Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aρχισε κανονικά η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές
  • [02] ΥΠΕΞ: Πολύ θετικά τα αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου
  • [03] Δέσμευη από την Τουρκία για την Κύπρο αναμένει η ΕΕ
  • [04] Αισιοδοξία Χριστόφια για τις δημοτικές εκλογές
  • [05] Απογοητευμένη η Τσιλέρ από τους ΥΠΕΞ των "15"
  • [06] Δηλώσεις Βασιλείου και Ρολάνδη για τις Δημοτικές
  • [07] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη για εκλογές, Ρίφκιντ και Κυπριακό -- Επίσκεψη Ρίφκιντ -- Εκθεση Κλίντον για το Κυπριακό
  • [08] Εφθασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ
  • [09] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ -- Επί βρετανικής προεδρίας αναμένονται οι διαπραγματεύσεις ένταξης
  • [10] Σε λίγο τα πρώτα αποτελέσματα
  • [11] Δηλώσεις Ρίφκιντ - Μιχαηλίδη
  • [12] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μιχαηλίδη - Ρίφκιντ
  • [13] Δήμαρχοι Δερύνειας, Ιδαλίου
  • [14] Εκλογή Δημάρχων
  • [15] Εκλογή Δημάρχων
  • [16] Εκλογή Δημάρχων
  • [17] Εκλογή Δημάρχων
  • [18] Εκλογή Δημάρχων
  • [19] Εκλογή Δημάρχων
  • [20] Ο Λέλλος Δημητριάδης επανεξελέγη Δήμαρχος Λευκωσίας
  • [21] Εκλογή Δημάρχων
  • [22] Εκλέγηκαν χωρίς ανθυποψήφιους

  • [01] Αρχισε κανονικά η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αρχισε στις 6.30 το πρωϊ η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες είναι οι τρίτες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ψηφοφορία, η οποία είναι υποχρεωτική, θα λήξει στις έξι το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας από τις 12 μέχρι τις μία μετά το μεσημέρι.

    Περίπου 315 χιλιάδες άτομα θα ασκήσουν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα, από τα οποία 10 χιλιάδες το ασκούν για πρώτη φορά. Στις σημερινές δημοτικές εκλογές, εξάλλου, ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση και οι 18χρονοι.

    Για την ανάδειξη Δημάρχων θα διεξαχθούν εκλογές σε 21 από τους 24 ελεύθερους Δήμους και σε πέντε από τους εννέα κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου.

    Το αξίωμα του Δημάρχου διεκδικούν 15 υποψήφιοι της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, επτά υποψήφιοι του ΑΚΕΛ, έξι υποψήφιοι της συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ - σε μερικές περιπτώσεις και με τη συνεργασία των Ενωμένων Δημοκρατών, και 33 ανεξάρτητοι, από τους οποίους μερικοί υποστηρίζονται κι από κόμματα.

    Σε 29 από τους 33 ελεύθερους και κατεχόμενους Δήμους θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικών Συμβούλων.

    Συνολικά, θα λειτουργήσουν 565 εκλογικά κέντρα, από τα οποία 460 για τους ελεύθερους Δήμους και 105 για τους κατεχόμενους.

    Οσον αφορά τους πρόσφυγες, θα λειτουργήσουν για τον κάθε Δήμο χωριστά ειδικά Εκλογικά Κέντρα σε όλες τις Επαρχίες. Οι πρόσφυγες θα ψηφίσουν δύο φορές, μία για το Δήμο στον οποίο διαμένουν προσωρινά σήμερα και μία το Δήμο από τον οποίο κατάγονται.

    Καταμέτρηση ψήφων

    Για πρώτη φορά η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

    Αναμένεται ότι τα ονόματα των Δημάρχων που θα εκλεγούν θα γίνουν γνωστά γύρω στις 10 το βράδυ απόψε, ενώ τα ονόματα των Δημοτικών Συμβούλων γύρω στις δύο την αυγή της Δευτέρας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [02] ΥΠΕΞ: Πολύ θετικά τα αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου

    Δουβλίνο, 15/12/1996 (της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Μάϊλς) -- Πολύ θετικά, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου για την Κύπρο.

    Μιλώντας στους Κύπριους δημοσιογράφους, μετά τη χθεσινή λήξη της Συνόδου, ο ΥΠΕΞ είπε ότι τη πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να συνδράμει στη λύση του Κυπριακού, γεγονός που αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

    "Τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι πολύ θετικά για την Κύπρο γιατί επαναβεβαιώνεται η απόφαση της Μαδρίτης που αναφέρεται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και, ίσως πιο σημαντικό, το Συμβούλιο της ΕΕ καλεί την Τουρκία να ασκήσει την επιρροή της για να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ", επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.

    Το μήνυμα αυτό, σημείωσε, είναι πολύ θετικό γιατί το Συμβούλιο ουσιαστικά θέλει να εμπλέξει την Τουρκία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και πρακτικά εναποθέτει ευθύνες στην Τουρκία.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς αναμένει η Κύπρος την ΕΕ να ενεργήσει για εφαρμογή της σημερινής απόφασης, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "μια υπογράμμιση προς την Τουρκία για το τί αναμένει η ΕΕ από αυτήν, αποτελεί θετική αλλαγή της στάσης της ΕΕ στο Κυπριακό, σε συνάρτηση με την ευθύνη της Τουρκίας".

