Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Χριστόφια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα
  • [02] Αστυνομία - επεισόδιο
  • [03] Δηλώσεις Κυπριανού για το Εθνικό Συμβούλιο
  • [04] Λυσσαρίδης-Αμυνα
  • [05] Δηλώσεις Ροκοζέφσκι

  • [01] Δηλώσεις Χριστόφια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

    Λευκωσία, 6/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τα κονδύλια του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στα μηνύματα που θέλει να δώσει η Ε/κ πλευρά για το πρόβλημά της και υπερβαίνουν και τις δυνατότητες της οικονομίας να τα αφομοιώσει.

    Αυτό δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία εξετάσθηκαν οι προϋπολογισμοί για την άμυνα.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι σύντομα η ΚΕ του ΑΚΕΛ θα συζητήσει αυτά τα θέματα και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

    "Το ΑΚΕΛ είναι πολύ σταθερό και ευαίσθητο στα θέματα των μηνυμάτων που δίνονται γύρω από το ποιά λύση θέλουμε και με ποιόν τρόπο θέλουμε τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Το μήνυμα, πρόσθεσε, που πρέπει να δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο είναι η μεγάλη συνέπεια στην αναζήτηση λύσης με ειρηνικά μέσα και ότι η αμυντική θωράκιση καθίσταται αναγκαία γιατί υπάρχουν τα τουρκικά στρατεύματα.

    "Η αμυντική θωράκιση έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και σίγουρα πρέπει να υποτάσσεται στους στόχους της ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα", πρόσθεσε.

    Αυτή, είπε, είναι και η φιλοσοφία, η οποία διέπει την πολιτική του ΑΚΕΛ στο θέμα της αμυντικής θωράκισης και με την οποία το κόμμα κρίνει και το πενταετές πρόγραμμα.

    Καταλήγοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι ο "θόρυβος" που γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να σταματήσει διότι δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

    Αναφορικά με την υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ο κ. Λυσσαρίδης είναι ελεύθερος πολίτης και έχει κάθε δικαίωμα να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του.

    Απ'εκεί και πέρα, σημείωσε, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις επαφές του. Ωστόσο, δήλωσε δεν πρέπει να θεωρείται η συζήτηση της υποψηφιότητας του κ. Λυσσαρίδη ως ένα τετελεσμένο γεγονός ή ένα τελεσίγραφο από πλευράς της ΕΔΕΚ προς το ΑΚΕΛ ή άλλες δυνάμεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Αστυνομία - επεισόδιο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Αστυνομία διερευνά τις πληροφορίες που της διαβιβάστηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη και την Εθνική Φρουρά ότι γύρω στις 3 π.μ. ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα στην κατεχόμενη περιοχή της Λουρουτζίνας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας Γλαύκος Ξένος, οι πληροφορίες ότι κάποια άτομα από τις ελεύθερες περιοχές πλησίασαν τα τουρκικά φυλάκια στην περιοχή και ένα από αυτά τραυματίστηκε ύστερα από πυροβολισμούς που ρίφθησαν αποτελούν ισχυρισμούς των Τούρκων, οι οποίοι δεν ερευνώνται από την αστυνομία.

    "Δεν κινούμαστε", τόνισε ο κ. Ξένος, "με βάση τους ισχυρισμούς των Τούρκων για κάτι που έγινε μέσα στα κατεχόμενα."

    Στο μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλείται το παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ΤΑΚ, σύμφωνα με το οποίο ένας Ελληνοκύπριος τραυματίστηκε κατά το επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών στη Λουρουτζίνα κοντά σε τουρκικό φυλάκιο μεταξύ ενόπλων Ελληνοκυπρίων και Τούρκων στρατιωτών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Δηλώσεις Κυπριανού για το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οσο αναγκαία είναι η άμυνα, τόσο αναγκαία είναι η οικονομία, η σταθερότητα κι ευρωστία της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση του αγώνα για μια σωστή λύση του εθνικού μας θέματος.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Συμφωνούμε απόλυτα, είπε, με τη φιλοσοφία για το θέμα της ενίσχυσης της άμυνας, την αναγκαιότητα του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τα εξοπλιστικά προγράμματα για φέτος, ενώ το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα βρίσκει το ΔΗΚΟ κατ' αρχήν σύμφωνο.

    Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε, εξάλλου, ότι αυτή η προτεραιότητα που δίδεται στην άμυνα δε σημαίνει ότι υποβαθμίζεται η σημασία της σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας επίσης ότι με την ενίσχυση της άμυνας πρέπει να γίνεται παράλληλη αντιμετώπιση των υφιστάμενων και προβλεπόμενων οικονομικών προβλημάτων.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου από πού θα προέλθουν τα εκατομμύρια λίρες που χρειάζονται για την άμυνα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό αποτελεί θέμα περαιτέρω συζητήσεων και ανέφερε ότι όσα λιγότερα λέγονται για την άμυνα τόσο το καλύτερο.

