Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανός βουλευτής υπόσχεται να βοηθήσει στην προώθηση λύσης
  • [02] Ο Κάβανο ανησυχεί για τυχόν επεισόδια
  • [03] ΥΠΕΞ: Η αμερικανική εμπλοκή συνεχίζεται
  • [04] "Συγκεκριμένες ιδέες" ήγειρε στον ΥΠΕΞ ο Κάβανο
  • [05] Ερευνητική Επιτροπή για την ΑΗΚ
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Μήνυμα Αγγελίδου για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [08] ΕΔΟΝ φιλοξενεί τη Σύνοδο της ΠΟΔΝ
  • [09] Μήνυμα Κληρίδη για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
  • [10] Οι Aμερικανοί δεν έθεσαν θέμα για τις στρατιωτικές ασκήσεις -- Κληρίδης και Κάβανο συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας
  • [11] Συμφωνία νομικής συνεργασίας Κύπρου-Πολωνίας
  • [12] Συνάντηση Κυπριανού - Κάβανο Δηλώσεις Κυπριανού
  • [13] Η Βουλή καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
  • [14] Λέλλο ο ΔΗΣΥ- Θεοδοσιάδη το ΔΗΚΟ- Η ΕΔΕΚ αποφασίζει αύριο

  • [01] Αμερικανός βουλευτής υπόσχεται να βοηθήσει στην προώθηση λύσης

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη διαβεβαίωση πως, όταν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πιέσει ώστε να προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού, έδωσε ο Αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Ρον Κλινκ, ο οποίος έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Κλινκ, τον οποίο συνόδευαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης του εξέφρασε τις απόψεις του ως προς τί θα ήθελε να δει να συμβαίνει στο Κυπριακό.

    "Θέλουμε να επιστρέψουμε πίσω στις ΗΠΑ ώστε να πιέσουμε την κυβέρνησή μας να πράξει ό,τι είναι ορθό", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κλινκ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να εξεύρουν μιαν ειρηνική λύση στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι "ειλικρινώς ελπίζουν πως θα υπάρξει λύση".

    Αφού επανέλαβε ότι μόλις επιστρέψει στις ΗΠΑ θα διασφαλίσει πως αυτές οι υποσχέσεις θα τύχουν της δέουσας προσοχής, ο Αμερικανός βουλευτής επεσήμανε ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει "πριν από πολλά, πολλά χρόνια".

    Σε ερώτηση αν πιστεύει πως αυτή τη φορά ο Πρόεδρος Κλίντον θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για το Κυπριακό, ο κ. Κλινκ σημείωσε όι ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως ο κάθε ηγέτης μιας υπερδύναμης, "έχει πολλά πράγματα στο πιάτο του", κι απαρίθμησε σειρά διεθνών και εσωτερικών προβλημάτων που τον απασχολούν.

    "Είναι διαφορετικό να έχεις έναν πόλεμο στη Βοσνία, με χιλιάδες άτομα να σκοτώνονται, και να έχεις μιαν κατάσταση που επικρατεί εδώ και 22 χρόνια στην Κύπρο", είπε κι επεσήμανε ότι παρά τους σκοτωμούς, που είχαμε φέτος, ουσιαστικά η κατάσταση εδώ ήταν πιο ήρεμη.

    Σημείωσε επίσης ότι τα πράγματα για τον Πρόεδρο Κλίντον θα είναι πιο περίπλοκα, αφού το Δημοκρατικό Κόμμα δεν εξασφάλισε τον έλεγχο του Κογκρέσου.

    Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός μελών του Κογκρέσου, τόσο Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών, που υποστηρίζουν την ελληνική πλευρά στο Κυπριακό.

    "Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να πιέσουμε τον Πρόεδρο (Κλίντον) να ενεργήσει το συντομότερο ώστε αυτή η περίπτωση να μη χαθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός βουλευτής.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο λόγος που βρίσκεται στην Κύπρο, τόσο σύντομα μετά την επανεκλογή του, είναι διότι θωρεί το Κυπριακό "άκρως σημαντικό" και είπε ότι "αποτελεί ένα πρόβλημα που έχει πραγματικά μεγάλο νόημα στην καρδιά του".

