Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικονομικό σκάνδαλο με Τούρκο διπλωμάτη
  • [02] ΥΠΕΞ: Η Κύπρος θα συνεχίσει να εξοπλίζεται - ΥΠΕΞ - Αθήνα
  • [03] Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν ανησυχεί από την αναφορά
  • [04] Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Παραστάσεις στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [07] Ανάπτυξη σχέσεων Κύπρου - Ταταρστάν
  • [08] Μαρκίδης: Δεν υπάρχει κώλυμα για τροποποίηση του Συντάγματος

  • [01] Οικονομικό σκάνδαλο με Τούρκο διπλωμάτη

    Λευκωσία, 23/12/1996 (ΚΥΠΕ - Σπύρος Αθανασιάδης) -- Ενώ η Τουρκία σύεται, κυριολεκτικά από τα σκάνδαλα της Υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, από τις αποκαλύψεις συνεργασίας κράτους-αστυνομίας-μαφίας, νέα αποκάλυψη ήλθε να αναστατώσει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, τη φορά αυτή με πρωταγωνιστή τον Ιλτέρ Τουρκμέν, έναν από τους γνωστότερους Τούρκους διπλωμάτες.

    Προτού αναφερθούμε στο σκάνδαλο στο οποίο ενέχεται ο Τουρκμέν ας δούμε τη διπλωματική του καριέρα. Είναι απόφοιτος των Πολιτικών Επιστημών.

    Από το 1952 μέχρι το 1957 υπηρέτησε ως Β' Γραμματέας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια μετατέθηκε στην Πρεσβεία των Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι το 1968. Την επόμενη πενταετία ανέλαβε καθήκοντα Πρέσβη στη Μόσχα. Τα έτη 1975-1978 και 1985-1988 ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

    Υπηρέτησε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 1980 μέχρι το 1983. Τον Υπουργικό θώκο ακολούθησε η μετάθεσή του στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ της Γενεύης (1983-1985). Τα έτη 1988-1990 υπηρέτησε ως Πρέσβης στο Παρίσι και μεταξύ 1991-1996 στη Υπηρεσία Εργασίας και Βοήθειας του ΟΗΕ, γνωστή ως UNRWA.

    Το 1995 κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής Σμύρνης με το κόμμα του ακροδεξιού Τουρκές αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει έδρα.

    Σήμερα θεωρείται (όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό) ως ένας από τους πιο δραστήριους και γνωστούς των παγκόσμιων θεμάτων διπλωμάτης, ενώ έχει ασχοληθεί πολύ και με το Κυπριακό καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Παρά το σεβασμό που έτρεφαν αρκετοί φίλοι και συνεργάτες του, λίγοι είναι αυτοί που τον συγχώρεσαν όταν προτίμησε να χωρίσει από την, για 40 χρόνια, σύζυγό του όταν αυτή αρρώστησε. Το 1992, σε ηλικία 67 ετών παντρεύτηκε την κατά 20 χρόνια νεότερή του Alanur Olali, Γενική Διευθύντρια του Τουρκικού Παραρτήματος της UNFICYP.

    Σκάνδαλο

    Στις 3 Δεκεμβρίου, η νορβηγική εφημερίδα Aften Posten επιβεβαίωσε κάποιες διαδόσεις που κυκλοφορούσαν στα Ηνωμένα Εθνη για ανάμιξη Τούρκων διπλωματών σε οικονομικό σκάνδαλο.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Hans Jacob Biorn Lian, αναφερόμενος στις διαδόσεις είπε ότι η αστυνομία της χώρας του έχει αδιάσυστα στοιχεία για την οικονομική ατασθαλία και ότι μόλις μεταφραστούν τα πολυάριθμα έγγραφα και καταθέσεις θα κατατεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΟΗΕ.

    Τόσο η νορβηγική εφημερίδα αλλά και ο Νορβηγός διπλωμάτης αποκάλυψαν ότι πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο ήταν ο γνωστός διπλωμάτης της Τουρκίας, ο Ιλτέρ Τουρκμέν. Το σκάνδαλο τοποθετείται στα έτη 1992 και 1994 όταν ο Tουρκμέν υπηρετούσε ακόμη στην Υπηρεσία UNRWA στη Βιέννη. Πρόκειται για προμήθεια 10 χιλιάδων δολάριων τα οποία έλαβε από Παλαιστίνιο φίλο του μετά τη μεσολάβησή του για ανάθεση σ'αυτόν έργου που σχετίζεται με τους Παλαιστίνιους αγρότες.

