συμφωνήσει σε κοινή δήλωση, ενόψει του προγραμματισμένου για σήμερα διαρθρωμένου διαλόγου, ο οποίος λόγω της διαφωνίας δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην επίσημη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σόρσα είπε ότι "αν υπήρχε αποστολή που να αντιπροσωπεύει και τις δύο πλευρές στην Κύπρο σίγουρα θα ήταν ευπρόσδεκτη από την ΕΕ."

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Κασουλίδης - Ευρωπαϊκή Ενωση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Μη ικανοποιητική" χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση τη στάση της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά τη χθεσινή συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρεί ότι σωστά έπραξε η ελληνική κυβέρνηση να μην δεχτεί το προτεινόμενο κείμενο.

    Παράλληλα θεωρεί ότι η στάση των τριών αυτών χωρών δημιουργεί κάποια ερωτηματικά αφού αρνήθηκαν να αποδεκτούν άλλα κείμενα που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν και τις δικές τους ανησυχίες.

    Τη θέση της κυβέρνησης εξέφρασε ο Εκπρόσωπός της Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας την αναβολή του διαρθρωμένου διαλόγου Κύπρου - ΕΕ μετά την αποτυχία των "15" να συμφωνήσουν σε κοινή απόφαση για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που έθεσαν επιτακτικά τόσο η Βρετανία όσο και η Γερμανία και υποστήριξε η Γαλλία.

    "Η θέση μας είναι ότι το προτεινόμενο κείμενο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό και η Ελλάδα πολύ σωστά δεν απεδέχθη την προταθείσα φρασεολογία γιατί έδιδε την ευχέρεια για πολλαπλές ερμηνείες, μερικές των οποίων αντίκεινται προς το πνεύμα της απόφασης της 6 Μαρτίου, 1995," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε παράλληλα ότι οι υπαλλακτικές φράσεις που προτάθηκαν από την Ελλάδα, που ήσαν στο πνεύμα της απόφασης της 6 Μαρτίου, δεν έγιναν αποδεκτές, "δικαιολογημένα η Ελλάδα δεν μπορούσε να δεχθεί την κοινή διακήρυξη όπως αυτή είχε προταθεί."

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των τριών χωρών μελών της ΕΕ που υποστήριξαν το προτεινόμενο κείμενο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση κρίνει τη στάση τους ως "μη ικανοποιητική".

    "Θεωρούμε ότι δεν ήσαν ξεκάθαρες οι θέσεις που πρότειναν γιατί επιδέχοντο διαφόρων ερμηνειών και εμείς θέλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην απόφαση και το πνεύμα της 6 Μαρτίου," δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Στην αντίθετη περίπτωση, εξήγησε, αν οποιοσδήποτε ήθελε εκμεταλλευτεί αυτή τη φρασεολογία στο μέλλον, θα περιέπλεκε το θέμα της ένταξης της Κύπρου κατά τρόπο που δεν θα διευκόλυνε ούτε την ενταξιακή πορεία αλλά ούτε και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα θα περιέπλεκε το κεφάλαιο διεύρυνση της ΕΕ.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι στόχος των ενεργειών αυτών είναι, ενδεχομένως, η ανατροπή ή η αλλοίωση της απόφασης της 6 Μαρτίου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι επίσημα δεν έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση και δηλώνουν ότι αυτό που θέλουν είναι να εκφράσουν την επιθυμία τους όπως συμμετέχει το σύνολο του κυπριακού λαού στη διαδικασία ένταξης.

    "Εντούτοις, η άρνησή τους να αποδεχθούν άλλες φράσεις που αντιπροτάθηκαν και που θα μπορούσαν να καλύψουν και τη δική τους ανησυχία και να επαναβεβαιώσουν την απόφαση της 6 Μαρτίου, δημιουργεί ερωτηματικά," σημείωσε.

    Η άρνηση αυτή, πρόσθεσε, ευλόγως δίδει το δικαίωμα στην Ελλάδα να μην συμφωνήσει.

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι η στάση των τριών θα ωθήσει την τουρκική πλευρά να οξύνει την αδιαλλαξία της και στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιες τοποθετήσεις, όπως δήλωσε και ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου, αποτελούν ενθάρρυνση και υπόθαλψη της τουρκικής αδιαλλαξίας."

