Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φθάνει στις 27 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας στην ΕΕ. Δυνατή η ένταξη πριν από τη λύση

  • [01] Φθάνει στις 27 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας στην ΕΕ. Δυνατή η ένταξη πριν από τη λύση

    Λευκωσία, 9/11/1996 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μαϊλς) -- Ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πρέσβης Κέστερ Χίσλιπ, φθάνει στις 27 Νοεμβρίου στην Κύπρο για επίσκεψη μίας εβδομάδας, κατά την οποία θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των δύο κοινοτήτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή της ΕΕ.

    Η ίδια πηγή, που διατήρησε την ανωνυμία της, ανέφερε ότι αναμένεται κάποια κινητικότητα για λύση του Κυπριακού κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997 κι επανέλαβαν τη θέση ότι είναι δυνατή η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό που ζητούμαι, είπε, είναι πρόοδος προς διευθέτηση του Κυπριακού και όχι τη λύση καθ'εαυτή. Εάν υπάρξει πρόοδος, συνέχισε, δεν προβλέπουμε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ να φράξει το δρόμο για ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Ο κ. Χίσλιπ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αξιωματούχο της ΕΕ Σερζ Αμπού, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και άλλους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή της ΕΕ, η επίσκεψη του κ. Χίσλιπ στην Κύπρο αποτελεί συνέχεια της εισήγησης της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ για καλύτερη ενημέρωση των Τ/Κ γενικά και όχι αποκλειστικά της ηγεσίας τους, όσον αφορά στα θέματα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, συνέχισε, έχει αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, αλλά σημείωσε ότι οι οποιεσδήποτε επαφές δε θα πρέπει να υπονοούν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Χίσλιπ, ο οποίος αντιπροσωπεύει την ιρλανδική προεδρία, έχει ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους διαφόρων χωρών που ασχολούνται με το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί με την αλλαγή του αιώνα και σημείωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν όπως έχουν προγραμματιστεί και θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων.

    Τα μέλη της ΕΕ, συνέχισε, θα ολοκληρώσουν τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία άρχισε το Μάρτη στο Τουρίνο, στη διάσκεψη κορυφής τον ερψόμενο Ιούνιο, στο Αμστερνταμ.

    Τα συμπεράσματα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ενωσης και να επικυρωθούν και από τα δεκαπέντε κοινοβούλια, εξήγησε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι το τελευταίο σκέλος της διαδικασίας ίσως αποδειχθεί ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Κύπρος, όπως κάθε άλλη υποψήφια στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο δρόμο προς την ένταξη, δηλαδή την εναρμόνιση με τις οδηγίες της ΕΕ. Ομως, είπε, αναμένεται να δοθεί "περίοδος χάριτος" για αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν στις αερομεταφορές, τη ναυτιλία καθώς και σε άλλους τομείς.

    Η ένταξη στην ΕΕ, πρόσθεσε, μπορεί να βοηθήσει προς την επίλυση του Κυπριακού, εάν υπάρχει πραγματική βούληση για την επίτευξή της.

    Στους πρώτους έξι μήνες του 1997, είπε, θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική κινητικότητα προς την κατεύθυνση αυτή. Εξέφρασε, όμως, την άποψη ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην προσπάθεια αυτή λόγω των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο το 1998, αφού η προεκλογική περίοδος αναπόφευκτα θα επηρεάσει και θα καθυστερήσει ολόκληρη τη διαδικασία.

    Ανκαι η ΕΕ μπορεί τώρα να ασχοληθεί με την Τουρκία στο πλαίσιο της σύνδεσης της χώρας αυτής με την Ενωση, ανέφερε η ίδια ανώνυμη πηγή, ο πραγματικός μοχλός πίεσης στην Τουρκία είναι βασικά οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η Τουρκία, είπε, δεν έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει οι σχέσεις της με την ΕΕ να ενδυναμωθούν ή όχι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Saturday, 9 November 1996 - 16:50:48