Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κολομβία - Κύπρος
  • [03] Πρόσωπο της χρονιάς
  • [04] Ονουφρίου - έκδοση

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.60 (+0.43)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.09 (+0.36)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.22 (-0.70)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.16 (+1.82)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.09 (-0.33)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.02 (-0.05)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.38 (+2.32)
        Αλλες Εταιρείες                         58.49 (+0.36)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 631267.745
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Κολομβία - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση της Κολομβίας προς την κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό, για την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Διακηρύξεων του Κινήματος των Αδεσμεύτων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Ερνέστο Σάμπερ Πισάνο.

    Μιλώντας κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Βίκη, στην Κολομβία, ο κ. Σάμπερ διαβεβαίωσε ότι ως Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων θα συνεχίσει με συνέπεια να συμπαραστέκεται στον κυπριακό λαό και να υποστηρίζει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Διακηρύξεων των Αδεσμεύτων γαι το Κυπριακό.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Βίκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σάμπερ για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για το ότι, αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων η εκδήλωση μιας πρωτοβουλίας που να αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος.

    Ο κ. Πρέσβης, αφού εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης για την υποστήριξη της Κολομβίας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, διαβεβαίωσε τον Κολομβιανό Πρόεδρο για την καλή θέληση της Κύπρου να βοηθήσεις τις προαπάθειες εξεύρεσης λύσης.

    Ο κ. Βίκης επεσήμανε παράλληλα ότι, αντιθέτως, από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος και ανέφερε ενδεικτικά τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση που αγοραστεί το αντιαεροπορικό σύστημα S - 300.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] Πρόσωπο της χρονιάς

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ) Σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με φόντο το λιμανάκι της σκλαβωμένης Κερύνειας, και υπό τους μελωδικούς ήχους του τραγουδιού "Το Ονειρο", η Τιτίνα Λοιζίδου, από την Κερύνεια, ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της χρονιάς 1996 για την περίλαμπρη νίκη, εναντίον της Τουρκίας, που κατήγαγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της Τουρκίας.

    Η Τιτίνα Λοϊζίδου, από το βήμα της εκδήλωσης, έκανε νοερή ξενάγηση στα ανέμελα χρόνια της ελεύθερης Κερύνειας του χθες.

    Για τον αγώνα και την ηρωική τους θυσία υπέρ της ελευθερίας, τιμήθηκαν οι ηρωομάρτυρες Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού.

    Την τιμητική διάκριση απένειμε στην Τιτίνα Λοϊζίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος συγκινημένος, απήγγειλε ποίημα προσευχή, για τους μάρτυρες της κυπριακής ελευθερίας, Σολωμού και Ισαάκ.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται τα τελευταία τρία χρόνια από το Συγκρότημα "Δίας" και την Τράπεζα Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Ονουφρίου - έκδοση

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ (Κυριάκος Κυριακίδης))

    Ο Βρετανός Υπουργός Εσωτερικών θα αποφασίσει, μέχρι την επόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, αν θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης του Ανδρέα Ονουφρίου στην Κύπρο, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει Δικαστήριο του Λονδίνου.

    Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που έγινε σήμερα στο Δικαστήριο Bow Street Magistrate του Λονδίνου, η υπόθεση έκδοσης αναβλήθηκε μέχρι την επόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, μετά από αίτημα της κατηγορούσας Αρχής.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος του Ονουφρίου, Ρόπερτ Ρόσκο, η κατηγορούσα Αρχή ζήτησε και πήρε προθεσμία επτά ημερών, ώστε ο Υπουργός να αποφασίσει κατά πόσον θα εγκρίνει το αίτημα των Κυπριακών Αρχών.

    Σε περίπτωση που ο Βρετανός Υπουργός Εσωτερικών δώσει την συγκατάθεση του, τότε το Δικαστήριο θα πάρει την τελική απόφαση για την έκδοση Ονουφρίου. Αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσον υπεβλήθησαν τα απαραίτητα έγγραφα από τις Κυπριακές Αρχές.

    Το Δικαστήριο, απέρριψε πάντως σήμερα, αίτημα της υπεράσπισης για να αφεθεί ελεύθερος ο Ονουφρίου με εγγύηση, μέχρι την επόμενη Τρίτη. Ετσι θα παραμείνει μέχρι τότε υπό κράτηση στις φυλακές Μπρίγκστον του Λονδίνου.

    Ο κ. Ρόμπερτ Ρόσκο, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ποιά αναμένει ότι θα είναι η απόφαση του Υπουργού, ανέφερε ότι "νομίζω ότι ο Υπουργός θα εγκρίνει το αίτημα", ωστόσο είπε, ότι σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα έκδοσης, ο Ονουφρίου θα αφεθεί ελεύθερος και "τότε θα ανοίξει ο δρόμος για αυτόν να επιστρέψει εθελοντικά". Επίσης, ο δικηγόρος του Ανδρέα Ονουφρίου είπε ότι ο πελάτης του αρνείται ότι είναι ένοχος σε οποιαδήποτε από τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.

    Σε παρατήρηση ότι παρά τους ισχυρισμούς του πελάτη του ότι είναι αθώος, αρνείται να έρθει στη Κύπρο, ο κ. Ρόσκο είπε ότι ο Ονουφρίου δεν είχε ακόμα την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά του. "Λόγω της καθυστέρησης από τις Κυπριακές Αρχές, της κατάθεσης των κατάλληλων συνοδευτικών εγγράφων για την έκδοσή του, οι βρετανικές Αρχές δεν μπόρεσαν να πάρουν απόφαση", ανέφερε.

    "Ετσι ο Ονουφρίου δεν μπορεί να αρχίσει τη διαδικασία επιστροφής του, για να αποδείξει την αθωότητά του. Είναι ανυπόμονος να αποδείξει την αθωότητα του" υποστήριξε ο κ. Ρόσκο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Tuesday, 18 February 1997 - 18:58:58 UTC