    Αναφερόμενος στην παρουσία της Τανσού Τσιλέρ στο Δουβλίνο, ο ΥΠΕΞ σημείωσε τη σημασία της τουρκικής παρουσίας μετά τη λήξη του Συμβουλίου της ΕΕ στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.

    "Η ΕΕ βλέπει το ρόλο και τη σημασία της Τουρκίας αλλά αναγνωρίζει επίσης και τα τεράστια προβλήματα που έχει η Τουρκία, τα οποία είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, όπως η ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα εσωτερικά προβλήματα και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο ΥΠΕΞ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το Γάλλο ΥΠΕΞ Ερβέ ντε Σιαρέ με τον οποίο θα ξανασυναντηθεί στο εγγύς μέλλον. Είχε επίσης συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ είδε και τον Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο, τους ΥΠΕΞ της Βρετανίας και Γεμανίας, καθώς και άλλους ομολόγους του, όπως και τον κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρούκ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προσφέρει την ευκαιρία για επικοινωνία και συμμετοχή στα θέματα που αφορούν την ΕΕ.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι συζητήθηκε η προσπάθεια της ΕΕ να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση των ναρκωτικών σε συνεργασία με τις 11 για ένταξη υποψήφιες χώρες.

    Το θέμα αυτό, είπε, απασχόλησε τη συνάντηση των 11 με το Συμβούλιο αλλά τέθηκε επίσης και στο γεύμα. Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Κύπρος πάντα συνήργησε σε κάθε προσπάθεια πάταξης του εγκλήματος.

    Κληθείς να σχολιάσει την απουσία της Μαλτας και πώς αυτό επηρεάζει την Κύπρο, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το θέμα της Μάλτας έχει λήξει και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι πλήρως καλυμμένη "αφού η απόφαση του Δουβλίνου επαναβεβαιώνει την απόφαση της Μαδρίτης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [03] Δέσμευη από την Τουρκία για την Κύπρο αναμένει η ΕΕ

    Δουβλίνο, 15/12/1996 (της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Μάιλς) -- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αναμένουν ότι η Τουρκία θα αναλάβει σε κάποια δέσμευση σε σχέση με την έκκληση που περιέχεται στην τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου για την Κύπρο.

    Αυτό δήλωσαν χθες στο ΚΥΠΕ τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ όσο και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Τζον Μπρούτον.

    Σε ερώτηση τί περιμένει η ΕΕ να πράξει η Τουρκία για να ανταποκριθεί στην έκκληση να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Σαντέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη για το θέμα αυτό".

    "Είμαστε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας για την Κύπρο και παράλληλα περιμένουμε κάποια δέσμευση από την τουρκική πλευρά, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ", πρόσθεσε. Αυτό, συμπλήρωσε, είναι το περιεχόμενο της απόφασης της 6ης Μαρτίου (1995).

    Ο κ. Σαντέρ απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η δέσμευση της Τουρκίας εξυπακούει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, ώστε να επανενωθεί το νησί.

    "Απο την πλευρά μας, έχουμε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο, Κέστερ Χίσλιπ, που βρίσκεται σε επαφή με την ιρλανδική προεδρία και τις δύο πλευρές για να δει πώς μπορεί να εξευρεθεί λύση", είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαντέρ ανέφερε ότι το θέμα αυτό επρόκειτο να τεθεί στο δείπνο εργασίας που θα είχε χθες η ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

    Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκαν και δηλώσεις του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Τζον Μπρούτον, στο ΚΥΠΕ, ο οποίος είπε ότι "επιβάλλεται να δούμε την Τουρκία να διευθετήσει τις εδαφικές της διαφορές στο Αιγαίο, με την Ελλάδα, και επιβάλλεται όπως η Τουρκία βελτιώσει την επίδοσή της σε ορισμένες εσωτερικές υποθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται (στην τελική διακήρυξη) και τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Αισιοδοξία Χριστόφια για τις δημοτικές εκλογές

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) --Μέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Παράλληλα εξέφρασε σιγουριά ότι το ΑΚΕΛ και τα κόμματα με τα οποία συνεργάζεται θα εκλέξουν τους περισσότερους δημάρχους.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ και η Αριστέρα, εδώ και 70 χρόνια, υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση με ανιδιοτέλεια, και με πολύ επιτυχία. "Το κίνημα έδωσε δημάρχους που θα μείνουν στην ιστορία", είπε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι "και σήμερα, οι δημότες θα τιμήσουν αυτούς που τους τιμούν. Θα τιμήσουν τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ Αριστέρας - Νέες Δυνάμεις και αυτούς που το κόμμα μας υποστηρίζει".

    Σε ερώτηση αν οι δημοτικές εκλογές έχουν πολιτικό μήνυμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πάντοτε έχουν πολιτικό μήνυμα, "κάνουν μια πολιτική επιλογή ταυτόχρονα οι δημότες".

