Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάν - Φεϊσέλ
  • [02] Επαφές Τούρκων επισήμων στις ΗΠΑ
  • [03] Σύσκεψη μονίμων μελών για Κυπριακό
  • [04] Βουλή - κρατικοί προϋπολογισμοί
  • [05] Βρετανία - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [06] Kληρίδης - Αναχώρηση
  • [07] Επίσκεψη Βαν ντεν Μπρουκ - Χίσλιπ
  • [08] Απόφοιτοι Πανεπιστημίου - ανεργία
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ανάν - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Oι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εστιάζονται στην προώθηση απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς περί τα μέσα του 1997.

    Στη δήλωση αυτή προέβη, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Aναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον κ. Ανάν.

    Ανάν και Φεϊσέλ προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε μετά την τελευταία περιοδία στην περιοχή του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου.

    Ο κ. Φεϊσέλ επιβεβαίωσε ότι η επόμενη επίσκεψη στην περιοχή του κ. Χαν ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησής της. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επίσκεψη Χαν τοποθετείται στα μέσα Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Επαφές Τούρκων επισήμων στις ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τούρκοι επίσημοι επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου του Τουρκοαμερικανικού Συμβουλίου. Ανάμεσα τους είναι ο Υπουργός Κυβερνήσεως και σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ, ο Υπουργός Αμυνας Τουχράν Ταγιάν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν και ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Σεβίκ Μπιρ.

    Κατά την πρώτη ημέρα των επαφών του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γκιούλ, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Πίτερ Ταρνόφ, και μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η τουρκική εφημερίδα "Τurkish Daily News" και το Ινστιτούτο Κάρνεγκιν.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Γκιούλ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το Κυπριακό, είπε ότι "όσο αφορά στην Κύπρο πρέπει να δούμε τις ρίζεςς του προβλήματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το λύσουμε. Αν δείτε την περίοδο πριν και κατά το 1974 και οι δύο κοινότητες ζούσαν μαζί σε μια μικτή κατάσταση, παρόλα αυτά τα Ηνωμένα Εθνη ένιωσαν την ανάγκη να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις."

    "Πρέπει να δείτε την πραγματικότητα", συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός. "Θα ήθελα για τις δύο κοινότητες να καταφέρουν να ζουν μαζί. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να επισημάνω ένα ενδιαφέρον θέμα και ίσως να περιγράψει πόσο βαθιές είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αυτό είναι το ότι δεν υπάρχουν μικτοί γάμοι. Θα προσέξετε Τούρκους εργάτες που έχουν πάει στην Γαλλία, την Ολλανδία και την Γερμανία, που έχουν παντρευτεί ντόπιους. Το λέω αυτό για να περιγράψει το βάθος, όπως είπα, των διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων."

    Ο κ. Γκιούλ διερωτήθηκε στη συνέχεια εάν κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι σωστό να πιέσουμε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να ζήσουν μαζί. "Δεν νομίζω", πρόσθεσε, "ότι ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία, ούτε η Ευρώπη, ούτε και οι ΗΠΑ, θέλουν να δουν μια άλλη Βοσνία."

    Πριν από όλα, είπε, "πρέπει να αντιληφθούμε τις διαφορές, πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινότητες στο νησί. Μόνο ύστερα από αυτό, ίσως θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τις δύο κοινότητες με κοινά σχέδια, να συνυπάρξουν."

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γκιούλ θα συναντηθεί με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ και το γερουσιαστή Στρομ Θέρμοντ. Θα έχει επίσης συνάντηση στο Ινστιτούτο "Brookings".

    Ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κόεν.

    Τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμεν και ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Μπιρ θα συναντηθούν με το βοηθό Υφυπουργό Αμυνας, αρμόδιο για την πολιτική, Ζαν Λόνταλ καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Στρόμ Τάλμποτ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Σύσκεψη μονίμων μελών για Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε επίπεδο αρμοδίων για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την πραγματοποίηση της οποίας είχε προτείνει η Ρωσία.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Ρώσος εκπρόσωπος ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη για την περιοδεία του απεσταλμένου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα.

    Κύκλοι του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους οποίους επικαλείται το ΡΙΚ, αναφέρουν πως τα συμπεράσματα του Ρώσου επισήμου είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στην εξεύρεση του κοινού εδάφους, ως προϋπόθεση για την έναρξη απευθείας συνομιλιών ενώ η τουρκική πλευρά εμμένει στις γνωστές θέσεις της, από τις οποίες η Μόσχα εκτιμά ότι είναι δύσκολο να μετακινηθεί.

