Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχόλιο Κασουλίδη για το ψήφισμα της ΚΣΣΕ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απορρίπτει Τ/κ ισχυρισμούς για υβριστικές δηλώσεις
  • [04] Η Κύπρος δεν επιθυμεί στρατιωτική επίλυση του Κυπριακού
  • [05] Ο Μητροπολίτης Παύλος εκφράζει αγανάκτηση και θλίψη για τα σχέδια του Αττίλα να ενοικιάσει την Αγία Αναστασία

  • [01] Σχόλιο Κασουλίδη για το ψήφισμα της ΚΣΣΕ

    Λευκωσία, 31/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση συμμερίζεται την ικανοποίηση της κυπριακής αντιπροσωπείας που μετείχε στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε ήταν το καλύτερο που μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας το ψήφισμα που ενέκρινε χθες η ολομέλεια της ΚΣΣΕ για το Κυπριακό, μετά τις τροποποιήσεις και αλλαγές στο προσχέδιο της Πολιτικής Επιτροπής, που πέτυχαν οι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ιδιαίτερα, ότι η ικανοποίηση της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας προέρχεται από το γεγονός, ότι το ψήφισμα βασίστηκε στην Εκθεση Φίνσμπεργκ, που ήταν ιδιαίτερα αρνητική και την οποία υιοθέτησε ο Αντρας Μπαρσόνι, ο οποίος τον διαδέχθηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 31/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          74.27 (+0.50)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  84.49 (+0.62)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    62.27 (-0.56)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                52.58 (+0.59)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 72.65 (+0.93)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               63.62 (-2.39)
         Εμπορικές Εταιρείες                    49.39 (+3.07)
         Αλλες Εταιρείες                        59.04 (-0.54)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1118416.790
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [03] Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απορρίπτει Τ/κ ισχυρισμούς για υβριστικές δηλώσεις

    Λευκωσία, 31/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απορρίπτει κατηγορηματικά ισχυρισμούς που προβάλλει ο Τ/κ τύπος, σύμφωνα με τους οποίους προέβη σε υβριστικές δηλώσεις κατά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ, να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Δεν είναι ούτε του ήθους, ούτε του ύφους μου να χρησιμοποιώ οποιεσδήποτε αγενείς ή ασεβείς εκφράσεις, έναντι οποιουδήποτε προσώπου.

    Το πλησιέστερο που μπορώ να εξηγήσω, για την φερόμενη ως δήλωσή μου, υβριστική για το πρόσωπο του κ. Ντενκτάς με την οποία ασχολείται αυτές τις μέρες ο Τ/κ τύπος, είναι ότι πιθανόν να έχει παρεξηγηθεί μια συνέντευξη μου στην Αθήνα, σε ανταποκριτή κυπριακής εφημερίδας.

    "Συγκεκριμένα", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, "απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον, είτε η Τουρκία είτε η πλευρά μας επιθυμεί τον πόλεμο, ανέφερα ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Ούτε η Τουρκία επιθυμεί τον πόλεμο, ανέφερα χαρακτηριστικά στην συνέντευξη", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    "Σε άλλη ερώτηση, για τις απειλές της Τουρκίας, προσπάθησα να εξηγήσω ότι αυτός που απειλεί δεν δαγκώνει, σύμφωνα με ρητό που χρησιμοποιείται στη ελληνική γλώσσα. Χωρίς αυτό", κατέληξε ο Εκπρόσωπος, "να είναι η κυριολεξία και να υπονοεί υβρισία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [04] Η Κύπρος δεν επιθυμεί στρατιωτική επίλυση του Κυπριακού

    Λευκωσία, 31/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την πρότασή του για αποστρατικοποίηση επανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε διάσκεψη Τύπου σήμερα στο περιθώριο της Οικονομικής Συνάντησης στο Νταβός.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε αντίθεση σε μια πολεμική αναμέτρηση στην Κύπρο, τονίζοντας ότι μια στρατιωτική λύση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους τους Κυπρίους, Ελληνες και Τούρκους.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι πρόσφατα, η Κύπρος βρέθηκε στο προσκήνιο λόγω των τραγικών επεισοδίων στη Δερύνεια. "Οι δολοφονίες το περασμένο καλοκαίρι, άοπλων Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη από τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, σε συνεργασία με στοιχεία της τρομοκρατικής οργάνωσης 'Γκρίζοι Λύκοι' έχουν αποδείξει ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαίρεση της χώρας," είπε.

