Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ρώσος Πρέσβης επισημαίνει τον κίνδυνο εκτροπής του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] Κληρίδης: Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχισθεί
  • [03] Η Κύπρος παρακολουθεί την πορεία ένταξης της Μάλτας
  • [04] Κασουλίδης: Προτιμούμε συντονισμένη ενέργεια
  • [05] Δεν παρουσιάσθηκε κανένα σενάριο στην κυβέρνηση
  • [06] Η Τσιλέρ θα πρέπει να κατανοήσει
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Η λάμψη και το μεγαλείο του Vincent Van Gogh στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας
  • [09] Εντονη προειδοποίηση της Βρετανίας προς την Αγκυρα για το εμπόριο ναρκωτικών

  • [01] Ο Ρώσος Πρέσβης επισημαίνει τον κίνδυνο εκτροπής του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τον κίνδυνο εκτροπής του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ), επεσήμανε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας, Μπόρις Ζένκοφ.

    Μιλώντας ύστερα από πρωϊνή 30λεπτη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Ζένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι εναντίον των πρωτοβουλιών των διαφόρων χωρών στο Κυπριακό, αρκεί να είναι συντονισμένες. Ο μόνος συντονιστής, υπογράμμισε, είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, και παρατήρησε ότι οι πρωτοβουλίες σήμερα δεν είναι συντονισμένες.

    Η Μόσχα, είπε, δε διεκδικεί ρόλο εγωϊστικό στο Κυπριακό. "Ολες οι προσπάθειες γίνονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρούμε αυτό τον οργανισμό υπεύθυνο για το Κυπριακό", είπε.

    Ο κ. Ζένκοφ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη τον ενημέρωσε για το ψήφισμα της Κάτω Δούμα και την επικείμενη αναχώρησή του από την Κύπρο το τέλος Νοεμβρίου. Ο κ. Ζένκοφ βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και έξι χρόνια.

    Τέλος, είπε ότι συζήτησαν τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών και σημείωσε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Κληρίδης: Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχισθεί

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Μάλτα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σχολιάζοντας την ανάδειξη του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία στη Μάλτα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι παρά την προεκλογική τους θέση με την οποία έθεταν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσον θα έπρεπε να προχωρήσουν ή όχι με την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, δε θα πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Η Κύπρος παρακολουθεί την πορεία ένταξης της Μάλτας

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την αίτηση της Μάλτας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μάλτα όπου νίκησαν οι Εργατικοί, οι οποίοι στην προεκλογική τους διακήρυξη είχαν δηλώσει ότι θα αποσύρουν την αίτηση της χώρας για ένταξη.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Μάλτα, ως μεσογειακή χώρα, ενδιαφέρει την Κύπρο, και ιδιαίτερα η πορεία της χώρας αυτής προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ωστόσο είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από ποιές αποφάσεις θα πάρει η νέα κυβέρνηση, ως κυβέρνηση πλέον, γιατί όπως είπε, ότι εξαγέλλεται προεκλογικά δεν σημαίνει ότι εφαρμόζεται μετεκλογικά.

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τονιστεί ότι η αίτηση της Κύπρου είναι αίτηση η οποία δεν έχει καμία σχέση, υπό την έννοια της αλληλοσύνδεσης με οποιαδήποτε άλλη αίτηση κράτους για να ενταχθεί στην ΕΕ.

    "Η απόφαση της 6ης Μαρτίου είναι απόφαση ξεχωριστή για την Κύπρο, λήφθηκε την ίδια μέρα και η απόφαση για τη Μάλτα. Αλλά οι δύο περιπτώσεις είναι ξεχωριστές", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Κασουλίδης: Προτιμούμε συντονισμένη ενέργεια

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι προτιμά τη συντονισμένη ενέργεια των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Παράλληλα δηλώνει ότι η απόφαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για το Κυπριακό είναι μια θετική εξέλιξη.

    Αυτά ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη Μπόρις Ζένκοφ ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό δεν είναι συντονισμένες.

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι είναι θέμα των πέντε μονίμων μελών να ενεργούν συντονισμένα, και να αλληλοενημερώνονται αν η κοινή δράση δεν είναι η επιλογή των ιδίων.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι υπάρχει συντονισμένη δράση έστω ορισμένων πρωτοβουλιών ή δεν υπάρχει καθόλου συντονισμός, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι βρισκόμαστε σε πρόωρο στάδιο των προσπαθειών οι οποίες γίνονται από το εξωτερικό. Επίσης, επειδή δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί η αμερικανική προσπάθεια, είπε, "αναμένουμε ίσως ότι αυτός ο συντονισμός θα είναι πιο εμφανής όταν και οι προσπάθειες θα είναι πιο έντονες."