    Τέτοιου είδους ενέργειες, πρόσθεσε, από πλευράς χωρών όπως η Βρετανία και η Γερμανία δεν υποβοηθούν καθόλου τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που αναμένουμε να πραγματοποιηθεί στους προσεχείς μήνες.

    "Θα μπορούσε να συμφωνηθεί κείμενο που να στέλλει μήνυμα ενδιαφέροντος προς την Τ/κ κοινότητα χωρίς να υπεισέρχονται αυτού του είδους οι αμφίβολες φράσεις που κινδυνεύουν να περιπλέξουν την ενταξιακή πορεία και τη λύση του Κυπριακού," ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Η κυβέρνηση, είπε, είχε τέσσερις υπαλλακτικές προτάσεις επί του θέματος.

    Κληθείς να αναφέρει τα διαβήματα στα οποία προέβη η κυβέρνηση για να προλάβει την εξέλιξη αυτή που διαφαινόταν, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης ζήτησε εδώ και καιρό να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας και καθορίστηκαν συναντήσεις.

    "Οι συναντήσεις του κ. Μιχαηλίδη εντάσσονται στα πλαίσια των διαβουλεύσεων που αφορούν στον πολιτικό διάλογο και οι οποίες θα συνεχισθούν," εξήγησε ο Εκπρόσωπος. Ανέφερε επίσης ότι έγιναν και όλες οι άλλες ενέργειες δια της διπλωματικής οδού μέσω των πρέσβεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κληθείς να ερμηνεύσει τη στάση των τριών χωρών της ΕΕ κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "ερμηνεύουμε ότι η στάση αυτή δεν ήταν ικανοποιητική, δεν ήταν υποβοηθητική και γι'αυτό το λόγο δεν επιτεύχθη συμφωνία για κοινό κείμενο αλλά οι προσπάθειες επί του θέματος θα συνεχισθούν."

    Οι προθέσεις των τριών χωρών, όπως έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, "δεν μας ικανοποιούν και θεωρούμε ότι δεν είναι αρκούντως θετικές".

    Κληθείς να εξηγήσει πως αντιλαμάνονται οι τρείς χώρες την προταθείσα φρασεολογία για συμπερίληψη όλων των Κυπρίων στη διαδικασία ένταξης αν δεν έχει προηγηθεί λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τι ακριβώς εννοείται με τη συγκεκριμένη φρασεολογία και πρόσθεσε "δεν έχουμε πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις και γι'αυτό είμεθα πολύ επιφυλακτικοί να αποδεκτούμε φρασεολογία που εισέρχεται σε γκρίζες ζώνες", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, να γίνει αποδεκτή από μέρους μας οποιαδήποτε παρέκκλιση σε ότι αφορά στις αποφάσεις της ΕΕ να διαπραγματεύεται την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κληθείς να εξηγήσει περαιτέρω τη θέση της κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στη διαδικασία ένταξης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή είναι μια γενική εκτίμηση αλλά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επεξεργαστεί το θέμα όταν υπάρξει κατ'αρχήν αποδοχή της πρότασης από την άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι χθες έγινε αναβολή λήψεως απόφασης και αναβολή σύγκλησης του πολιτικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να προκαθορίσει τη στάση της Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας στο μέλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Σιδερένος - "κράτηση"

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οκταήμερη "κράτηση" επέβαλε σήμερα λεγόμενο "στρατοδικείο" του ψευδοκράτους στον Ελληνοκύπριο Σάββα Σιδερένου, 23 χρονών, από τη Σωτήρα, ο οποίος απήχθη από τα κατοχικά στρατεύματα την περασμένη Παρασκευή.

    Οπως μετέδωσε ο παράνομος ραδιοσταθμός "Μπαϊράκ", ο Σιδερένος κατηγορήθηκε ότι δήθεν παραβίασε τα "σύνορα" του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κασουλίδης - ΕΕ - Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση αυτή με αφορμή τη χθεσινή αποτυχία των "15" να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση για τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Παράλληλα εξήγησε ότι η ΕΕ λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, και ανέφερε ότι πολλές φορές αναβάλλεται συζήτηση επί θεμάτων για τα οποία δεν υπάρχει ομοφωνία ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μέχρις ότου επιτευχθεί η απαραίτητη ομοφωνία.

