Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστόφιας- επιστολή σε Ανάν
  • [02] Φεϊσέλ - Κυπριακό

  • [01] Χριστόφιας- επιστολή σε Ανάν

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, να ενεργήσει ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποτρέψει τον επαπειλούμενο εποικισμό της Αμμοχώστου, απηύθυνε με επιστολή του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στην επιστολή εκφράζεται η βαθειά ανησυχία όλων των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες, για το φημολογούμενο εποικισμό της Αμμοχώστου, από την Τουρκία και την Τ/κ ηγεσία και καλείται ο κ. Ανάν να αποτρέψει μια "νέα επεκτατική ενέργεια της Τουρκίας".

    Υπενθυμίζεται επίσης, ότι μια τέτοια ενέργεια η οποία "θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στο νησί", αντιβαίνει σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας την παράγραφο 5 του ψηφίσματος 550.

    Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας, καλεί τον Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού να επιληφθεί προσωπικά του θέματος, δίνοντας εντολές για άμεση διερεύνησή του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [02] Φεϊσέλ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα επιμείνουν στο στρατιωτικό διάλογο μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού κατοχικού στρατού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, παρόλο που, όπως επεσήμανε, στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί το πακέτο των μέτρων που προτείνει ο διεθνής οργανισμός για μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Ο κ. Φεϊσέλ, που αναχωρεί τη Δευτέρα το πρωί για διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με "διάφορα άτομα", ανέφερε επίσης ότι ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη, δεν έχουν αλλοιώσει τις θέσεις τους κατά τρόπο ώστε να υπάρξει πρόοδος και στα τρία σημεία που συζητούνται στον στρατιωτικό διάλογο (απομάκρυνση ένσφαιρων πυρών, επέκταση της απαγκίστρωσης και κανόνες εμπλοκής).

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν προκύπτει θέμα από τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για εποικισμό της Αμμοχώστου, αφού οι σχετικές πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    "Μέχρι στιγμής", δήλωσε στο ΚΥΠΕ, σχολιάζοντας την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, "δεν έχουμε αποκλειστικές ενδείξεις από καμμιά πλευρά ότι αποδέχονται ολόκληρο το πακέτο των μέτρων που προτείνουμε."

    Σε ερώτηση, αν κάποια από τις δύο πλευρές έχει αλλάξει την στάση της στο θέμα της προτεραιότητας των σημείων που συζητούνται, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε "όχι κατά ολοκληρωμένο τρόπο ακόμα. "Ο διάλογος συνεχίζεται και καταβάλλονται προσπάθειες να επισπευθεί και να σημειωθεί πρόοδος αλλά δεν υπάρχει τίποτε το νεότερο," εξήγησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές δεν συναντώνται δύο φορές τη βδομάδα. Τα ΗΕ, τόνισε, θα επιμείνουν στη συνέχιση του στρατιωτικού διαλόγου.

    Σχολιάζοντας τις απειλές Ντενκτάς για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, επανέλαβε τη χθεσινή του δήλωση λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα.

    Είπε ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, άκουσε από τα πλέον υπεύθυνα χείλη (from the horse's mouth) ότι οι πληροφορίες για εποικισμό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Σε ερώτηση αν οι απειλές αποτελούν τακτική αντιπερισπασμού (tit-for- tat) εκ μέρους του κατοχικού ηγέτη, για την έγκριση από τη Βουλή της προκαταβολής για την αγορά των ρωσικών πυραύλων, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα αφού, όπως είπε, οι πληροφορίες για εποικισμό είναι εσφαλμένες.

    Για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη θα ενημερωθεί για τις επαφές του που είχε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στο Νταβός της Ελβετίας.

    Σε ερώτηση αν οι θέσεις που εξέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον κ. Ανάν ήταν εποικοδομητικές ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε "γνωρίζω ότι το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου Κληρίδη στο Νταβός αλλά δεν ήμουν παρών στην συνάντηση και δεν έχω επίσημη ενημέρωση."

    Οσον αφορά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, είπε κατά τις επαφές του θα ανασκοπήσει και θα συζητήσει την κατάσταση στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα.

    Ο κ. Φεϊσέλ, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα το πρωί και επιστρέφει στις 26 τρέχοντος, δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερώς στις εκεί συναντήσεις του.

    Ανέφερε όμως, πως όταν επιστρέψει, θα έχει επαφές με τον Κοινοτικό Επιτροπο Χανς Βαν ντε Μπρουκ και τον εκπρόσωπο της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κέστερ Χίσλιπ, οι οποίοι θα επισκέπτονται το νησί και αργότερα το Μάρτιο με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Saturday, 15 February 1997 - 15:53:24 UTC