    Ωστόσο είπε ότι θα ήταν λάθος να εξαχθούν απόλυτα συμπεράσματα συνδεδεμένα με άλλες πολιτειακής φύσης εκλογές, όπως είναι οι προεδρικές εκλογές. "Οι προσπάθειες που γίνονται να παρουσιαστούν έτσι οι εκλογές, είμαι σίγουρος ότι θα πέσουν στο κενό', πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Απογοητευμένη η Τσιλέρ από τους ΥΠΕΞ των "15"

    Δουβλίνο, 15/12/1996 (της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Μάιλς) -- Απογοητευμένη και δυσαρεστημένη έμεινε η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ από τις συνομιλίες που είχε με επτά από τους "15" ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια χθεσινού δείπνου εργασίας στο Δουβλίνο, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Το Κυπριακό, το Κουρδικό, θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας τέθηκαν στο δείπνο.

    Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, κατά το δείπνο "διαφάνηκε η καθαρότητα των θέσεων της ΕΕ".

    Οπως εξήγησαν, η ΕΕ θέτει σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το Αιγαίο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι αυτή η στάση πηγάζει από πραγματική ανησυχία γι αυτά τα θέματα.

    Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους, το Κυπριακό απασχόλησε σε έκταση τις συζήτησεις κατά το δείπνο, όπου η Τσιλέρ παρέθεσε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, ενώ οι εταίροι της ΕΕ απαιτούσαν κινήσεις και απαντήσεις από την κ. Τσιλέρ.

    Προσθεσαν ότι η κ. Τσιλέρ επανέλαβε την προσήλωσή της στο διάλογο για το Κυπριακό, αλλά ακούστηκαν φωνές για πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας αφού δοκιμάστηκε ο διάλογος.

    Η Γερμανία σημείωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενώ η Βρετανία ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στη διευθέτηση των δυσκολιών.

    Τονίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στο διάλογο, δεδομένου ότι θα γίνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις με προοπτική επιτυχίας.

    Η Τουρκία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, την Κύπρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Τέλος, χαρακτήρισαν τη συζήτηση στο δείπνο ως "ειλικρινή" και τονίστηκε ότι το Κυπριακό αποτελεί "αγκάθι" στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [06] Δηλώσεις Βασιλείου και Ρολάνδη για τις Δημοτικές

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ελπίδα ότι νικητής θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι είναι η πρώτη φορά που οι Ενωμένοι Δημοκράτες, αποτέλεσμα συνένωσης των Ελευθέρων Δημοκρατών και του ΑΔΗΣΟΚ, δοκιμάζουν τη δύναμή τους σε δημοτικές εκλογές.

    Σε ερώτηση ποιά σημασία αποδίδει στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι το κόμμα του θέλει να ελπίζει ότι από τις σημερινές εκλογές, η "τοπική αυτοδιοίκηση θα βγει πιο ενισχυμένη."

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα έχουν παρουσία σε όλα τα βασικά δημοτικά συμβούλια και θα συμβάλουν έτσι στην ενίσχυση της πολυφωνίας και στην καλύτερη αντιπροσώπευση των συμφερόντων των δημοτών, μέσα σε ένα πνεύμα αντικειμενικότητας. Ταυτόχρονα είπε ότι οι δήμαρχοι που υποστηρίζει το κόμμα του θα κερδίσουν μια "πολύ σημαντική και αξιόλογη νίκη".

    Ρολάνδης

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι στόχος του κόμματός του είναι να αναδείξει κάποιους δημοτικούς συμβούλους, και να επιτύχουν ένα λογικά καλό ποσοστό.

    Οι Φιλελευθέροι κατέρχονται με 45 υποψήφιους σε οκτώ περιοχές. Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι οι εκλογές αυτές αναπόφεκτα έχουν πολιτική σημασία, γιατί θα φανούν κάποια ποσοστά τα οποία θα ληφθούν υπόψη για τις μετέπειτα εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη για εκλογές, Ρίφκιντ και Κυπριακό

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τοπικής σημασίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τις σημερινές δημοτικές εκλογές.

    Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, στην πρώτη του εμφάνιση από την Τετάρτη αφότου προσβλήθηκε από βρογχίτιδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι από αύριο το πρωϊ θα είναι στο γραφείο του. Απάντησε θετικά σε ερώτηση αν αισθάνεται καλύτερα.

    Αναφερόμενος στις σημερινές εκλογές, είπε ότι "είναι τοπικής σημασίας οι (δημοτικές) εκλογές και έτσι θα πρέπει να είναι. Αλλά είναι ένα γεγονός το οποίο ενισχύει τη δημοκρατική ζωή του τόπου", σημείωσε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα βγάλει κάποια πολιτικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν νομίζει ότι θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα γιατί, υπέδειξε, είναι φανερό ότι πολύς κόσμος δεν ψηφίζει κομματικά αλλά ψηφίζει ανάλογα από το ποιός πιστεύει ότι θα είναι ο καλύτερος Δήμαρχος η Δημοτικός Σύμβουλος για την περιοχή του.

    Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, ούτε εξαγγελία πολιτικής από τα κόμματα για τον κάθε Δήμο. "Αρα δεν μπορούν εξαχθούν συμπεράσματα", επεσήμανε.

    Επίσκεψη Ρίφκιντ

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, απ' όλες τις πληροφορίες που έχει, ο κ. Ρίφκιντ δεν πρόκειται να φέρει μαζί του οποιεσδήποτε προτάσεις για τη λύση του Κυπριακού.

    "Εκείνο το οποίο θα κάνει, θα υποβάλει διάφορες ερωτήσεις για να δει κατά πόσον υπάρχει σύγκλιση απόψεων πάνω στις βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος", πρόσθεσε.

    Επανέλαβε τη θέση της Ε/κ πλευράς ότι δεν είναι σωστό να γίνονται απευθείας διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος πάνω στις βασικές πτυχές (του Κυπριακού).

    Πρόσθεσε ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ έχει συνεργαστεί στενά με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος έχει σχηματίσει μιαν αντίληψη, όσον αφορά τις θέσεις των δύο πλευρών, ειδικότερα πάνω στο μεγάλο θέμα της ασφάλειας, γιατί, όπως είπε, "χωρίς να λυθεί το θέμα της ασφάλειας, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πάνω στο κυπριακό πρόβλημα".

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ασχοληθούν με το θέμα της ασφάλειας και της διεθνούς δύναμης, όπως είχε ασχοληθεί κι ο Σερ Ντέιβιντ με αυτά τα θέματα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η επίσκεψη Ρίφκιντ δείχνει πως η Βρετανία, η οποία είναι εγγυήτρια δύναμη, αντιλαμβάνεται πλέον, όπως αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό περικλείει σοβαρούς κινδύνους και ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό όλοι να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Εκθεση Κλίντον για το Κυπριακό

    Σε ερώτηση αν σε αυτή τη φάση του Κυπριακού έχουν προτεραιότητα τα πρακτικά μέτρα, στα οποία αναφέρεται ο Αμερικανός Πρόεδρος στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, ή η ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε:

    "Tα πρακτικα μέτρα θα έχουν κάποια σημασία όταν θα αρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος διότι, εάν δημιουργείται ένταση από μέρα σε μέρα, θα είναι πολύ δύσκολο για ένα εποικοδομητικό διάλογο να συνεχίσει", σημείωσε.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό "δεν είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος. Θεωρώ ότι ο κίνδυνος ανάφλεξης και έντασης απασχολεί, και θέλω να απασχολεί, τις μεγάλες δυνάμεις, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν απλώς να λένε ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ, αλλά στην ουσία να αφήνουν το ΓΓ αβοήθητο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] Εφθασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ

    Λάρνακα, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, έφθασε το απόγευμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, με στρατιωτικό αεροσκάφος της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας.

    Τον κ. Ρίφκιντ υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ συνοδεύεται από τον Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Μαζί του έφθασαν και Βρετανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα καλύψουν τις επαφές του.

    Αργότερα σήμερα ο κ. Ρίφκιντ θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Μιχαηλίδη.

    Αύριο θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Επί βρετανικής προεδρίας αναμένονται οι διαπραγματεύσεις ένταξης

    ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Λάρνακα, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι βάσει των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο Δουβλίνο, οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου αναμένεται να αρχίσουν είτε τέλος του 1997 ή στις αρχές του 1998, επί βρετανικής προεδρίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Δουβλίνο, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε "πολύ θετικά" για την Κύπρο τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου, γιατί επαναβεβαιώθηκε η απόφαση της Μαδρίτης για έναρξη συνομιλιών με την Κύπρο, έξι μήνες μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ως εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι οι αποφάσεις αναφέρονται σε τρεις τομείς στους οποίους η Τουρκία καλείται να ενεργήσει, και συγκεκριμένα, στο Κυπριακό, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην ίδια τη χώρα και για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

    "Η Τουρκία εμπλέκεται στο Κυπριακό και αναμένεται από την Αγκυρα να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος", συμπλήρωσε.

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι κατά την παραμονή του στο Δουβλίνο, του δόθηκε η ευκαιρία να έχει επαφές με ομολόγους του και αξιωματούχους της ΕΕ.

    Σε ερώτηση με ποιό τρόπο αναμένει η Κύπρος ότι η Τουρκία θα εμπλακεί για να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι στην απόφαση του Δουβλίνου υπάρχει επίσημη καταγραφή ότι η Τουρκία έχει ρόλο να διαδραματίσει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση εκπροσώπου Τύπου του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντε Μπρουκ, ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου μπορεί να βοηθήσει την επίλυση του προβλήματος, ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι αυτή η προοπτική μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης στις προσπάθειες. Σημείωσε ότι τέτοιες δηλώσεις μπορούν να επενεργήσουν ως μοχλός πίεσης.

    Κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τις Κάννες, της Γαλλίας, επαναβεβαιώνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη του Δουβλίνου, η Διακυβερνητική Διάσκεψη, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αμστερνταμ, τον Ιούνιο του 1997.

