Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ θα συζητήσουν το Κυπριακό με την Τουρκία
  • [02] Σχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο
  • [03] Σοβαρές ανησυχίες των συγγενών αγνοουμένων
  • [04] Δηλώσεις Κασουλίδη για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [05] Δηλώσεις Κασουλίδη για την επίσκεψη Τσιλέρ στη Μόσχα
  • [06] Επιστρέφει αύριο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
  • [07] H Ρωσία επαναβεβαιώνει: Δεν διαφοροποιείται η στάση μας για τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Οι ΗΠΑ θα συζητήσουν το Κυπριακό με την Τουρκία

    Ουάσιγκτον, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία κάνει απολογισμό του έτους, ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να συζητήσουν με την Τουρκία την επόμενη χρονιά είναι οι προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το εάν η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει χώρα πρώτης γραμμής όσον αφορά στα αμερικανικά συμφέροντα, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι η Τουρκία παραμένει μια χώρα μεγάλης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και βρίσκεται σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο του κόσμου.

    Οπως είπε ο Αμερικανός Υπουργός η φιλία των ΗΠΑ προς την Τουρκία είναι πολύ βαθειά και οι δύο χώρες συνεργάσθηκαν καλά πρόσφατα σε μια σειρά θεμάτων.

    Είπε ότι η Τουρκία βοήθησε τις ΗΠΑ στην απόσυρση ενός αριθμού Αμερικανών και άλλων από το Βόρειο Ιράκ.

    "Συνεχίζουμε", είπε, "να έχουμε διάλογο μαζί τους για πολλά, πολλά θέματα. Και έχουμε πολλά θέματα να διευθετήσουμε στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Εννοώ, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να επιλύσουμε τα προβλήματα στην Κύπρο".

    Το ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη απάντησή του στην Κύπρο, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον, δείχνει τη σημασία που προσδίδει η νέα κυβέρνηση Κλίντον στο Κυπριακό και ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μέσα στο 1997 να θέσουν το Κυπριακό πολύ σοβαρά στην τουρκική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Σχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο

    Λευκωσία, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σχέδιο ψηφίσματος για την κατάσταση στην Κύπρο συζητήθηκε χθες στο Λονδίνο, κατά τη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το σχέδιο ψηφίσματος υπέβαλε ο εισηγητής για το θέμα και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Ούγγρος Βουλευτής κ. Αντρας Μπαρσόνι.

    Ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από το διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Γιαννάκη Γεωργιάδη έλαβε μέρος στη συνεδρία υποβάλλοντας τροπολογίες για αρκετές από τις πρόνοιες του σχεδίου ψηφίσματος.

    Με τη σταθερή υποστήριξη μελών της Επιτροπής και παρά το γεγονός ότι ο κ. Μπαρσόνι απέρριψε τις προτάσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, υιοθετήθηκαν τροπολογίες που επιφέρουν βελτιώσεις και ανασκευές προνοιών του αρχικού κειμένου.

    Οι Ελληνες βουλευτές Κωνσταντίνος Βρετός και Βασίλης Μαγγίνας σε στενή συνεργασία με την κυπριακή αντιπροσωπεία συνέβαλαν σημαντικά στην κοινή προσπάθεια που αναλήφθηκε.

    Το κείμενο ψηφίσματος, όπως διαμορφώθηκε από την Πολιτική Επιτροπή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στα τέλη Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Σοβαρές ανησυχίες των συγγενών αγνοουμένων

    Λευκωσία, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής και οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει όπως 992 Ελληνοκύπριοι, κληρωτοί και έφεδροι στρατιώτες των οποίων η τύχη αγνοείται από τα πεδία των μαχών τον Ιούλιο και τον Αυγούστο του 1974 να κηρυχθούν υποθετικά νεκροί.

    Τόσο η Βουλή όσο και οι εκπρόσωποι των συγγενών των αγνοουμένων καλούν την κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου ανέφερε ότι πρέπει να διευκρινισθεί η στάση του Γενικού Γραμματέα, τόσο για την πορεία της Διερευνητικής όσο και για τα μελλοντικά σχέδια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε σχέση πάντα με το θέμα των αγνοουμένων.

    Απαίτηση, πρόσθεσε, είναι να δοθεί άμεση λύση και να αρχίσει πραγματική έρευνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Ο κ. Γεωργίου είπε ότι έχουν συζητηθεί οι περαιτέρω ενέργειες της Βουλής και της κυβέρνησης για διεθνοποίηση του προβλήματος και οι οποίες θα εξελιχθούν στην πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Κασουλίδη για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Λευκωσία, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν είχε προλάβει να συνεννοηθεί με τον ομόλογό του στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, προτού ο κ. Ρέππας καλέσει με χθεσινή δήλωσή του και άλλους Κυπρίους, μετά τη δικαίωση Τιτίνας Λοιζίδου, να προσφύγουν ομαδικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ο κ. Κασουλίδης απαντούσε σε παρατήρηση περί "διγλωσσίας" μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία χθες κάλεσε και άλλους Κύπριους να καταθέσουν προσφυγή ανάλογη με αυτή της Τιτίνας Λοϊζίδου και της κυπριακής κυβέρνησης, που είναι σε αναμονή ενόψει σχετικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα.