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Κρατικής Δούμας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή είναι μια "πολύ θετική εξέλιξη" για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. "Πρέπει να τη χαιρετίσουμε, όπως και το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατά τρόπο θετικό γενικότερα τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή πλευρά διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία και προσβλέπει προς την ίδια όπως και προς όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, "μια δίκαιη και σωστή μεταχείριση προς το πρόβλημά μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Δεν παρουσιάσθηκε κανένα σενάριο στην κυβέρνηση

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τίποτα δεν έχει παρουσιασθεί στην κυπριακή ή ελληνική κυβέρνηση σχετικά με διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται οι Αμερικανοί για επίλυση του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα στο "Βήμα των Αθηνών", ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι "απ'όλα αυτά τίποτα δεν μας έχει παρουσιασθεί ή αναφερθεί, ούτε καμία πληροφορία έχουμε για τέτοιας μορφής σενάρια".

    Αναφορικά με το θέμα της διαδικασίας, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι βρισκόμαστε σε ένα πρόωρο στάδιο για να μιλά οποιοσδήποτε για μελλοντικές διαδικασίες. "Θέλουμε να προετοιμαστεί σωστά μια μελλοντική απευθείας συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προετοιμασία η οποία προϋποθέτει την αναζήτηση κοινού εδάφους για να εξασφαλίζεται η επιτυχία του επόμενου γύρου των απευθείας συνομιλιών," είπε.

    Πέρα από αυτό, συνέχισε, "είναι εντελώς πρόωρο να μιλούμε για οτιδήποτε άλλο". Ωστόσο εξήγησε ότι αυτό δε σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αποκλείσει ή αφήνουμε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης διαφόρων τύπων.

    Οποιαδήποτε περαιτέρω διαδικασία που θα αφορά το Κυπριακό, συνέχισε, θα είναι διαδικασία που θα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες του κυπριακού προβλήματος, και όχι οποιουδήποτε άλλου διεθνούς προβλήματος με το οποίο δεν υπάρχει ομοιότητα.

    "Πέραν της μορφής του διακοινοτικού διαλόγου όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, υποστηρίζουμε και την ιδέα της διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση των εξωτερικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος", κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Η Τσιλέρ θα πρέπει να κατανοήσει

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) --Η Τανσού Τσιλέρ θα πρέπει πλέον να έχει κατανοήσει ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει οι δύο ηγέτες να αφεθούν να συναντηθούν με τις θέσεις όπως είναι σήμερα, γιατί όπως συμφωνεί και η διεθνής κοινότητα, μια τέτοια απροετοίμαστη συνάντηση δεν θα έχει προοπτικές επιτυχίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο Εκπρόσωπος έκανε τη δήλωση αυτή, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας προς τους Ευρωπαίους ομόλογούς της, για απευθείας διάλογο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    "Τόσο η κ. Τσιλέρ όσο και ο κ. Ντενκτάς, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι θα περάσουν από το στάδιο της σωστής προετοιμασίας και εκεί ενώπιος ενωπίω θα πρέπει να δείξουν αν έχουν καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού, όταν θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84.22 (+0.53)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  93.53 (+1.51)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    76.67 (+1.79)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.77 (-0.82)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 79.50 (-0.93)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.75 (-2.10)
    Εμπορικές Εταιρείες                    66.36 (-2.25)
    Αλλες Εταιρείες                        78.72 (-0.24)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 985338.010
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [08] Η λάμψη και το μεγαλείο του Vincent Van Gogh στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η λάμψη, η μοναδικότητα, η μοναχικότητα, ακόμα και η ένταση που χαρακτήριζαν το μεγάλο ζωγράφο Vincent Van Gogh, παρουσιάζονται μέσα από έργα, φημισμένων καλλιτεχνών στη νέα έκθεση του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας που έχει τίτλο "Ιδρυμα Van Gogh - Arles".

    Μιά μοναδική συλλογή, τεράστιας αξίας και σημασίας, η οποία αποτελείται μεν από έργα διαφορετικής τεχνοτροπίας και τεχνικής, αλλά είναι εμπνευσμένη αποκλειστικά από το μεγάλο δημιουργό.

