Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Η πρόοδος στο Κυπριακό και η σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο είναι θέμα των ενδιαφερομένων μέρων
  • [02] Διαβεβαιώσεις Κουκ για επίλυση του Κυπριακού
  • [03] Το Φεβρουάριο θα διαφανεί η πορεία του στρατιωτικού διαλόγου
  • [04] Δηλώσεις Κασουλίδη για τις απειλές των "Γκρίζων Λύκων"
  • [05] Η κυβέρνηση υπέρ των συναντήσεων
  • [06] Συνάντηση Μιχαηλίδη - Κουκ - Κουκ
  • [07] Ο Μπαϊκάλ αναβάθμισε το Κυπριακό στη Σοσιαλιστική Διεθνή
  • [08] Ρόμπιν Κουκ: Η κυβέρνηση των Εργατικών θα δώσει προτεραιότητα στο Κυπριακό
  • [09] Ο Εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει τα πράγματα
  • [10] Βρετανοί βουλευτές παίρνουν μέρος σε διαμαρτυρία
  • [11] Επιφυλάξεις Λυσσαρίδη για συναντήσεις Ε/Κ-Τ/Κ πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Χαν Σουνγκ Τζου
  • [12] Κασουλίδης: Η αίτηση ένταξης στην ΕΕ αφορά ολόκληρη την Κύπρο

  • [01] ΗΠΑ: Η πρόοδος στο Κυπριακό και η σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο είναι θέμα των ενδιαφερομένων μέρων

    Ουάσιγκτον, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Την άποψη ότι η πρόοδος στο Κυπριακό και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θέμα των ενδιαφερομένων μερών, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, απαντώντας σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις σχετικά με την αποστολή Κέρι Κάβανο και το θέμα της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων από την Κύπρο.

    Ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε για πολλοστή φορά την αποστολή Κάβανο "επιτυχημένη", διότι, όπως είπε, κατάφερε να βρει τρόπους που μείωσαν την ένταση.

    Ταυτόχρονα επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι είναι θέμα του Προέδρου Κληρίδη και των ηγεσιών Ελλάδας και Τουρκίας το εάν θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, συμφωνία για το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο και συμφωνία για μέτρα που θα μειώσουν την ένταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    Μιλώντας για το θέμα των πυραύλων και για το εάν επηρεάζει το συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος, ο κ. Μπερνς επανέλαβε ότι "η αγορά δεν είναι καλή ιδέα" και δεν είναι θέμα στρατιωτικής ισχύος αλλά θέμα πολιτικής και συμβολισμού. Οτι, δηλαδή, επιβαρύνει το κλίμα και δεν βοηθά την κατάσταση στο νησί.

    Τέλος, επανέλαβε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εκτοξεύει απειλές χρήσης βίας εναντίον της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας πολύ καλή την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην υπάρξει τοποθέτηση του πυραυλικού συστήματος μέσα στους επόμενους 16 μήνες, διάστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα επίλυσης του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Διαβεβαιώσεις Κουκ για επίλυση του Κυπριακού

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, διεβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία θα είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην εξεύρεση μίας λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα είναι δίκαιη, και θα διασφαλίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Κουκ μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην οποίαν παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ντείβιντ Μάτεν.

    Ο κ. Κουκ είπε ότι βρήκε ενδιαφέροντα τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ανέφερε ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση πως θα ενεργήσει ώστε να δώσει ώθηση στο κυπριακό πρόβλημα και να το τοποθετήσει πιο ψηλά στη διεθνή ατζέντα, ο κ. Κουκ σημείωσε ότι η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 1998, περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για διεύρυνση της ΕΕ.

    Το Εργατικό κόμμα, είπε, πιστεύει ότι η Κύπρος θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ, και πρόσθεσε "εκτιμούμε ότι η Κύπρος έχει μεγάλη προτεραιότητα ως υποψήφια για ένταξη χώρα".

    Ανέφερε επίσης ότι η προεδρία της ΕΕ από τη Βρετανία προσφέρει την ευκαιρία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για διεύρυνση, "να δούμε κατά πόσο μπορούμε να βρούμε κάποια λύση που θα επιλύσει τη διαφορά στο νησί, και θα δώσει, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά στην ένταξη".