    Καταλήγοντας, ο κ. Κλινκ δαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα τύχει της υποστήριξης των ΗΠΑ και εγγυήθηκε ότι θα διασφαλίσει όπως το Κυπριακό "πάρει μια πιο σημαντική θέση στο πιάτο του Προέδρου", όπως είπε χαρακτηριστικά, αφού, όπως είπε, "έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ/ΓΠ)

    [02] Ο Κάβανο ανησυχεί για τυχόν επεισόδια

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ανησυχία για τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες αλλά και για όσα, ενδεχομένως, μπορεί να συμβούν τις προσεχείς ημέρες, εξέφρασε ο Διευθυντής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Κάβανο χαρακτήρισε "πολύ επoικοδομητικές" τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά τις οποίες, όπως ανέφερε, συζητήθηκαν τρόποι για ενίσχυση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν να γίνουν στο εγγύς μέλλον και για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

    "Υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και για την ακρίβεια και για όσα μπορούν να συμβούν τις επόμενες μέρες", σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Πάντως, ο κ. Κάβανο εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι βλέπει ότι "έχουν ληφθεί μέτρα από όλες τις πλευρές για τον περιορισμό του ενδεχομένου πρόκλησης έντασης".

    Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κέννεθ Μπριλ.

    Στη συνέχεια ο κ. Κάβανο και τα υπόλοιπα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας μετέβησαν στο Υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες με τον κ. Μιχαηλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ: Η αμερικανική εμπλοκή συνεχίζεται

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό συνεχίζεται, και στις επαφές με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, μπαίνουμε σε συγκεκριμένα θέματα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με το Διευθυντή του Τμήματος Νότιας Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο, μαζί με τους συνεργάτες του, στέλλει δύο μηνύματα.

    Πρώτο, ότι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ το ενδιαφέρον της Αμερικής "συνεχίζεται και δυναμώνεται γιατί υπήρχαν διάφορες ερμηνείες για το αμερικανικό ενδιαφέρον".

    Πρόσθεσε ότι "είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το ενδιαφέρον της Αμερικής θα συνεχιστεί και επομένως, ότι έχει πει ο Πρόεδρος Κλίντον φαίνεται ότι θα λειτουργήσει."

    Το δεύτερο θέμα, συνέχισε, είναι ότι στην ομάδα που ήρθε στην Κύπρο με επικεφαλής τον κ. Κάβανο, συμμετέχει επίσης εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας. Αυτό, είπε, είναι ένα δείγμα ότι το θέμα της ασφάλειας μπαίνει πλέον στο στάδιο της προετοιμασίας.

    Ανέφερε ότι στη συζήτηση τόσο στο Προεδρικό όσο και στο ΥΠΕΞ, η προσοχή επικεντρώθηκε σε δύο τομείς. Εξήγησε ότι ο ένας ήταν η ανάγκη μείωσης της έντασης και ο άλλος η ουσία του προβλήματος. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχουν αγγίξει διάφορα θέματα τόσο σ'ότι αφορά στο θέμα της ασφάλειας, όσο και σε άλλους τομείς.

    "Η όλη πορεία θα συνεχιστεί και αναμένω ότι θα επισπευθεί όσο προχωρούμε", είπε.

    Αναφερόμενος στη σημασία της επίσκεψης Κάβανο, ο κ. Μιχαηλίδης τη χαρακτήρισε "ουσιαστική" γιατί γίνεται μετά τις εκλογές και δίδει το σήμα ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον και εμπλοκή συνεχίζονται. "Αρα, οι προσδοκίες μας από την εμπλοκή της Αμερικής είναι δικαιολογημένα περισσότερες", είπε.

    Πρόσθεσε ότι υπήρξαν ορισμένες εισηγήσεις που κυρίως έχουν σχέση με τα θέματα ασφάλειας, "τα οποία αξιολογούμε και μελετούμε".

    Ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν αλλαγές στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, καθώς και άλλες αλλαγές στην αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες θα προκαλέσουν κάποια επιβράδυνση.

    "Μόλις γίνουν οι αλλαγές, τότε αναμένουμε η εμπλοκή να συνεχιστεί αλλά κυρίως να υπάρξει μια αύξηση του ρυθμού."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η θέση μας παραμένει ότι τα θέματα της αποστρατικοποίησης και της αποτελεσματικής πολυεθνικής δύναμης, θα αποτελούν την εγγύηση ότι προβλήματα τα οποία θα προκαλούν ανασφάλεια, θα αντιμετωπίζονται άμεσα και σίγουρα.

    Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε "είμαστε ικανοποιημένοι στο γεγονός ότι οι συζητήσεις που γίνονται δεν είναι περιγραφικές ή εξωτερικές. Μπαίνουμε στην ουσία των πραγμάτων".

    Αναφερόμενος στον στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε αν τότε που είχε έλθει η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλέν Ολμπράιτ, ο διάλογος είχε σημασία, τώρα με τα τραγικά γεγονότα και το κλίμα που βγαίνει από τη στάση των τουρκικών στρατευμάτων, "αυτό πρέπει να έχει τονίσει την ανάγκη μέτρων μείωσης της έντασης".

    Σε παρατήρηση αν έχει διαμορφώσει μια εκτίμηση για τη μορφή και περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε αρνητικά ενώ σε ερώτηση αν οι Αμερικανοί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους θα υποβάλουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, απάντησε ότι δεν έχουμε αντιληφθεί κάτι τέτοιο. "Αγγίζουν τα θέματα στο βάθος και στην ουσία, και προχωρούν", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] "Συγκεκριμένες ιδέες" ήγειρε στον ΥΠΕΞ ο Κάβανο

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Συγκεκριμένες ιδέες" ως προς την ασφάλεια και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού έθεσε στον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, ο Διευθυντής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, ο κ. Κάβανο ανέφερε ότι η ομάδα των Αμερικανών αξιωματούχων της οποίας ηγείται "ήγειρε σήμερα συγκεκριμένες ιδέες για συνολική λύση, καθώς και τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν", προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Κάβανο χαρακτήρισε "πολύ σημαντικές" τις συνομιλίες του με τον ΥΠΕΞ και είπε ότι ασχολήθηκαν με το θέμα της διαδικασίας για τη μελλοντική ασφάλεια στην Κύπρο καθώς και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

    Ανέφερε ότι οι ενδείξεις που παίρνει από τον κόσμο δείχνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν προώθηση του προβλήματος. Ωστόσο, υπέδειξε ότι υπάρχουν εξίσου ξεκάθαρες δυσκολίες.

    "Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί", παραδέχθηκε, γι' αυτό και μελετάται τόσο καιρό", πρόσθεσε. Επανέλαβε, όμως, τη δέσμευση των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας να το προωθήσουν και να προσπαθήσουν να εξεύρουν μια λύση.

    Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ συμφωνούν με τη θέση που εξέφρασε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, για εκ περιτροπής προεδρία και την εισαγωγή του θεσμού του Πρωθυπουργού, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δε θα ήθελε να εισέλθει στις λεπτομέρειες των εισηγήσεων και των συνομιλιών.

    "Νομίζω ότι η λύση και οι λεπτομέρειες του πώς αυτή θα λειτουργήσει αποτελεί, ακόμη, θέμα του μέλλοντος", σημείωσε και υπέδειξε ότι εναπόκειται στις δύο κοινότητες να αποφασίσουν να εργαστούν προς μια μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος.

    Τέλος, ο κ. Κάβανο είπε πως "παρόμοιες ιδέες" θα εγείρει και στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με τον οποίο συναντάται στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] Ερευνητική Επιτροπή για την ΑΗΚ

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Υπουργικό Συμβούλιο, εξέδωσε σήμερα διάταγμα για το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα αρχίσει αμέσως πλήρη έρευνα για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

    Η Ερευνητική Επιτροπή αποτελείται από τον Επίτροπο Νομοθεσίας Γεώργιο Σταυρινάκη, το Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας Λεόντιο Σαββίδη και τον Επαρχο Γιώργο Χαραλαμπίδη.

    Το περί Ερευνητικής Επιτροπής (ΑΗΚ) Διάταγμα του 1996, ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σπύρος Αρότης, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    "Η έρευνα περιλαμβάνει τη συλλογή, εξακρίβωση και εκτίμηση των στοιχείων που αφορούν την προσφορά αρ. 304/95 -Στροβιλογεννήτριες και Συναφής Εξοπλισμός που κατακυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ έναντι ποσού Λ.Κ. 33.423.039 (πραγματική τιμή)".