    Είπε, ακόμη, ότι οι εξοπλισμοί αφορούν την άμυνα και όχι προετοιμασία για πολεμική αναμέτρηση τονίζοντας ότι είμαστε έτοιμοι αύριο να αρχίσουμε συζήτηση για την αποστρατικοποίηση.

    Σε ερώτηση εάν το γεγονός ότι οι δαπάνες για την άμυνα έχουν τριπλασιαστεί αποτελεί μήνυμα, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά, δηλαδή ότι δεν είναι περίπατος για την Τουρκία η Κύπρος.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο κανένας δεν είναι αντίθετος με την ενίσχυση της άμυνας, αλλά με άλλα σχετικά θέματα, όπως τις δαπάνες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Λυσσαρίδης-Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρ των κονδυλίων για το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως τέθηκαν στη σημερινή πρωϊνή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τάσσεται το Σ.Κ.ΕΔΕΚ.

    Οπως ανέφερε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, στη συνεδρία του Ε.Σ. υπήρξαν δύο διαφορετικές αντιλήψεις - διαφωνίες μεταξύ των μελών του.

    "Θέλω να κάνω σαφές ότι εμείς είμαστε μεταξύ εκείνων που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα", επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τονίζοντας μάλιστα, ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει.

    Αναφερόμενος σε όσους θεωρούν ότι η κυπριακή οικονομία δεν αντέχει το ύψος των δαπανών, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση "ότι μια οικονομία σαν τη δική μας, σίγουρα αντέχει το ύψος των δαπανών το οποίο ετέθη ενώπιόν μας".

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι παρά την επιθυμία της ΕΔΕΚ να συζητηθεί σήμερα στο Εθνικό Συμβουλίο και το θέμα της πολιτικής άμυνας και πολιτοφυλακής, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω έλλειψης χρόνου και επειδή το αντικείμενο της συνεδρίας ήταν συγκεκριμένο.

    Επανερχόμενος στο θέμα των δηλώσεων του Βρετανού Σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, για εκ περιτροπής Προεδρία μετά τη λύση, ο κ. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε, "πως ήταν δυνατόν ο κ. Κουκ, ο οποίος πάντα έκανε δηλώσεις υπέρ μας, όλως απροόπτως τώρα να πεί αυτά τα πράγματα και μάλιστα τις παραμονές εκλογών, που δε θα ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τους Ελληνοκύπριους" (της Βρετανίας).

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι όπως του είπε ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής, την "εντύπωση" περί εκ περιτροπής προεδρία, απεκόμισε όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Σημείωσε μάλιστα, ότι το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι από τη στιγμή που ο Σκιώδης ΥΠΕΞ του Εργατικού κόμματος, δε θα ήθελε να συγκρουστεί με την Ε/κ πλευρά, "είτε ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι πράγματι υπέρ της εκ περιτροπής Προεδρίας, είτε δεν είναι σαφής στις τοποθετήσεις του έναντι των ξένων". Αυτό σημαίνει, ότι δε δίνει τις σωστές εντυπώσεις και με αυτόν τον τρόπο χάνουμε φίλους, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, σημειώνοντας ότι ο κ. Κουκ είναι δυσαρεστημένος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] Δηλώσεις Ροκοζέφσκι

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθεί τί συνέβη τις πρωινές ώρες σήμερα, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί στην κατεχόμενη περιοχή της Λουρουτζίνας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ ενίσχυσε τη δύναμή της στην περιοχή και σε συνεργασία με τις δύο πλευρές, διεξάγει έρευνες. Η Δύναμη διεξάγει, εξάλλου, περιπολίες με ελικόπτερο και πιο συχνές με οχήματα.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη έκθεση για το συμβάν, αλλά σημείωσε ότι άνδρας της Δύναμης, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, άκουσε πυροβολισμούς.

    Σε ερώτηση εάν αναφέρθηκαν οποιοιδήποτε τραυματισμοί, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι αυτό δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη. Βρέθηκε, είπε, αίμα στην περιοχή, αλλά η έρευνά μας δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ανέφερε ο κ. Ροκοζέφσκι, παίρνει μηνύματα για πυροβολισμούς στην ουδέτερη ζώνη, αλλά σημείωσε ότι άνκαι οι δύο πλευρές έχουν απόψεις επί του θέματος, εντούτοις ο ίδιος δεν θα ήθελε να επεκταθεί.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι ανέφερε, τέλος, ότι για το επεισόδιο θα ενημερωθεί το αρχηγείο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Εξάλλου, ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι έγιναν έρευνες σε νοσοκομεία και κλινικές για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει τραυματίας, που θα ήταν δυνατό να συνδεθεί με το επεισόδιο στη Λουρουτζίνα, αλλά δεν βρέθηκε να νοσηλεύεται οπουδήποτε τέτοιος τραυματίας.

    Η ίδια ανακοίνωση προσθέτει ότι πληροφορίες από παρατηρητές της ΟΥΝΦΙΣΥΠ υποδεικνύουν ότι οι κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στη Λουρουτζίνα δεν προχωρούν ούτε μέσα στη νεκρή ζώνη, ούτε στην ελεύθερη περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Thursday, 6 February 1997 - 18:47:13 UTC