    Εάν αυτό πραγματοπιηθεί, συμπλήρωσε, αναμένεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν είτε τέλος του 1997 ή αρχές του 1998, κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Σε λίγο τα πρώτα αποτελέσματα

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η ψηφοφορία για ανάδειξη νέων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων έχει λήξει και ήδη άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, των τρίτων δημοτικών εκλογών στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναμένεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά γύρω στις επτά, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών. Μέχρι τις δέκα το βράδυ είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών για τους Δημάρχους. Τα αποτελέσματα σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα.

    Σήμερα θα εκλεγούν δήμαρχοι σε 26 Δήμους, από τους οποίους οι 21 στις ελεύθερες περιοχές και οι πέντε για κατεχόμενες περιοχές. Σε άλλους επτά κατεχόμενους Δήμους έχουν ήδη ανακηρυχθεί οι δήμαρχοι χωρίς ανθυποψήφιους.

    Ταυτόχρονα, θα ανακηρυχθούν 26 δημοτικά συμβούλια. Στους επτά κατεχόμενους Δήμους δεν έγινε εκλογή δημοτικών συμβουλίων, γιατί έχουν ήδη εκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιους.

    Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η καταμέτρηση των ψήφων διεξάγεται στα Εκλογικά Κέντρα, διαδικασία που θα βοηθήσει στο να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα πιο σύντομα.

    Ολα τα αποτελέσματα θα αποστέλνονται στη συνέχεια στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] Δηλώσεις Ρίφκιντ - Μιχαηλίδη

    Λάρνακα, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το 1997 ίσως να είναι το έτος κατά το οποίο θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι ο λαός της Κύπρου που θα το επιτύχει αυτό.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ρίφκιντ ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να μάθει περισσότερα για την Κύπρο, το λαό της και τις απόψεις των ηγετών της, και να ενθαρρύνει αυτούς που εργάζονται για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων της νήσου και την επανένωσή της.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν έρχεται με ξεχωριστή βρετανική πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα ενεργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι οι χώρες που έχουν φιλικές μακροχρόνιες σχέσεις με την Κύπρο μπορούν να εργαστούν μαζί ως ενιαία προσπάθεια για να ενθαρρύνουν την πρόοδο στην εξεύρεση λύσεων στα ιδιαίτερα δύσκολα προβλήματα της Κύπρου.

    Είπε ότι δεν τρέφει αυταπάτες για τα προβλήματα που υπάρχουν και ότι η λύση δεν πρόκειται να εξευρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

    Ομως, πρόσθεσε, "πιστεύω ότι υπάρχει η ευκαιρία για πραγματικό διάλογο, πραγματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που θα οδηγήσουν σε μία λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή".

    Εάν μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια λύση, σημείωσε ο κ. Ρίφκιντ, αυτό δεν θα είναι μόνο ένας θρίαμβος για το λαό της Κύπρου, αλλά θα συμβάλει στην ευημερία της Μεσογείου και της Ευρώπης στο σύνολό της.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ρίφκιντ ανέφερε ότι η Βρετανία προσδοκεί στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μία ευκαιρία που θα φέρει οικονομική ευημερία στο λαό της Κύπρου, καθώς και σταθερότητα και ασφάλεια.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρίφκιντ υπογράμμισε ότι η παρούσα ειρήνη είναι εύθραυστη και αναφέρθηκε στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, τονίζοντας ότι το παραμικρό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε τραγική απώλεια ζωής.

    Οπως είπε ο κ. Ρίφκιντ, είναι σημαντικό ο λαός της Κύπρου και όλοι οι φίλοι της να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης και η λύση στις συνταγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί.

    Παρατήρησε, ακολούθως, ότι ήταν θαραλλέα εισήγηση (του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη) ότι το 1997 ίσως να είναι το έτος κατά το οποίο θα υπάρξει πραγματική πρόοδος, προσθέτοντας ότι αυτή η προσδοκία είναι ρεαλιστική.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι υπάρχει η θέληση για να βλέπουμε μπροστά και να μαθαίνουμε από το παρελθόν, να αναγνωρίζουμε το κοινό έδαφος και να αντιμετωπίζουμε συνολικά τις λύσεις που απαιτούνται.

    Εάν η Βρετανία, πρόσθεσε, μπορεί να βοηθήσει σ' αυτή τη διαδικασία, με τις μακροχρόνιες της σχέσεις και φιλία με το νησί και το λαό του, καθώς και με τη μεγάλη κυπριακή παροικία στη Βρετανία, τότε έστω και η πιο ταπεινή συμβολή θα μας ικανοποιήσει πάρα πολύ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι ο κύριος τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, είναι μέσω του λαού της Κύπρου και των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Βρετανία αντιλαμβάνεται ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη επιρροή και ικανότητα να συμβάλουν προς την επίτευξη προόδου, εάν το επιθυμούν.

    Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους θετικά και θα αντιληφθούν ότι τώρα που έχει λήξει ο ψυχρός πόλεμος, το τείχος του Βερολίνου έχει εξαφανιστεί και το απαρτχάιντ έχει εξαλειφθεί από τη Νότιο Αφρική, σίγουρα δεν είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι και αυτό το όμορφο νησί στη Μεσόγειο μπορεί να βρει ενότητα, ειρήνη και δικαιοσύνη, που να είναι αποδεκτά από όλο το λαό του.

    Σε ερώτηση πώς μπορούν να συνδυαστούν οι παλιές εγγυήσεις με νέες, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι η Βρετανία αναγνωρίζει τη σημασία της παλιάς συνθήκης εγγύησης, αλλά δεν προτίθεται να εισηγηθεί λεπτομερείς τρόπους με τους οποίους να προωθηθούν αυτά τα θέματα, διότι αυτό αφορά εκείνους που εμπλέκονται στις λεπτομερείς διαπραγματεύσεις.

    Αντιλαμβανόμαστε, είπε ο κ. Ρίφκιντ, ότι η αίσθηση ασφάλειας για ολόκληρο το λαό της Κύπρου θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της συμφωνίας, διότι τα τελευταία 30-40 χρόνια δεν μπορούν να ξεχαστούν και ο λαός της Κύπρου χρειάζεται να νοιώθει ασφαλής.

    Ετσι, τόνισε, εναπόκειται στους ηγέτες της Κύπρου να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων και αν χρειαστούν βοήθεια από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, τότε αυτή θα είναι πολύ πρόθυμη να ανταποκριθεί θετικά.

    Σε παρατήρηση ότι αυτό εξυπακούει πως η Βρετανία αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη Εγγυήσεως, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι πάντοτε η χώρα του αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της και αντιμετωπίζει τις συνθήκες που υπογράφει πολύ σοβαρά.

    Δηλώσεις Αλέκου Μιχαηλίδη

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση της Βρετανίας στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι εάν γίνει συντονισμός όλων όσοι ενδιαφέρονται, τότε θα δοθεί μια μεγάλη ώθηση στο Κυπριακό κι έτσι θα δούμε το τέλος του δράματος της Κύπρου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης καλωσόρισε τον κ. Ρίφκιντ στην Κύπρο και τόνισε ότι είναι σημαντικό σ' αυτό το στάδιο να κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να βρεθεί μία εφαρμόσιμη και βιώσιμη λύση, που θα φέρει το τέλος της διαίρεσης του λαού της Κύπρου, ιδιαίτερα τώρα που η Κύπρος ετοιμάζεται να αρχίσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Προσδοκούμε, είπε, να δούμε ολόκληρο το λαό της Κύπρου να αρχίζει αυτή την αποστολή, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον της Βρετανίας, καθώς και άλλων, είναι ενθαρρυντικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

    Χαιρετίζουμε, τόνισε ακολούθως, αυτό το ενδιαφέρον και τη δέσμευση στο Κυπριακό και πιστεύουμε ότι εάν αυτό το ενδιαφέρον είναι συντονισμένο, τότε θα δοθεί η μεγάλη ώθηση στο Κυπριακό.

    Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Ρίφκιντ εκφράζει τον εποικοδομητικό ρόλο της Βρετανίας για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας και την αισιοδοξία του ότι το 1997 ίσως να είναι το έτος της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/MM/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μιχαηλίδη - Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Βρετανίας, Αλέκος Μιχαηλίδης και Μάλκολμ Ρίφκιντ, αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τρόπους επίτευξης προόδου στο Κυπριακό κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν απόψε στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση "εποικοδομητική".

    Οπως ανέφερε, κατά τη μονόωρη συνάντηση έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και τέθηκαν οι βάσεις για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν αργότερα στη διάρκεια δείπνου εργασίας και στην αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Και πρέπει να πω ότι το πνεύμα που κυριαρχεί είναι αυτό της ανταλλαγής απόψεων γύρω από το ζήτημα και γύρω από το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στο μέσο και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας.

    "Αυτό θα είναι μια πολύ καλή προετοιμασία για τη συνάντηση, την οποία ανυπομονώ να έχω με τον Πρόεδρο (Κληρίδη), αύριο", σημείωσε ο κ. Ρίφκιντ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] Δήμαρχοι Δερύνειας, Ιδαλίου

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Φλώρα Ιωάννου εξελέγη Δήμαρχος Δερύνειας, με ποσοστό 51,33% (1.471 ψήφοι) έναντι ποσοστού 48,67% (1.395 ψήφοι) του ανθυποψηφίου της Ανδρέα Σωτηρίου Σιαπάνη. Στη Δερύνεια ψήφισε ποσοστό 91, 35%.

    Στο νεοσύστατο Δήμο Ιδαλίου, Δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Γρούτας, με ποσοστό 48,90% (1.505 ψήφοι), έναντι 46,95% (1.445 ψήφοι), που εξασφάλισε ο Νικόλαος Νικόλα και 4,16% (128 ψήφοι), που εξασφάλισε ο Σταύρος Ευθυμίου. Στο Δήμο Ιδαλίου ψήφισε ποσοστό 94,35%.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] Εκλογή Δημάρχων

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Φειδίας Σαρίκας εξελέγη Δήμαρχος Πάφου, με ποσοστό 38,58% (4.104 ψήφους) έναντι 28,05% (2.984 ψήφους) του Θεόδωρου Αριστοδήμου.