    Ο κ. Κουκ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΓ/ΓΠ/ΜΜ)

    [03] Το Φεβρουάριο θα διαφανεί η πορεία του στρατιωτικού διαλόγου

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να διαφανεί η πορεία του στρατιωτικού διαλόγου που διεξάγουν τα Ηνωμένα Εθνη με την Εθνική Φρουρά (ΕΦ) και τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "θα πρέπει να διαπιστωθεί πολύ σύντομα ότι το κλίμα είναι καλύτερο" και ανέφερε ότι ήδη η πλευρά μας έχει καταστήσει σαφές και "θα λεχθεί και σε επίπεδο στρατιωτικού διαλόγου ότι είναι έτοιμη να συζητά δύο φορές τη βδομάδα με τους εκπροσώπους της ΟΥΝΦΙΣΥΠ".

    Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει "λίαν προσεχώς" σύσκεψη για το θέμα με τον Υπουργό Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, και τον Επιτελάρχη της Δύναμης, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει τις απόψεις του προς τον Αρχηγό της ΕΦ και εξέφρασε την προσωπική, όπως ανέφερε, πρόβλεψή του ότι "μέσα στο Φεβρουάριο θα δείξει ο διάλογος τί γίνεται".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Κασουλίδη για τις απειλές των "Γκρίζων Λύκων"

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τη βεβαιότητα ότι θα επιστηθεί η προσοχή των Ηνωμένων Εθνών εάν μέλη της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" πραγματοποιήσουν την απειλή τους και εισέλθουν στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές, οι οποίες δημοσιεύονται στο σημερινό Τ/κ Τύπο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε μια τέτοια περίπτωση "θα επιστηθεί η προσοχή των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μέσα από τα ψηφίσματά τα οποία είναι εντεταλμένα να διαφυλάττουν είναι ρητό ότι δεν πρέπει κανένας να εισέλθει στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου".

    Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να "συγκινείται", δηλαδή να εκφράζει οργή, αποτροπιασμό ή φόβο, με τέτοιου είδους προκλήσεις ή απειλές από μέρους των Τούρκων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Η κυβέρνηση υπέρ των συναντήσεων

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των συναντήσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των Ε/κ και των Τ/κ πολιτικών κομμάτων, όμως σημείωσε ότι εναπόκειται στα ίδια τα κόμματα να πάρουν σχετικές αποφάσεις.

    Ερωτηθείς για την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, όπως κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ εναντίον συναντήσεων Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών ηγετών".

    "Απεναντίας", πρόσθεσε, "ενεθάρρυνε τέτοιας μορφής συναντήσεις". Τόνισε όμως ότι "είναι θέμα των κομμάτων να απαντήσουν".

    Αφού υπενθύμισε ότι "τα πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν τέτοιας μορφής συναντήσεις και από μόνα τους", ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "επομένως εάν ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. θέλει να παρακαθήσει σε μια τέτοια σύσκεψη, είναι θέμα των πολιτικών κομμάτων να αποφασίσουν". Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι "θα αποφασίσουν θετικά".

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις ανησυχίες που εξέφρασε επί του θέματος ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ότι υπάρχει ενδεχόμενο κοινής ανακοίνωσης ύστερα από τέτοια συνάντηση, κάτι που θα σήμαινε ότι της προσδίδεται επίσημη μορφή, λέγοντας ότι δε θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Μιχαηλίδη - Κουκ

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ειδικότερα της Βρετανίας, στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, ήταν τα κύρια θέματα σημερινής συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη και του Σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τόνισε στον κ. Κουκ την ανάγκη κινητικότητας στο Κυπριακό σε ουσιαστικό ρυθμό ώστε η προσπάθεια να είναι αποτελεσματική.

    Χαρακτηρίζοντας "ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη" τη συνομιλία που είχε με τον Βρετανό πολιτικό, ο ΥΠΕΞ είπε "είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το Κυπριακό και να υπογραμίσσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η περίοδος που ακολουθεί".

    Αυτό, εξήγησε, σημαίνει προγραμματισμό και συντονισμό μεταξύ όλων που θέλουν να βοηθήσουν, και παράλληλα εξυπακούει αναγνώριση ότι αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αρχίσει με μια κινητικότητα και ένα ρυθμό που να είναι ουσιαστικός ώστε η προσπάθεια να είναι αποτελεσματική.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έγινε αναφορά στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Βρετανίας και άλλων στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, και τονίστηκε ότι η περίοδος από τώρα μέχρι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Σίγουρα, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, πιο καλύτερη εξέλιξη θα ήταν η λύση του Κυπριακού ώστε να ξεκινάμε πλέον όλοι μαζί στην ενταξιακή πορεία. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν ακόμα πιο πολύ κατά την περίοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ούτως ώστε πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων να υπάρξει λύση, πρόσθεσε.