    Επίσης στην Ερευνητική Επιτροπή παρέχεται η εξουσία να εξετάσει, εάν κριθεί σκόπιμο από του Υπουργικό Συμβούλιο, και άλλες προσφορές καθώς και ενέργειες ή παραλείψεις λειτουργών της Αρχής και άλλων προσώπων τα οποία σχετίζονται με τις προσφορές.

    Τα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.85 (-0.11)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.57 (-0.11)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.70 (-0.53)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.03 (+0.35)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.41 (-0.66)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.25 (-0.43)
         Εμπορικές Εταιρείες                    63.42 (+1.07)
         Αλλες Εταιρείες                        75.45 (+0.07)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 695235.620
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Μήνυμα Αγγελίδου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θα έρθει η μέρα που θα γιορτάσουμε τα επινίκεια των αγώνων μας, που θα πέσει το συρματόπλεγμα του αίσχους και η Κύπρος θα επανενωθεί, τονίζει η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, σε μήνυμά της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Ο Ελληνας, συνεχίζει, δεν ανέχεται να στερηθεί την ελευθερία και τη δημοκρατία, που συνιστούν τις βασικές αρχές του ελληνικού πολιτισμού κι επιτεύγματα σκληρών αγώνων.

    Τα ελληνικά νιάτα στο Πολυτεχνείο, στις 17 Νοεμβρίου, έδωσαν μάθημα αυτογνωσίας, αυτοθυσίας, μάθημα αρετής, αντιστάθηκαν στη βία των τανκς ως αληθινοί Ελληνες και διεκδίκησαν δυναμικά για χάρη του ελληνικού λαού την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

    Εμείς εδώ στην Κύπρο, καταλήγει η κ. Αγγελίδου, διεκδικούμε ως γνήσιοι Ελληνες τα ίδια ιδανικά και θα έρθει η μέρα που θα γιορτάσουμε τα επινίκεια των αγώνων μας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] ΕΔΟΝ φιλοξενεί τη Σύνοδο της ΠΟΔΝ

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πραγματοποιείται στη Λευκωσία από τις 19-21 Νοεβρίου η Τακτική Σύνοδος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

    Η Σύνοδος που θα φιλοξενήσει η ΕΔΟΝ, εκ των αντιπροέδρων της ΠΟΔΝ, θα ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της για τη νέα χρονιά ενώ ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει σε σχέσει με το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα γίνει στην Κούβα το ερχόμενο καλοκαίρι. Στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για το Κυπριακό, οι ξένοι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/KK/ΓΠ)

    [09] Μήνυμα Κληρίδη για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση, συνεργαζόμενη με ειλικρίνεια με τους αντιπροσώπους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση μιας λύσης του Κυπριακού, που θα αποβεί προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων του νησιού, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    Αυτό σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε μήνυμά του με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε η αναγκαία πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού από την τουρκική πλευρά, της οποίας οι προσπάθειες κατατείνουν στην εξασφάλιση διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Μια σωστή λύση του Κυπριακού, συνεχίζει, με διασφαλισμένη την ενότητα του νέου κυπριακού κράτους, θα θέσει τέρμα στη σημερινή αβεβαιότητα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει προοπτικές για μόνιμη, αρμονική συμβίωση όλων των Κυπρίων μέσα στους κόλπους της ΕΕ, στην οποία επιδιώκουμε να ενταχθούμε.

    Αφού αναφέρεται στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι μια λανθασμένη ενέργεια είναι δυνατό να προκαλέσει τεράστια εθνική ζημιά, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις και τα αγνά κίνητρα που βρίσκονται πίσω της.

    Γι' αυτό καλεί όλους όσοι έχουν πρόθεση να προβούν σε εκδηλώσεις ή ενέργειες για το Κυπριακό να προσυνεννοούνται με τις αρμόδιες αρχές προτού υλοποιούν τις αποφάσεις τους, για να είναι ενήμεροι για τη δική μας θέση.

    Εχουμε, σημειώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, ευθύνη απέναντι στο σύνολο του κυπριακού ελληνισμού να εφαρμόσουμε την υπεύθυνη πολιτική μας για τη σωτηρία και τη δικαίωση αυτού του μαρτυρικού τόπου, παρακάμπτοντας τους κινδύνους και τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στο δρόμο μας.

