Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 5.2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση
  • [02] Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει για αντικατάσταση Μπίτι
  • [03] Σωρεία επαφών θα έχει ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας.
  • [04] Η κυβέρνηση επιμένει στην εξεύρεση κοινού εδάφους.
  • [05] Συναυλία νέων από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία

  • [01] 5.2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση

    Λευκωσία, 27/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μεγέθους 5.2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ ήταν η μετασεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα στις 2.44 π.μ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, η δόνηση προήλθε από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο με τον ισχυρό σεισμό της 9ης Οκτωβρίου.

    Η μετασεισμική ακολουθία του σεισμού αυτού φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά, αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Η κυβέρνηση δε γνωρίζει για αντικατάσταση Μπίτι

    Λευκωσία, 27/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφορηθεί σχετικά με διορισμό νέου εκπροσώπου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι η Ουάσιγκτον σχηματίζει ομάδα, αλλά δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με αντικατάσταση του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Μπίτι.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι "μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινά μια νέα θητεία πιθανό να κάνει και νέους διορισμούς και ίσως το θέμα του εκπροσώπου να χρειάζεται επιβεβαίωση".

    Κανείς δεν αποκλείει, είπε τέλος ο κ. Κασουλίδης, ότι ίσως ο κ. Μπίτι διοριστεί σε κάποια άλλη θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Σωρεία επαφών θα έχει ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας

    Λευκωσία, 27/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με πρόγευμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ αρχίζει τις επαφές του αύριο το πρωί ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ, που φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών. Δεν προγραμματίζεται δεύτερη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Χίσλιπ αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί το Σαββατοκυρίακο για τη Λισσαβώνα, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ.

    Ο Ιρλανδός πρέσβης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις την Παρασκευή το πρωί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Την Παρασκευή το απόγευμα φθάνει στην Κύπρο και ο Κοινοτικός αξιωματούχος Σερζ Αμπού, ο οποίος θα συνοδεύει τον κ. Χίσλιπ στις υπόλοιπες επαφές του.

    Το Σάββατο θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα έχει επαφές στα κατεχόμενα, όπου θα δει τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και αρχηγούς κομμάτων.

    Θα συναντηθεί επίσης με επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς. Το απόγευμα της Τρίτης θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους ενώ την Τετάρτη το πρωί θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην οικία του Ελληνα Πρέσβη Αλέξανδρου Σάνδη. Την ίδια ημέρα προγραμματίζεται και δεύτερη συνάντηση με τον κ. Φεϊσέλ.

    Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι κύριος σκοπός της επίσκεψης του κ. Χίσλιπ είναι η πλήρης ενημέρωσή του πριν την υποβολή έκθεσης για την κατάσταση στην Κύπρο.

    Ο κ. Χίσλιπ θα αναχωρήσει από την Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Η κυβέρνηση επιμένει στην εξεύρεση κοινού εδάφους

    Λευκωσία, 27/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους στο Κυπριακό, πριν την έναρξη συνομιλιών.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι ο διεθνής οργανισμός θα υποστήριζε διαδικασία τύπου Ντέιτον, καθώς και τις εξελίξεις στο στρατιωτικό διάλογο.

    "Εάν πράγματι η προεργασία οδηγήσει σε σοβαρές προσδοκίες διότι θα υπάρχει κοινό έδαφος για κατάληξη, είναι κάτι το οποίο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε θετικά", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι στη συνέντευξη στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς", ο πρώην Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ "μιλούσε για προσέγγιση τύπου Ντέιτον και αναφερόταν σε μια διάσκεψη στην οποία τα μέρη θα προσέλθουν με πολιτική βούληση και εξουσιοδότηση ότι θα προχωρήσουν μέχρι τη λύση, ότι θα παραμείνουν μέχρι τη λύση και ότι θα λειτουργούν μακριά από τη δημοσιότητα".

    "Εάν αυτό είναι που εννοούμε με τον όρο 'Ντέιτον', αυτό είναι κάτι διαφορετικό από μια μορφή διεθνούς διάσκεψης όπως ήταν εκείνη του Ντέιτον", παρατήρησε ο Εκπρόσωπος.

    Στρατιωτικός διάλογος Για το στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε σημείο που να σημειωθεί πρόοδος και ότι βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια.

    Οπως ανέφερε, θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο εξαγγελίας συμφωνίας στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, οπόταν αναμένεται να κυκλοφορήσει η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι οι επιτελάρχες του ΓΕΕΦ συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και εξέφρασαν τις θέσεις τους σε ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Συναυλία νέων από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία

    Λευκωσία, 27/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μεγάλη συναυλία, με τη συμμετοχή νέων, συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία θα οργανωθεί στην Κύπρο.

    Την απόφαση έλαβαν οι οργανώσεις νεολαίας ΕΔΟΝ της Κύπρου, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας και του Φόρουμ για τη Φιλία και Συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ στη Μεγάλη Βρετανία.

    Σε κοινή διακήρυξη, οι οργανώσεις τονίζουν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για κοινή δράση των νέων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα απαιτήσουν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν ο εθνικισμός και ο σοβινισμός.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Wednesday, 27 November 1996 - 16:24:19