    "Η πορεία της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε παλινδρόμηση και ούτε έχει μεταβληθεί η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενωρίς το 1998 εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, όπως αναμένεται, γύρω στον Ιούνιο," δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή επίσκεψη του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ στην Κύπρο, υπό το φως των χθεσινών εξελίξεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "έχει ιδιαίτερη σημασία", προσθέτοντας ότι κατά τις εδώ επαφές του κ. Βαν ντεν Μπρουκ θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια ανασκόπηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και ιδιαίτερα των αποτελεσμάτων του δομημένου διαλόγου.

    Παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανούν οι προθέσεις της ΕΕ και ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τους καλύτερους τρόπους εφαρμογής της απόφασης της 6 Μαρτίου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ενημέρωση των Τ/Κ για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται υπό πίεση και απομονωμένες στην ΕΕ, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα υπάρξουν φορές που η δική μας πλευρά θα βρεθεί σε κάποια πίεση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι όλα είναι πάντα ρόδινα και ούτε έχει την ψευδαίσθηση ότι ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ρόδινος.

    "Δεν δέχομαι την εκτίμηση ότι η Κύπρος είναι απομονωμένη" είπε ο κ. Κασουλίδης και παρέθεσε ενδεικτικά το παράδειγμα της Βρετανίας κατά την πρόσφατη κρίση για το βωδινό κρέας και της Δανίας όταν κατεψήφισαν τη Συνθήκη του Μαάστριχτ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Κυπριανού - ΕΕ - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαφωνία και την έντονη δυσαρέσκειά του για την εμμονή της Βρετανίας και της Γερμανίας σε συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε επίσης, ως εντελώς απαράδεκτη τη στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν εξυπηρετεί ούτε την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, ούτε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προπαντός, ούτε την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στην Αθήνα, όπου βρίσκεται επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι με τη στάση της Βρετανίας και της Γερμανίας, ενθαρρύνεται η Τουρκία να συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στο επίκεντρο των οποίων ήταν το Κυπριακό.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, στην οποία συμμετέχει ως απλό μέλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [13] Κασουλίδης - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    H Κύπρος έχει "πολλά χαρτιά στα χέρια της" όσον αφορά στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να αναφέρει αν η Κύπρος έχει "κάποια χαρτιά στα χέρια της" για τις επικείμενες συναντήσεις του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και ιδιαίτερα το Βρετανό ΥΠΕΞ.

    Ομως ο Εκπρόσωπος δεν θέλησε να επεκταθεί επί του θέματος ούτε να σχολιάσει περαιτέρω το ρόλο της Βρετανίας αναφορικά με τις σχέσεις της με την Κύπρο.

    "Οι σχέσεις μας με τη Βρετανία είναι αμφίδρομες και τα πάντα προχωρούν μαζί," είπε ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ, στην αθηναϊκή εφημερίδα "Τα Νέα", με τις οποίες συνέδεσε ευθέως την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρόοδο στο Κυπριακό. Ο Εκπρόσωπος σημείωσε όμως ότι ο ίδιος δεν είχε υπόψη του τις εν λόγω δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, η Κύπρος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τη Βρετανία, που αφορούν στα οικονομικά θέματα και στην παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

    Σημείωσε παράλληλα ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιθυμεί να συνεχίσει να έχει αυτή τη σχέση με την Κύπρο, "επιθυμία την οποία εμείς σεβόμεθα", είπε.

    "Οι μεταξύ μας σχέσεις θα στηρίζονται πάντοτε στην αρχή της αμοιβαιότητας," πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να παίξει το "χαρτί" των Βάσεων σε κάποια φάση.

    Σχολιάζοντας άλλη δήλωση του Ρίφκιντ ότι με βάση τις επαφές που είχε στην Κύπρο διαπίστωσε ότι υπάρχει σημαντικό κοινό έδαφος, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι επιθυμεί να ενημερωθεί για τα σημεία στα οποία υπάρχει αλλαγή της τουρκικής θέσης ώστε να δικαιολογείται η δημιουργία κοινού εδάφους.

    "Οταν θα μας κοινοποιηθούν, θα εκφράσουμε τις απόψεις μας," πρόσθεσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται από τη δήλωση του Ρίφκιντ ότι υπάρχει κοινό έδαφος γιατί, όπως εξήγησε, "ταυτόχρονα με αυτή τη δήλωση, μιλούν ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προπαρεσκευαστική εργασία για να υπάρξει εκείνο το έδαφος που θα μπορέσει να προϋποθέτει επιτυχία των απευθείας συνομιλιών."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 25 February 1997 - 13:02:49 UTC