Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε νομοσχέδιο για προστασία των επενδυτών στο Χρηματιστήριο
  • [02] Συνάντηση Κυπριανού - Παπαδόπουλου
  • [03] Διαμαρτυρία Δήμου Αμμοχώστου για τα τουρκικά σκάφη
  • [04] Οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν εγγυήσεις
  • [05] Εκ περιτροπής προεδρία και άμεσες διαπραγματεύσεις

  • [01] Κατατέθηκε νομοσχέδιο για προστασία των επενδυτών στο Χρηματιστήριο

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Mε στόχο την πρόληψη και καταστολή ενεργειών που είναι δυνατό να επηρεάσουν ουσιωδώς την τιμή των κινητών αξιών, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα κατοχής, χρήσης και ανακοίνωσης προνομιακών και εμπιστευτικών πληροφοριών για τις συναλλαγές των αξιών αυτών.

    Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπονται βαρύτατες ποινές, που φθάνουν μέχρι και τα εφτά χρόνια φυλάκιση σε όσους εκμεταλλεύονται τη θέση τους και με εμπιστευτικές πληροφορίες, που γνωρίζουν, λόγω αυτής, μπορούν να επηρεάσουν ουσιωδώς την τιμή των κινητών αξιών.

    Περαιτέρω το νομοσχέδιο αναθέτει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ευρύτατες εποπτικές αρμοδιότητες προς πρόληψη και καταστολή τέτοιων ενεργειών.

    Κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ανέφερε πως με τη ψήφισή του θα γίνει δυνατή η προστασία των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αξιών, αφού με αυτό απαγορεύεται στον κάτοχο εμπιστευτικής πληροφορίας να μετέχει σε πράξεις του Χρηματιστηρίου ή να παροτρείνει εκπρόσωπό του να προβεί σε τέτοιες πράξεις.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επηρεασθεί με την ψήφιση της νομοθεσίας αυτής το τραπεζικό απόρρητο, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως σε ξένους επενδυτές.

    Υπέρ της νομοθεσίας αυτής τάχθηκε έντονα ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών, Ντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι είναι χρήσιμο ο επενδυτής να αισθάνεται ότι προστατεύεται.

    Αντίθετα, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Χρηματιστών εκφράστηκαν εναντίον του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πλήξει καθοριστικά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκε εξάλλου και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών, ο οποίος επεσήμανε πως ένας τέτοιος νόμος είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και πως θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.

    Τέλος οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ παρόλο που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά μερικές πρόνοιές του, επειδή είναι πολύ αυστηρότερες από αντίστοιχες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] Συνάντηση Κυπριανού - Παπαδόπουλου

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας, Αλέκος Παπαδόπουλος, δήλωσε, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ότι το εθνικό θέμα της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, ομοψυχία και στερεά απόφαση, αλλά ταυτόχρονα σύνεση και σωφροσύνη για την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων.

    Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του γιατί την τελευταία περίοδο, οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου για συναντίληψη πάνω σε αυτά τα θέματα είναι δεδομένες.

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για τη συμπαράταξη του Μητροπολιτικού Ελληνισμού στον αγώνα που δίδεται εδώ στην Κύπρο. Είναι ένας αγώνας, ανέφερε, η έκβαση του οποίου θα επηρεάσει το μέλλον ολόκληρου του Ελληνισμού.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εσωτερικών, είχε στη συνέχεια συνάντηση και με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σε προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Νίκος Κατσουρίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο καλό επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι είναι ίσως ο μόνος τομέας που η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΜ)

    [03] Διαμαρτυρία Δήμου Αμμοχώστου για τα τουρκικά σκάφη

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας, να σταματήσει την παράνομη κατάπλευση τριών τουρκικών πολεμικών σκαφών στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, κάνει με σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμος Αμμοχώστου.

    Οπως ανακοινώθηκε τα σκάφη θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Αμμοχώστου αύριο Σάββατο στις 10.30 το πρωϊ και οι κατοχικές δυνάμεις τους ετοιμάζουν μεγαλειώδη υποδοχή.

    Στην ανακοίνωση-διαμαρτυρία, η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ακόμη, τονίζεται πως θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους το έγκλημα που διαπράττεται για 23 χρόνια σε βάρος ενός ανεξάρτητου κράτους-μέλους των ΗΕ, όπως είναι η Κύπρος, και προστίθεται πως είναι καιρός πλέον να επικρατήσουν στο νησί ο διεθνής νόμος, η δικαιοσύνη, η ειρήνη και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν εγγυήσεις

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- O Aμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπρίλ, δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας σε τρίτες χώρες, που βρίσκονται έξω από επίσημες συμμαχίες.

    Σε δηλώσεις μετά από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μπριλ είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρότεινε επίσημα στις ΗΠΑ την ιδέα να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου, και πρόσθεσε: "Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουμε συνήθως και δε το βλέπω να γίνεται τώρα".

    Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε εξάλλου ότι οι Η.Π.Α είναι έτοιμες να βοηθήσουν για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, και ανέφερε ότι όταν η διαδικασία για επίτευξη λύσης και οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν, οι Η.Π.Α θα είναι εκεί για να βοηθήσουν.

    Εξάλλου, ο κ. Μπριλ τόνισε πως το κλειδί για πρόοδο είναι να μετατεθεί το ενδιαφέρον από τις στρατιωτικές πτυχές του Κυπριακού στις πολιτικές πτυχές.