    Μια πολιτική, πρόσθεσε, που χαράσσεται αφού ακουστούν οι απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου και σε στενή συνεργασία, πάντοτε, με την ελληνική κυβέρνηση. ''Και αυτή την πολιτική είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες," πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Τελειώνοντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης εύχεται οι φετινές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους να είναι οι τελευταίες και τον επόμενο χρόνο οι εκδηλώσεις μας να είναι γιορταστικές για την επανένωση της μοιρασμένης Κύπρου, της μόνης μοιρασμένης χώρας της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Οι Αμερικανοί δεν Έθεσαν Θέμα για τις Στρατιωτικές Ασκήσεις -- Κληρίδης και Κάβανο συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας

    Λάρνακα, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θέματα ασφάλειας για το μελλοντικό ομόσπονδο κράτος, συζήτησε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Κέρι Κάβανο, Διευθυντής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε ουσιαστική συζήτηση ή βολιδοσκόπηση πάνω στις βασικές πτυχές.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με την αμερικανική αποστολή της οποίας ηγείται ο κ. Κάβανο, συζητήθηκαν εν εκτάσει θέματα που αφορούν στη μελλοντική ασφάλεια μετά την εξεύρεση λύσης.

    Οπως είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων στα θέματα της αποστρατιοτικοποίησης, της δημιουργίας διεθνούς δύναμης, που θα σταθμεύει στη Κύπρο, και τις μελλοντικές εγγυήσεις.

    Συζητήσαμε, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, και μια "σκέψη" του κ. Κάβανο ότι στο ενδιάμεσο, όταν θα αρχίσει ο κύκλος της πρωτοβουλίας, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις και από τις δύο πλευρές οι οποίες θα δημιουργούν ένταση, ώστε να υπάρχει ήπιο κλίμα για να μπορούν να διεξαχθούν εποικοδομητικές διαβουλεύσεις.

    Αναφερθήκαμε, είπε, και στο στρατωτικό διάλογο που θα είναι εκ του σύνεγγυς, στη βάση των προτάσεων που υπέβαλε η ΟΥΝΦΙΣΥΠ, και έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ηπιότερο κλίμα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι δεν τέθηκε θέμα αναστολής των στρατιωτικών ασκήσεων ή προετοιμασιών από τους Αμερικανούς. "Δεν αποκρύπτουμε το γεγονός ότι τους απασχολεί το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και θέλουμε να τους απασχολεί", είπε ο κ. Κληρίδης.

    Οπως είπε επανέλαβε σήμερα, με κάποια έμφαση και χωρίς να ερωτηθεί επί του θέματος, ότι όταν μιλούμε γι' αυτά τα μέτρα, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε με το αμυντικό δόγμα και με πλέον εντατικό ρυθμό εφόσον υπάρχει παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Κύπρο.

    Το θέμα της ασφάλειας ήταν δική του πρόταξη, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επισημαίνοντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε, ότι δε θα πρέπει να διακατεχόμεθα από τη "φοβία των πιέσεων".

    Για το θέμα της δεύτερης επιστολής που θα έστελλε στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει σχηματίσει μια εικόνα προς το πού κινείται η αμερικανική πρωτοβουλία.

    "Ακόμη", διευκρίνισε, "δεν έχουμε μπει σε ουσιαστική συζήτηση οιουδήποτε θέματος. Υπελόγιζα ότι η συνάντηση με τον κ. Κάβανο θα ήταν κάτι πιο ουσιαστικό. Δε δοκίμασαν να μπουν σε βολιδοσκόπηση πάνω στις βασικές πτυχές," πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.

    "Ηταν δική μου πρόταξη το θέμα της ασφάλειας και τους είπα", συνέχισε, "ότι χωρίς να λυθεί αυτό το θέμα δεν είναι εύκολο να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μιλήσει το Σάββατο στη Διάσκεψη της Ρώμης ενώ στο περιθώριό της θα έχει επαφές με διάφορους ηγέτες. Στη Κύπρο θα επιστρέψει την Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Συμφωνία νομικής συνεργασίας Κύπρου-Πολωνίας

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κύπρος και Πολωνία υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία συμφωνία νομικής συνεργασίας σε αστικά και ποινικά Θέματα.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Αλέκος Ευαγγέλου και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Grzegorz Ciecierski.

    Η συμφωνία αποσκοπεί στη ρύθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα, όπως αναγνώριση και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, νομική και δικαστική προστασία και αρωγή, επίδοση δικαστικών εγγράφων, λήψη μαρτυρίας και κλήτευση μαρτύρων και εμπειρογνωμόνων.

