Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Φόνος εκ προμελέτης-Λεμεσός.
  • [03] Κασουλίδης - οικονομία
  • [04] Στη Βουλή νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο
  • [05] Αύξηση τουριστικού ρεύματος από Βρετανία

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 7/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.71 (-1.08)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.93 (-1.04)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67.76 (-0.94)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.51 (-0.56)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.01 (-0.95)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.79 (-1.07)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54.24 (-2.02)
        Αλλες Εταιρείες                         58.16 (-1.96)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 967937.540
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Φόνος εκ προμελέτης-Λεμεσός.

    Λεμεσός,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Με επεισοδιακό τρόπο, συνελήφθηκαν δύο από τους τέσσερις καταζητούμενους από την αστυνομία Ρώσοι, σχετικά με το φόνο του 29χρονου επιχειρηματία συμπατριώτη τους, Σεργκέϊ Μαλέκου, που διαπράχθηκε χθες βράδυ στην Λεμεσό.

    Τηλεοπτικό συνεργείο του ΡΙΚ στη Λεμεσό, εντόπισε το αυτοκίνητο των Ρώσων στην παραλιακή Λεωφόρο Λεμεσού.

    Τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου, ειδοποίησαν την αστυνομία, άντρες της οποίας, ανέκοψαν το αυτοκίνητο στην περιοχή Γερμασόγειας.

    Στο αυτοκίνητο επέβαιναν, δύο από τους τέσσερις καταζητούμενους για την υπόθεση φόνου, οι οποίοι συνελήφθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

    Εξάλλου, οι δύο άλλοι συλληφθέντες για την υπόθεση, Σεργκέϊ Ασκέροφ και Σεργκέϊ Ακαρόνοφ, οδηγήθηκαν το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.

    Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αστυνομίσς για κράτηση του Ακαρόνοφ, ενώ ενέκρινε διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Ασκέροφ.

    Παρουσιάζοντας τους υπόπτους στο Δικαστήριο, ο υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λεμεσού Ανδρέας Φούτρος, ανέφερε, ότι, ενώ το θύμα βρισκόταν με την σύζυγό του και άλλους έξι συμπατριώτες του, στο σπίτι του Ασκέροφ, καταναλώνοντας ποσότητες αλκοόλ, δέχθηκε επίθεση από δύο εκ των παρευρισκομένων.

    Το θύμα, αφού κτυπήθηκε με μπουκάλι στο κεφάλι, δέχθηκε μαχαιριά στο στήθος.

    Στη συνέχεια, ο άτυχος Μαλέκου, βγήκε αιμόφυρτος έξω από το σπίτι, όπου έχασε τις αισθήσεις του.

    Αμέσως μετά, η σύζυγος του θύματος έτρεξε σε γειτονικό σπίτι και ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ τέσσερις από τους Ρώσους που βρίσκονταν στην σκηνή, τράπηκαν σε φυγή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ασκέροφ, θεάθηκε να πλένει το μαχαίρι, με το οποίο δολοφονήθηκε ο νεαρός Ρώσος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Κασουλίδης - οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- "Την κυπριακή οικονομία δε μπορούν να πλήξουν οι Τούρκοι με τα φανταστικά επεισόδια της Λουρουτζίνας, εκτός αν αποφασίσουν να κάνουν πόλεμο".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, για τους κινδύνους που υπάρχουν για την κυπριακή οικονομία, επειδή ο χαρακτήρας της εστιάζεται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

    "Φανταστικά επεισόδια, όπως της Λουρουτζίνας και η μαύρη τουρκική προπαγάνδα, δεν είναι σε θέση να πλήξουν την κυπριακή οικονομία", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας, ότι "φανταστικά σενάρια δε μπορούν να κρατούν επ' άπειρον".

    "Εχουμε κάποιους κλυδωνισμούς" παραδέχθηκε ο Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στα επεισόδια της Δερύνειας με τους φόνους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, αλλά και στην επιδημία μηνιγγίτιδας στη Λεμεσό, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι "η οικονομία μας μπορεί να τους αντέξει. Αντέξαμε και πολύ χειρότερες περιπτώσεις".

    Δε μπορεί να σταλεί το μήνυμα, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, ότι φτάσαμε στο όριο της κατάρρευσης ή ότι η οικονομία μας δε μπορεί να αντέξει αυτούς τους κλυδωνισμούς.