    Οι πέντε επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για πραγματοποίηση συνάντησης σε επίπεδο ειδικών αντιπροσώπων και υπευθύνων των Υπουργείων Εξωτερικών για το Κυπριακό, μέσα στο Μάρτιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Βουλή - κρατικοί προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εγκρίθηκαν χθες βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής οι τρεις κρατικοί προϋπολογισμοί, οι οποίοι προνοούν δαπάνες 1.689 εκ. λιρών. έσοδα 1.106 εκ. λιρών και έλλειμμα 583 εκ. λιρών.

    Μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης, η οποία διήρκησε συνολικά είκοσι ώρες και κατά την οποία μίλησαν 48 βουλευτές, δεξήχθη ψηφοφορία. Ολα τα κόμματα υπερψήφισαν τους προϋπολογισμούς, με εξαίρεση το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, το οποίο ενέκρινε μόνο τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες του Ταμείου Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων (ΤΑΕΠ). Το ΑΚΕΛ καταψήφισε μεμονωμένα ειδικά κονδύλια.

    Βάσει των προϋπολογισμών, το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να ανέλθει στα 174 εκ. λίρες που αντιπροσωπεύει το 4,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

    Το δημόσιο χρέος, όπως ορίζεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, αναμένεται να φθάσει στο 52,5% του ΑΕΠ.

    Εξάλλου, το 1997 αναμένεται να παρουσιαστεί για τέταρτη συνεχή χρονιά, πρωτογενές πλεόνασμα 67 εκ. λιρών.

    Σε μια άλλη εξέλιξη αναφορικά με το θέμα της έγκρισης των προϋπολογισμών, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναμένεται να απαντήσει σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην κριτική που έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε την πραγματοποίηση της διάσκεψης, μετά την άρνηση της Βουλής να του δώσει το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επικαλούμενη συνταγματκούς περιορισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Βρετανία - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την επιδείνωση των Ελλαδο- Tουρκικών σχέσεων και γενικά την αύξηση της έντασης στην περιοχή.

    Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, και το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες στο Λονδίνο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζον Μέιζορ, και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ κατά τη διάρκεια των εκεί συναντήσεών τους.

    Σε σύντομη δήλωσή του μετά την 90λεπτη συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού με την κ. Ολμπράιτ, εκπρόσωπος του Μέιζορ είπε ότι η συνάντηση έγινε σε "εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα."

    "Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ, τη Βοσνία, τις αλλαγές στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο καθώς και άλλα θέματα, με αυτή τη σειρά," δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Μιλώντας μετά το δείπνο εργασίας που παρέθεσε για την κ. Ολμπράιτ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι το Κυπριακό συζητήθηκε και πρόσθεσε ότι "το Κυπριακό αποτελεί διεθνή πρόκληση" και σημείωσε ότι "υπάρχει πιθανότητα για πραγματοποίηση συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ, εξέλιξη που υποστηρίζουν η Βρετανία και οι ΗΠΑ."

    Σχολιάζοντας τις ελλαδο-τουρκικές σχέσεις, η κ. Ολμπράιτ είπε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης.

    Η κ. Ολμπράιτ θα βρίσκεται στη Μόσχα σήμερα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό της Γεβκένι Πριμακόφ, και αναμένεται ότι το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] ΠΟΛ 3 00697 Kληρίδης - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν την έναρξη της πρωτοβουλίας τους για το Κυπριακό. Παράλληλα τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση γίνονται μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την αναχώρησή του σήμερα το πρωϊ για την Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης κλήθηκε να σχολιάσει την ανησυχία την οποία εξέφρασαν χθες στο Λονδίνο η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ για την ένταση στην περιοχή.

    "Νομίζω" είπε, "ότι θα συνεχίσουν να εκφράζουν ανησυχίες για την ένταση, έστω και αν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένταση, αλλά είναι φανερό ότι ετοιμάζονται για να αρχίσουν μια πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού. Η δική μας η πληροφόρηση είναι αυτή", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι οι ξένοι δεν μιλούν για κρίση, αλλά "για κάποια ανησυχία που έχουν όσο αφορά την ένταση που δημιουργείται στην Κύπρο. Και ασφαλώς, για την ένταση, αναφέρονται στο θέμα των πυραύλων", πρόσθεσε.

    "Θα συνεχίσουν να μας το λένε αυτό το πράγμα, αλλά δεν θα πτοηθούμε. Οι πύραυλοι θα έρθουν, όπως προβλέπει το συμβόλαιο το οποίο υπογράψαμε με τη Ρωσία," επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Εξήγησε ότι οι λόγοι που επιμένουν είναι φανεροί, "είναι ότι, πρώτον, η Τουρκία αντιδρά και δεύτερο, γιατί δεν θέλουν την παρουσία αυτών των όπλων στην Κύπρο".