    Μετά την υπογραφή, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την εφαρμογή της συμφωνίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΓΠ)

    [12] Συνάντηση Κυπριανού - Κάβανο

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κατάσταση στην Κύπρο έχει καταστεί πιο δύσκολη τους τελευταίους μήνες και αν μπορούν να ληφθούν μέτρα για μείωση της έντασης, αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει μιαν αίσθηση ασφάλειας, αλλά πραγματική ασφάλεια στο νησί, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα το απόγευμα ο αρμόδιος για θέματα Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κάρι Κάβανο, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Κάβανο χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συνάντηση, κατά την οποία ανασκοπήθηκαν πολλά από τα θέματα που συζήτησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Συζητήθηκαν, επίσης, προσπάθειες που μπορούν να γίνουν για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, καθώς και μέτρα που μπορούν να ληφθούν για μείωση της έντασης.

    Είπε, ακόμη, ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο έχει ήδη αποβεί "πολύ χρήσιμη κι εποικοδομητική", όσον αφορά στα θέματα αυτά.

    Ο κ. Κάβανο είπε, ακολούθως, ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντενκτάς δόθηκε έμφαση σε μια συνολική λύση, στο τί θα χρειαστεί για προώθηση μιας τέτοιας λύσης και στα θέματα ασφαλείας και στο πώς μπορούν να προσεγγιστούν.

    Συζητήθηκαν, επίσης, συγκεκριμένα μέτρα που έχει εισηγηθεί ο ΟΗΕ για μείωση της έντασης.

    Σε ερώτηση εάν παρατήρησε οποιαδήποτε μεταβολή στις θέσεις του κ. Ντενκτάς, ο κ. Κάβανο είπε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για γεφύρωσή τους.

    Κληθείς να αναφέρει εάν θα υπάρξουν αποτελέσματα πάνω στο θέμα της αποστρατικοποίησης και απαγκίστρωσης μέχρι το Δεκέμβριο, ο κ. Κάβανο είπε ότι εκφράζει την άποψη των ΗΠΑ ότι αυτά τα βήματα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, για να εξευρεθεί διέξοδος από την ένταση που επικρατεί στην Κύπρο.

    Η κατάσταση στην Κύπρο, πρόσθεσε, έχει καταστεί πιο δύσκολη τους τελευταίους μήνες και αν μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα βήματα, αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά πραγματική ασφάλεια στο νησί, πράγμα που είναι σημαντικό.

    Δηλώσεις Κυπριανού

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αποκόμισε κάποια θετική ανταπόκριση από τον κ. Κάβανο όσον αφορά στο θέμα της πλήρης αποστρατικοποίησης. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Κάβανο ήταν "ευήκοον ους" πάνω στην άποψη για πλήρη αποστρατικοποίηση και για σωστές εγγυήσεις.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Κάβανο στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήρθε με τους διάφορους συμβούλους του για να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και το θέμα της εκτόνωσης της έντασης, ενόψει των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Οσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κυπριανού εξήγησε στον κ. Κάβανο τις δικές μας θέσεις, που είναι πλήρη αποστρατικοποίηση με την παρουσία εδώ διεθνούς δύναμης, κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, είπε, συνδεδεμένο απόλυτα με το θέμα της αποστρατικοποίησης είναι το θέμα σίγουρα των εγγυήσεων και του λεγόμενου δικαιώματος επεμβάσεως.

    Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε την άποψη ότι η ιδανικότερη περίπτωση θα ήταν να μην είναι εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία, πράγμα, όμως, που σημαίνει ότι δε θα ήταν ούτε η Ελλάδα.