    "Δεν είχα προλάβει να επικοινωνήσω με τον κ. Ρέππα", είπε, "για το σκεπτικό της άποψης μας, ότι θα πρέπει προτού προστρέξουμε, να μελετήσουμε με κάθε σοβαρότητα τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε, εν σχέσει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".

    "Δεν διαφωνώ με την ουσία της δήλωσης Ρέππα", τόνισε ο Εκπρόσωπος, "απλούστατα αναβάλλω για αργότερα τις δικές μου δηλώσεις, που θα είναι απ'ότι φαίνεται παρόμοιες, αφού πρώτα ο Γενικός Εισαγγελέας μελετήσει και προβεί σε εκτιμήσεις και νομικές συμβουλές προς την κυβέρνηση".

    Ανέφερε ότι "κακώς" χθες δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην αναφορά του για τους ειδικούς από το εξωτερικό, επαναλαμβάνοντας εμφαντικά ότι στην Κύπρο υπάρχουν αρκετά ικανοί νομικοί και ειδικοί θεωρούνται και ο Γενικός Εισαγγελέας, η Νομική Υπηρεσία και πολλά άλλα μέλη του νομικού κόσμου και ασφαλώς, συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος, και οι συνεργάτες του Γενικού Εισαγγελέα από το εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Δηλώσεις Κασουλίδη για την επίσκεψη Τσιλέρ στη Μόσχα

    Λευκωσία, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της Μόσχας κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Υπενθυμίζεται, ότι Ρώσος αξιωματούχος διέψευσε ισχυρισμούς της κ. Τσιλέρ ότι κατάφερε να αποτρέψει την πώληση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S300, στην Κύπρο, αφού όπως η ίδια ισχυρίστηκε, κτύπησε τέσσερις φορές το χέρι της στο τραπέζι.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης προέβη, παράλληλα, σε έκκληση προς τα ΜΜΕ όπως υπάρξει "πλήρης συσκότιση" γύρω από το εξαιρετικά λεπτό θέμα των εξοπλισμών, για λόγους ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Επιστρέφει αύριο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επιστρέφει αύριο στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, μετά από την επιτυχή εγχείρηση καρδίας στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Μάτσης δεν ενδείκνυται να επαναδραστηριοποιηθεί προτού παρέλθει η συνήθης μετεγχειρητική περίοδος, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

    Ο κ. Μάτσης επέλεξε να επιστρέψει στην Κύπρο πριν τα Χριστούγεννα, για να περάσει μαζί με την οικογένειά του τις γιορτές, αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] H Ρωσία επαναβεβαιώνει: Δεν διαφοροποιείται η στάση μας για τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Λευκωσία, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ-ΝΟΒΟΣΤΙ - Χρίστος Γεωργίου)-- Δεν πρόκειται να υπάρξει διακοπή της κυπρορωσικής συνεργασίας στα θέματα που αφορούν στην αγορά, από ρωσικούς οίκους στρατιωτικού αμυντικού εξοπλισμού, για τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το ζήτημα αυτό ξεκαθάρισε μετά την σημερινή ενημέρωση που έγινε στην κυπριακή κυβέρνηση, μέσω της πρεσβείας της Δημοκρατίας στη Μόσχα, από τους αρμόδιους παράγοντες του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με την απαίτηση της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, να παγοποιήσει η Μόσχα την πιθανή πώληση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ΝΟΒΟΣΤΙ, οι Ρώσοι αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της ρωσικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, κάτι που κατέστησαν σαφές και στην κ. Τσιλέρ, η οποία παρουσιάσθηκε, δήθεν, αισιόδοξη ότι κατάφερε να πείσει τη ρωσική κυβέρνηση να διαφοροποιήσει την στάση της.

    Επιπρόθετες πληροφορίες του ΚΥΠΕ για το θέμα αναφέρουν ότι η Τανσού Τσιλέρ έθεσε, για την τιμή των όπλων, το αίτημά της ενώπιον της ρωσικής ηγεσίας, αφού η Μόσχα είχε ξεκαθαρίσει πριν δύο εβδομάδες, με κοινοποίησή της, δια της διπλωματικής οδού, την πρόθεση της να μην συζητήσει καν το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσιλέρ στην ρωσική πρωτεύουσα.

    Με την επίσημη ενημέρωση που έτυχε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την μονογράφηση της κατ' αρχήν συμφωνίας για την αγορά του περίφημου συστήματος S300.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΜΜ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.59 (-0.04)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.88 (-0.22)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.29 (+1.18)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.30 (+1.06)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.54 (-0.36)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.48 (+0.59)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.98 (+1.58)
         Αλλες Εταιρείες                        66.43 (-1.64)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 498690 .980
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Friday, 20 December 1996 - 22:11:41 UTC