    Το Ιδρυμα στην πόλη Αρλ, της Προβηγκίας, όπου ο Van Gogh εγκαταστάθηκε το Φεβρουάριο του 1888 για να βρει τη χαμένη του ηρεμία, δημιούργησε η Γιολάντ Κλέργκ εκατό χρόνια αργότερα.

    Οπως ανέφερε η κ. Κλέργκ, σύζυγος του διάσημου φωτογράφου Λουσιέν Κλέργκ, και προσωπική φίλη του Πάμπλο Πικάσσο, όλοι οι καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στο Μουσείο του Ιδρύματος, αγκάλιασαν αφιλοκερδώς την πρωτοβουλία της, προσφέροντας τα έργα τους.

    Ανάμεσα τους, οι Francis Bacon, David Hockney, Jasper Johns, Alex Katz, Roy Lichtenstein, Arturo Segunda, Fernando Botero και Karel Appel.

    Υπάρχουν επίσης έργα φημισμένων γλυπτών, φωτογράφων, ποιητών ακόμη και σχεδιαστή μόδας, του γνωστού Christian Lacroix.

    Με ιδιαίτερη χαρά, η κ. Κλέργκ ανακοίνωσε ότι στις εκθέσεις του ιδρύματος θα συμπεριληφθεί και έργο Κυπρίου καλλιτέχνη το οποίο επιλέγηκε ύστερα από διαγωνισμό.

    Επίσης το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο θα προσφέρει στο νικητή του διαγωνισμού, του οποίου το όνομα θα ανακοινωθεί αύριο, υποτροφία δέκα χιλιάδων γαλλικών φράγκων.

    Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γαλλίας Ανρί Ζακολέν επεσήμανε και την ιδιαίτερη σημασία που έχει η έκθεση αυτή σε ότι αφορά στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφού εισέρχεται η κουλτούρα της στην κουλτούρα της γηραιάς ηπείρου.

    Πόσο καλύτερα μπορεί να καλωσοριστεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρά μέσα από μια τέτοια έκθεση στην οποία συμμετέχουν τόσοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, τόνισε ο κ. Ζακολέν.

    Η έκθεση, που παρουσιάζουν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Τράπεζας και το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο εγκαινιάζεται αύριο 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [09] Εντονη προειδοποίηση της Βρετανίας προς την Αγκυρα για το εμπόριο ναρκωτικών

    Λευκωσία, 29/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σαφή και έντονη προειδοποίηση έστειλε η βρετανική κυβέρνηση στην Αγκυρα, ώστε να λάβει δραστικά μέτρα για την πάταξη των ναρκωτικών, προκειμένου να εξαλείψει τον "κίνδυνο αποτυχίας στις προσπάθειες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η απόφαση, όπως γίνει "έντονη έκκληση προς την Τουρκία" εγκρίθηκε από ανώτατους αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου, το μήνυμα διαβίβασε στο καθεστώς της Αγκυρας ο αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών Τομ Σάκβιλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη βδομάδα.

    Οπως αναφέρουν οι Τάιμς, σε συνάντηση που είχε με Τούρκους Υπουργούς, ο κ. Σακβιλ τόνισε ότι η έλλειψη δεσμευτικότητας και αποφασιστικότητας από πλευράς της Αγκυρας, στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αποτελούν καθοριστικό σημείο στο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος ζήτησε από την Τουρκία να υιοθετήσει νόμους που θα επιτρέπουν στις τουρκικές τελωνειακές υπηρεσίες να συνεργάζονται με τις αντίστοιχες βρετανικές, όταν το παράνομο εμπόρευμα έχει προορισμό τη Βρετανία.

    Οι Τάιμς σημειώνουν ότι η τουρκική ηρωίνη αποτελεί πέραν του 80% των παράνομων ναρκωτικών που κατάσχονται στη Βρετανία.

    "Θεωρούμε τα ναρκωτικά ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια τάξη και την ευημερία των νεαρών ατόμων. Στόχος μου ήταν να πείσω την τουρκική κυβέρνηση ότι, ενώ τους αναγνωρίζουμε ως φίλους και εταίρους, η διεθνής τους αναγνώριση και φιλία, ίσως, στο μέλλον εξαρτηθεί από μια πρακτική δέσμευση για την πάταξη των ναρκωτικών", τόνισε ο Τομ Σάκβιλ.

    Το διήμερο ταξίδι του κ. Σάκβιλ εντάσσεται σε μια κοινή προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας από χώρες της ΕΕ, για εντατικοποίηση της πίεσης αναφορικά με τις άσχημες επιδόσεις της στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Tuesday, 29 October 1996 - 17:24:19