Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Στρατηγού Τσιάντ

  • [01] Συνέντευξη Στρατηγού Τσιάντ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Χρυσάνθου)

    Οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για διευθέτηση των διεθνών διενέξεων, χρησιμοποιώντας πολιτικούς και οικονομικούς μοχλούς πίεσης, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο πρώην Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ινδός Στρατηγός Πρεμ Τσιάντ.

    Ο Ινδός Στρατηγός εν αποστρατεία είχε ιδιαίτερα συγκινητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τη συζυγό του Λίλα- Ειρήνη Κληρίδη κατά την επίσημη επίσκεψή τους στην Ινδία την περασμένη εβδομάδα.

    "Οι διεθνείς διενέξεις δεν επιλύνονται με την άσκηση πίεσης, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν το έργο των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιώντας πολιτικούς και οικονομικούς μοχλούς πίεσης", επεσήμανε ο Ινδός Στρατηγός, που υπηρέτησε στην Κύπρο την κρίσιμη περίοδο 1969-1976, μιλώντας στο ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης στο Νέο Δελχί.

    Σήμερα ο εν αποστρατεία Στρατηγός, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας το 1974 όταν η ΟΥΝΦΙΣΥΠ ήρθε πολύ κοντά σε απευθείας σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό, σήμερα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά αποφεύγει να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις για το μέλλον γιατί, όπως είπε, δεν είναι άμεσα ενημερωμένος για το θέμα.

    Εκφράζει όμως την ελπίδα ότι ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τον οποίο γνωρίζει προσωπικά και για τον οποίον τρέφει μεγάλο σεβασμό και χαρακτηρίζει ως άτομο με "νέες ιδέες", θα βοηθήσει στην προώθηση του προβλήματος.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την έκθεση του τότε Διοικητή του βρετανικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Φράνσις Χεν, που υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία της Δύναμης για εδραίωση της "επισφαλούς" εκεχειρίας μετά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής, έφερε την Ειρηνευτική Δύναμη πολύ κοντά σε απευθείας σύγκρουση με την Τουρκία, ο Ινδός Στρατηγός επιβεβαίωσε ότι "αυτό ακριβώς είχε συμβεί."

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι κύριοι στόχοι της Τουρκίας κατά την πρώτη φάση της εισβολής της στην Κύπρο ήταν τρεις. Η κατάληψη του λιμανιού της Κερύνειας, η δημιουργία διαδρόμου πρόσβασης μεταξύ της Κερύνειας και του τουρκικού τομέα της Λευκωσίας και η κατάληψη του διεθνούς αερολιμένα Λευκωσίας.

    Παρά τις προσδοκίες τους, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο Διοικητής Χεν, οι Τούρκοι απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους λόγω "έλλειψης δυναμισμού των στρατευμάτων τους, της θαρραλέας αντίστασης της Εθνικής Φρουράς, παρά τον απηρχαιωμένο εξοπλισμό της και την παντελή έλλειψη αεροπορικής κάλυψης", καθώς και της αποτρεπτικής επέμβασης της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στο αεροδρόμιο.

    Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες του Στρατηγού Τσιάντ, λόγω τουρκικής άρνησης, στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συμπεριλήφθηκαν συγκεκριμένοι όροι, οι οποίοι έπρεπε να τηρηθούν.

    Σύμφωνα με τον Στρατηγό Τσιάντ, οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΣΥΠ περιορίζουν το ρόλο της στην επέμβαση για αποτροπή δικοινοτικών συγκρούσεων και για το λόγο αυτό η Δύναμη δεν μπορούσε να επέμβει κατά την τουρκική εισβολή. Στην περίπτωση του αεροδρομίου όμως, σημείωσε, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική γιατί είχε ήδη συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές, και είχε ανακοινωθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ θα είχε τον έλεγχο του αεροδρομίου.

    Διεθνή ΜΜΕ είχαν προσκληθεί στην περιοχή για να δουν ότι τον έλεγχο είχαν τα Ηνωμένα Εθνη και ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του αεροδρομίου θα ισοδυναμούσε με επίθεση εναντίον των Ειρηνευτών, σημείωσε ο Στρατηγός Τσιάντ, τονίζοντας ότι οι διαταγές από τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν "να κρατηθεί το αεροδρόμιο".

    "Βρισκόμασταν σε θέση άμυνας και αν οι Τούρκοι επιτίθονταν θα τους αντιμετωπίζαμε", πρόσθεσε.

    Παρόμοια κατάσταση είχε αντιμετωπίσει ο Στρατηγός Τσιάντ στο Κόγκο το 1962 όπου τα ειρηνευτικά στρατεύματα ανέλαβαν στρατιωτική δράση, υπερασπιζόμενα τις θέσεις τους σύμφωνα με τους όρους εντολής που τους είχε αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο εν αποστρατεία Στρατηγός επιβεβαίωσε επίσης τις παρατηρήσεις του Διοικητή Χεν αναφορικά με τη συμπεριφορά των βρετανικών στρατευμάτων κατά την ίδια περίοδο.

    Οπως αναφέρει η έκθεση, παρά το δικαίωμα της Βρετανίας, που απορρέι από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να θέσει κάτω από τον έλεγχό της το αεροδρόμιο της Λευκωσίας σε ώρα κρίσης, οι άνδρες της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας (ΡΑΦ) εγκατέλειψαν την περιοχή μαζί με τα γυναικόπαιδα, χωρίς να συμβουλευτούν ή να ενημερώσουν ούτε τον Χεν ούτε τον Στρατηγό Τσιάντ.

    Σχολιάζοντας την παραβίαση της εκεχειρίας που οδήγησε στη δεύτερη φάση της εισβολής, ο Στρατηγός Τσιάντ παρέπεμψε στην έκθεση του τότε Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Λόρδου Κάλαχαν, στην οποία υποστηρίζεται ότι λόγω εσωτερικών προβλημάτων στις ΗΠΑ (δηλαδή του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ) η επικοινωνία μεταξύ ΟΗΕ και ΗΠΑ δεν ήταν ικανοποιητική, γεγονός που επέτρεψε στην Τουρκία να προχωρήσει με τα σχέδιά της.

    Ο Στρατηγός Τσιάντ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ να αποτρέψει επεισόδια μεταξύ των δύο κοινοτήτων κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής και τις χαρακτήρισε "επιτυχημένες". Είπε επίσης ότι την περίοδο μεταξύ του πραξικοπήματος και της εισβολής "υπήρχε μεγάλη ένταση στην πράσινη γραμμή".

    Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού και τόνισε ότι "είναι εύκολο μια σπίθα να εξελιχθεί σε πυρκαγιά, και αυτό ακριβώς έχει καθήκον να αποτρέψει η ειρηνευτική δύναμη."

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Sunday, 16 February 1997 - 21:47:43 UTC