    Στην τρίτη θέση ακολούθησε ο Σίμος Τσέλεπος με ποσοστό 16,31% (1.735 ψήφους), ο Ανδρέας Αταλιώτης με 6,84% (728 ψήφους), ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης με 4,86% (517 ψήφους),ο Φίλιππος Κρητιώτης με 4,47% (476 ψήφους) και ο Ανδρέας Ευστρατίου με 0,88% (94 ψήφους).

    Στο Δήμο Πέγειας, Δήμαρχος εξελέγη ο Δημήτρης Καππετζιής με ποσοστό 53, 17% (512 ψήφους) έναντι ποσοστού 46,83% (451 ψήφους) που εξασφάλισε ο Ανδρέας Σοφοκλέους.

    Στο Δήμο Γεροσκήπου, Δήμαρχος εξελέγη ο Μενέλαος Χριστοδούλου, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 46,13% (1.056 ψήφους). Ακολούθησαν ο Παναγιώτης Σεκκέ, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 34,69% (794 ψήφους), ο Σόλων Μάρκου, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 10,92% (250 ψήφους) και ο Αντώνης Τσαδιώτης με ποσοστό 8, 26% (189 ψήφους).

    Στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, Δήμαρχος εξελέγη ο Μιχαήλ Κόρακας - Στυλιανού, με ποσοστό 38,44% (369 ψήφους) έναντι ποσοστού 36,15% (347 ψήφους) του Ανδρέα Καλλασίδη, 15,52% (149 ψήφους) του Δημήτρη Παπαδόπουλου, 7,60% (73 ψήφους) του Χριστόδουλου Βασιλείου και 2,29% (22 ψήφους) του Μιχαήλ Φιλίππου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [15] Εκλογή Δημάρχων

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ιωάννης Καλλής εξελέγη Δήμαρχος Εγκωμης εξασφαλίζοντας ποσοστό 44,72% (2.217 ψήφους).

    O Νίκος Χατζηχαραλάμπους εξασφάλισε ποσοστό 34,32% (1.701 ψήφους) ενώ η Σοφία Γιωργάλλα εξασφάλισε ποσοστό 20,96% (1.039 ψήφους).

    Στο Δήμο Λακατάμιας, Δήμαρχος εξελέγη ο Χριστάκης Βιολάρης με ποσοστό 48,68% (5.197 ψήφους). Ο ανθυποψήφιός του Κώστας Τηλεμάχου εξασφάλισε ποσοστό 47,78% (5.101 ψήφους) και ο Ανδρέας Σάββα ποσοστό 3,53% (377 ψήφους).

    Ο Πανίκος Λουρουτζιάτης επανεξελέγη Δήμαρχος Γερμασόγειας, αφού εξασφάλισε ποσοστό 54,08% (1.518 ψήφους). Ο ανθυποψήφιός του Ευριπίδης Παύλου εξασφάλισε ποσοστό 45,92% (1.289 ψήφους).

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [16] Εκλογή Δημάρχων

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Γεώργιος Λυκούργος επανεξελέγη Δήμαρχος Λάρνακας με ποσοστό 51,86% (12.719 ψήφους) έναντι 48,14% (11.805 ψήφους), που εξασφάλισε ο Χριστόφορος Χριστοφίδης.

    Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυθραίας εξελέγη ο Κώστας Φραγκούδης με ποσοστό 57,93% (1.005 ψήφους) έναντι 42,07% (730 ψήφους) του Λέανδρου Χριστίδη.

    Στον Αγιο Δομέτιο νέος Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Χατζηλοϊζου με ποσοστό 55,54% (4.761 ψήφους), ενώ ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Κλεάνθους εξασφάλισε ποσοστό 44,46% (3.811 ψήφους).

    Στην Αγλαντζιά, ο Ανδρέας Πέτρου επανεξελέγη στο αξίωμα του Δημάρχου εξασφαλίζοντας ποσοστό 60,64% (5.969 ψήφους). Η ανθυποψήφιά του Ελένη Κολιού-Κίρκου εξασφάλισε ποσοστό 39,36% (3.875 ψήφους).

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [17] Εκλογή Δημάρχων

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Παναγιώτης Τσέντας εξελέγη Δήμαρχος του κατεχόμενου Καραβά, με ποσοστό 41,75% (612 ψήφους).

    Ο ανθυποψήφιός του Στέλιος Παναγίδης εξασφάλισε ποσοστό 34,92% (512 ψήφους) ενώ ο Δημήτρης Κοζάκος εξασφάλισε ποσοστό 23,33% (342 ψήφους).

    Δήμαρχος Στροβόλου εξελέγη ο Σάββας Ηλιοφώτου με ποσοστό 45,01% (12.368 ψήφους).