    Πρόκειται, επεσήμανε, για ένα πολιτικό πρόβλημα "το οποίο δε μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά, δε μπορεί να λυθεί σε νομικά πλαίσια, αλλά πρέπει να επιλυθεί πολιτικά, δηλαδή με διαπράγματεύσεις".

    Ακόμη ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως οι Αμερικανοί προτιμούν να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στη διαδικασία για επίτευξη λύσης, παρά στις προσπάθειες για εξομάλυνση της έντασης που δημιουργείται και στην αποφυγή πιο δύσκολων καταστάσεων.

    Σχετικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, ο κ. Μπριλ ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν αμφισβήτησε ποτέ το δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράζει πυραύλους, θέτοντας ωστόσο ακολούθως την ερώτηση κατά πόσο αυτή η ενέργεια οδηγεί τους Ελληνοκυπρίους στον στόχο τους.

    "Κατά την άποψή μας, αυτό μας μεταφέρει στην αντίθετη κατεύθυνση και θεωρούμε ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων το έχουν αποδείξει αυτό", πρόσθεσε. Ο κ. Μπριλ είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης και της Βρεττανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] Εκ περιτροπής προεδρία και άμεσες διαπραγματεύσεις

    Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας και την έναρξη απευθείας συνομιλιών χωρίς όρους, υποστήριξε σήμερα ο Βρετανός Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που δόθηκε στο Λήδρα Πάλας προς Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Ο κ. Κουκ τόνισε επίσης ότι οι Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο "είναι και θα παραμείνουν βρετανικό κυρίαρχο εδαφος", ενώ απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με τις βρετανικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ακάμα.

    Απαριθμώντας μια σειρά από σημεία, πάνω στα οποία, όπως είπε, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να βασίσει τη λύση του Κυπριακού, ο Εργατικός βουλευτής επανέλαβε την υποστήριξη του κόμματός του σε ένα κράτος, με μια διεθνή κυριαρχία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη μιας συνταγματικής διευθέτησης βασισμένης στην αρχή της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων αλλά και της δημοκρατίας.

    Με την εκλογή Κάτω Βουλής, βάση του πληθυσμού, θα διασφαλίζεται η αρχή της δημοκρατίας και με την εκλογή Ανω Βουλής, που θα βασίζεται στον ίσο καταμερισμό, θα διασφαλίζεται η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, είπε ο κ. Κουκ.

    Ο Βρετανός βουλευτής υποστήριξε επίσης ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους σκοπούς της ισότητας και της δημοκρατίας και "να λειτουργεί ως δύναμη ενότητας εφόσον οι υποψήφιοι θα χρειάζονται την υποστήριξη και των δύο κοινοτήτων".

    Επισημαίνοντας την ανάγκη συμφιλίωσης Ε/Κ και Τ/Κ ως προϋπόθεση για μια διαρκή λύση του Κυπριακού, ο κ. Κουκ τόνισε ότι χρειάζεται σκληρή εργασία ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και των δύο πλευρών στο θέμα της ασφάλειας.

    "Οποιαδήποτε διευθέτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα για μείωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εξοπλισμών", είπε, προσθέτοντας ότι "οι όροι των διεθνών εγγυήσεων ασφάλειας θα πρέπει να είναι αποδεκτοί και από τις δύο κοινότητες και να οικοδομούν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους".

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στις προτάσεις του, ο Εργατικός βουλευτής είπε ότι πιστεύει ότι η κυπριακή κυβέρνηση "είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί", ενώ σημείωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "έδειξε ενδιαφέρον". Πρόκειται, είπε, για προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν και στις οποίες δείχνουν ενδιαφέρον και οι δύο πλευρές.

    Ο κ. Κουκ εξέφρασε όμως ανησυχία για τη μη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων, ενώ σημείωσε ότι το "κοινό έδαφος", το οποίο χαρακτήρισε ως όρο που έχει εκλάβει διάφορες ερμηνείες, δε θα έπρεπε να αποτελεί προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    "Πιστεύω ότι ο καθορισμός προϋποθέσεων για συνομιλίες δε βοηθά", είπε, τονίζοντας την υποστήριξή του για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, και υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κάποια σύγκλιση απόψεων σε πολλά σημεία που θα μπορούσε να αποτελέσει ικανοποιητική βάση για συνομιλίες.

    Αναφορικά με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Βρετανός Σκιώδης Υπουργός υπέδειξε ότι θα είναι πολύ δύσκολη αν δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού. "Εχουμε πει ότι η ένταξη της Κύπρου δε θα πρέπει να βασίζεται στην προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού, αλλά για να είμαι ειλικρινής", είπε, είναι κατανοητό και από την κυπριακή κυβέρνηση ότι " η ένταξη χωρίς λύση θα είναι πολύ δύσκολη". Παράλληλα ο κ. Κουκ κάλεσε τους Τ/Κ να κατανοήσουν τα οφέλη τόσο από μια λύση του Κυπριακού όσο και από την ένταξη στην ΕΕ.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για τις Βρετανικές βάσεις, ο κ. Κουκ τόνισε ότι "είναι και παραμένουν βρετανικό κυρίαρχο έδαφος", ενώ πρόσθεσε ότι το μέλλον τους δε τέθηκε ως θέμα συζήτησης από οποιονδήποτε πολιτικό ηγέτη με τον οποίο συναντήθηκε.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τις ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα και τη σχετική εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Κουκ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την περιοχή για να μπορεί να εκφράσει άποψη. Υποστήριξε όμως ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι αναγκαίες για την αποτελεσματικότητα μιας στρατιωτικής δύναμης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Friday, 24 January 1997 - 21:48:00 UTC