Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κυπριανού - Χάνεϊ
  • [02] Μνημόνιο αποστέλλει η κυβέρνηση για να καταγγείλει την τουρκική στάση
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Η κυβέρνηση καλεί όλους σε συστράτευση στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου

  • [01] Συνάντηση Κυπριανού - Χάνεϊ

    Λευκωσία, 15/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ βολιδοσκοπεί όλες τις πτυχές του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της εκ περιτροπής προεδρία, αλλά δεν κάνει εισηγήσεις ή να παίρνει θέσεις, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση, η οποία διήρκησε μια ώρα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχαν μια σε βάθος συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού και ότι διατύπωσε με κάθε ειλικρίνεια τις θέσεις και απόψεις της πλευράς μας.

    Δε δίστασε, είπε, να πει ότι η Βρετανία φέρει ειδική ευθύνη να συμβάλει για μια σωστή λύση του Κυπριακού, όχι μόνο γιατί είναι εγγυήτρια δύναμη η οποία δεν έκανε τίποτα το 1974, όχι μόνο γιατί η Κύπρος είναι στην Κοινοπολιτεία και γιατί η Κύπρος είναι πρώην βρετανική αποικία αλλά και γιατί τώρα η Κύπρος είναι υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόσθεσε ότι αναμένουμε από τη Βρετανία να συμβάλει ουσιαστικά για μια "λύση δίκαιη, σωστή, βιώσιμη, με πλήρη αποστρατικοποίηση, με σωστές εγγυήσεις, με αποχώρηση των εποίκων, με εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, δικαίωμα περιουσίας και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε.

    Η ομοσπονδία, πρόσθεσε, μπορεί να είναι η λύση αλλά η γνήσια ομοσπονδία δε σημαίνει περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος περιουσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα, η επανένωση της Κύπρου κάτω από συνθήκες πλήρους ελευθερίας θα δώσει την ευκαιρία στον Ελληνικό και τον Τ/κ πληθυσμό της Κύπρου να αναπτύξουν κοινά συμφέροντα.

    Σε ερώτηση αν ο Σερ Ντέιβιντ συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο αλλαγής του συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ρώτησε πάνω στο θέμα αυτό αλλά όχι με αυτήν την έννοια και "ήγειρε αυτό το οποίο επιμένουν οι Τούρκοι, την εκ περιτροπής προεδρία και την ύπαρξη Πρωθυπουργού".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δήλωσε στο Σερ Ντέιβιντ ότι δεν τίθεται θέμα εκ περιτροπής προεδρία. "Δεχόμαστε να υπάρχει πρόεδρος, δεχόμεθα να υπάρχει Τούρκος αντιπρόεδρος όπως προηγουμένως, με την ίδια σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην κεντρική κυβέρνηση".

    Σε ερώτηση αν συμφωνεί με αλλαγή σε προεδρευομένη Δημοκρατία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δε νομίζει ότι είναι σωστό. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ ορθότερη η πρόταση της πλευράς μας να παραμείνει το σύστημα των συμφωνιών του 1960 σ'ότι αφορά την κεντρική κυβέρνηση. Ωστόσο είπε ότι η πρόταση του Σερ Ντέιβιντ θα μελετηθεί.

    Επίσης, ο Σερ Ντέιβιντ, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι πρόκειται να εγείρει το θέμα της δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι εξέφρασε στο Βρετανό διπλωμάτη την άποψη ότι οι άνανδρες δολοφονίες αποτελούν μια νέα απόφαση της Τουρκίας να δολοφονεί αντί να συλλαμβάνει παράνομα εκείνους που πλησιάζουν τη γραμμή διαχωρισμού. "Αποτελεί μια νέα εκδήλωση της προσπάθειας της Αγκυρας να πείσει τον κόσμο ότι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί Ελληνες και Τούρκοι," είπε.

    Ο Σερ Ντέιβιντ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού "εξαιρετικά πολύτιμη" και ότι συζήτησαν γενικά θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι ο κ. Κυπριανού είναι άνθρωπος με μεγάλη πείρα, ο οποίος εργάζεται πολύ σκληρά για χρόνια τώρα για επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει ωφεληθεί από τη γνώση του κ. Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχει αυτή την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις των πολιτικών ηγετών και στις δύο πλευρές και να διαπιστώσει πώς θα διαμορφωθεί η λύση, η οποία είναι ανύπαρκτη για τόσα χρόνια και που θα είναι προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Μνημόνιο αποστέλλει η κυβέρνηση για να καταγγείλει την τουρκική στάση

    Λευκωσία, 15/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μνημόνιο με το οποίο θα καταγγέλλεται η τουρκική στάση και η κατ'εξακολούθηση χρήση δολοφονικής βίας κατά τρόπο απρόκλητο, ετοιμάζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο μνημόνιο θα περιλαμβάνονται οι τέσσερις (τελευταίες) δολοφονίες-από την δολοφονία του στρατιώτη Στέλιου Παναγή τον περασμένο Ιούνιο, των Ισαάκ, Σολωμού και Κακουλλή- ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά σε διαβήματα προς όλες τις χώρες με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, θα ζητείται η καταδίκη της τουρκικής ενέργειας με παράλληλο αίτημα να ζητήσουν από τη Τουρκία να δώσει οδηγίες για να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες.