    Οταν το τουρκικό ΥΠΕΞ πληροφορήθηκε την κομπίνα, ζήτησε εξηγήσεις από τον Τουρκμέν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έλαβε το προαναφερθέν ποσό αλλά προσπάθησε να πείσει τους ερευνώντες λειτουργούς ότι το ποσό δεν σχετίζεται με το σχέδιο για τους Παλαιστίνιους αγρότες.

    Το Φθινόπωρο του 1992, ο Τουρκμέν συναντάται με το ΓΓ του νορβηγικού ΥΠΕΞ Jan Egeland, τον οποίο κάλεσε να στηρίξει η χώρα του οικονομικά τη Νορβητική εταιρεία Groba προκειμένου να προωθήσει στην Παλαιστίνη σύστημα άρδευσης. Το όλο σχέδιο θα ήταν έργο της UNRWA. Το νορβηγικό ΥΠΕΞ εγκρίνει την πρόταση και το 1993 παραχωρεί στην εταιρεία Groba 7,8 εκ. νορβηγικές κορώνες. Το έργο ανέλαβε ο Παλαιστίνιος και στενός φίλος του Τουρκμέν, Jahr Nahabin.

    Κατόπιν αυτού, ο Νahabin θέλησε να ευχαριστήσει το φίλο του Τουρκμέν για τη μεσολάβηση και προς τούτο κατέθεσε στο λογαριασμό του 60-70 χιλ. νορβηγικές κορώνες.

    Φαίνεται όμως ότι ο Παλαιστίνιος αυτός θέλησε να καλύψει την προμήθεια προς τον Τουρκμέν, δημιουργώντας επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στο σχέδιο του ΟΗΕ. Αυτό υποχρέωσε τη νορβηγική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από τον ΟΗΕ. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ διεπίστωσαν πολλές ατασθαλίες έτσι με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου (6.1.1995) τερματίστηκαν οι υπηρεσίες του Nahabin.

    Βασιζόμενη στην έκθεση του Επιθεωρητή του ΟΗΕ και Βοηθού ΓΓ του οργανισμού Karl Th. Parche, η οικονομική αστυνομία της Νορβηγίας επέμενε να διερευνήσει σε βάθος τις ατασθαλίες οπότε, εκεί αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Τουρκμέν.

    "Τούρκος" ο Τουρκμέν

    Η αποκάλυψη έπεσε ως κεραυνός στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Συνέπεσε μάλιστα σε μια εποχή που αποκαλύψεις σκανδάλων διαδέχονταν η μια την άλλη.

    Ο Τουρκμέν, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ότι το 1994 επρόκειτο να ζητήσει δάνειο από μια τράπεζα και ότι μόλις ο φίλος του Nahabin το πληροφορήθηκε, κατέθεσε, εν αγνοία του διπλωμάτη (!!!) το ποσό των 10 χιλ. δολαρίων.

    Μάλιστα, ο Τουρκμέν ισχυρίζεται τώρα ότι μόλις πληροφορήθηκε την κατάθεση αυτή του υπέγραψε επιταγές για να μην θεωρηθεί "ρουσφέτι" (δωροδοκία) η ενέργεια του Παλαιστίνιου υπέρ του Τούρκου.

    Για χρόνια ο Τουρκμέν προτίμησε τη σιωπή. Χωρίς να πει αν τελικά εξασφάλισε δάνειο από την τράπεζα για να ξοφλήσει με επιταγές το φίλο του Nahabin, στρέφεται εναντίον των πάντων και είναι πυρ και μανία. Απειλή όλους και περισσότερο την κυβέρνηση της Νορβηγίας. Σκοπεύει μάλιστα να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Νορβηγίας.

    Στον πανικό του επάνω στρέφει τα βέλη του εναντίον του Υπουργού Αμυνας της Νορβηγίας, τον οποίο κατηγορεί για "ατασθαλίες" και άλλα.