    Επιπλέον, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι η υπερβολική αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση της Κύπρου ότι προτίθεται να αγοράσει το καθαρά αμυντικό αντι-πυραυλικό σύστημα έχει προκαλέσει υποψίες για τα πραγματικά κίνητρα της τουρκικής πλευράς, και πιό συγκεκριμένα για τη θέλησή της να διευκολύνει λύση (του Κυπριακού) με τη συνεργασία της στην επικείμενη πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας για την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι έχει δηλώσει δημοσίως ότι κανένα μέρος του αντι-πυραυλικού συστήματος δεν πρόκειται να φθάσει την Κύπρο πριν από την Ανοιξη του 1998, και τόνισε ότι το διάστημα μέχρι την εγκατάσταση των πυραύλων προσφέρει επαρκή χρόνο για σοβαρές προσπάθειες για μια ειρηνική λύση.

    "Η Κύπρος δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο, και δεν πιστεύουμε σε μια στρατιωτική λύση, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους τους Κυπρίους, Ε/Κ και Τ/Κ", είπε.

    Για το λόγο αυτό, συνέχισε, από το Δεκέμβριο του 1993 έχει υποβάλει πρόταση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, η οποία προνοεί τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς, την παράδοση όλων των όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, τη διατήρηση αστυνομικής δύναμης με ελαφρύ εξοπλισμό και τη δημιουργία ενός ταμείου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε τα ποσά που θα συσσωρευθούν από τη διάλυση της ΕΦ και τον τερματισμό της αγοράς οπλισμού να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του πληθυσμού μετά από την επίλυση του προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης ότι η πρότασή του προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, τη διάλυση των Τ/κ στρατιωτικών δυνάμεων, και την εγκατάσταση μιας διεθνούς δύναμης, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα. Η δύναμη, που θα ενεργεί με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις παραβίασης της ειρήνης ή όταν υπάρχει υποψία ότι δημιουργούνται παραστρατιωτικές δυνάμεις στο νησί ώστε να εγγυηθεί τη συμφωνία επίλυσης του προβλήματος.

    "Η πρότασή μου βρίσκεται ακόμη πάνω στο τραπέζι, και ειλικρινά πιστεύω ότι αποτελεί μια γνήσια απάντηση στις ανησυχίες όλων των Κυπρίων σε ότι αφορά στην ασφάλεια. Η εφαρμογή της (πρότασης) θα οδηγήσει σε σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή μας", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Ο Μητροπολίτης Παύλος εκφράζει αγανάκτηση και θλίψη για τα σχέδια του Αττίλα να ενοικιάσει την Αγία Αναστασία

    Λευκωσία, 31/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος με επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζει θλίψη, και αγανάκτηση για την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να ενοικιάσει την ιστορική εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, στη Λάπηθο.

    Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Τ/κ Τύπου, το κατοχικό καθεστώς σχεδιάζει να ενοικιάσει την ιστορική εκκλησία καθώς και την περιοχή γύρω από αυτή για περίοδο 30 χρόνων.

    Ο Πανιερώτατος, σημειώνει στην επιστολή του ότι οι Τούρκοι έχουν δώσει πολλά παραδείγματα ασέβειας προς τη θρησκεία και την ιστορική κληρονομιά των Ελληνοκυπρίων.

    "Δυστυχώς όλες μας οι διαμαρτυρίες μέχρι σήμερα απέβησαν άκαρπες", επισημαίνει ο Μητροπολίτης, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται να θυμούνατι τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο όταν απειλούνται τα δικά τους συμφέροντα.

    "Καταγγέλλουμε για ακόμη μια φορά σε όλα τα πολιτισμένα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς την τουρκική αυτή ενέργεια και τους καλούμε να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων μας δικαιωμάτων και τη θρησκευτική μας κληρονομιά", καταλήγει στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Παύλος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Friday, 31 January 1997 - 19:13:35 UTC