    Αναφορικά με το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, ο Εκπρόσωπος αφού είπε ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου-Ελλάδος βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόνισε ότι επικρατεί προβληματισμός και ότι οριστική απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Μελετούνται τα υπέρ και τα κατά, γίνονται παρασκηνικές βολιδοσκοπήσεις για πιθανές στάσεις διαφόρων χωρών και ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο," είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε ερώτηση, κατά πόσον η κυβέρνηση θα ζητήσει να γίνει ανοικτή συζήτηση κατά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Νοέμβριο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξετασθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 15/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84.61(-0.84)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  92.01 (-0.85)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    76.43 (-0.22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.41 (-1.99)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.75 (-1.19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.93 (-1.15)
    Εμπορικές Εταιρείες                    70.33 (-0.06)
    Αλλες Εταιρείες                        82.36 (+0.78)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1012657.810
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [04] Η κυβέρνηση καλεί όλους σε συστράτευση στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου

    Λευκωσία, 15/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εκκληση προς όλους να συστρατευτούν στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου, στο πλαίσιο της γραμμής που χάραξε η ηγεσία, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εκφωνώντας τον επικήδειο στην κηδεία του δολοφονηθέντος από Τούρκους στρατιώτες, Πέτρου Κακουλλή.

    Ο κ. Χριστοδούλου, που μιλούσε εκ μέρους της κυβέρνησης στον ιερό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Αυγούρου, αναφέρθηκε στο στόχο της Αγκυρας και του Ντενκτάς να αποδείξουν ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και να προωθήσουν τα διχοτομητικά τους σχέδια, όμως κάλεσε το λαό σε ψυχραιμία.

    "Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία και στην Ελλάδα και στην Κύπρο χειρίζονται με σύνεση και αποφασιστικότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί" τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη, ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, βουλευτές, δημάρχοι κι άλλοι επίσημοι.

    Το φέρετρο του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους, σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, μετέφεραν στην εκκλησία πυροσβέστες, πρώην συνάδελφοι του Κακουλλή, ο οποίος είχε αφυπηρετήσει πριν μερικά χρόνια. Συγχωριανοί του 58χρονου εκτοπισμένου από το κατεχόμενο Λευκόνοικο, από διάφορα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, έσπευσαν και αυτοί να παραστούν στην κηδεία, μαζί με τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

    Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, εκ μέρους του Ελληνα Πρωθυπουργού, η κ. Παπαζώη, και ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Κατατέθηκαν επίσης στεφάνια εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, της αρμενικής κοινότητας Κύπρου και της Επιτροπής Αλληλεγύης στο Κουρδιστάν. Πρόεδροι ή εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και βουλευτές, κατέθεσαν στεφάνι, ενώ πλήθος κόσμου εισέφερε στο ταμείο αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, μετά από παράκληση της οικογένειας του δολοφονηθέντος.

    Στον επικήδειο, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη ζωή και το χαρακτήρα του εκλιπώντος και τόνισε ότι η θυσία του θα μας θυμίζει το χρέος, θα φωτίζει την πορεία μας και θα δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή μας.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το ιδιαίτερο μήνυμα που θέλει να στείλει η Αγκυρα και ο Ντενκτάς με τις δολοφονίες του Κακουλλή αλλά των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, είναι ότι "η συμβίωση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ δεν είναι δυνατή" και είπε ότι θέλουν "να διαιωνίσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στο νησί μας και να μονιμοποιήσουν τα διχοτομικά τους σχέδια".

    Ωστοσο, τόνισε ότι "είναι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο που πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, μονιασμένοι και πειθαρχημένοι χωρίς αχρείαστες πράξεις ή αδέξιες ενέργειες που θα προκαλούσαν αθέλητα ζημιά στην εθνική μας υπόθεση".

    Ο Υπουργός έκανε έκκληση προς όλους να συγκρατήσουν τη δίκαιη οργή και να δαμάσουν την πηγαία αγανάκτησή τους. "Και να τεθούμε όλοι σαν ένας άνθρωπος στις επάλξεις και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέσα στα πλαίσια της τακτικής που υιοθετούν και της γραμμής που χαράσσουν οι υπεύθυνες ηγεσίες μας", πρόσθεσε.

    "Να είσθε βέβαιοι ότι σύντομα ο αέρας της λευτεριάς θα σαρώσει τα μαύρα νέφη της σκλαβιάς που σκιάζουν την Αμμόχωστο και τη Μόρφου, την Κερύνεια και την Καρπασία, τον Πενταδάκτυλο και τον Απόστολο Ανδρέα", κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Η ταφή του Πέτρου Κακουλλή θα γίνει στο νεκροταφείο Αυγόρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Tuesday, 15 October 1996 - 17:58:55