    Η αποκάλυψη του σκανδάλου φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο Τουρκμέν ήταν ένας πρώην Υπουργός Εξωτερικών που έχαιρε εκτίμησης μέχρι τελευταία. Ηταν Υπουργός Εξωτερικών όταν σημείωθηκε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 (το τρίτο στρατιωτικό πραξικόπημα των τελευταίων 35 ετών).

    Το ότι διεκδίκησε έδρα στη τουρκική βουλή στις εκλογές του 1995 με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Τουρκές είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο να ανησυχεί τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν πλέον για τις διασυνδέσεις των Γκρίζων Λύκων (το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης είναι ο πολιτικός χώρος όπου υπάγονται οι Γκρίζοι Λύκοι) με ανθρώπους της μαφίας. Αποκαλύφθηκε πλέον ότι οι Γκρίζοι Λύκοι εξυπηρετούσαν τους πάντες έναντι προμήθειας. Φαίνεται ότι και ο Τουρκμέν ήθελε να μιμηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [02] ΥΠΕΞ: Η Κύπρος θα συνεχίσει να εξοπλίζεται

    Λευκωσία, 23/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα της, ενόσω παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, επανέλαβε σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ αναφορικά με τους εξοπλισμούς.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, αναφορικά με τη διατύπωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο θέμα των εξοπλισμών, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι σίγουρα η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη αλλά δεν θεωρεί την κατάσταση καταστρεπτική.

    Οπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή δεν γίνεται ειδική αναφορά στο ρωσικό οπλισμό που προτίθεται να αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά γενική αναφορά για εξοπλιστικά προγράμματα υψηλής τεχνολογίας.

    Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι παρατηρείται μια εντονότατη αντίδραση και ανησυχία από όλες τις πλευρές βλέποντας ότι η ΕΦ στους εξοπλισμούς προχωρεί πλέον σε ένα κεφάλαιο αρκετά ψηλό.

    "Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τα προγράμματα των εξοπλισμών μας γιατί αυτά αποτελούν μια έκφραση της ευθύνης μας να χτίσουμε την άμυνα της χώρας μας που για 22 χρόνια υποφέρει κάτω από την τουρκική κατοχή", υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να μιλήσει για αποστρατικοποίηση και να συμφωνήσει στα πλαίσια της λύσης, γι'αυτό σε όσα διαβήματα και αντιδράσεις υπάρξουν η θέση της Ε/κ πλευράς θα είναι η ίδια.

    Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε και απογοήτευση για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν ανησυχούσε για 22 χρόνια και έρχεται τώρα να ανησυχήσει που η αδύνατη πλευρά αποκτά κάποια άμυνα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχθηκε ότι εξασκούνται κάποιες πιέσεις για το θέμα των εξοπλισμών στις οποίες η Ε/κ πλευρά απαντά ευθέως τονίζοντας ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

    Πάντως πρόσθεσε, αναφορικά με το θέμα των εξοπλισμών στο προσχέδιο του ψηφίσματος θεωρείται λήξαν και παραμένουν μόνο κάποιοι χαρακτηρισμοί που είναι ατυχείς και οι οποίοι εάν επρόκειτο να περάσουν τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήταν αντίθετο με δικά του προηγούμενα ψηφίσματα.

    Γι' αυτές τις ατυχείς αναφορές, οι οποίες θα πρέπει να αλλοιωθούν, η κυβέρνηση έχει προβεί σε διαβήματα την Παρασκευή στις πρωτεύουσες των κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ενα παράδειγμα των ατυχών σημείων του προσχεδίου, δήλωσε ο ΥΠΕΞ είναι η αναφορά στην "Ε/κ αστυνομία" αντί στην "Κυπριακή Αστυνομία" που θα ήταν και το σωστό.

    Για το ίδιο θέμα, η κυβέρνηση θα προβεί σε νέα διαβήματα σήμερα προς τους διπλωμάτες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ελπίζοντας ότι θα γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι πρώτες αντιδράσεις είναι "μάλλον ενθαρρυντικές" και θεωρείται ότι οι αλλαγές τελικά θα γίνουν.