    Οπως ανέφερε, "γίνεται προσπάθεια επαναπροσανατολισμού της οικονομίας για να μην είναι", όπως χαρακτηριστικά είπε, "όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι", απαντώντας σε ερώτηση, για την ανάγκη αλλαγής του κέντρου βάρους της οικονομίας από τον τουρισμό που είναι σήμερα.

    Σημείωσε πάντως, ότι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο που να γίνεται από την μιά μέρα στην άλλη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την ανάγκη δημιουργίας βιομηχανίας που να είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες και η οποία (βιομηχανία) να μην εξαρτάται από την κυβερνητική στήριξη, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι "η λύση δεν είναι η στήριξη".

    Προσθέτοντας, ότι η λύση είναι "η δημιουργία μονάδων σύγχρονης τεχνολογίας, ευέλικτων, με αύξηση της παραγωγικότητας", ο Εκπρόσωπος τόνισε, ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο σε αυτόν τον τομέα.

    Το πρόβλημα αυτό, ανέφερε, αφορά στη βιομηχανία που σημειώνει χαμηλή παραγωγικότητα και έχει ψηλά κόστα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [04] Στη Βουλή νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιούνται οι περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Νόμοι των ετών 1993 έως 1996, θα κατατεθεί στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Το νομοσχέδιο καθώς και σχετικοί κανονισμοί εγκρίθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οι κανονισμοί έχουν σκοπό την προστασία και ίση μεταχείριση των μετόχων, ενώ παρέχουν την εξουσία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για επιβολή διοικητικών κυρώσεων αλλά και ποινών φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικές ποινές μέχρι 5 χιλιάδες λίρες.

    Βάσει των προτεινόμενων κανονισμών, κάθε δημόσια πρόταση για αγορά τίτλων θα διέπεται από ορισμένες αρχές με σκοπό την ίση μεταχείριση των κατόχων τίτλων και την παροχή επαρκούς χρόνου και πληροφόρησης, για την ορθή διαμόρφωση γνώμης επί της πρότασης.

    Επίσης, καθορίζεται η διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης για διατύπωση δημόσιας πρότασης και προσδιορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες θα επιτρέπεται η ανάκληση ή η ακύρωση δημόσιας πρότασης.

    Τέλος, μια άλλη βασική πρόνοια των προτεινόμενων κανονισμών, καθορίζει τις υποχρεώσεις πληροφόρησης του Διοικητκού Συμβουλίου της σκοπευόμενης εταιρείας, προς τους μετόχους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] Αύξηση τουριστικού ρεύματος από Βρετανία

    Λονδίνο,Βρετανία,07/02/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας) -- Στις 810-820 χιλιάδες αναμένεται να φθάσει φέτος ο αριθμός των τουριστών από τη Βρετανία στην Κύπρο, σημειώνοντας αύξηση γύρω στις 100 χιλιάδες, από πέρσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διευθυντή των Γραφείων του Κυπριακού Οργανισμού στο Λονδίνο, Ορέστη Ρωσσίδη.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις η άνοδος του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία θα συνεχιστεί και το 1998, οπόταν και αναμένεται ο αριθμός των τουριστών να φθάσει τις 850,000 όσος δηλαδή ήταν και το 1995.

    Με βάση τα στοιχεία από τη Βρετανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι προκρατήσεις για το 1997 σημείωσαν αύξηση κατά 14% έναντι του Δεκεμβρίου του 1995. Ωστόσο τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό έπεσε στο 8% λόγω προφανώς της πληθώρας των δημοσιευμάτων και των ραδιοφωνικών - τηλεοπτικών μεταδόσεων γύρω από το θέμα των πυραύλων και των απειλών της Τουρκίας. Παρά το γεγονός αυτό οι νέες ενδείξεις για το τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία στην Κύπρο παραμένουν ευοίωνες και οφείλονται στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση της χώρας, που εξηγεί και την καλύτερη συναλλαγματική σχέση της στερλίνας έναντι όλων των νομισμάτων, περιλαμβανομένης και της κυπριακής λίρας.

    Στο μεταξύ μετά από διαβήματα της Υπάτης Αρμοστείας σε συνεργασία με το Γραφείο του ΚΟΤ στο Λονδίνο, δεν επετράπη η συμμετοχή του ψευδοκράτους στην τουριστική έκθεση "Destinations", που πραγματοποιείται στο Λονδίνο και στην οποία το ψευδοκράτος συμμετείχε τα δυο προηγούμενα χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Friday, 7 February 1997 - 22:31:19 UTC