    Εξήγησε, επίσης, τις θέσεις μας πάνω σε μια συνολική αντίκρυση του προβλήματος, την όλη φιλοσοφία που έχουμε υπόψη μας για λύση του Κυπριακού, που στηρίζεται κυρίως στο θέμα της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε, εξάλλου, ότι η λύση θα πρέπει να είναι τέτοιας μορφής, που να εξασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν κοινά συμφέροντα μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για εξελίξεις στο μέλλον που θα δημιουργούν ευκαιρίες και προϋποθέσεις για ευημερία και ειρήνη.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι με τη λύση δεν αποκτούν οποιαδήποτε δικαιώματα οι έποικοι και ότι για να υπάρξει πρόοδος προς λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία. Η Τουρκία, εξήγησε, δε θα μεταβάλει τη στάση της, εάν δεν αισθανθεί την ανάγκη να το πράξει και αυτό εξαρτάται βασικά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Ο κ. Κάβανο, είπε ο κ. Κυπριανού, άκουσε με πολλή προσοχή τις απόψεις της δικής μας πλευράς κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα θέματα της αποστρατικοποίησης και των εγγυήσεων απασχολούν σοβαρά την αμερικανική Κυβέρνηση.

    Ηταν, συνέχισε, "ευήκοον ους πάνω στην άποψη για πλήρη αποστρατικοποίηση και για σωστές εγγυήσεις και αν θα υπάρχει οποιοδήποτε δικαίωμα ανάμιξης ή επέμβασης, τότε εμείς δεν δεχόμαστε".

    Δε θα μπορεί, πρόσθεσε, να ασκείται τέτοιο δικαίωμα χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημείωσε ότι πάνω σ' αυτό το θέμα υπήρξε κάποια θετική ανταπόκριση.

    Ο κ. Κυπριανού παρακάλεσε, εξάλλου, τον κ. Κάβανο όπως οι ΗΠΑ αντικρύσουν το Κυπριακό σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες πιστεύουν και να προβούν σε κάθε προσπάθεια για να αισθανθεί η Τουρκία την ανάγκη να μεταβάλει τη στάση της.

    Στο πλαίσιο του θέματος της έντασης, συζητήθηκαν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι από πλευράς κυβέρνησης λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, αλλά δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει το δικαίωμα του κυπριακού λαού να διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη κατοχή και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημείωσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην υπάρξουν συγκρούσεις.

    Από την άλλη, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε στον κ. Κάβανο ότι εάν κάποιοι προσεγγίζουν τη γραμμή αντιπαράταξης, δεν είναι ανάγκη να δολοφονούνται.

    Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ πιέζουν για συρρίκνωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δε διέγνωσε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι δεν έχει υπόψη του τέτοιες πληροφορίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [13] Η Βουλή καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- H κυπριακή Βουλή καταδίκασε σήμερα το απόγευμα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και απαίτησε την ανάκλησή του.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τα κοινοβούλια όλων των πολιτισμένων φιλελεύθερων κρατών, να ασκήσουν την επιρροή τους για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο πρόβλημα της Κύπρου προς όφελος ολόκληρου του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Σε ομιλία του ενώπιον του Σώματος, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που συμπληρώνει αύριο 13 χρόνια, αποτελεί ένα ακόμα παράνομο τετελεσμένο που δημιούργησε η Τουρκία μέσα στα πλαίσια της μακροπρόθεσμης επεκτατικής πολιτικής της.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [14] Λέλλο ο ΔΗΣΥ- Θεοδοσιάδη το ΔΗΚΟ- Η ΕΔΕΚ αποφασίζει αύριο

    Λευκωσία, 14/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που διεξήχθησαν σήμερα στη Βουλή για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για την δημαρχία Λευκωσίας, τελικά δεν έφεραν θετικό αποτέλεσμα.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, τα τρία κόμματα "τράβηξαν" το δικό τους "δρόμο" και αποφάσισαν να υποστηρίξει το κάθε ένα, διαφορετικό υποψήφιο.

    Ετσι, ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη και το ΔΗΚΟ αυτήν του Αλέξη Θεοδοσιάδη, αρχιτέκτονα-πολεοδόμου.

    Οι ανεπιτυχείς διαβουλεύσεις, που άρχισαν από το πρωί και διεξήχθησαν και σε ανώτατο επίπεδο από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων, κράτησαν μέχρι το βράδυ.

    Η ΕΔΕΚ, που κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων, επέμεινε στην υποψηφιότητα του Αντρέα Κοτσώνη, θα πάρει οριστικές αποφάσεις αύριο, σε ειδική συνεδρία των συλλογικών της οργάνων.

    Την υποψηφιότητα του Λέλλου Δημητριάδη υποστηρίζουν ως γνωστόν και το ΑΚΕΛ, το ΚΕΔ και το ΑΔΗΣΟΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Thursday, 14 November 1996 - 16:41:00