    Είπε επίσης ότι αυτή είναι η επιθυμία της κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι θα ήταν σφάλμα να τιμωρηθεί η Κύπρος αν η τουρκική πλευρά αρνηθεί να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση αν διαβλέπει διαφορές μεταξύ της παρούσας πολιτικής της Βρετανίας και την πιθανή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Εργατικοί, ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι

    η συνάντηση ήταν μάλλον διερευνητικού περιεχομένου και ο κ. Κουκ ήθελε να ενημερωθεί για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και τις εκτιμήσεις της για το ρόλο της Βρετανίας.

    "Ηταν μια διευρεύνηση και όχι τοποθέτηση," είπε, σημειώνοντας ότι η Βρετανία βρίσκεται στα πρόθυρα εκλογών και οι θέσεις θα διαμορφωθούν και θα εκφραστούν όταν τελειώσουν οι εκλογές, και αν και εφόσον το Εργατικό Κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βρετανίας.

    Κουκ

    Σε δικές του δηλώσεις, ο κ. Κουκ δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Κύπριο ΥΠΕΞ ότι οι Εργατικοί είναι αποφασισμένοι και θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον στην προσπάθεια ώθησης για προτεραιότητα της επίλυσης του Κυπριακού.

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση "χρήσιμη, φιλική, ολοκληρωμένη και εκτενή" στην οποία έγινε ανασκόπηση των προβλημάτων που υπάρχουν και των πιθανών λύσεων που προσφέρονται.

    Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ένταξη της Κύπρου και διαβεβαίωσε τον κ. Μιχαηλίδη, ότι, ως κυβέρνηση, το Εργατικό Κόμμα θα "επιθυμεί να διασφαλίσει ότι θα δοθεί κάθε δυνατή επίσπευση στην ένταξη της Κύπρου".

    "Αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο σκέψης ο ένας του άλλου, και θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας σε πιο επίσημη βάση", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Ο Μπαϊκάλ αναβάθμισε το Κυπριακό στη Σοσιαλιστική Διεθνή

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Χάρις στην αναφορά του Τούρκου πολιτικού Ντενίς Μπαϊκάλ στο Κυπριακό κατά την ομιλία του στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δημιουργήθηκε το κλίμα ώστε το Κυπριακό ζήτημα να γίνει το κύριο θέμα στη Σύνοδο, παρόλο που δεν ήταν ανάμεσα στα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν.

    Αυτό ανέφερε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος αυτού για την Κύπρο. Ο κ. Λυσσαρίδης συμμετείχε στη Σύνοδο και απάντησε με ομιλία του που ακολούθησε την ομιλία του κ. Μπαϊκάλ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την "ευγνωμοσύνη" του προς τον Τούρκο πολιτικό γιατί, όπως είπε, "με την καταθληπτικά αρνητική παρέμβασή του, μου έδωσε την ευκαιρία να πω πράγματα, τα οποία θα ήταν αδύνατο να πω αν δεν είχε προηγηθεί" και επεσήμανε πως το όλο θέμα εξελίχθηκε σε "χαστούκι" για τον κ. Μπαϊκάλ. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι μετά την ομιλία του, η πλειοψηφία των συνέδρων πήγαν να τον δουν να τον συγχαρούν και να του πουν ότι επιτέλους ελέγχθησαν αυτά που έπρεπε να λεχθούν από καιρό, με τη γλώσσα που έπρεπε να μιλά κάποιος, στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, ο κ. Μπαϊκάλ από ένα κείμενο, που ο ίδιος είναι βέβαιος ότι ετοιμάστηκε από τον κ. Ντενκτάς, διότι αντανακλά πλήρως τα κατά καιρούς λεγόμενα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, μίλησε για το κυπριακό πρόβλημα, λέγοντας ότι αυτό δεν δημιουργήθηκε το 1974 αλλά από το 1963 και ότι στην Κύπρο κατοικούσαν δυο λαοί με διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικές θρησκείες, που ήσαν ίσοι συνέταιροι στη Δημοκρατία.