    Σε ερώτηση πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πληροφορίες ότι καταβάλλεται προσπάθεια όπως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εμπλακούν και οι Τουρκοκύπριοι, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε:

    "Η κυβέρνηση, δεν έχει τις ίδιες πληροφορίες ότι διοργανώνεται αυτό το πράγμα. Αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή σε όλα τα πλάτη και τα μήκη, ότι η αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκείνη που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις και είναι ο συνομιλητής. Δεν μπορούν να συνομιλούν με κάποια ομάδα, κοινότητα, η οποία δεν τυγχάνει αναγνωρίσεως, και δια την οποία υπάρχει ρητή πρόνοια σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καλεί όλα τα μέλη του να μην αναγνωρίσουν το Τ/κ ούτω καλούμενο κράτος".

    Aνέφερε επίσης ότι παλιά είχε προτείνει ότι αν θέλουν οι Τ/Κ να γνωρίζουν πως εξελίσσονται (οι διαπραγματεύσεις), "είμεθα έτοιμοι να βάλουμε Τ/Κ στη δική μας ομάδα. Δεν μπήκαμε όμως σε λεπτομέρειες."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ότι το θέμα αυτό υπήρχε πάντοτε γιατί η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς προσπαθούν να βρουν κάποιο τρόπο να τους αποδοθεί σημασία.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν η διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΣΥ μετά προεδρικές εκλογές δεν θα ωφελέσει την ενότητα του κόμματος, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στα "αρμόδια όργανα του ΔΗΣΥ τα οποία λειτούργησαν και στο παρελθόν, λειτουργούν και τώρα, θα λειτουργήσουν και στο μέλλον, και θα πάρουν τις δέουσες αποφάσεις", όπως είπε.

    Ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με το κόμμα, και δεν έχει ρωτήσει πότε θα γίνουν οι εκλογές.

    Σε ερώτηση αν μπορεί ένα κυβερνητικό στέλεχος ή υπουργός να έχει ανώτατο αξίωμα σε ένα κόμμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό το έχει ξεκαθαρίσει από την εποχή που έγινε Πρόεδρος. "Η θέση μου ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτής δεν μπορούν να κατέχουν κομματικά αξιώματα," είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Χρίστου Πουργουρίδη περί "υπόσκαψης" του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση από υπουργούς του κόμματος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε "αν μου γίνουν επίσημες καταγγελίες, θα τις διερευνήσω".

    Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα, που έδωσε η αντιπολίτευση για την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς στη Βουλή, ότι είναι αποτυχημένη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι καθήκον της αντιπολίτευσης αφού θέλει να ανέλθει στην εξουσία, να απορρίπτει κάθετι το οποίο έχει κάνει η κυβέρνηση. "Δεν το παρεξηγώ, είναι μέσα στις δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι μέσα στο όλο σύστημα της δημοκρατικής διακυβέρνησης ενός τόπου η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία."

    Εκείνο που θα έχει σημασία, συνέχισε, είναι τί θα πει ο λαός με την ψήφο του, όχι το τί λέγει η αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να προσπαθεί να παρασύρει το λαό. Στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα λάβει μέρος σε εκδήλωση συζήτηση με θέμα "1997, η χρονιά της Κύπρου".

    Την εκδήλωση διοργανώνει το Σωματείο "Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα και την Κοινωνική Πρόοδο", το οποίο θα τιμήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Επίσκεψη Βαν ντεν Μπρουκ - Χίσλιπ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, θα έχει την προσεχή Πέμπτη ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, που φθάνει στην Κύπρο για τρίημερη επίσκεψη την Τετάρτη το βράδυ.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, που θα συνοδεύεται από τον εκπρόσωπο της ολλανδικής προεδρίας για το Κυπριακό, Ιρλανδό πρέσβη Κέστερ Χίσλιπ, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη το πρωί της Πέμπτης, ενώ αμέσως μετά θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής ενώ στις 12.00 θα συναντήσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε κοινή συνάντηση.

    Υστερα θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με αρχγηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Στις έξι το απόγευμα θα δώσει διάλεξη στα κατεχόμενα.

    Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο ΥΠΕΞ κ. Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Βαν ντε Μπρουκ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος επιστρέφει στο νησί την Τετάρτη το απόγευμα.

    Την Παρασκευή το πρωί, ο κ. Βαν ντε Μπρουκ θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας, προτού αναχωρήσει από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Απόφοιτοι Πανεπιστημίου - ανεργία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ - Αννα Ζεμπύλα - Καλλή)

    Προβλήματα εξεύρεσης εργασίας φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι πρώτοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι του τμήματος Οικονομικών όπως επίσης και οι απόφοιτοι του τμήματος Τουρκικών Σπουδών.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Φοιτητικών Θεμάτων Ελενα Γρηγορίου είπε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη έρευνα για εξακρίβωση του αριθμού των ανέργων αποφοίτων.