    Ο ανθυποψήφιός του Κυριάκος Κούσιος εξασφάλισε ποσοστό 41,99% (11.540 ψήφους) ενώ ο πρώην Δήμαρχος Ιωσήφ Χατζηιωσήφ εξασφάλισε ποσοστό 13% (3.573 ψήφους).

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [18] Εκλογή Δημάρχων

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στη Λεμεσό νέος Δήμαρχος εξελέγη ο Δημήτρης Κοντίδης με ποσοστό 51,20% (25.520 ψήφους), ενώ ο πρώην Δήμαρχος Αντώνης Χατζηπαύλου εξασφάλισε ποσοστό 45,96% (22.904 ψήφους).

    Ο Αντώνης Πρωτοπαπάς εξασφάλισε ποσοστό 2,04% (1.018 ψήφους), ενώ ο Κώστας Αναστασίου εξασφάλισε ποσοστό 0,80% (398 ψήφους).

    Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου επανεξελέγη ο Ανδρέας Πούγιουρος με ποσοστό 88,48% (16.290 ψήφους) έναντι 11,52% (2.121 ψήφους) του Χρυσόστομου Παρασκευόπουλου.

    Ο Κώστας Θωμά εξελέγη Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών με ποσοστό 53,92% (4.102 ψήφους) έναντι 46,08% (3.506 ψήφους) του Αντώνη Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [19] Εκλογή Δημάρχων

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στον κατεχόμενο Δήμο Μόρφου νέα Δήμαρχος εξελέγη η Αντιγόνη Παπαδοπούλου με ποσοστό 83,28% (3.089 ψήφους) έναντι 16, 72% (620 ψήφους) που εξασφάλισε ο Ανδρέας Σιήττης.

    Στον κατεχόμενο Δήμο Λύσης, Δήμαρχος εξελέγη ο Ιωνάς Παπαϊωάννου με ποσοστό 55,34% (1.980 ψήφους) έναντι 44,66% (1.598 ψήφους) του Ανδρέα Ττοφιά.

    Στα Λατσιά, νέος Δήμαρχος εξελέγη ο Χριστάκης Χριστοφίδης με ποσοστό 57,51% (3.559 ψήφους), ενώ ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Κουκουμάς εξασφάλισε ποσοστό 42,49% (2.629 ψήφους).

    Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς εξελέγη ο Στέλιος Μαρκίδης με ποσοστό 59,46% (3.422 ψήφους) έναντι 40.54% (2.333 ψήφους) του Ανδρέα Μιχαηλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [20] Ο Λέλλος Δημητριάδης επανεξελέγη Δήμαρχος Λευκωσίας

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Λέλλος Δημητριάδης επανεξελέγη Δήμαρχος της Λευκωσίας αφού εξασφάλισε ποσοστό 61,79% (17.677 ψήφους).

    Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος είναι Δήμαρχος της μοιρασμένης πρωτεύουσας τα τελευταία 25 χρόνια, υπέβαλε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος και υποστηρίχθηκε από το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

    Η ανθυποψήφιά του Αννα Μαραγκού εξασφάλισε ποσοστό 38,21% (10.930 ψήφους).

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [21] Εκλογή Δημάρχων

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Παναγιώτης Κουμή εξελέγη Δήμαρχος της ακριτικής Αθηένου, με ποσοστό 50,66% (1.376 ψήφους).

    Ο Κώστας Σάκκαλος εξασφάλισε ποσοστό 48,60% (1.320 ψήφους), και ο Σταύρος Μεστάνας ποσοστό 0,74% (20 ψήφους).

    Στο Δήμο Αραδίππου, Δήμαρχος εξελέγη ο Χριστάκης Λιπέρη, ο οποίος εξασφάλισε 50,39% (2.218 ψήφους) ενάντι ποσοστού 49,61% (2.184 ψήφους), που εξασφάλισε ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Τράττος.

    Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου εξελέγη ο Κυριάκος Χατζηττοφή με ποσοστό 49, 36% (2.137 ψήφους). Ο Φειδίας Διαμαντής εξασφάλισε ποσοστό 47,54% (2.058 ψήφους) και ο Μιχαλάκης Αγαθοκλέους ποσοστό 3,10% (134 ψήφους).

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [22] Εκλέγηκαν χωρίς ανθυποψήφιους

    Λευκωσία, 15/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επτά υποψήφιοι δεν χρειάστηκαν ψήφους για να ανακηρυχθούν σε Δημάρχους, αφού δεν είχαν ανθυποψήφιους.

    Πρόκειται για τους Σοφοκλή Σοφοκλέους για το Δήμο Πάνω Λευκάρων, Νίκο Βλίττη για το Δήμο Παραλιμνίου, και Βαρβάρα Περικλέους για την Αγία Νάπα.

    Οσο αφορά στους κατεχόμενους Δήμους, ανακηρύχθηκαν Δήμαρχοι η Ελλη Λεπτού για την Κερύνεια, ο Λυκούργος Κάπας για το Λευκόνοικο, ο Σωτήρης Χάιλος για την Ακανθού, και ο Νίκος Ευαγγέλου για τη Λάπηθο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Monday, 16 December 1996 - 6:43:05 UTC