    Ο κ. Λυσσαρίδης στη δική του ομιλία αργότερα διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να ακούγεται η φωνή του ισλαμικού φανταμενταλισμού σε μια τέτοια σύνοδο, διότι από τη φύση της ιδεολογίας τους οι σοσιαλιστές είναι ανεξίθρησκοι και δεν κάνουν διαχωρισμούς επί αυτής της βάσεως και λένε ότι όλοι είναι ίσοι. Ακόμη είπε ότι αποτελεί προσβολή για τους συνέδρους το ότι ο κ. Μπαϊκάλ εν ονόματει ενός δήθεν σοσιαλισμού προσπαθεί να εισάξει φυλετικές δυσμενείς διακρίσεις άσχετες με το σοσιαλισμό.

    Εξάλλου σε επισήμανση του κ. Μπαϊκάλ ότι οι Τούρκοι δεν θα αποδεκτούν ουδέποτε η μια κοινότητα να επιβληθεί της άλλης, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε ότι "εμείς σαν σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε πουθενά καμμιά κοινότητα να επιβληθεί καμμιάς άλλης κοινότητας, είτε μειοψηφικά είτε πλειοψηφικά, αλλά στην Κύπρο δεν είναι η μια κοινότητα που κινδυνέυει να της επιβληθούν οι άλλες αλλά ήδη έχουμε την επιβολή της τουρκικής κατοχικής παρουσίας και προς εμάς και προς τους Τουρκοκυπρίους".

    Ο Τούρκος πολιτικός ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως σε καμμιά περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να δεκτεί την Κύπρο, πως οι πύραυλοι S-300 αποτελούν ακόμα και επιθετικά όπλα ενάντια στην Τουρκία, πως με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα γίνεται η ένωση και πως από το 1974 που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να προστατεύσει, κατά την έκφραση του, τα τουρκοκυπριακά δικαιώματα υπάρχει ειρήνη στο νησί.

    Απαντώντας σε όλα αυτά, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως όπως φαίνεται τόσο ο κ. Μπαϊκάλ όσο και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακαν θέλουν να επιβάλουν στην Ευρώπη τι είδους αποφάσεις θα πάρει και επεσήμανε πως αν η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βομβαρδίσει την Κύπρο, αυτοί οι πύραυλοι είναι άχρηστοι. Ακόμη είπε πως η Ελλάδα έχει καθήκον να προστατεύσει την Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη, δικαίωμα το οποίο έχει χάσει η Τουρκία διότι από εγγυήτρια μετατράπηκε σε κατοχική δύναμη, ενώ παρατήρησε πως ο κ. Μπαϊκάλ εισηγείται μιλώντας για ειρήνη τη δημιουργία "νεκροταφίων" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σοσιαλιστικών αρχών.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν δίστασε εξάλλου να κατηγορήσει τον κ. Μπαϊκάλ ότι ψεύδεται στα όσα λέει και να πει, πως η αναφορά του Τούρκου πολιτικού σε δυο ίσες δημοκρατίες στο νησί και ο ισχυρισμός του πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αντιπροσωπεύει την Κύπρο, προσβάλλουν τη διεθνή κοινότητα που αναγνωρίζει την κυπριακή κυβέρνηση με εξαίρεση την Τουρκία και ακόμα πως ο κ. Μπαϊκάλ δεν έχει καμμιά σχέση με το σοσιαλισμό.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι μετά και τις εξελίξεις αυτές στη Διεθνή Σοσιαλιστική, θα θέσει για πολλοστή φορά στο Εθνικό Συμβούλιο το θέμα της ανάγκης για ανάληψη διεθνούς εκστρατείας για διαφώτιση, αφού, όπως επεσήμανε, δημιουργήθηκε το κλίμα για να προσεγγιστούν οι φιλικές δυνάμεις ώστε να δουν το Κυπριακό από τη σωστή του διάσταση ενώ τόνισε πως είναι καιρός να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για το θέμα αυτό που έχουν ληφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε εξάλλου ως ανεκτίμητη την αναφορά του κ. Σημίτη κατά τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Κυπριακό ενώ, όπως ανέφερε, μέσα στα πλαίσια της Συνόδου είχε μια πολύ εγκάρδια συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Ρόμπιν Κουκ: Η κυβέρνηση των Εργατικών θα δώσει προτεραιότητα στο Κυπριακό

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- "Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας όταν θα ανέβει στην εξουσία θα δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, παράλληλα με την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Αυτό επανέλαβε ο Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Ο Εργατικός Βουλευτής ανέφερε ότι είχε μια πολύ φιλική και χρήσιμη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού, ο οποίος έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία του κυπριακού ζητήματος.

    Οπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση άκουσε με ενδιαφέρον από τον Πρόεδρο Κυπριανού για την ιστορία του τόπου καθώς και για τις προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι πραγματικά η λύση θα επιτεχθεί φέτος. "Εχω διαβεβαιώσει τον κ. Κυπριανού ότι εάν το Εργατικό Κόμμα ανέβαινε στην εξουσία θα ανυπομονούσε να δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μαζί με την ένταξη της νήσου στην ΕΕ".

    Τέλος ο Βρετανός Εργατικός δήλωσε ότι, όπως έχει ενημερωθεί, ο κ. Κυπριανού μπορεί να μεταβεί στη Βρετανία στο εγγύς μέλλον.

    "Εισηγήθηκα ότι θα ήταν καλύτερα εάν ο κ. Κυπριανού ερχόταν μετά τις εκλογές οπότε θα χαιρόμουν να τον συναντήσω ως Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας", κατέληξε ο κ. Κουκ.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνομιλία που είχε με το "μέλλοντα Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας".

    Σίγουρα, πρόσθεσε, στην περίπτωση μετάβασής του στο Λονδίνο αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Ο Εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει τα πράγματα

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι η χθεσινή του δήλωση με την οποία, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, διερωτήθηκε εάν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ελεύθερων περιοχών και των Τουρκοκυπρίων, έγινε με πλήρη επίγνωση της θέσης της Αμερικής στο θέμα αυτό.

    Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι "δε βολιδοσκοπούσε τίποτε" αλλά πρόβαλλε τα επιχειρήματά του στη θέση των ΗΠΑ ότι δε θα χρειαζόταν το ρωσικό αντιαεροπορικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300, εάν υπήρχε ένα μόνιμο μορατόριουμ. Σημείωσε ότι "ένα μόνιμο μορατόριουμ δε λύει το θέμα της ασφάλειας", όταν υπάρχουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στο νησί, και, είπε, γι' αυτό η Κύπρος χρειάζεται αεράμυνα.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ δε θεωρούν ότι αυτός είναι ο ρόλος τους στην εξωτερική πολιτική και εξήγησε ότι ο λόγος που πρόβαλε αυτό το επιχείρημα ήταν για να καταδείξει ότι "δεν αρκεί να εγγυούνται (οι Αμερικανοί) απλώς το μορατόριουμ". Επεσήμανε επίσης ότι το μορατόριουμ θα ίσχυε όταν υπήρχε ειρήνη, όμως διερωτήθηκε τί θα γίνει σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι το θέμα αυτό τέθηκε πριν από μερικά χρόνια και οι Αμερικανοί είχαν απαντήσει ότι "δεν είναι εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να εγγυούνται την ασφάλεια άλλων κρατών, πέραν από τις συμμαχίες που έχουν".

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή του ότι κατά τη σύσκεψη των Αθηνών αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση μπορεί "μονομερώς να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που θα εκπληρούσαν το αντικείμενο για το οποίο εζητείτο μορατόριουμ, χωρίς να υπάρχει καν θέμα μορατόριουμ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του Διευθυντή Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Κέρι Κάβανο, δε συζητήθηκε το περιεχόμενο συμφωνίας για μορατόριουμ πτήσεων, αλλά η κυβέρνηση δέχθηκε την παράκλησή του να εξετάσει αν θα συζητήσει ξανά το θέμα, αφού το συζητήσει με την Αθήνα, λόγω του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι το θέμα χωριστής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για μορατόριουμ στις πτήσεις πάνω από την Κύπρο είχε τεθεί για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη της τότε Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλίν Ολμπράιτ, και η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει συμφωνία με την Τουρκία. Αργότερα, ανέφερε, τέθηκε στη Λισσαβώνα.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προτάσεις στο θέμα της ασφάλειας, και συγκεκριμένα υποστηρίζει την πλήρη αποστρατικοποίηση, την εξουδετέρωση του μονομερούς δικαιώματος των εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία πολυεθνικής δύναμης, με τρίτο διοικητή, τη συμμετοχή διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία θα βρίσκεται υπό την αιγίδα και με σαφείς όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Σε ερώτηση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για αποστρατικοποίηση, προ της λύσης του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει "να αυξηθεί η παρούσα Ειρηνευτική Δύναμη, με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αριθμούς ικανούς να βρίσκονται μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι να συμφωνηθεί λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Βρετανοί βουλευτές παίρνουν μέρος σε διαμαρτυρία