    Πάντως οι γνώσεις που έχει το Πανεπιστήμιο γι'αυτό το θέμα, είναι μέσω των επισκέψεων των φοιτητών στη Λειτουργό Επαγγελματικού Προσανατολισμού καθώς και από την πρόσφατη επίσκεψη των αποφοίτων του τμήματος Τουρκικών Σπουδών στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου με αίτημα να τους βοηθήσει στην εξεύρεση εργασίας.

    Οι απόφοιτοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση απασχόλησης, για τις "κλειστές πόρτες" που βρήκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Παιδείας και σε άλλους οργανισμούς, όπως το ΡΙΚ.

    Αναφορικά με τους απόφοιτους του Οικονομικού κλάδου, η κ. Γρηγορίου είπε ότι υπάρχει πληθώρα Οικονομολόγων στην Κύπρο, ένεκα του ότι μια μεγάλη μερίδα αποφοίτων (συμπεριλαμβανομένων και αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων) είναι απόφοιτοι του Οικονομικού κλάδου.

    Η πλειοψηφία των αποφοίτων του τμήματος Οικονομικών, είπε, δεν παρακολουθούν κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα γι'αυτό και το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Επαρχιακού Γραφείου Εργασίας, για τον Ιανουάριο 1997, αυξημένο αριθμό ανέργων εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι ειδικότητες των αποφοίτων, Διοίκησης Επιχειρήσεων των Οικονομολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων. Αναφορικά με τους εγγεγραμμένους άνεργους πτυχιούχους, από τους 584 οι 68 είναι Πτυχιούχοι Οικονομολόγοι και Διοικητικοί Διευθυντές, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από τους άλλους κλάδους.

    Σε ερώτηση αν οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα εξεύρεσης εργασίας από τους απόφοιτους ξένων πανεπιστημίων, η κ. Γρηγορίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχουν στατιστικές του κράτους που να αναφέρονται στον αριθμό των αποφοίτων που επιστρέφουν στην Κύπρο.

    Σημείωσε πάντως ότι δεν φαίνεται να υπάρχει δυσμενής διάκριση έναντι των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Η Λειτουργός απέδωσε το ανεργιακό πρόβλημα στο γεγονός ότι η αγορά της Κύπρου είναι κορεσμένη.

    Οι απόφοιτοι των τμημάτων Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα διότι πολλοί απασχολούνται σε συναφείς κλάδους όπως λογιστικά, μάρκετινγκ, χρηματοοικονομική, ενώ ένας αριθμός από αυτούς έχει μεταβεί στο εξωτερικό για μεταπυχιακά.

    Οι απόφοιτοι του τμήματος Πληροφορικής καθώς και του τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, το οποίο είναι και το μοναδικό στον ελληνικό χώρο, δεν έχουν δυσκολευτεί σχεδόν καθόλου να εργοδοτηθούν.

    Το τμήμα αυτό συνεργάζεται με κάποιες τράπεζες και οργανισμούς και εταιρίες για τη διεξαγωγή ερευνών, και αυτό διευκολύνει τους φοιτητές στην εξεύρεση εργασίας, μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσουν.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους φοιτητές οργάνωσε την περασμένη χρονιά "Εβδομάδα Σταδιοδρομίας", προσκαλώντας εργοδότες της κυπριακής αγοράς, χωρίς όμως να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από μέρους τους.

    Στόχος του Πανεπιστημίου είναι να εργοδοτήσει το συντομότερο δυνατό, κάποιον ειδικό, με αρμοδιότητα στον κλάδο του επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την επαγγελματική καθοδήγηση και προώθηση των φοιτητών.

    Παράλληλα, όπως είπε, "θα πρέπει να γίνεται καλύτερη ενημέρωση στα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας, για τους κλάδους σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του.

    "Μέσα στα πλαίσια ενημέρωσης υποψηφίων φοιτητών, το Υπουργείο Παιδείας οργανώνει την "Εκπαιδευτική Εκθεση '97" από τις 18 - 23 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με δικό του περίπερο.

    Το περίπτερο μπορούν να επισκεφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τον κλάδο που προτίθενται να παρακολουθήσουν και τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.22 (+0.16)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.80 (+0.10)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.15 (+1.01)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.72 (+2.05)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  71.73 (-0.15)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.93 (-0.09)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54.82 (-0.40)
        Αλλες Εταιρείες                         58.21 (-1.49)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1363939.996
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Thursday, 20 February 1997 - 16:06:48 UTC