    Αυτό που έχει συμβεί με το προσχέδιο, δήλωσε ο ΥΠΕΞ δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμαινο έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν και στο τέλος γίνονται αλλαγές.

    Πάντως, ο κ. Μιχαηλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συγκατάθεσης της Ε/κ πλευράς αλλά συμφωνίας των ιδίων των μελών του ΣΑ.

    Η κυβέρνηση μπορεί μόνο να αναμένει ότι οι επαφές της θα έχουν θετικά αποτελέσματα και ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -όχι μόνο τα μόνιμα- θα απαιτήσουν να γίνει αλλαγή.

    "Ούτε μπορούμε να πούμε ότι με έτσι δεδομένα δε θέλουμε ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ", είπε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του και επανέλαβε ότι από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις "από βασικές χώρες είναι ότι μάλλον θα γίνουν οι αλλαγές".

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει μάλιστα υποδείξει και πώς θα γίνουν οι αλλαγές, ώστε να μην υπάρξει ανασύνταξης του κειμένου, αλλά μόνο αλλαγή μερικών λέξεων.

    Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σημείωσε, τότε προκύπτουν τα θετικά πράγματα του ψηφίσματος, όπως είναι η επαναβεβαίωση της δεύτερης παραγράφου για την περιγραφή της λύσης του κυπριακού προβλήματος από το ψήφισμα 939, που ως γνωστό μιλά για τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ετσι το θέμα της πολιτικής ισότητας μπαίνει στην ορθή του διάσταση με την επιφύλαξη του ορισμού που είχε γίνει από το ΓΓ του ΟΗΕ και είχε υιοθετηθεί από το ΣΑ.

    Η άλλη ουσιαστική συμβολή από το ψήφισμα αυτό είναι ότι εισάγεται επίσημα πλέον και το θέμα της αποστρατικοποίησης ως μέρους της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    "Εγώ επικεντρώνομαι στα θέματα που έχουν για μας περισσότερη σημασία δηλαδή η επαναβεβαίωση αυτούσιας της παραγράφου επί λέξη που μας διευκολύνει όταν γίνονται διαφοροποιήσεις της αρχής της κυριαρχίας να κάνουμε αναφορά στο σχετικό ψήφισμα το οποίο έχει διαμορφωθεί και ψηφιστεί από τις βασικές αυτές χώρες", επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.

    ΥΠΕΞ - Αθήνα

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσίευσε το αθηναϊκό "Βήμα" για νέες εκτιμήσεις της Αθήνας στο Κυπριακό και για μακροσκελή εισήγηση για στρατηγικό σχεδιασμό, που ετοίμασαν ο Υφυπουργός Χρήστος Ροζάκης και ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το θέμα των χειρισμών στο Κυπριακό απασχολεί μόνιμα την Αθήνα.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενώπιον της την εισήγηση αυτή και επανέλαβε ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση στην Αθήνα για κάποια θέματα που έχουν σχέση με το Κυπριακό.

    Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε "κακή" την εκτίμηση, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περιλαμβάνεται στην εισήγηση ότι δεν είναι το 1997 το έτος του Κυπρικαού αλλά το 1998.

    Οπως ανέφερε, το 1998 θα έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διπραγματεύσεις και θα ήταν "κακή" εκτίμηση να λέει κανείς ότι το 1997 δεν θα γίνει τίποτε.

    "Θεωρούμε", τόνισε, "ότι το στάδιο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η πιο λογική περίοδος για να ασκηθούν οι επιρροές όλων όσοι μπορούν να το κάνουν για να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού".

    Πιθανόν, κατέληξε, η Αθήνα να προετοιμάζει το αντικείμενο των συνομιλιών για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν ανησυχεί από την αναφορά

    Λευκωσία, 23/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν ανησυχεί από την αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, σε υπερβολικά επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για αποστρατικοποίηση και υπενθύμισε ότι υπάρχουν ψηφίσματα στα οποία αναφέρεται ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα.

    "Εάν", πρόσθεσε, "η Τουρκία εφαρμόσει τα ψηφίσματα, τότε και η Ε/κ πλευρά δεν θα συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα για εξοπλισμούς".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος έχει θετικά σημεία, προσθέτοντας ωστόσο, ότι γίνονται διαβήματα για βελτίωση κάποιων αρνητικών στοιχείων.

    Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέκος Σιάμπος είχε σήμερα το πρωί συναντήσεις με τους πρέσβεις των χωρών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για απάλειψη των αρνητικών αναφορών που περιέχονται στο ψήφισμα του Σ.Α.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα

    Λευκωσία, 23/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει επίσημη ενημέρωση, για έγγραφο το οποίο φέρονται να ετοίμασαν στην Αθήνα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης, δεν έχει επισήμως ενημερωθεί για έγγραφο το οποίο ετοίμασαν στην Αθήνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης και ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης, και στο οποίο εκτιμάται ότι το 1998 θα σηματοδοτήσει τη στροφή για τη λύση του Κυπριακού.

    Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης σχολιάζοντας τις ίδιες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο αθηναικό "Βήμα της Κυριακής", εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 1997 και όχι το 1998, θα είναι η χρονιά προώθησης του Κυπριακού.

    "Κατά το 1997, θα διαφανεί πόσο ουσιαστική είναι η παρέμβαση τρίτων, για την επίλυση του Κυπριακού" τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 23/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.67 (+0.10)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.15 (+0.30)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.55 (-1.00)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.42 (+0.21)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.56 (+0.02)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.02 (-0.64)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.20 (-1.28)
         Αλλες Εταιρείες                        66.92 (+0.74)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 601383.860
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Παραστάσεις στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Λευκωσία, 23/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε παραστάσεις προς πρέσβεις ξένων χωρών για απάλειψη των αρνητικών σημειών που περιλαμβάνει το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση τη θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ προέβη σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος κάλεσε στο γραφείο του, για διάβημα, τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Κίνας, καθώς επίσης και τους πρέσβεις της Αιγύπτου, της Γερμανίας και της Ιταλίας, που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν διαπιστευμένους πρέσβεις στο νησί.

    Το ψήφισμα για ανανένωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ αναμένεται να εγκριθεί αργότερα σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Ανάπτυξη σχέσεων Κύπρου - Ταταρστάν

    Λευκωσία, 23/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το ενδιαφέρον της Δημοκρατίας του Ταταρστάν για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με την Κύπρο μετέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας κ. Σβέτσοφ στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκο Χριστοφή.

    Ο κ. Σβέτσοφ, κάλεσε τον κ. Χριστοφή να επισκεφθεί το Ταταρστάν το πρώτο εξάμηνο του 1997.

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ταταρστάν βρίσκεται στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη, επικεφαλής αποστολής, με την ευκαιρία των εγκαινίων του περιπτέρου της χώρας του στο Διεθνές Κέντρο Χονδρικού Εμπορίου (IMC), στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Μαρκίδης: Δεν υπάρχει κώλυμα για τροποποίηση του Συντάγματος

    Λευκωσία, 23/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για τροποποίηση του Συντάγματος, σε σχέση με την πλήρωση κενωθείσας βουλευτικής έδρας, αν η σχετική πρόταση ψηφιστεί από τουλάχιστον 38 βουλευτές.

    Μιλώντας το απόγευμα στις Επιτροπές Νομικών και Εσωτερικών της Βουλής, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν τοποθετείται υπέρ ή κατά, τονίζοντας ότι είναι θέμα της Βουλής αν θέλει να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

    Ο κ. Μαρκίδης παρέστη στη κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών της Βουλής, οι οποίες συνήλθαν για συζήτηση των δύο προτάσεων του ΑΚΕΛ για πλήρωση της βουλευτικής έδρας που θα κενωθεί λόγω της εκλογής του Δημήτρη Κοντίδη στη θέση του Δημάρχου Λεμεσού.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις 28 Δεκεμβρίου, κατά την έκτακτη ολομέλεια της Βουλής. Ο ΔΗΣΥ θα τοποθετηθεί επί του θέματος κατά τη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στις 27 Δεκεμβρίου.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ως θέμα αρχής, το κόμμα θεωρεί ότι η έδρα της Λεμεσού ανήκει στο κόμμα που την έχασε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Monday, 23 December 1996 - 21:16:06 UTC