    Λονδίνο, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Βρετανοί βουλευτές στελέχωσαν σήμερα την εκδήλωση διαμαρτυρίας των ομογενών μας έξω από την Πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο, που όπως είναι γνωστό συνεχίζεται αδιάκοπα από τον Αύγουστο, ύστερα από τις βάναυσες δολοφονίες Ε/Κ από τους Τούρκους.

    Από τις 10 ώρα Κύπρου, μετέβησαν έξω από την Πρεσβεία της Τουρκίας τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι πήραν τη θέση των Ε/Κ σε συμβολική υποστήριξη του δίκαιου αγώνα τους.

    Πρόκειται για τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Ρότζερ Γκέιλ και Τζον Μάρσαλ, το βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Πέρι Γκραντ και το Λόρδο Τεντ Γκρέιαμ, της Βουλής των Λόρδων.

    Οι τέσσερις βουλευτές αντικαταστάθηκαν αργότερα από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Τομ Κοξ, Εντι Ο'Χάρα και Τζέρεμι Κόρμπι, οι οποίοι θα παραμείνουν έξω από την τουρκική Πρεσβεία μέχρι τις 4 ώρα Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Επιφυλάξεις Λυσσαρίδη για συναντήσεις Ε/Κ-Τ/Κ πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Χαν Σουνγκ Τζου

    Λευκωσία 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τις επιφυλάξεις του ως προς τη χρησιμότητα συναντήσεων των αρχηγών των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, υπό την προεδρία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, εξέφρασε σε σημερινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα αυτό, που συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ το ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως αυτό θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματός του.

    Ωστόσο ο ίδιος, όπως ανέφερε, φοβάται ότι το συμπέρασμα από τις συναντήσεις αυτές θα είναι ότι οι δυο πλευρές είναι μακριά. "Αρα", πρόσθεσε, "θα ενθαρρύνουμε εκείνους που λένε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι."

    ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε τη θέση πως αν θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο, δηλαδή το να γίνονται οι συναντήσεις αυτές, και στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο καλέσει τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, αυτά θα πάνε μαζί και σιγά-σιγά με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει κοινοβουλευτική αναγνώριση.

    Πάντως ο κ. Λυσσαρίδης τάχθηκε υπέρ του να γίνουν πιο συχνές οι συναντήσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων πολιτικών αρχηγών, που γίνονται ούτως ή άλλως.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Κασουλίδης: Η αίτηση ένταξης στην ΕΕ αφορά ολόκληρη την Κύπρο

    Λευκωσία, 23/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσπωος Γιαννάκης Κασουλίδης κατέστησε σήμερα σαφές ότι η αίτηση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) αφορά ολόκληρη την Κύπρο, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση νόμιμα εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι νόμοι της ΕΕ, οι κανόνες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα εφαρμοστούν στο μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να το εφαρμόσει".

    Σε ερώτηση τί θα γίνει όταν η Κύπρος επανενωθεί, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτόματα οι νόμοι της ΕΕ θα ισχύουν και στο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό κατοχή.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη χθεσινή του δήλωση αναφορικά με τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες για έγκριση της λύσης του Κυπριακού, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη διενέργεια δημοψηφίσματος, γιατί, είπε, η λύση δεν πρέπει να είναι "δοτή", όπως το 1960, αλλά να εγκριθεί από το λαό.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν στη σύσκεψη των Αθηνών, την περασμένη Παρασκευή, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ μελών των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "για όλα τα θέματα που ηγέρθηκαν, ακούστηκαν εκατέρωθεν επιχειρήματα και υπήρξε συμφωνία και συναντίληψη για τον τρόπο χειρισμού τους". Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξε δυσαρέσκεια ή σύγκρουση μεταξύ των μελών των αντιπροσωπειών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Friday, 24 January 1997 - 13:25:43 UTC